Vad kostar det att få hjälp med visningsstädning?

Utskriftsvänlig PDF

Att få hjälp med visningsstädning kostar i genomsnitt 1 500 kronor för en bostad på upp till 50 kvadratmeter. Är bostaden större än så kan du räkna med omkring 2 000 kronor för 75 kvadratmeter och från 2 500 kronor om bostaden är över 100 kvadratmeter. Kostnaden skiljer sig dock åt mellan olika städfirmor och det kan också förekomma tilläggskostnader.

Priser för visningsstädning

De flesta städfirmor har fasta priser för visningsstädning efter antalet kvadratmeter. Hur dessa priser beräknas kan se mycket olika ut, och därför går det bara att ge en genomsnittlig uppskattning av vad en visningsstädning kostar.

För en lägenhet på upp till 50 kvadratmeter kostar en visningsstädning omkring 1 400–1 600 kronor efter rutavdrag. Är lägenheten omkring 75 kvadratmeter kan du förvänta dig en kostnad på 1 800–2 200 kronor efter rutavdrag.

Om du har en bostad som är över 100 kvadratmeter kommer genomsnittskostnaden att vara 2 500 kronor och uppåt. Oftast behöver du be om en offert om bostaden som ska städas är större än 200 kvadratmeter.

Tänk på! Vad som räknas in i grundpriset och vad som tillkommer som tilläggskostnader kan skilja sig åt mellan olika städfirmor.

Det finns också städfirmor som tar betalt per timme för en visningsstädning. Då brukar kostnaden ligga på 165–300 kronor i timmen. Tänk då på att många olika faktorer påverkar tidsåtgången till städningen och att det kan vara svårt att förutse vad slutpriset blir.

Skattereduktion för rutavdrag

Du kan använda rutavdraget när du anlitar hjälp med visningsstädning. På fakturan du får från städfirman ska det stå vilken belopp som gäller före respektive efter rutavdraget. Du väljer då det lägre beloppet för att nyttja rutavdraget, och det högre om du redan har använt ditt rutavdrag.

Vad ingår i priset för visningsstädning?

Det finns ett antal saker som brukar ingå när du bokar en visningsstädning, även om checklistan kan se något olika ut för olika städfirmor. Eftersom syftet med en visningsstädning är att bostaden ska se fräsch ut och ge ett bra första intryck ligger mycket fokus på att ytor ska vara rena och fläckfria.

Checklista på vad som normalt ingår i visningsstädning:

 • Dammsuga golv, mattor och möbler
 • Moppa golv
 • Rengöra öppna ytor som bord och fönsterbrädor
 • Rengöra dörrar, lister och andra dammiga ytor
 • Rengöra åtkomliga lampor och tavlor
 • Putsa speglar
 • Rengöra spis, köksbänk, diskbänk, diskho och kran
 • Torka av kaklade ytor och skåpluckor i kök och badrum
 • Torka av vitvaror i köket
 • Rengöra handfat, toalett, dusch och badkar
 • Torka av synliga fläckar på dörrar och väggar

Hos en del städfirmor ingår även fönsterputsning i grundpriset. I andra fall kan du köpa till detta eller annan ytterligare städning som tilläggstjänster.

Kontrollera också ifall det tillkommer några kostnader för exempelvis städutrustning eller framkörning till din bostad. Ta också reda på om du själv förväntas ha någon särskild städutrustning hemma.

Tänk på! Checklistan för visningsstädning utgår från att din bostad är normalstädad i vanliga fall. Behövs en grovstädning behöver du betala extra för detta.

Nöjd kund-garanti

De flesta städfirmor har en garanti för att du ska vara nöjd med visningsstädningen. Det innebär att om du skulle upptäcka brister i städningen kan städfirman komma och åtgärda detta utan någon extra kostnad. Oftast gäller garantin ett par dagar efter att visningsstädningen har utförts.

Hur hittar jag det bästa priset för visningsstädning?

Du hittar lättast ett billigt pris för visningsstädning genom att jämföra flera städfirmors erbjudanden. Det finns förmedlingstjänster på nätet som gör detta arbete lättare för dig. Genom att lämna en offertförfrågan får du offerter från flera olika företag och kan sedan välja den som ger dig det bästa priset.

Tips!

Dorunner – Hitta bästa priset för visningsstädning

 • Ta offerter från upp till fem städföretag
 • Jämför priser för visningsstädning
 • Se kundomdömen om städföretagen
Få offerter

Kom ihåg att titta på vad som ingår i det angivna priset, och inte bara på vilket grundpris som är billigast. För att undvika oväntade extra kostnader är det viktigt att du och städfirman har samma förväntningar på vilka tjänster som ska utföras och vad som ska ingå.

Jämför även andra villkor än priset

Priset är förstås en viktig faktor när det kommer till visningsstädning, men tänk också på att städfirman ska vara att lita på. Du kommer trots allt att ge städfirman nycklarna till ditt hem och vill att bostaden ska bli ordentligt städad inför visningen. Därför bör du även jämföra omdömen och referenser om olika städfirmor innan du anlitar någon.

Var också vaksam mot priser som är alltför låga jämfört med genomsnittet. Det kan tyda på en oseriös firma som inte följer kollektivavtal och skatteregler. Städfirman bör också ha försäkringar som täcker olyckor och skador i samband med visningsstädningen.

Tänk på! Risken att kostnader läggs till i efterhand ökar med en oseriös städfirma.

Evelina

Boende-skribent

evelina.grenehed@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen