Bor du i ett annat land men vill ha kvar en fot i Sverige? Vi berättar vad som gäller för folkbokföringen och ditt medborgarskap. Foto: nito/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Många väljer att flytta utomlands någon gång under sitt liv. Här berättar vi om hur din folkbokföring påverkas av detta.

Medborgarskap och personnummer påverkas inte av flytt utomlands

Fråga: Är jag fortfarande svensk medborgare om jag bor och jobbar utomlands en längre tid? Har jag kvar mitt svenska personnummer?

Svar: Ditt svenska personnummer påverkas inte av att du flyttar utomlands, utan det behåller du livet ut. Du upphör inte heller att vara svensk medborgare. Om du en gång har ansökt om svenskt medborgarskap och fått det behåller du det livet ut.

Det är bara i ett fall ditt svenska medborgarskap kan upphöra. Det är om du varit svensk medborgare sedan födseln men är född utanför Sverige, aldrig har bott i Sverige och inte har någon nära samhörighet till Sverige. I så fall kan du förlora ditt svenska medborgarskap när du fyller 22. 

Folkbokföring för arbetssökande inom EU

Fråga: Vad gäller för EU-migranter som vill skriva in sig hos Arbetsförmedlingen för att få jobba i Sverige och ska vara inneboende i några månader. Måste de omedelbart folkbokföra sig där de är inneboende, eller gäller någon tidsfrist på cirka ett år?

Svar: EU-medborgare måste ha uppehållsrätt i Sverige i minst ett år innan de kan folkbokföra sig i landet. Som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen får man uppehållsrätt i högst sex månader. Det innebär att en EU-migrant behöver arbeta och få uppehållsrätt i ytterligare sex månader för att få folkbokföra sig i Sverige, enligt Skatteverkets information till EU-medborgare som söker arbete i Sverige. 

Även Migrationsverket skriver om detta på sin hemsida: Arbeta, studera eller bo i Sverige för EU-medborgare

Hyra bostad vid folkbokföring utomlands

Fråga: Är det tillåtet att hyra en bostad i Sverige men fortsätta vara folkbokförd utomlands?

Svar: Ni behöver vara folkbokförda på den adress där ni huvudsakligen bor. Om ni bor utomlands större del av tiden kan ni fortsätta vara folkbokförda utomlands, även om ni vistas i Sverige ibland. Ska ni huvudsakligen bo i Sverige behöver ni dock folkbokföra er på er nya bostad. Läs mer hos Skatteverket om att bo både i Sverige och utomlands.

Om ni får hyra bostad eller inte är upp till hyresvärden. Om hyresvärden tillåter er att hyra bostad även om ni är folkbokförda utomlands bör det gå bra. Men en del hyresvärdar kräver att man bor och folkbokför sig i bostaden, så i det fallet får ni kanske inte hyra.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]