Innan du lämnar över husnyckeln till din tillfälliga hyresgäst bör du ha koll på vilka regler som gäller och vad din försäkring täcker. Skriv avtal med hyresgästen. Om du tar ut en depositionsavgift som säkerhet bör det stå klart och tydligt vad den täcker. Foto: Kastoluza/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Sommaren närmar sig med stormsteg och många passar på att hyra ut sitt fritidshus eller sin bostad. Det finns ett antal saker man behöver tänka på när man hyr ut sin bostad för att slippa tråkiga överraskningar, skriver SvD Näringsliv

Intresset för att hyra ut och hyra privata bostäder och fritidshus i Sverige ökade rejält förra året i samband med pandemin och reserestriktionerna. Men även i år verkar det som att många vill semestra inom landet. Trycket på förmedlingssajterna för bostäder var högt redan i vintras.

Skydda dig mot skador på bostaden

Innan du hyr ut din bostad behöver du ha koll på vilka regler som gäller och hur du skyddar dig mot skador eller annat oförutsett som kan hända. Bostaden kan råka ut för olika skador som vattenskador eller brandskador.

Enligt Trygg Hansas försäkringsexpert Håkan Franzén är en hemförsäkring det absolut viktigaste. Hemförsäkringen ger en grundtrygghet om något skulle hända under tiden bostaden är uthyrd. Även hyresgästen bör ha en hemförsäkring om hyresvärden skulle kräva hyresgästen på skadestånd. 

Ansvarsskydd ingår i hemförsäkringen

I hemförsäkringen ingår ett ansvarsskydd. Enligt Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, ger ansvarsskyddet ersättning för eventuella skador vållade av hyresgästen. Det är minst lika viktigt för hyresgästen som för hyresvärden att ha en ansvarsförsäkring.

Peter Stark anser även att man bör undersöka om det finns ett motsvarande eller liknande försäkringsskydd när det gäller uthyrning till utländska hyresgäster.

Hemförsäkringen täcker inte skador eller stöld

Man bör inte lämna några värdefulla föremål som datorer, klockor eller dyrbara smycken i bostaden när den hyrs ut. Stöld eller skador på lösegendom i samband med uthyrning täcks normalt inte av hemförsäkringen eftersom man själv har bjudit in personen i bostaden. 

Hemförsäkringen ersätter inte heller normalt slitage. Det bör man reglera i ett särskilt avtal där det står vad som gäller. I vissa fall kan man behöva betala en deposition som ersätter eventuellt slitage.

Man bör göra en besiktning både innan och efter uthyrning av bostaden för att ha koll på bostadens skick och minimera riskerna med att fel person får skulden för en skada som den inte har förorsakat.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]