gul villa med trädgård på baksidanVillapriserna har stått stilla ett bra tag, till skillnad från bostadsrättspriserna. Foto: Igor Grochev/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Bostadspriserna fortsätter att stiga uppåt när det gäller bostadsrätter. Men för villor har priserna legat stilla i flera månader. Det kan tyda på en stabilisering av priserna på bostadsmarknaden, skriver SvD Näringsliv. Dock återstår det att se om balansen kvarstår på lång sikt.

I januari såldes 9 100 stycken bostadsrätter, och 2 900 villor. Det är något färre bostäder än i januari 2020, men däremot fler än samma månad 2019.

Men priserna på bostadsmarknaden börjar gå åt olika håll för de olika bostadstyperna. Det visar Svensk mäklarstatistiks senaste mätning.

En procent prisökning på bostadsrätter

Både i Stockholm och i Göteborg har priserna på bostadsrätter stigit med en procent under januari månad. Samma sak gäller även på riksnivå.

Marcus Svanberg är vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Enligt honom är det fortsatt hög efterfrågan på större bostäder. Det är framför allt det som driver priserna uppåt.

De som redan äger sin bostad har inte påverkats ekonomiskt av pandemin på samma sätt, menar han.

Stillastående villapriser kan peka på stabilisering

Villapriserna har i stället stått i princip stilla under tre månaders tid, sett till landet som helhet. I Stockholm och Göteborg steg dock priserna även på villor med en procent.

Den här utvecklingen kan vara ett tecken på att priserna håller på att stabiliseras. Det säger Fredrik Kullman som är vd på Bjurfors Stockholm.

– Vi ser fortfarande att många bostäder säljs till ett högre pris än förväntat, men budpremien ökar inte längre lika mycket. 

Det är ännu oklart om det här är en tillfällig stabilisering eller om det kommer att hålla på lång sikt, påpekar Fredrik Kullman vidare.

Säsongen för fritidshus är redan igång

Något annat utmärkande för januaristatistiken är den tidigare starten för fritidshus. Bostäder utanför stadskärnan med extra rum och trädgård värderas allt högre av spekulanter, berättar Marcus Svanberg i ett pressmeddelande från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Över ett års tid har priserna på fritidshus ökat med 12 procent över hela landet.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]