Foto: Press/Fastighetsbyrån

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Villaförsäljare får i högre utsträckning än tidigare nöja sig med lägre priser. Under oktober såldes var tredje villa för under utgångspriset. Det visar ny statistik från bostadstjänsten Hemnet.

Under fredagen förra veckan rapporterade SvD Näringsliv om de sjunkande villapriserna. De bekräftande siffrorna kommer från Hemnet och villaförsäljarna får ta ett steg bakåt medan köparna tar sig an bostadsmarknaden.

Bostadspriserna minskade med 0,9 procent under oktober

När Valueguard tidigare i veckan släppte sitt HOX-index visade det sig att bostadspriserna har sjunkit med 0,9 procent under oktober månad. Utvecklingen var sämst för villor som innan säsongseffektsjusteringar visar på en nedgång omfattande 1,2 procent.
Hemnets nyligen redovisade siffror bekräftar att priserna på bostadsmarknaden är till köparnas fördel.

35 procent av villorna såldes under satt utgångspris

35 procent av villorna ute till försäljning såldes under det satta utgångspriset under oktober. Jämfört med samma månad förra året visar det på en skillnad på åtta procentenheter.
Enligt Staffan Tell, talesperson för Hemnet, har Riksbankens eventuella första höjda ränta på sju år påverkat säljarnas förväntningar på försäljningspriserna. Psykologin som finns på bostadsmarknaden bör inte underskattas.
Även om plånboken inte påverkas i nuläget så är den en bidragande faktor till läget bostadsmarknaden befinner sig i just nu.

Situationen värst i Stockholm

I Stockholm beräknas 40 procent av villorna säljas under utgångspris vilket innebär en markant ökning med 13 procentenheter från samma period förra året.
Staffan Tell menar vidare att läget i Stockholm inte kommer som en stor överraskning. Det nya amorteringskravet som trädde i kraft tidigare i år har påverkat marknadens dyrare objekt i större omfattning.

Bostadspriserna fortsätter pressas

Bostadspriserna kommer fortsätta pressas, det menar Danske Banks chefsekonom Mikael Grahn som till SvD säger att han inte kan se något som kommer att vända det stora omslaget på bostadsmarknaden.
Omslaget ska bero på det stora utbudet nybyggda bostäder samt förväntningar på en eventuellt höjda räntor och dämpade reallöneökningar.
Mikael Grahn förväntar sig vidare att bostadspriserna kommer att sjunka ännu mer.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]