Ett gult och ett rött husDet är lagligt att hyra en lägenhet även om du redan äger ut hus. Foto: Evikka/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Vecka 9 går mot sitt slut och vi har sammanställt och besvarat några av era läsares frågor. Denna vecka berättar vi bland annat hur du gör med folkbokföringen om du bor på två adresser. Vi berättar även om det är möjligt att låna någons pantbrev eller inte.

Det är lagligt att hyr en lägenhet även om du redan äger en bostad

Fråga: Är det lagligt att hyra en lägenhet om jag samtidigt äger ett hus?
Svar: Ja, det är lagligt att hyra en lägenhet samtidigt som du äger ett hus. Dina möjligheter att hyra en lägenhet kan dock påverkas av var du i huvudsak har tänkt att bo. Hyresvärden kan ha en del synpunkter om det visar sig att du spenderar mer tid i huset än vad du gör i lägenheten som du hyr.

Har du dubbel bosättning avgör Skatteverket var du ska folkbokföras

Fråga: Var ska jag vara skriven om jag bor på två adresser?
Svar: Om du bor på två adresser och spenderar åtminstone en sjundedel av din tid i vardera bostad har du något som kallas för dubbel bosättning. Vid dubbel bosättning avgör Skatteverket var du ska vara folkbokförd någonstans. I beslutet tar myndigheten hänsyn till din livssituation, exempelvis om du bor med din familj i en av bostäderna eller var din arbetsplats finns.

Det är inte möjligt att låna någon annans pantbrev

Fråga: Kan jag låna pantbrev från någon annans bostad för att finansiera kontantinsatsen på ett hus?
Svar: Nej, det är inte möjligt att låna någon annans pantbrev eftersom pantbreven är kopplade till ett hus och dess ägare. Husägaren kan däremot belåna sitt hus och sedan låna ut pengarna till dig som du kan använda till att finansiera kontantinsatsen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]