bilar på parkeringsplats framför lägenhetshusVill du hyra ut din bostadsrätt ska du alltid kolla med föreningen först. Vill du även hyra ut din parkeringsplats måste du lämna en separat ansökan och kolla om stadgarna tillåter det. Foto: Gold Picture/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 19 februari, 2021

Uthyrning av bostadsrätt innebär en del regler att hålla reda på. Men vilka av dessa står egentligen i lagen, och vilka är beroende av föreningens egna regler?

Inte lagstadgat när bostadsrättsföreningen får neka uthyrning

Fråga: Jag har läst att du enligt bostadsrättslagen inte behöver uppge några särskilda skäl till varför du vill hyra ut. Styrelsen kan därför bara neka om de har en god anledning – till exempel om du vill hyra ut i rent vinstsyfte, använda bostaden för hotelluthyrning eller om hyresgästen har dåliga referenser. Stämmer det?

Svar: Det står inte specificerat i bostadsrättslagen av vilka anledningar bostadsrättsföreningen får neka uthyrningen. Det som står i bostadsrättslagen 7 kap 10 och 11 § är att du måste ha bostadsrättsföreningens samtycke att hyra ut, och om de nekar kan du ändå få hyra ut den i andra hand om du i stället får tillstånd hos hyresnämnden. Det är då hyresnämnden som bedömer om föreningen har befogad anledning att vägra samtycke eller inte. Om det inte finns någon sådan anledning ska hyresnämnden ge tillstånd för uthyrningen.

Hyreshöjning vid uthyrning av bostadsrätt

Fråga: Vad gäller om föreningsavgiften höjs för mig som hyr ut min lägenhet? Kan jag höja hyran för hyresgästen med samma procent? Hur långt innan måste hyresgästerna meddelas om detta?

Svar: Hyresgästens hyra ska baseras på din egen driftskostnad, och där ingår avgiften till bostadsrättsföreningen. Därför skulle jag gissa att du kan höja hyran om avgiften höjs. Men du måste i så fall komma överens om detta med hyresgästen.

Ta dock inte samma procent rakt av. Räkna i stället ut den extra kostnaden för dig i kronor och lägg detta på hyresgästens hyra. Se till att du fortfarande tar ut en skälig hyra från din hyresgäst. 

Det finns ingen klar tidsgräns för hur långt innan du måste informera hyresgästen om saken. Däremot måste du meddela saken skriftligt enligt lag, och hyresgästen måste ha rimligt med tid på sig att ta ställning till höjningen och eventuellt invända.

Får man hyra ut parkeringsplatser i andra hand?

Fråga: Kan man hyra ut parkering i samband med att man hyr ut sin bostadsrätt?

Svar: Parkeringsplatser ingår inte i en andrahandsuthyrning. Du behöver ansöka specifikt om föreningens godkännande för att din hyresgäst ska få använda parkeringsplatsen. Reglerna kan se olika ut hos olika föreningar; vissa tillåter att parkeringsplatser hyrs ut i andra hand, medan andra förbjuder det helt. Kolla med styrelsen vad som gäller i din förening.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]