kvinnlig företagare i soffa med miniräknare och papperI dag tipsar vi på Boupplysningen om vad som gäller när du hyr ut ett rum eller en hel bostad till ett företag. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Att som privatperson hyra ut sin bostad till ett företag kan vara en bra deal för båda parterna. Du som hyr ut får ta ut hyra och företaget får någonstans att driva sin verksamhet. Här tar vi upp några frågor som vi fått om att hyra ut hela eller delar av bostaden till ett företag.

Hitta företag att hyra ut till via förmedlingssidor

Fråga: Hur hittar jag ett företag som vill hyra min lägenhet?

Svar: Ett tips är att annonsera ut din bostad på bostadsförmedlingar som hyr ut till företag. Exempelvis Qasa och Bostad Direkt är sådana förmedlingstjänster.

Avdrag för hyra med företag som inneboende

Fråga: Om ett företag hyr ett rum i min hyresrätt och inte hela lägenheten, kan jag då dra av en del av hyran för utrymmet? Hur mycket?

Svar: Ja, när du betalar skatt för uthyrningen får du göra avdrag för den del av din egen hyra som avser det rum som du hyr ut. Det är vad Skatteverket skriver om att hyra ut privatbostad. Det fungerar likadant när du hyr ut rum till företag som när du har en privatperson som inneboende.

Undantaget är ifall företaget är din egen eller någon närståendes arbetsgivare, eller ditt eget bolag. Då får du inte göra några avdrag alls.

Prata med företaget om ansvarsförsäkring

Fråga: Om företag hyr bostad förstår vi det som att företaget måste ha ansvarsförsäkring som inkluderar hyrd bostad. Räcker det att de i avtalet förbinder sig att ha ansvarsförsäkring som inkluderar hyrd bostad, eller bör det förtydligas ytterligare?
 
Svar: Precis, en ansvarsförsäkring behövs för att skydda bostaden mot eventuella skador, precis som en privat andrahandshyresgäst bör ha en hemförsäkring för bostaden. Om ni tar med ansvarsförsäkring för hyrd bostad i kontraktet bör det vara tydligt nog, men jag råder er också att säga till företaget direkt att ni vill att de har en ansvarsförsäkring som inkluderar den hyrda bostaden.
Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]