hand håller upp nyckel bostadsrättshus i blurrad bakgrundTrycket på bostadsmarknaden var fortsatt högt i mars, särskilt när det gäller villor. Efter första halvan av april har man dock sett viss inbromsning av bostadsrättspriserna, i alla fall i Stockholm och Göteborg. Foto: Maxim Maslov/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

I mars fortsatte priserna att rusa på bostadsmarknaden i samtliga storstadsregioner, enligt Valuegards Hox-index. Särskilt stort tryck var det på villamarknaden. I april har man dock sett att bostadsrättspriserna har bromsats något i både Stockholm och Göteborg. Det skriver SvD Näringsliv.

Valueguards Hox-index, som mäter prisutvecklingen på bostadsmarknaden, visar på fortsatt högt tryck i hela riket under mars månad. Bostadsrättspriserna steg med 1,0 procent och villapriserna med 2,8 procent. Uppgångarna var tydliga i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

Men i april har man dock sett ett visst trendbrott gällande bostadsrättspriserna. I Stockholm gick de ner med 0,1 procent och i Göteborg ökade de med blott 0,2 procent.

En trend som kan ha startat redan innan pandemin

Enligt SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann har våra nya bostadsbehov, och bostadsintresse, så klart att göra med pandemins effekter, men menar att det även kan finnas andra orsaker bakom det höga trycket på villor och större boenden överlag.

– Det kan ha varit en trend som börjat innan, kanske viljan att odla eller leva mer miljövänligt. Det kan också finnas demografiska orsaker, många i en viss ålder som kanske söker bostäder och äldre som säljer, säger hon i ett uttalande till TT.

Priserna på villor har aldrig ökat så mycket som under det senaste året

Prisutvecklingen på villamarknaden är som bekant på rekordnivåer. Under de senaste tolv månaderna har villapriserna i landet ökat med 20 procent, vilket är den största uppgången sedan Valueguard startade med sina mätningar.

Oviss framtid på bostadsmarknaden

Suget efter villor märktes redan i början av pandemin, och man såg även tidigt att bostadspriserna började ta fart uppåt. Med några enstaka undantag har trenden sedan fortsatt i samma riktning. Vad som kommer hända på bostadsmarknaden framöver? Ingen vet.

Claudia Wörmann menar att det är många som lever här och nu, och kanske inte lägger alltför stort fokus på vad som kan hända sen. Det vill säga när pandemin är över. Men hon tillägger att en bostad å andra sidan är en långsiktig investering.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]