hyresvärd lämnar över nyckel till hyresgästSom andrahandshyresgäst måste du ha hyresvärdens tillåtelse för att ta över förstahandskontraktet. Men du har ingen lagstadgad rätt till detta. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Det är torsdag igen, och i vanlig ordning svarar vi på aktuella och återkommande frågor från våra läsare. Några ämnen som har dykt upp är vad som krävs för att ta över förstahandskontraktet som andrahandshyresgäst, lagfart vid bodelning och skatteregler när en bostad säljs strax efter köpet.

Hyresvärden avgör om du kan ta över förstahandskontrakt

Fråga: Jag hyr en hyresrätt i andra hand och personen jag hyr av tänker inte flytta tillbaka. Har jag möjlighet att ta över förstahandskontraktet?

Svar: Om den hyresvärd som äger fastigheten tillåter att du tar över kontraktet är det inga problem. Du ska alltså börja med att fråga hyresvärden om du kan få ta över förstakontraktet.

Däremot finns det ingen lag eller regel som ger dig rätt att ta över kontraktet, utan det är hyresvärdens tillåtelse som är avgörande. Får du inte deras godkännande, till exempel med hänsyn till deras bostadskö, kan du inte ta över kontraktet.

Hyresvärdens beslut kan bara överklagas till hyresnämnden om du uppfyller vissa villkor. Du ska i så fall vara närstående till förstahandshyresgästen, ha bott tillsammans med personen i minst tre år, och kunna visa att du klarar att betala hyran.

Ny lagfart behövs vid bodelning

Fråga: Vi har precis köpt ett hus där vi äger hälften var. Nu har vi bestämt oss för att skilja oss. Min fråga är nu om lagfarten kan skrivas över till mig och om jag behöver betala lagfarten en gång till?

Svar: Om det är du som ska ta över huset ska du ansöka hos Lantmäteriet om en ny lagfart, där bara du står som ägare. Detta ska göras oavsett hur du förvärvar en fastighet, och gäller alltså även vid bodelning, gåva eller arv. Då behöver du mycket riktigt betala kostnaden för den nya lagfarten.

Samma skatt om du säljer bostaden inom ett år

Fråga: Jag har läst att beskattningen av vinst är annorlunda om man köper och säljer en bostad inom samma år, 30 % om man säljer samma år men 22 % efter kalenderåret. Detta var dock skrivet 2007. Stämmer det?

Svar: Jag känner inte till att skatten skulle bli högre om du säljer bostaden inom ett års tid. Min gissning är därför att den regeln i så fall har avskaffats sedan dess. Däremot får du betala högre skatt om du köper och säljer bostadsrätter med vinst på löpande band, eftersom det då räknas som näringsverksamhet. Då kan vinstskatten landa på 44–68 procent.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]