En bild på en man som renoverar

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Det är torsdag igen och vi fortsätter att få in spännande frågor från er besökare. Idag berättar vi om du som andrahandshyresgäst får ha en inneboende och om du som bostadsägare har möjlighet att överklaga bankens bostadsvärdering.

Din hyresvärd ansvarar för renoveringen av din hyresrätt

Fråga: Jag har bott i min hyreslägenhet i 10 år och nu ska den snart renoveras. Är det hyresvärden som är skyldig att renovera bostaden? Vad händer om jag måste flytta ut under renoveringen?
Svar: Ja, det är hyresvärdens som ansvarar för renoveringen av din hyresrätt. Om du behöver flytta under renoveringen brukar hyresvärden kunna ordna med en ersättningslägenhet som motsvarar din nuvarande bostad. Om du trots allt kan bo kvar i lägenheten under tiden den renoveras kan du ha rätt till hyressänkning.

Du får ha en inneboende när du hyr i andra hand

Fråga: Jag hyr en bostadsrätt i andra hand och undrar om jag får ha en inneboende eller krävs det tillstånd från min hyresvärd eller styrelsen?
Svar: Nej, du behöver inte något tillstånd när du har en inneboende även om du bor i andra hand.

Du kan inte överklaga bankens bostadsvärdering

Fråga: Jag har gjort en bostadsvärdering för att sänka min belåningsgrad men jag är inte nöjd med värderingen. Finns det möjlighet att bestrida värderingen eller måste jag vänta i fem år innan jag kan värdera om bostaden?
Svar: Tyvärr är kan du inte bestrida värderingen som bankens värderingsman gjort av din bostad. Du kan göra en ny värdering om fem år eller då det skett en avsevärd värdeökning som inte beror på den allmänna prisutvecklingen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]