hand för en elkontakt mot trasigt eluttag i väggenDet är inte helt lätt att avgöra vad som räknas som dolt fel och inte när du tar över en bostad. Men i regel har du som köpare stort ansvar för att kontrollera allt som går innan köpet. Foto: Afanasiev Andrii/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Är du på väg att köpa bostad? Eller har du kanske redan hittat ditt drömboende? Här tar vi upp tre frågor som kan bli aktuella efter ett bostadsköp.

Skatten kan påverkas om du säljer inom ett år

Fråga: Jag har fått höra att man får skatta mer om bostadsförsäljningen sker inom ett år efter inköp. Stämmer detta?

Svar: Ja, på sätt och vis stämmer det. Säljer du en bostad kort efter att du köpte den kan det nämligen tolkas som att du köpt den enbart i vinstsyfte, utan någon avsikt att bo där. I så fall beskattas försäljningen med 27 procent i stället för 22 procent. Om du köper och säljer flera bostäder med täta mellanrum betraktar Skatteverket det som näringsverksamhet, och då beskattas du utifrån det, vilket är betydligt högre skattesatser än för privat bostadsköp och försäljning.

Eluttag ingår troligtvis i köparens undersökningsplikt

Fråga: Jag har precis köpt en lägenhet och flyttade in för drygt en vecka sedan. Jag har nu upptäckt att ett eluttag i det rummet som säljaren använt som kontor inte fungerar. Om säljaren nu har använt utrymmet som kontor så bör hen ha varit medveten om att uttaget inte fungerade och borde berättat detta fört mig. Kan detta klassas som dolt fel

Svar: Tyvärr tror jag inte att eluttag som inte fungerar klassas som dolt fel, utan de är så pass synliga att de ingår i köparens undersökningsplikt. Det ska ganska mycket till för att ett fel ska klassas som dolt.

Inga klara regler om flyttstädning vid bostadsförsäljning

Fråga: Säljaren har inte gjort en ordentlig flyttstädning som var sagt. Ventilation i köket, duschen, bakom kyl, frys och spisen är inte rengjord. Kan jag kräva att säljaren står för kostnaderna för städningen?

Svar: Säljaren är skyldig att flyttstäda om ni har avtalat om det. Följer städningen inte godtagbar standard kan du begära att säljaren står för kostnaden för detta. Dock finns det inga lagregler eller liknande för vad som ska ingå i flyttstädningen, utan det är upp till dig och säljaren att komma överens om.

Därför kan det bli svårt att få rätt om säljaren skulle vägra betala och ni inte har kommit överens om vad som gäller för städningen sedan tidigare. Det du kan göra är att hänvisa till Mäklarsamfundets riktlinjer för vad som bör vara en godtagbar standard för flyttstädning.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]