En bild på ett par som flyttar in i en bostad

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Veckorna bara rusar förbi och det har blivit torsdag igen. I veckans läsarfrågor berättar vi om du som andrahandshyresgäst har någon uppsägningstid om du hyrt en bostadsrätt utan tillstånd från styrelsen. Vi berättar även vad som är en rimlig hyra för dig som bor inneboende hos någon.

Som andrahandshyresgäst gäller alltid ditt avtal gentemot din hyresvärd

Fråga: Har jag någon uppsägningstid om jag hyr en bostadsrätt i andrahand utan tillstånd från styrelsen?
Svar: Ditt avtal mellan dig och din hyresvärd är alltid giltigt och den uppsägningstid ni avtalat om är den som gäller. En bostadsrättsägare riskerar dock att förlora rätten till sin bostad om det saknas tillstånd för andrahandsuthyrning. I ett sådant scenario drabbas således även du som andrahandshyresgäst.

Du ska vara folkbokförd där du bor

Fråga: Jag ska flytta in i en lägenhet i andrahand men hyresvärden vill inte att jag skriver mig där. Vad ska jag göra om jag inte får folkbokföra mig på min nya adress?
Svar: Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor och hyresvärden kan inte hindra dig från att folkbokföra dig på adressen om du bor där. Det kan däremot bli en känslig balansgång mellan rätten till folkbokföring och möjligheten att nyttja bostaden. Risken är ju att hyresvärden inte vill hyra ut om du ändå folkbokför dig på adressen.
Jag skulle rekommendera dig att försöka komma fram till en bra lösning med hyresvärden alternativt kontakta Skatteverket och fråga vad som är bäst att göra.

Din hyra ska motsvara den procentuella del av bostaden du får använda

Fråga: Jag ska flytta in som inneboende i en hyresrätt och min hyresvärd vill att vi delar lika på hyran. Är det verkligen rimligt att dela hyran lika när man bor inneboende?
Svar: Hur ni ska dela på hyran beror på hur stor del av bostaden du får ta del av. Du ska betala hyra efter hur stor procentuell del av bostaden du får använda. Om du har tillgång till lika stor del av lägenheten som din hyresvärd ska ni dela på hyran. Om du däremot bara har tillgång till 25 procent av bostaden ska du också bara betala 25 procent av hyran.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]