pojke tittar ut genom fönsterKronofogden har en nollvision för barnvräkningar. Trots detta drabbades fler barn än på många år under 2019. Foto: Littlekidmoment/Shutterstock.com

Bostadspolitik

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Fler barn drabbades av vräkningar förra året, jämfört med de senaste åren. Det visar statistik från Kronofogden som Hem & Hyra har tagit del av. Kronofogden tror att vräkningarna totalt sett kommer att öka ännu mer framöver.

Förra året utfördes fler vräkningar i Sverige. Det var också fler av dessa vräkningar som drabbade barn, trots Kronofogdens nollvision för vräkningar av barn.

Hela 467 barn berördes under året, vilket är den högsta siffran på fyra år. Det framgår ur statistiken i Kronofogdens årsredovisning, även om sammanställningen av siffrorna fortfarande pågår.

Alla barn påverkas av vräkning, oavsett boendeform

Ökningen av antalet barnvräkningar har ökat under tre år i rad. Jämfört med 2018 var det 19 fler barn som drabbades 2019, trots att det totala antalet vräkningar faktiskt minskade. Det beror på att de familjer som vräktes under fjolåret hade flera barn.

Vräkningar drabbar både barn som bor permanent i ett boende och barn som har växelvis boende, till exempel hos två föräldrar som separerat.

Enligt Kronofogdens analytiker Johan Krantz kan situationen kännas värst för den som förlorar en bostad där de bor permanent. Men självklart påverkas alla barn väldigt mycket av en vräkning, också om det innebär att de inte längre kan bo växelvis hos föräldrarna, säger han till Hem & Hyra.

Vräkningarna väntas fortsätta öka

Det totala antalet vräkningar som verkställdes förra året var 2 506 stycken, vilket är det högsta antalet sedan 2013. Johan Krantz tror att den här siffran snarare kommer att öka ytterligare under den närmaste tiden, snarare att den vänder neråt.

Han bedömer att de låga nivåerna som varit under de senaste åren har varit en botten, och att de därför förväntar sig högre siffror.

– Baserat på den kommande ekonomiska utvecklingen ser jag en risk för att det faktiskt kommer att gå upp lite grann snarare än att det sjunker, säger Johan Krantz.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]