Flytta

Utskriftsvänlig PDF

Att flytta kan vara en krånglig process och ofta är det svårt att veta i vilken ände du ska börja. I den här guiden får du alla tips och verktyg du behöver inför en flytt. Förbered dig steg för steg för att göra din flytt så smidig som möjligt.

Checklista med förberedelser inför flytt

Allt du behöver ordna inför flytten finns i den här guiden. Gå igenom guiden och bocka av följande förberedelser:

Genom att ha koll på alla dessa saker blir din flytt så smidig som möjligt.

Planera praktiska saker kring flytten

Planering inför en flytt är a och o för att det ska gå smidigt. Med vår guide kan du planera hela flytten och dessutom ordna så mycket som möjligt inför själva flyttdagen. Först och främst måste du ta reda på vilken dag själva flytten kommer att ske.

1. Ta reda på vilken dag du får tillträde

Ska du flytta till en bostadsrätt kan du kontakta din mäklare för att ta reda på vilken dag nycklarna överlämnas. Om du ska bo i en hyresrätt är det istället hyresvärden du vänder dig till.

Tänk på att även klockslag spelar roll när det handlar om tillträde. Det är stor skillnad på om du får tillträde klockan 8 på morgonen eller klockan 20 på kvällen. Det bästa är att ta med tillträde, inklusive tidpunkt, i avtalet. Det underlättar för dig när du ska ordna med flytten.

Tänk på! Är tillträdesdagen på en helg är det bra att dubbelkolla med mäklaren eller hyresvärden att du faktiskt kommer att få tillgång den dagen.

Vissa hyresvärdar (särskilt de större där du hämtar nyckeln på ett kontor) har stängt på helger och glömmer att tänka på det när kontraktet skrivs. Om din tillträdesdag är på en helg är det viktigt att du dubbelkollar detta så att du inte står med flyttlasset redo och inte får tillgång till bostaden.

2. Avsätt tid för flytten – det tar längre tid än du tror

En flytt tar i regel alltid längre tid än vad du tror. Räkna med att du behöver minst en hel dag för att flytta över dina saker och en hel dag till flyttstädning. Det kan vara bra att ha kvar din tidigare bostad några extra dagar för att se till att du faktiskt hinner med allt. Att anlita en flyttfirma kan vara en värdefull investering.

Anlita en flyttfirma och spara tid

Dorunner
  • Få offert från upp till 5 flyttfirmor
  • Har samlat över 20 000 kundomdömen
  • Hittar den mest prisvärda flyttfirman
Hitta flyttfirma

Om du måste lämna din tidigare bostad innan du får tillträde kan du hyra ett tillfälligt förråd och magasinera dina saker. Det är dock ofta en krånglig och dyr process, så om du kan behålla din tidigare bostad tills flytten är klar är det oftast ett bättre alternativ.

3. Gör upp en tidsplan med förberedelserna

Att förbereda inför en flytt tar ofta lite tid och med en tidsplan går det smidigt att göra lite åt gången. I den här guiden får du tips om hur långt innan du borde göra förberedelserna. På så sätt kan du göra upp en tidsplan och checka av uppgifterna inför flytten.

Läs första steget i flyttguiden

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

2 Relaterade frågor & svar

Lars Axelsson skriver:

Varför måste jag göra en förskottsinbetalning till flyttfirman ( Movinga) är det ok. och riskfritt?

Filip Svensson skriver:

Hej Lars,
Ja, det är ok att begära förskottsbetalning och något många flyttfirmor gör. Movinga är en stor och välkänd flyttfirma och riskfritt att anlita.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen