hand plockar hus i miniatyrEnligt en rapport från Skanska tror många svenskar att våra framtida bostäder kommer påverkas av klimatförändringarna. Foto: Watchara Ritjan/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Enligt Skanskas rapport om framtidens bostäder i Sverige tror en majoritet att klimatförändringarna kommer att påverka hur vi väljer att bo. Många spår till exempel fler bostäder med solceller, bostäder med inbyggd AC och bostäder med energieffektivare vattenförbrukning. 

Skanska har nyligen presenterat sin rapport Bopanelen 2030 – en rapport om framtidens hem. Rapporten bygger på en undersökning av Kantar Sifo, där man ställt frågor till 2 306 svenskar i åldrarna 18–65 om både trender och utmaningar när det gäller våra framtida bostäder. Undersökningen visar att hela 90 procent tror att vi kommer anpassa våra hem efter klimatförändringarna.

Många tror att bostäderna kommer påverkas av ett varmare klimat

Enligt Skanskas rapport är det även många som tror att vårt sätt att utforma bostäder kommer förändras om vi får ett varmare klimat i Sverige. En högst aktuell fråga om man tänker på de senaste årens heta somrar. 54 procent tror att fler bostäder kommer byggas med luftkonditionering och 50 procent tror att våra bostäder kommer anpassas för att effektivisera vattenförbrukningen. 71 procent tror att det kommer bli vanligare med solceller.

Skanska utvecklar bostadslösningar för förändrat klimat

Enligt Jacob Birkeland, Skanskas Head of Media Relations and Public Affairs, pågår ett ständigt arbete med att ta fram bostadslösningar för ett förändrat klimat i Sverige. Man har bland annat utrustat alla nyare flerbostadshus med solceller, dagvattenlösningar och innergårdar som kan absorbera vatten. Jacob Birkeland menar att Skanska vill sätta upp ännu fler solceller, men att det i dagsläget finns vissa regler som gör det både svårt och dyrt för kunderna.

– Vi behöver tillsammans med övriga aktörer och politiker hitta lösningar och nya vägar för att stärka incitamenten för att få fler att välja miljöcertifierade och hållbara bostäder som förenklar en hållbar livsstil, säger han i ett pressmeddelande.

Populärare med klimattåliga bostäder i framtiden

Undersökningen visar att över 60 procent tror att man i framtiden kommer grunda sitt val av bostad på hur den är anpassad för att klara varma somrar och kallare vintrar. Ungefär 40 procent tror att man kommer påverkas av hur bostaden är byggd för att effektivisera vattenförbrukningen, och cirka 27 procent tror att man kommer lägga vikt vid om bostaden står emot häftiga skyfall eller ej.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]