man, kvinna och två barn leker med flyttkartongerBehöver du en större bostad på grund av ändrade familjeförhållanden är det ett beaktansvärt skäl till att få byta hyresrätt med någon annan. Foto: adriaticfoto/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Dagens läsarfrågor handlar om hyresrätter. Bland annat kan du läsa om skäl för att byta hyresrätt och regler för att överlåta ett förstahandskontrakt.

Beaktansvärda skäl för att byta bostad

Fråga: Jag har förstått att man ska ha beaktansvärda skäl för att byta sin hyresrätt. Vi önskar en lägenhet med större boendeyta kvadratmässigt, ej fler rum. Kommer det att godkännas? 

Svar: Det är i första hand hyresvärden som avgör om ni har skäl nog att byta lägenhet, och de kan ha olika strikta riktlinjer. Det är om ni får nej och behöver vända er till hyresnämnden som ni måste ha beaktansvärda skäl för bytet.

Beaktansvärda skäl för att byta till en större bostad brukar vanligtvis vara ändrade familjeförhållanden, till exempel om ni har fått tillökning i familjen, chans till väsentligt bättre boendestandard eller ekonomiska skäl. Bytet ska inte heller innebära någon olägenhet för hyresvärden, vilket betyder att ni som hyresgäster ska vara skötsamma och kunna betala hyran.

Förlorar jag hyresrätten om jag köper hus?

Fråga: Jag vill köpa och hyra ut ett hus, men fortsätta bo kvar i min hyreslägenhet. Är det okej? Kommer hyresvärden kräva att jag flyttar ut från hyresrätten?

Svar: Kolla upp med hyresvärden om det är okej. Om du köper en bostad kan hyresvärden tolka detta som att du inte tänker bo kvar i hyreslägenheten, och då vill de i regel hyra ut den till någon annan i stället. Men förklarar du för hyresvärden att du vill köpa en bostad i annat syfte kan ni kanske komma överens om att du får bo kvar.

Att överlåta kontrakt till någon man bor med

Fråga: Vi är två som bor i en hyresrätt och jag vill överlåta kontraktet till den andra. Måste vi ha bott i just den lägenhet jag vill överlåta i tre år? Eller räcker det att vi bott tillsammans innan också?

Svar: Så här skriver Sveriges domstolar om att överlåta bostad:

Du som ska överlåta bostaden ska ha haft gemensamt hushåll med den närstående som ska ta över. Du och den närstående ska dessutom ha använt lägenheten gemensamt. Ni ska ha bott tillsammans under en längre tid. I normalfallet brukar det vara cirka tre år.

Så länge ni haft gemensamt hushåll verkar det alltså som att det borde gå bra, som jag tolkar detta stycke. Det framgår dock inte helt tydligt här om ni behöver ha bott i just den lägenheten eller inte.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]