En bild på en man som skriver på ett kontrakt

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Vi närmar oss slutet av november och det har blivit dags för veckans läsarfrågor. Frågorna vi svarar på idag handlar bland annat om vad som händer om man drar sig ur en bostadsaffär efter att ha skrivit kontrakt och betalat handpenning.

Du kan ansöka om bolån även när din partner har skuldsanering

Fråga: Jag och min fru vill flytta. Problemet är bara att jag har skuldsanering fram till år 2022. Kan min fru själv ansöka om bolån eller kan Kronofogden på något sätt hindra henne från att göra det?
Svar: Ja, din fru kan ansöka om ett bolån även om du har skuldsanering, det är inget Kronofogden kan stoppa henne från att göra. Man har aldrig ansvar för någon annans skulder, det gäller även när man är gifta.

Andrahandshyresgästen ska folkbokföra sig i din bostadsrätt

Fråga: Finns det några risker med att låta en andrahandshyresgäst folkbokföra sig i min bostadsrätt?
Svar: Nej det finns inga risker med att låta din andrahandshyresgäst folkbokföra sig i din bostadsrätt. Man ska alltid vara folkbokförd där man bor och din andrahandshyresgäst bor i din bostadsrätt under uthyrningstiden och bör såldes vara folkbokförd där.
När du hyr ut en bostadsrätt behöver du inte heller oroa dig för att din andrahandshyresgäst ska ha något besittningsskydd. Besittningsskyddet för bostadsrätter gäller bara om du hyr ut två eller fler bostäder. I sådana fall gäller besittningsskyddet för den andra uthyrningen.

Du blir skadeståndsskyldig om du drar dig ur bostadsaffär efter att ha skrivit på kontrakt

Fråga: Vad händer om jag drar mig ur en bostadsaffär efter att ha skrivit på kontrakt och betalat handpenning?
Svar: Om du drar dig ur bostadsköpet kan du tvingas betala skadestånd till säljaren. Skadeståndet kommer i första hand tas från de 10 procent du betalat i handpenning. Räcker inte det kan du bli tvungen att skjuta till extra pengar.
Ersättningen kan utgöra alltifrån extrakostnader för dubbelt boende till arvoden som måste betalas ut trots att försäljningen inte blir av. Om bostaden sedan säljs till ett lägre pris än vad du tänkt att köpa den för kan du även tvingas betala mellanskillnaden.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]