två unga kvinnor pratar i sovrum, rumskompisarDu får bara ha en inneboende om du själv bor och är folkbokförd i bostaden. Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV/Shutterstock.com

Tips & råd

I dag samlar vi ihop ett antal frågor vi fått om folkbokföring. Hur gör man exempelvis med posten i olika situationer?

Särskild postadress för att få post till annan adress

Fråga: Min mor ska flytta till ett äldreboende och vi tänkte att posten skulle gå till mig. Hur gör vi?

Svar: Din mor ska flyttanmäla till äldreboendet när hon flyttar dit, så att hon är folkbokförd där hon bor. Posten kan ni lösa genom att ange din adress som särskild postadress. Ni anmäler särskild postadress hos Skatteverket.

Studenter som flyttar hemifrån ska ändra folkbokföring

Fråga: Kan en student vara skriven hos sina föräldrar och ändå ha hemförsäkring på sin adress på studieorten?

Svar: Det är lag på att vara folkbokförd där man faktiskt bor, så länge man är över 18 år och inte längre går gymnasiet. Om studenten läser på universitetet ska han alltså vara folkbokförd på sin egen adress och inte hos föräldrarna. Bara om man flyttar för gymnasiestudier kan man fortsätta vara folkbokförd hos sina föräldrar.

Han behöver även ha hemförsäkring på sitt boende, eftersom han inte omfattas av er försäkring när han inte längre bor hos er.

Inneboende och folkbokföring

Fråga: Behöver jag vara folkbokförd på adressen där jag tänker ha en inneboende eller kan jag vara folkbokförd på en annan adress?

Svar: Du får bara ha inneboende om du själv också bor på adressen. Bor du inte på den adressen är det förbjudet att hyra ut till inneboende utan tillstånd från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Du måste också vara folkbokförd på den adress du bor på, enligt lag.

Så får du din post när du bor utomlands

Fråga: Står det i ens folkbokföring att man är utvandrad om man registrerat sig på en adress utanför Sverige? Och vad händer med posten, kommer den från Sverige till den nya adressen?

Svar: Om du har folkbokfört dig utomlands syns det hos Skatteverket. Myndigheter och organisationer som hämtar adressuppgifter därifrån får då veta det och skickar eventuell post dit. Företag och andra som inte hämtar uppgifter från Skatteverket måste du dock meddela själv om din nya adress.

Det går att eftersända post till en utländsk adress. Då kan du vara säker på att du får din post även om den är adresserad till din gamla adress. Eftersändning kostar dock en slant per år. Ett alternativ är att skaffa postbox i Sverige där någon du litar på kan hämta den, eller att låta posten gå direkt till någon du känner i Sverige.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]