gul villa med grönskande tomt och träd omkringIntresset för villor har varit mycket stort. Bland annat spelar kanske pendlingsavstånd mindre roll när många jobbar hemifrån, tror Erik Holmberg på Hemnet. Foto: almgren/Shutterstock

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Svenskarna har haft större intresse för villamarknaden i år än det brukar vara på sommaren. Färre villor har lagts ut på Hemnet, men fler har klickat sig in på annonserna och försäljningarna har skett mycket snabbare, skriver SvD Näringsliv.

Villamarknaden har gått varm i sommar, och det ser ut att fortsätta så även in på hösten. I augusti har skillnaden mellan utgångspriset och försäljningspriser på villor varit kring sju procent i genomsnitt. Det är betydligt större än de fåtal procent det brukar handla om, enligt Erik Holmberg på söktjänsten Hemnet.

Hög efterfrågan och lågt utbud har gett snabba försäljningar

Ökningen beror på att efterfrågan har varit hög medan utbudet har varit lågt. I augusti i år låg 10 820 villor ute på Hemnet, medan motsvarande siffra under fjolåret var 14 078 villor. I år var det även 4 992 villor som las ut till försäljning under augusti, jämfört med 6 163 stycken i fjol.

Det har även gått mycket snabbare att sälja villor det här året än i fjol. I snitt har det tagit tre veckor att sälja en villa, vilket är fem dagar snabbare än i augusti 2019.

Intresset har varit extra stort den här sommaren

Det här pekar alltså på att det är kamp om de villor som faktiskt finns ute. På Hemnet har genomsnittet på antalet klick per annons på villor ökat med hela 35 procent jämfört med augusti i fjol.

Analytikerna på Hemnet tror att det är coronapandemin som har ökat intresset för villor. Att man spenderat mer tid hemma kan göra att man ser sig om efter ett nytt hem. Pendlingsavstånd till arbetsplatser spelar också gissningsvis mindre roll i valet av bostad än i vanliga fall.

Hösten blir stark, men samhällsutvecklingen kan påverka

Såväl ekonomins som arbetslöshetens utveckling under tiden framöver kommer att vara avgörande för hur marknaden utvecklas framöver, menar Erik Holmberg.

– Får vi ytterligare nedstängningar i Sverige kan bostadsmarknaden självklart mattas av, men nulägesbilden är att marknaden är stark.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]