leende par och deras bebis ligger på sitt vardagsrumsgolvOm din familjesituation ändras, till exempel om du får barn, och du hittar en mer passande lägenhet att byta till ska hyresvärden gå med på bytet. Foto: Flamingo Images/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 22 februari, 2021

Den här veckans läsarfrågor fokuserar på hyresgästens respektive hyresvärdens rättigheter. Vad kan hyresvärden bestämma, och vad kan du själv begära av din hyresvärd? Vi tar också upp en fråga om vem som ansvarar för skador i bostadsrätt när föreningen står för försäkringen.

Hyresvärden avgör om du får ha två hyresrätter samtidigt

Fråga: Vad säger lagen, måste jag säga upp min hyresrätt i Göteborg innan jag kan skriva på en ny i Stockholm?
 
Svar: Det är fullt lagligt att ha två hyresrätter samtidigt. Däremot är det inte alla hyresvärdar som tillåter dig att skriva på ett kontrakt om du inte väntas bo i lägenheten.

En eller två personer på kontraktet

Fråga: Kan hyresvärden bestämma att bara en person får skriva på kontraktet till lägenheten?

Svar: Ja, hyresvärden kan bestämma om de vill att en person står på kontraktet eller om båda får stå med.

Familjesituationen kan ge rätt att byta lägenhet

Fråga: Vi är en familj på två vuxna och två barn 15 månader och 1 månad som bor i en etta på 48 kvadratmeter. Finns någon regel som säger att vi har rätt att få större lägenhet av hyresvärden?

Svar: Ja, om er familjesituation innebär att ni behöver större lägenhet ska hyresvärden gå med på att ni får byta lägenhet med någon annan, så länge det inte innebär någon påtaglig olägenhet för hyresvärden. Ni måste dock själva leta reda på någon att byta lägenhet med, och sedan ansöka om bytet hos hyresvärden. Hyresvärden är inte skyldig att själv hitta en större lägenhet.

Ansvar för självrisken vid vattenskada i bostadsrätt

Fråga: Min bostadsrättsförening har tecknat en bostadsrättsförsäkring för samtliga bostadsrättsinnehavare. Vi har nu fått en vattenskada som orsakats av grannen ovanför, enligt mätningar som finns dokumenterade. Nu menar bostadsrättsföreningens försäkringsbolag att det är jag som ska betala självrisken när taket behöver målas om. Borde inte självrisken betalas av den som orsakat skadan?

Svar: Det är bostadsrättsinnehavaren för den skadade lägenheten som räknas som ansvarig för skadorna, även om det beror på ett läckage från en grannlägenhet. Om grannen inte har orsakat vattenskadan på grund av vårdslöshet verkar det därför tyvärr vara du som får stå för självrisken.

Om grannen däremot har varit vårdslös och orsakat vattenskadan och du kan bevisa det är det möjligt att kräva att grannen ska betala självrisken.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]