Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 25 juli, 2022

Bostadsköp är ofta ett av livets allra viktigaste affärer. Det handlar om stora summor pengar och bostaden är en plats där man kommer spendera mycket tid. Enligt ny forskning visar det sig att känslan av ett hem spelar stor roll för svenska bostadsrättsköpare.

Ekonomiska frågor är viktigt

Att köpa en bostadsrätt kostar mycket pengar. De senaste åren har man även kunnat tjäna en hel del pengar på sina bostadsköp då priserna stadigt ökat. Men vad är egentligen viktigast för bostadsrättsköpare i jakten på drömboendet.
Birgitta Vitestam-Blomqvist har i sin avhandling Mitt hem och min ekonomi – en studie av hur bostadsrättsägare kalkylerar gjort flera intervjuer. Avhandlingen visar att ekonomiska frågor är av stor betydelse i processen att köpa bostad.
– Många tog hjälp av människor i ens närhet för att kolla bostadsrättsföreningens ekonomi. Man kanske lät en kunnig kompis kolla på årsredovisningen eller bad någon ur ens egen bostadsrättsförening om hjälp, säger Birgitta Vitestam-Blomqvist, forskare i företagsekonomi vid Malmö universitet som lägger fram sin doktorsavhandling vid Göteborgs universitet, till Malmö universitets hemsida.

Boendet ska vara ett hem och ingen investering

Överlag spelar det ekonomiska en stor roll i köpprocessen. Så som möjligheten att sälja vidare och bostadsrättsföreningens ekonomi. Men mer än det är av stor betydelse, nämligen hemkänslan.
– Jag hade nog inte väntat mig det. En bostadsrättsköpare sa: ”Ja visst kan det vara en investering men det måste först och främst kännas som ett hem”. Sedan vad som känns som ett hem är olika för olika människor. För vissa är det centralt, för andra är det vid vattnet, medan det är avskilt för någon annan, säger Birgitta Vitestam-Blomqvist, till Sveriges Radio.
För några bostadsrättsköpare var det även viktigt att det skulle vara unikt.
”För mig var det viktigt att lägenheten inte såg ut som alla andra för har man besökt några lägenheter i Dockan (Malmö) så ser allt likadant ut,” säger bostadsköparen Lars som intervjuas i avhandlingen.

I framtiden bör man bygga bostäder till olika människor

För Birgitta Vitestam-Blomqvist gav denna studie ny kunskap om vad bostadsköpare faktiskt är ute efter.
– Det här väcker frågor kring hur man planerar städer. När man bygger nytt kanske man ska tänka mer på att man bygger bostäder till olika människor. Om man ska förstå bostadsmarknaden och hur människor gör när de köper bostadsrätt så måste man gå nära och studera varje marknadsplats för sig, säger Birgitta Vitestam-Blomqvist.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]