Hyra ut bostad

Utskriftsvänlig PDF

Att hyra ut din bostad i andra hand kan vara nödvändigt om du exempelvis ska bo utomlands under en viss period eller ska prova på att flytta ihop med någon. Om du ska hyra ut i andra hand måste du planera din uthyrning och ta hänsyn till en del regler för att göra uthyrningen så smidig som möjligt. Som hyresvärd har du ansvar för din hyresgäst och därför är det även viktigt att du väljer hyresgäst med omsorg och skriver ett fullständigt kontrakt.

Olika regler gäller för olika typer av bostäder

I denna guiden får du tips om hur du undviker de vanligaste fallgroparna när det kommer till andrahandsuthyrning. När du ska hyra ut en bostad i andra hand finns det olika regler som gäller för olika bostadstyper, därför bör du läsa på om vad som gäller för just din bostadstyp.

Hyr ut enkelt i andra hand via uthyrningstjänster

Att hyra ut en bostad i andra hand med hjälp av en uthyrningstjänst går till på följande sätt:

  1. Du lägger upp din annons.  Skriv en bostadsannons och lägg upp på sidan. Att lägga upp en är kostnadsfritt och innebär inte att du förbinder dig till något.
  2. Bostadssökande får visa sitt intresse. När du lagt upp din annons får bostadssökande anmäla sitt intresse.
  3. Välj ut rätt hyresgäst. Efter du tagit del av intresset från potentiella hyresgäster väljer du själv ut den hyresgäst du vill hyra ut din bostad till.
  4. Skriv andrahandskontrakt. Genom tjänsterna får du ta del av standardiserade avtal som täcker alla tänkbara situationer. Du som hyresvärd kan även själv göra ändringar eller tillägg, om du så önskar.
  5. Signera avtalet. Efter att du och hyresgästen kommit överens signerar bägge parter hyresavtalet.
  6. Hyr ut bostaden. När avtalet är påskrivet kan du lämna över nycklarna och låta din hyresgäst flytta in. Om du har några frågor under tiden du hyr ut kan du kontakta uthyrningstjänsten för hjälp och svar på frågor kring uthyrningen.

Kolla upp om du har rätt att hyra ut i andra hand

Det viktigaste att tänka på, oavsett vilken bostadstyp du ska hyra ut, är att du tar reda på om du faktiskt får hyra ut bostaden. Har du en bostadsrätt behöver du ta hänsyn till vad bostadsrättsföreningen tycker och om du har en hyresrätt kan du behöva fråga din hyresvärd. Om du skulle hyra ut  bostad utan tillåtelse kan du själv bli vräkt från bostaden.

Så mycket kan du tjäna på att hyra ut bostaden

Välj typ av bostad
Hyresrätt
Bostadsrättt
Villa/Radhus
Rum
Räknar ut hyran
I samarbete med

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

71 Relaterade frågor & svar

Christian skriver:

Hej,
Vår andrahandsgäst flyttade ut skiftet april/maj. Pga första maj, så blev utflytten senare än månadsskiftet. Nu undrar vi om hur lagen ser ut när det kommer till hyresbetalning under tiden hen bor kvar? Att hyresgästen FÅR bo kvar har vi rett ut, men ska hen få disponera lägenheten utan att betala hyra eller inte? Det handlar alltså om fyra dagars hyra, under tiden då vår ”gamla gäst” bodde kvar och vår nya inte kunde flytta in.
Tack på förhand!
Hälsar,
Christian

Evelina skriver:

Hej Christian,

Att en ny hyresgäst flyttar in nästkommande vardag är huvudregel när inflyttningsdagen infaller på en helgdag. Men hyresavtalen upphör och börjar ändå att gälla de datum som står i kontrakten.

Som jag förstår det är därför praxis gamla hyresgästen betala hyra till och med sista april om det är slutdatumet, även om ni kommit överens om att personen får bo kvar under helgen. Den nya hyresgästen ska då i sin tur betala hyra från det datum som dennes hyresavtal börjar gälla, det vill säga den 1 maj. Du får inte ta ut hyra från båda hyresgästerna för samma datum.

Däremot finns vad jag vet inget i lagen som hindrar er från att ordna en annan överenskommelse, så att vardera hyresgäst bara betalar hyra för de datum som de faktiskt bor där. Det viktiga är som sagt att du inte tar ut hyra från båda hyresgästerna för samma dagar.

Julia skriver:

Hej,

Vi bygger hus och bygger till en lägenhet i botten för att kunna hyra ut. Vad är det för avtal som gäller då? Vi har tolkat det som att vi ska skriva ett andrahandskontrakt och där har vi skrivit att avtalet förnyas årsvis om ingen uppsägning sker. Det vi vill dubbelkolla är bara så det är rätt typ av kontrakt vi använder oss av och att hyresgästen inte har någon rätt till besittningsskydd efter 2 år?

Evelina skriver:

Hej Julia,

Det stämmer att det är ett andrahandskontrakt som ni ska skriva.

Eftersom ni själva äger huset har inget besittningsskydd alls. Det har de bara om ni skulle hyra ut fler än en bostad.

Anna skriver:

Hej,

Jag har en bostadsrätt och ska under hösten jobba på annan ort. För att lösa boendefrågan har jag hittat en person att byta lägenhet med. Dvs., vi ”bytlånar” varandras bostäder under en begränsad tid. Vi kommer även överens om att ha viss tillgång till den egna bostaden och därmed blir det ett slags veckopendling.

Vad behöver jag redovisa till Styrelsen och hur upprättar man ett kontrakt?

Evelina skriver:

Hej Anna,

Eftersom ni tillfälligt kommer att bo i varandras lägenheter låter det som att lösningen liknar en vanlig andrahandsuthyrning. Därför skulle jag säga att ni ansöker hos föreningarna på liknande sätt som när man hyr ut en bostadsrätt i andra hand, samt använder ett andrahandskontrakt för att formulera detaljerna. Jag rekommenderar att ni börjar med att kontakta styrelsen, förklarar vad ni tänker er och frågar vilka uppgifter de behöver.

Lycka till!

Carl skriver:

Är det något speciellt att tänka på, eller som ska vara inskrivet i ett andrahandskontrakt, om hyresgästen kommer från England och inte har svenskt medborgarskap?

Filip Svensson skriver:

Hej Carl,
Det är inget särskilt du behöver tänka på i utformandet av ett andrahandskontrakt om hyresgästen inte är svensk medborgare. Du bör dock försäkra dig om att personen i fråga är pålitlig. Det kan nämligen vara svårare att exempelvis kräva personen på uteblivna betalningar om han eller hon lämnar Sverige.

Marita skriver:

Hej!
Jag har precis köpt ett bostadshus med två lägenheter som jag tänker hyra ut. Min systerson ska hyra den ena. Den andra är det ett rysktpar som vill hyra. Vet att De båda har jobb här i Sverige just nu.
Är det något särskilt jag bör tänka på att ex, ”kolla upp/ta reda på” innan jag hyr ut åt dem?

Evelina skriver:

Hej Marita,

Det kan alltid vara bra att försäkra dig om att dina tänkta hyresgäster är pålitliga. Det gäller oavsett vilka hyresgästerna är, men kanske extra viktigt om det kan hända att de kan tänkas lämna Sverige senare, eftersom det i så fall är svårare att kräva in uteblivna betalningar.

gunnel atlestam skriver:

Om ägaren till bostadsrätten som ska hyras ut i andra hand inte är en privatperson utan ett kollektiv som har bildat ett handelsbolag gäller då samma regler för om det är en privatperson som hyr ut?

Filip Svensson skriver:

Hej Gunnel,
Vad jag känner till ska det inte vara några andra regler som gäller för andrahandsuthyrningen. Det du kan göra är att rådfråga en bostadsjurist som lär känna till om det är några särskilda regler att ta hänsyn till.

Emily skriver:

Hej! Jag har två hus på min tomt och tänkte hyra ut det mindre efter att jag nu renoverat det. Hur gör man med post? Döper jag om husen till A och B?

Filip Svensson skriver:

Hej Emily,
Jag är tyvärr inte säker på hur ni bör göra med posten. Ett alternativ är att göra en avstyckning för att på så sätt bilda två olika fastigheter, detta görs hos Lantmäteriet. En mer provisorisk lösning som bör fungera är som du säger att döpa om husen och sätta upp två brevlådor. Det kan även vara bra att ta kontakt med postbolagen och meddela dem om detta.

zahraa skriver:

Hej

Har en kompis som bor i ett andra hands bostad, den som äger lägenheten vill antigren öka hyran eller ta ut oss från lägenheten innan kontraktet är slut. Har hen rätten att göra så. Och om inte kan jag få en hemsidan där lagen står

Filip Svensson skriver:

Hej,
Om hyresvärden vill ändra i hyresvillkoren måste båda parter komma överens om detta. Om inte hyresvärden och din kompis kommer överens kan hyresvärden kontakta hyresnämnden som då får ta ett beslut om hyran ska höjas eller inte.

Dessvärre är ett andrahandskontrakt inte allt för tryggt och hyreskontraktet kan sägas upp i förtid mot en uppsägningstid på 3 månader.

Kristofer S skriver:

Hej!
Jag hyr ut min bostadsrätt i andra hand för tillfället. Hyresgästen vill flytta med några månader kvar på kontraktet och har en vän som kan tänka sig att ta över hennes kontrakt och flytta in. Kan man göra så och är det något man bör tänka på i såna fall för min del?

Filip Svensson skriver:

Hej Kristofer,
Om du får en ny hyresgäst är det bäst att ni skriver ett nytt hyreskontrakt. Ditt nuvarande avtal gäller bara mellan dig och din nuvarande hyresgäst. Jag skulle även rekommendera dig att ta kontakt med din förening och tala om att du vill hyra ut din lägenhet till en ny hyresgäst. Även om du fått tillstånd att hyra ut tidigare kan det vara så att föreningen vill ha koll på vem som hyr din bostad.

Mario skriver:

Hej!
Jag bor i dagsläge i ett korttidskontrakt. Jag har fått ett förstahandskontrakt och kommer att bo i den från och med 28/2.
Min nuvarande lgh har jag fram till 31/4.
Eftersom jag kommer att ha två hyror i 2 månader, har jag bestämt mig för att hyra ut min nuvarande lght.
När jag pratade i telefon med hyresvärd representanten tror jag att hen sa att man fick inte hyra ut sin lght när man har sagt upp lghten.
Stämmer detta?
Betyder det att det är laglig att jag ska betala två hyror när jag har knapp råd med en?
Jag har inte vågat kontaktat hyresvärden för att jag är rädd att de säger att jag inte kan hyra ut lgheten.
Vet inte exakt vad jag ska göra.
Vad säger lagen om detta?

Mvh
Nyfiken

Filip Svensson skriver:

Hej Mario,
Det är hyresvärden som bestämmer om du får hyra ut i andra hand eller inte. Om hyresvärden inte ger dig tillåtelse att hyra ut lägenheten kan du kontakta hyresnämnden som kan ta ett beslut i frågan. Det är dock tveksamt om hyresnämnden hinner gå igenom ditt ärende på så kort tid. Så länge inte hyresnämnden säger något annat är det hyresvärdens beslut som gäller vilket innebär att du kommer bli tvungen att betala två hyror i två månader.

Marie Wilhelmsson skriver:

Hej,
Dödsboet efter min far har planer på att hyra ut hans lägenhet i andra hand eftersom den inte gått att sälja. Brf:en har godkänt uthyrning. En potentiell hyrestagare är ett företag som vill att TV-avgiften ska ingå i den totala hyran per månad. Nu undrar jag hur vi ska göra eftersom en ny public service-skatt förmodligen kommer att införas fr o m nästa år och som kommer att regleras genom skatten för den enskilde.

Filip Svensson skriver:

Hej,
Det ni kan göra är att komma överens om att ändra hyresvillkoren nästa år då skatten införs. Den nya public service-skatten bör även den betalas av företaget som hyr bostaden.

Jonas skriver:

Hej,
Jag har en fråga gällande er kontraktsmall för andrahandsuthyrning.
Gällande ”Hyresavtalets giltighetstid och uppsägningstid” finns tre alternativ.
Jag har ett kontrakt där jag och hyresgästen valt alternativ 1. Enligt kontraktet löper giltighetsstiden ut den 15 november 2018.
Hyresgästen avser dock att stanna hela november, något som brf styrelse även godkänt. Behöver vi ett nytt kontrakt eller kan vi forsätta med det nuvarande kontraktet? Hyresgästen sa upp kontraktet i slutet av augusti, dvs tre månader innan utflytt i slutet av november i enlighet med uppsägningstiden.

Daniel skriver:

Hej Jonas,

Min allmänna rekommendation är att alltid försöka avtala om hyrestider skriftligt. Om jag förstår dig rätt har du och din hyresgäst träffat ett nytt muntligt avtal med innehåll motsvarande alternativ två i kontraktsmallen. Muntliga avtal gäller men om det av någon anledning skulle bli tvist är det alltid att föredra att ha ett skriftligt avtal. Lycka till!

Mira skriver:

För några år sedan hyrde jag min hyres lgh i andra hand.
Min fråga är finns det möjlighet att jag hyr ut min lgh i andra hand en gång till.
Jag har mamma som bor i ett annat EU land och just nu kan hon inte klara sig själv
på grund av sin ålder. Hon är 93 år gammal och sjuk

Filip Svensson skriver:

Hej Mira,
Ja, det finns möjlighet att hyra ut din lägenhet ytterligare en gång. Men det krävs tillåtelse från din hyresvärd för att få hyra ut den.

Malin skriver:

Hej! Jag och min man funderar på att hyra ut ett gårdshus vi har på vår fastighet. Förutom gårdshuset finns även huset vi bor i och ett garage på samma fastighet. De flesta tips och råd gäller om man hyr ut hela eller delar av lägenhet eller villor. Är det något speciellt vi ska tänka på eftersom det är en separat byggnad?

Filip Svensson skriver:

Hej Malin,
Nej, det är inget speciellt ni bör tänka på för att det är en separat byggnad ni hyr ut. Tänk bara på att skriva ett omfattande hyresavtal med er hyresgäst, något som visserligen alltid är viktigt. Skulle det uppstå några funderingar eller problem kan det vara bra att veta att det är lagen om uthyrning av egen bostad, även kallad privatuthyrningslagen, som gäller.

Lycka till!

Åsa Lundgren skriver:

Hej,

Jag ska hyra ut min bostadsrätt i andra hand och försöker läsa allt jag kan komma över för att säkerställa att allt går rätt till. Stämmer det att om bostadsrätten är belånad, så måste man även meddela och få medgivande från sin bank (kreditgivaren) för att få hyra ut i andra hand? Trodde att man bara behövde föreningens godkännande, och har försökt Googla för att få fram mer info men detta tas upp på ganska få sidor som behandlar andrahandsuthyrningar, där av blir jag tveksam kring vad som verkligen gäller.

Tack på förhand,
H/Åsa

Filip Svensson skriver:

Hej Åsa,
Det är inget krav från bankens sida att du måste be om ett godkännande innan du får hyra ut din bostad. Däremot kan vissa föreningar ha som krav att den med en belånad bostad ska kunna visa upp ett godkännande från banken. Det är dock få föreningar, vad jag känner till, med dessa krav.
Jag skulle rekommendera dig att prata med din förening för att få veta vad som förväntas av dig. Lycka till!

patrik hilding skriver:

Hej! Har man en stor lägenhet är det ngt som hindrar från att man hyr ut 2 st rum. Jag kommer själv nytjja ca. 70% utav lägenheten.

Filip Svensson skriver:

Hej Patrik,
Nej, det är ingenting som hindrar dig från att hyra ut rum i din bostad. I och med att du själv kommer bo kvar behöver du inte heller något tillstånd. Lycka till!

peter skriver:

Hej,

Har ett litet problem som jag tänkte höra med er om. Jag ska hyra ut min lägenhet i andra hand. Hittade en hyresgäst, bad han skriva i ett mail en summering om han själv, skulder osv osv. Han svarar att han har fast jobb m.m. fin text osv. Tänker inte på det något mer utan lät som en kanon hyresgäst. Sedan skriver vi kontrakt och när jag ber om hans persnummer för min förening vill kolla han då berättar han att han har en gammal betanmärkning. Har jag någon möjlighet att vräka han nu(han har ej flyttat in än) eller är det kört på den fronten?

Stefan Ebbestad skriver:

Hej
Denna fråga kan man inte finna något svar på så jag hoppas Nu Ni kan ge det. En bostadsrättsägare hyr ut i andra hand men andrahands hyresgästen hyr ut i sin tur till en person
Är detta möjligt Ett problem som vi har i vår BRF
MVH
Stefan

Stefan Ebbestad skriver:

Hej
Jag bor i en BRF där det har satts i system att köpa upp lägenheter enbart för att hyra ut med ockerhyror, De som köper har aldrig bott i lägenheterna bara hyrt ut Kan Vi i föreningen säga upp på dessa grunder att de köpt enbart för uthyrning inte som tamken är att bosätta sig i den inköpta bostadsrätten.
Mycket tacksam för svar snarast.
MVH
Stefan

Adrienne Sörbom skriver:

Hej!

Vi ska hyra ut vår villa och undrar om hyresgästen måste ha en hemförsäkring? Vi har förstås en hemförsäkring redan.

Vad händer om hyresgästen inte tar en egen hemförsäkring?
Låt säga hyresgästen orsakar en vattenläcka. Kan då vår hemförsäkring täcka det?

Malin skriver:

Hur är reglerna om jag hur ut min hyresrätt till veckopendlare och jag bor där på helgerna?
Tacksam för svar.

Vänligast
M

Det är en lite klurig, men bra fråga, då frågan är om det räknas som andrahandsuthyrning eller som inneboende. Jag gissar att du då hyr ut ett annat rum av bostaden och att det i såna fall räknas som en inneboende. Man skulle också kunna se det som att du korttidsuthyr hyresrätten om och om igen. Jämför tex om du skulle hyra ut den via Airbnb 5 dagar, bo där 2 dagar osv. Jag vet faktiskt inte, tyvärr!

Theresa Högman skriver:

Hej
Vår son ärvde pengar och köpte en lägenhet som står i hans – och även mitt namn. Han hann inte flytta in i denna lägenhet utan reste och började sen studera i en annan stad. Lägenheten har varit uthyrd ett år i taget till samma hyresgäst
vilket han har har sökt och fått godkänt av föreningen. Lägenheten har snart varit uthyrd i 3 år och nu vill föreningen inte godkänna
fortsatt uthyrning. Troligtvis kommer sonen studera ytterligare två år och sen komma tillbaka. Kan verkligen föreningen bestämma att 3 år ska räcka för uthyrning? Varför just 3 år, det finns ingen tidsbegränsning i stadgarna! Finns lag om tidsbegränsning? Vänliga hälsningar TH

Amir Na skriver:

Hej,

Min fru har ett en tidsbegränsad tjänst utomlands på 24 månader och vi planerar att hyra ut vår lägenhet under denna period.

Hyresgästen som vi har kommit i kontakt med är anställd på en ambassad och även hans uppdrag i Sverige är tidsbegränsat till 24 månader.

Styrelsen är väldigt negativ till att vi ska hyra ut till en gäst som inte har svensk medborgarskap, kreditupplysningen kan ej utföras samt att dem har tidigare mindre bra erfarenhet att hyra ut till anställda på ambassader.

Notera att i våra stadgar nämns det INTE att en kreditupplysning måste utföras på permanenta/temporära medlemar i bostadsförenignen.

Ambassaden i fråga kommer att garantera betalningen hyra kommer betalas 1 månad i förtid samt 3 månadshyror kommer att lämnas som deposition.

Min fråga är; Har föreningen rätt att neka hyresgästen pga ej svensk medborgarskap samt att kreditupplysning ej kan utföras?

Givetvis kommer anställning att bevisas genom anställningsbevis.

Mvh
Amir

Hej Amir,

Styrelsen (jag utgår ifrån att du syftar åp styrelsen i en bostadsrättsförening) måste följa sina stadgar som är ”de som gäller”. Om de inte tycker att det är en bra idé att hyra ut till vissa grupperingar så måste de i såna fall ta in det i stadgarna (och låta medlemmarna rösta om det). Nu är det ju du som är medlem som är hyresvärd och det är ju upp till dig att hyresgästen betalar. Jag förstår faktiskt inte varför bostadsrättsföreningen skulle behöva göra en kreditupplysning.

Bemöt styrelsen med att du driver detta vidare om du inte får hyra ut eftersom deras agerande strider mot stadgarna, som de måste lyda under.

Kalle skriver:

Hej jag vill köpa en villa och dela in den i två hushåll med eget kök och toalett alltså 2 st 2:or. Jag undrar hur det blir med hyran, hur mycket kan jag kräva i hyra? baseras uträckningen på hela villan eller som två små hus? jag undrar också om jag har möjlighet att få skattereduktion för bägge hushållen?

Jag vill även veta hur svårt det är att få bygglov om jag ska renovera vardera våningsplan till separata hushåll (lägenheter)?

MVH

Serdar Sen

linnea skriver:

Hej. Om jag vill hyra ut min lägenhet alltså hyreslägenhet men med svart kontrakt och dom kommer på mig vad händer då?

Om du hyr ut din lägenhet utan att få godkänt av hyresvärden riskerar du att bli av med ditt kontrakt.

Anki skriver:

jag har en bostadsrätt och vill hyra ut ett av rummen. Nágon gáng har jag hittat en sida pá nätet där man fick hjälp med att hitta en hyresgäst, kontraktet osv. De förmedlade hyresgäster resp. hyresvärdar; dvs som hyresvärd kunde man leta bland sökande (!) och, som vanligt, omvänt.
Förmedlingen/Sajttjänsten tog en del av hyran i avgift och gick i gengäld in ifall att man hade problem med hyresgästen (skador i lägenheten, obetald hyra mm – och även för hyresgästen ifall att hyresvärden inte sköter sitt), typ nágon form av försäkring/säkerhet. Nu kan jag inte hitta dessa sidor pá nätet.

Kan ni tipsa mig nágra sádana?

Mvh och tack för hjälpen
AL

PS: Det gäller en bostadsrätt utanför Stockholm/Göteborg/Malmö.

Annika skriver:

Hej, jag har hyrt ut i andrahand i tre veckor med kontrakt där elen igår. Nu misstänker jag att dem som bott där använt väldigt mycket el. OM den ligger orimligt mycket högre en min brukar göra, går det att dra av så här i efterhand? Har tagit ut 1000,- i depositon som de skall få tillbaka – r tanken.
Men så är det en annan sak.
Dessutom var det rejält skitigt i hörnor på golvet, slabbigt på bänkar och kakel i köket, micron med matrester, sopor och pank och mat kvar, skitigt på toalettgolv och kattkräk på vissa ställen på golvet. Några tallrikar o en lampa plus lite småsaker trasiga också. Dessutom hade de plockat undan mycket av mina saker(att sätta utom räckhåll för deras barn) och lagt på konstiga ställen, så som spegel ovanpå kylskåpet. Jag fick städa upp ytligt direkt och leta väldans efter mina saker för att hitta dem. Kändes olustigt att komma hem till ett så rörigt och skitigt hem. Kan jag dra av en summa för det på depositionen. Känns rimligt. Men jag har märkt att de är lättantändliga människor som lätt vill driva vidare saker och ting mycket långt. Jag har tappat förtroende för dem under uthyrningen pga viss ton från dem, och hållt låg profil för att inte stöta mig med dem under uthyrningen. Men nu har jag min lägenhet tillbaka och att komma hem till detta kändes inte bra. Vad är skäligt att ta ut från depositionen för dålig städning och rörigt?

Louise skriver:

Sitter i samma sits men vet inte om jag har rätt att dra av något från depositionen eftersom det inte stod något i vårt kontrakt om städning. Det är väl allmänt vedertaget att man lämnar lägenheten i samma skick som man fick den i (förutom normalt slitage). Min lägenhet ser förjävlig ut, riktigt äckligt. De har förmodligen inte städat alls på 6 månader…

Jonas skriver:

Hej jag har förstahandskontrakt och funderar på att hyra ut den ungefär 1 år. Självklart kommer jag att skriva andrahandskontrakt så min fråga är om den personen har anmärkningar spelar det roll? Och om han inte får, behöver han ha borgeman?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Den enda det spelar roll för är för dig. Du är fortfarande hyresgäst åt din hyresvärd och andrahandsuthyrningsgästen blir din hyresgäst. Det är alltså ditt problem om inte din hyresgäst betalar och är således upp till dig vilken hänsyn du ska ta till det.

Cajsa skriver:

Jag ska hyra en bostadsrätt i andrahand och undrar vad som gäller kring flyttstädning. Både för hen som hyr ut till mig och för mig när jag sedan skall flytta. Är detta något som bestäms oss emellan eller finns det bestämmelser kring flyttstädning hos bostadsrätter.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Svårigheten med detta är att beskriva kvaliteten av städning i text. Vad är tex ”mycket välstädat”? Det ni bör göra är att beskriva vad som ska vara städat och hur, tex ”ugnen tvättad med fläckar borttagna”, ”golven dammsugna och moppade”, ”samtliga ytor dammtorkade”, ”fönstrena rengjorda” osv. Sen hjälper det mycket om ni kan fota före uthyrning så ni kan ha det som referens. Detta gäller specifikt badrum och kök (inkl kyl/frys) som brukar vara det som är viktigast och som kräver mest när man flyttstädar.

Nada skriver:

Hej!

Jag hyr ut min bostadsrätt och han har sitt adress (Folkbokförd)på denna adress. Jag äger min bostadsrätt men jag är folkbokförd fortfarande hos mina föräldrar. Min fråga kan han på något sätt ta över min bostadsrätt? Vad bör man tänka på i sådant fall?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Nej, ingen kan ta över en bostadsrätt som ägare endast genom att hyra den.

Tomas skriver:

Hej
Har en liten fråga, bodde i en andrahanslägenhet i ca 1 år, idag nästan ett år senare jag flyttade ut så får jag ett mail om att jag ska betala saker som har gått sönder(soffa/tapeter). Jag betalade 6000 SEK i deps.
Kan H*n kräva pengar ändå? Jag har inte sett något underlag för vad dom 6000 SEK har använts till.
I kontrakter finns det ingen inventarie lista enbart ett text rad som säger att lägenhetn ska lämnas tillbaka i det skick som dag 1.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hur menar du med ”kräva pengar ändå”? Kräven hyresvärden pengar utöver de 6.000 kr i deposition?

Jag har själv varit i samma situation med deposition och som hyresvärd bör man låta hyresgästen få återställa om möjligt (det gäller främst vid dålig städning). Deposition är dock mycket svårt att hantera då det, mig veterligen, inte finns några lagar eller ens bestämmelser om exakt hur man ska gå tillväga. Jag kan med andra ord inte ge dig några konkreta råd.

Om något har gått sönder så bör man då kunna lämna kvitton som visar vad man köpt nytt. Det du bör kräva är att veta exakt vad som gått sönder, och hyresvärdens uppskattade värde på detta, så att du har möjlighet att svara.

Natalie skriver:

Hej,

Jag vill hyra ut min lägenhet under en 4 månadersperiod och är ganska inställd på att jag vill hyra ut till ett företag.
Då jag bor nära en flygplats tänker jag mig att flygbolag kanske behöver övernattningslägenheter till sina anställda.
Vet du någon bra sajt där jag kan komma i kontakt med företag som letar boende?
Eller bör jag veta vilket företag specifikt jag vill hyra ut till och kontakta på så sätt?

Vänliga hälsningar Natalie

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag har använt BostadDirekt.se en del och kan rekommendera dem varmt. Jag har också hört att AirBnB.com ska vara bra men har ingen erfarenhet av dem.

Fredrik skriver:

Hej!
Har ett förstahandskontrakt på en hyresrätt. Funderar nu på att köpa bostadsrätt med flickvännen. Om vi gör det, kan man behålla hyresrätten och hyra ut den i andrahand? Vi vill ju prova oss på att vara sambos, men skulle det (Gud förbjude) skita sig hade det ju varit skönt med en backup-plan.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Fredrik,

Det här är en fråga som ofta dyker här på BoUpplysningen. Oftast brukar svaret då bli, nej man får inte behålla sin hyresrätt och hyra ut i andrahand när man köper en bostad.

I ditt fall, däremot, ska du prova på samboskap och det är något som ska godkännas av din hyresvärd. Jag tror till och med att det är lag på det, men vågar inte lova att det är så. Det är dock mycket troligt att du får hyra ut i andrahand av detta skäl. Min rekommendation är alltid att man dubbelkollar sånt med hyresvärden innan ändå, det finns liksom ingen anledning till att inte göra det.

Madeleine skriver:

Hej,

Jag ska hyra ut min hyreslägenhet i 10 månader minst för att plugga i en annan stad. Ska jag folkbokföra mig i den andra staden eller ska jag fortsätta att vara skriven i min hyreslägenhet?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Detta är egentligen en fråga för Skatteverket. Såvitt jag vet så bör du folkbokföra dig i staden där du ska studera.

Johanna skriver:

Hej!

Hur fungerar det med andra hands uthyrning på hyresrätt med hemförsäkring. Täcker hyresvärdens hemförsäkring lägenheten även den tillfälliga period som hyresgästen hyr lägenheten? Eller hur fungerar detta?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag tror att det är samma sak som gäller för hyresrätt som för bostadsrätt: att man måste ha kvar sin hemförsäkring för skador som kan uppstå på lägenheten. Hyresgästen måste dock ha en hemförsäkring för sitt lösöre. Jag skulle definitivt kolla upp detta med ett försäkringsbolag dock, då jag är långt ifrån säker.

Sara skriver:

Jag har hyrt ut min bostadsratt sedan i juli och nu vill hyresgästen kräva mig pa pengar da hon tycker att hon betalar en oskälig hyra.
Jag tjänar inga pengar pa lagenheten men tar 5000kr mer an min faktiska hyra då jag behöver tacka ränta på lån och övriga räkningar.
Kan hon göra detta? Kommer jag bli tvungen att betala tillbaks henne?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Har du läst denna artikel om skälig hyra och återbetalning? Det är lite speciellt i ditt fall då du hyrt ut lägenheten både före och efter 1:a februari (då en ny lag om andrahandsuthyrning av egen bostad blev gällande). Jag vet inte om den gäller för redan pågående kontrakt eller om det bara påverkar tidsperioden juli 2012 till 1:a februari 2013.

Innan 1:a februari 2013 så gällde dock att man inte fick hyra ut sin bostad för mer än vad som var ”skälig hyra för en motsvarande hyresrätt i området” (detta är numera ändrat till att baseras på bostadens värde). Då spelade det ingen roll om man hade kostnader som översteg detta, det var vad som gällde och hyra utöver detta kan man tvingas att betala åter.

Jag tror därmed att du helt, eller i bästa fall delvis (för perioden juli 2012 – feb 2013) kan bli tvungen att betala tillbaka den överskjutande hyran.

pia risku skriver:

Hej! Köpte en lägenhet i brf för lite mer än 1 år sedan, endast 4 lägenhetsinnehavare, hus med stor trädgård…Varit en sorglig historia sedan start.. då bl a engagemanget i huset och trädgården är nästan obefintligt. En av lägenheterna tillhör en kvinna som inte bott där på många år.Det har hennes son gjort och det är också han som deltar på årsmötena, alltså är med o fattar beslut. Sedan en tid hyr han ut lägenheten till en ung tjej på jag vet inte hur lång tid. Något som han aldrig nämnt för mig, frågat om det var ok. hyra ut. Till åtagandet för den som bor i den lägenheten hör bl a annat att klippa gräset vilket han aldrig gjorde förra sommaren, vilket jag har svårt tro den unga damen kommer göra. Hur som helst..kan jag på rättslig väg anmäla honom, modern och få dem till at sälja utan att själv bli ruinerad??!! Pia

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Det där är något du bör ta med en jurist (eller juristforum). Jag kan tyvärr inte hjälpa dig.

Helena Dreber skriver:

Hej,
Jag har förstahandskontrakt på en hyreslägenhet som jag vill hyra ut i fyra månader from mitten av maj. Hyreslgh kommer dock inom kort att ombildas till bostadsrätter (troligen from juni). Innebär dett ngt problem för mig som hyresrötts/bostadsrättsinnehavare? Behöver jag skriva om kontraktet om min hyresgäst bor i lgh den dag som lgh blir till bostadsrätt? Finns det ngn som helst risk att min hyresgäst får besktningsrätt och därmed rätt att äga bostadsrätten? Jag kommer att vara skriven på adressen under hela uhyrningsperioden. Jag ha fått klartecken både från mina nuvarande hyresgäster och från bostadsrättsföreningen om at jag får hyra ut. Tacksam för svar, helst till min epostadress
Med vänlig hälsning,

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det borde inte vara några problem eftersom du har godkänt från både hyresvärden (du skriver ”nuvarande hyresgäster” men jag gissar att det var det du menade?) och bostadsrättsföreningen. Men, jag är inte helt säker på om det kan innebära några komplikationer eller om du behöver skriva två kontrakt.

Din hyresgäst kan aldrig bli ägare av din bostadsrätt genom att hyra din lägenhet.

Du kan se till att få ett e-post skickat när detta svar dyker upp genom att klicka i rutan ”Notify me of follow-up comments via e-mail”.

Thomas skriver:

Jag äger en bostadsrätt och bor där med min 20-årige son. Nu har jag träffat en kvinna som jag vill flytta in hos, och vill därför låta min son bo ensam kvar i min bostadsrätt. Jag tänker själv fortsätta stå som ägare. Är detta tillåtet utan föreningens medgivande, eller är det att betralta som en andrahandsuthyrning?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Thomas: Ja, att det är en familjemedlem är in sammanhanget ointressant. Om den boende ”självständigt brukar” bostaden räknas denna som andrahandshyresgäst och då krävs bostadsrättsföreningens medgivande.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen