Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Svenskarnas önskelista för den nya sommarstugan står klar. Kartläggningen genomförs var femte år, och 2018 ökar efterfrågan efter moderna bekvämligheter.

Många längtar efter det simpla och nedkopplade levnadssätt som ett fritidshus kan erbjuda. En trend uppmärksammad av SBAB tyder dock på att allt fler bekvämligheter uppskattas när svenskarna letar sommarstugor.

Bekvämlighet i första hand

Det som rankas högst i husköparnas önskelistor är moderna bekvämligheter. Man vill ha möjligheten att kontakta andra men vill gärna vara lite svåråtkomlig själv. Vackra landskap och närhet till naturen är också avgörande.
Här nedan finns den fullständiga tio-i-topp-listan..

  1. Varmvatten och avlopp
  2. Elektricitet
  3. Närhet till bad
  4. Sjöutsikt
  5. Strandtomt
  6. Enskilt läge
  7. Bredbandsupkoppling
  8. Omgivning med djupa skogar
  9. Omgivning med öppna landskap
  10. Enkelt standard med egen brunn

Det tycks som att den moderne svensken vill ha den lantliga illusionen snarare än verkligheten. Väldigt få tycks föredra ett utedass eller den idylliska blå vattenpumpen. Det menar i alla fall boendeekonom Claudia Wörmann från SBAB. Hon kommenterar även att skillnaderna mellan åretruntbostäderna och fritidshusen ”suddas ut” allt mer.

Mindre accepterat att belåna

En undersökning gjord av Syno International på uppdrag av SBAB visade hur människor förhöll sig till bolån till fritidshus. En majoritet ansåg att fritidshuset antingen skulle finansieras helt utan lån, alternativt med ett mindre än det till huvudbostaden.

Vi på Boupplysningen vet hur krångligt det kan vara att undersöka och jämföra lån. Därför har vi tagit fram ett flertal resurser för att hjälpa dig att hitta rätt. Exempelvis har vi tagit fram 8 steg att följa när man tar bolån.

Att köpa fritidshus där avsikten är en mer permanent vistelse kan även det vara utmanande. Det finns många saker att ha i åtanke. Framförallt vilka tilläggs som krävs för att rusta huset för vintern.
Många traditionella fritidshus saknar rätt isolering, är för små och saknar ordentliga avloppssystem. Till följd kan vinterbonandet bli dyrare än väntat.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]