Person besöker CSN:s hemsidaCSN arbetar bland annat med driva in skulder från personer i utlandet. Foto: Pressbild/CSN

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Ni läsare skickar in många spännande frågor varje vecka. Några av frågorna hamnar i det vi kallar veckans läsarfrågor. Denna vecka berättar vi bland annat om CSN kan få reda på om personer som är folkbokförda utomlands har några studieskulder.

CSN kan ta reda på om boende utomlands har studieskulder

Fråga: Har CSN möjlighet att få reda på om personer folkbokförda i utlandet har studieskulder?
Svar: Ja, CSN kan få reda på om personer folkbokförda i utlandet har studieskulder. CSN har på senare år faktiskt satsat allt mer på att driva in skulder från personer i utlandet.

Du måste betala två hyror om uppsägningstiden på din gamla bostad inte löpt ut

Fråga: Jag kommer få tillgång till min nya bostad från den 28/2. Uppsägningstiden för min nuvarande lägenhet löper inte ut förrän 31/4. För att inte behöva betala två hyror samtidigt tänkte jag hyra ut min nuvarande lägenhet men hyresvärden sa nej. Har min hyresvärd rätt att säga nej och är det lagligt att jag ska behöva betala två hyror?
Svar: Det är hyresvärden som bestämmer om du får hyra ut i andra hand eller inte. Om hyresvärden inte ger dig tillåtelse att hyra ut lägenheten kan du kontakta hyresnämnden som kan ta ett beslut i frågan. Det är dock tveksamt om hyresnämnden hinner gå igenom ditt ärende på så kort tid. Så länge inte hyresnämnden säger något annat är det hyresvärdens beslut som gäller vilket innebär att du kommer bli tvungen att betala två hyror i två månader.

Du kan få ersättning om du tvingas flytta ut under renoveringen

Fråga: Jag hyr en bostadsrättslägenhet i andra hand som förra året fick en vattenläcka som nu ska åtgärdas. Under tiden detta pågår måste jag flytta ut från bostaden och nu undrar jag om jag kan få någon ersättning från bostadsrättsföreningen för att jag tvingas flytta ut?
Svar: Eftersom du hyr bostaden i andra hand har du ingen egentlig relation till bostadsrättsföreningen. Du står bara i avtalsförhållande till bostadsägaren som i sin tur har avtal med bostadsrättsföreningen. Det är möjligt att det framgår i din ”hyresvärds” avtal om du har rätt till ersättning eller inte. Om det inte står något om detta i din ”hyresvärds” avtal skulle jag rekommendera dig att kontakta en jurist för att se vilka möjligheter du har att få ersättning.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]