Man reglerar temperaturen på elementTemperaturen ska inte behöva vara för kall i din lägenhet. Foto: B-D-S Piotr Marcinski/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Veckans läsarfrågor är här igen efter en veckas uppehåll. Idag besvarar vi bland annat frågan om vad en ansökan om tillstånd att hyra ut i andra hand ska innehålla. Vi berättar även om det är möjligt att säga upp ett tidsbestämt hyresavtal eller inte.

Ansökan om få hyra ut i andra hand bör innehålla uppgifter om dig och hyresgästen

Fråga: Jag har planer på att hyra ut min lägenhet och ska skicka in en ansökan till min hyresvärd. Vad bör en skriftlig ansökan om tillstånd att hyra ut i andra hand innehålla?
Svar: Ansökan som du skickar in till din hyresvärd bör innehålla dina och andrahandshyresgästens kontaktuppgifter och personuppgifter. Du bör även skriva hur länge du planerar att hyra ut bostaden och skälet till att du vill hyra ut den.
Skulle du få din ansökan nekad kan du alltid vända dig till hyresnämnden och få ditt ärende prövat där.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen kan hjälpa dig med din kalla lägenhet

Fråga: Min bostadsrätt är jättekall vilket är något jag har påtalat för föreningen. Föreningen gör dock inget för att förbättra temperaturen så nu undrar jag vad jag kan göra för att få bukt med problemet?
Svar: Om din lägenhet är väldigt kall och du inte får hjälp av styrelsen i föreningen ska du ta kontakta med miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i din kommun som kan hjälpa dig med problemet.

En hyresgäst kan säga upp ett tidsbestämt avtal i förtid

Fråga: Vi har ett litet hus på vår tomt som vi hyr ut. Ett hyresavtal skrevs från november till sista juni. Nu vill hyresgästen bryta kontraktet. Trots de månader hon har kvar. Vad har vi för rättigheter då vi faktiskt har ett tidsbestämt avtal?
Svar: Det är möjligt för hyresgästen att säga upp ett tidsbestämt avtal till en tidigare tidpunkt än den ni avtalat om från början. Den rätten gäller i alla situationer och det krävs därför inga speciella skäl. Utifrån det jag vet skulle jag därför säga att det är svårt för er att tvinga er hyresgäst att bo kvar i huset.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]