miniatyrhus i trä med markeringar för att klippa i lika delarRedan när ni flyttar ihop är det bra att ta reda på vad som gäller om ni någon gång skulle behöva dela upp boendet. Foto: Andrii Yalanskyi/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 19 februari, 2021

Bodelning är såklart inte det första man vill tänka på när man flyttar ihop eller köper en bostad tillsammans. Men det är ändå bra att ha koll på vad som gäller i ert fall, vem som har rätt till bostaden vid eventuell framtida bodelning och om ni vill ändra på den saken.

Utköpt part har inte rätt till vinst vid försäljning

Fråga: Jag har skilt mig och min dåvarande fru löste ut mig vår gemensamma bostadsrätt. Om hon flera år senare säljer och gör en hög vinst, är det något som jag då har rätt till?

Svar: Det finns inget i lagen som ger dig rätt till del av vinsten om du redan blivit utköpt ur bostaden. Då har äganderätten nämligen gått över till din dåvarande fru. Det är bara om ni avtalat specifikt att du har rätt till del av framtida vinst som du har det. 

Flytta ihop som sambor i den enas bostad

Fråga: Jag och min flickvän ska flytta ihop på prov. Hon har en hyresrätt och jag äger min bostad sedan 20 år tillbaka. Som jag förstår kan hon inte göra något anspråk på min bostad om vi skulle gå isär? Behöver vi göra något samboavtal eller är det glasklart?

Svar: Precis, om ni flyttar ihop i din bostad som du äger sedan tidigare har hon inte rätt till anspråk på lägenheten. Detta varken behöver eller går att ändra på genom samboavtal. Läs även våra sidor om sambolagen och samboavtal för fler konkreta exempel på vad som gäller.

När en sambo köper en andel av den andras bostad

Fråga: Jag köpte in mig i huset för två år sedan och äger nu halva huset. Men min sambo köpte själv huset från början. Ingår huset i en bodelning?

Svar: Din del av huset ingår i bodelningen, medan din sambos del av huset inte gör det. Att era delar av huset ska behandlas olika gör förstås fördelningen lite krångligare. Om ni vill ändra på detta kan ni skriva ett samboavtal och bestämma hur egendomen ska fördelas vid en eventuell bodelning.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]