rikta krav överhyra

Okategoriserade

Den som anser sig betalat så kallad överhyra, vid hyra av en hyresrätt i andrahand, kan ställa återbetalningskrav på hyresvärden. Men det gäller att vara noga med vem som kravet ställs mot eftersom felaktigt krav kan resultera i utebliven ersättning. Det fick en kvinna i Stockholm nyligen erfara. 

Vid uthyrning i andrahand har hyresvärden rätten att ta ut en ”skälig hyra”. En skälig hyra för en hyresrätt som hyrs ut i andrahand skall motsvara den hyra som förstahandshyresgästen betalar plus ett tillägg för visst slitage på möbler och inredning om bostadens hyrs ut möblerad. Det är alltså olagligt att ta ut en högre hyra och om så sker kan hyresgästen ha rätt att få tillbaka pengar via ett återkrav. Det brukar i detta fall kallas för att hyresvärden tagit ut överhyra eller ockerhyra

Att driva den processen själv är däremot svårt vilket gjort att företaget Orimlig Hyra snabbt kunnat växa. Ett företag som räknar ut om hyresgästen betalat för mycket och inom ett dygn betalar ut 70% av ersättningen. Därefter tar de över återbetalningskravet från hyresgästen och driver processen mot hyresvärden. Deras förtjänst blir därmed resterande 30% förutsatt att de vinner processen. 

Det var denna väg som en kvinna i Stockholm valde att gå efter att ha betalat 10 000 kronor i månaden för att få tillgång till 25 kvadratmeter av en fyra på Södermalm. En nyhet som hemhyra.se publicerat för att påvisa hur viktigt det är att rikta återbetalningskravet rätt. 

Kravet ska ställas mot samtliga hyresvärdar

I detta fall beräknade Orimlig Hyra att kvinnan betalat över 130 000 kronor för mycket och betalade henne 93 000 kronor efter att hon anmält sig för att använda tjänsten. Återbetalningskravet, mot en kvinna i 45-års åldern, skickades in till Hyresnämnden då både hyresgästen och Orimlighyra uppfattat att det var hon som hyrt ut lägenheten. 

I kontakt med Hyresnämnden uppgav däremot hyresvärden att hon inte var ensam hyresvärd och att hon hade förstahandskontraktet tillsammans med sin sambo. Även på andrahandskontraktet stod det två namn även om enbart ena parten hade signerat det. 

Av denna anledning ansåg Hyresnämnden att återbetalningskravet inte var korrekt. I en kommentar till Hemhyra.se säger Alban Dautaj, vd för Orimlig hyra, att de ”med facit i hand” borde ha riktat kravet mot bägge hyresvärdarna. 

Eftersom Orimlig Hyra köpt återbetalningskravet av hyresgästen blev det de som fick ta den ekonomiska smällen. Den tidigare hyresgästen fick alltså behålla de 93 000 kronor som betalats ut då hon inte längre var juridisk bunden till återbetalningskravet. 

Fakta: Vad är överhyra?

Överhyra innebär att en person som hyr i andrahand betalar mer än vad är rimligt för boendet. I hyreslagen anges att månadshyran, vid andrahandsuthyrning av en hyresrätt, ska anknytas till den hyra som förstahandshyresgästen betalar (plus ev tillägg för möblemang). Om en hyra tas ut över detta belopp är det alltså överhyra varpå hyresgästen har juridisk rätt att få tillbaka pengar. 

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]