Flytta

Utskriftsvänlig PDF

Att flytta kan vara en krånglig process och ofta är det svårt att veta i vilken ände du ska börja. I denna guide får du alla tips och verktyg du behöver inför en flytt. Förbered dig steg för steg för att göra din flytt så smidig som möjligt.

Checklista med förberedelser inför flytt

Alla förberedelser att ordna inför flytten finns i denna guide. Gå igenom guiden och bocka av följande förberedelser:

Genom att ha koll på alla dessa saker blir din flytt så smidig som möjligt.

Planera praktiska saker kring flytten

Planering inför en flytt är a och o för att det ska gå smidigt. Med guide kan du planera hela flytten och dessutom ordna så mycket som möjligt inför själva flyttdagen. Först och främst måste du ta reda på vilken dag själva flytten kommer att ske.

1. Ta reda på vilken dag du får tillträde

Ska du flytta till en bostadsrätt kan du kontakta din mäklare för att ta reda på vilken dag nycklarna överlämnas. Om du ska bo i en hyresrätt är det istället hyresvärden du vänder dig till.

Tänk på att även klockslag spelar roll när det handlar om tillträde. Att få tillträde kl 8 på morgonen eller kl 20 på kvällen är väldigt stor skillnad när det kommer till själva flytten. Det bästa är att ta med tillträde, inklusive tidpunkt, i avtalet. Det underlättar för dig när du ska ordna med flytten.

Tänk på! Är tillträdesdagen på en helg är det bra att dubbelkolla med mäklaren eller hyresvärden att du faktiskt kommer få tillgång på denna dag.

Vissa hyresvärdar (särskilt de större där du hämtar nyckeln på ett kontor) har stängt på helger och glömmer ha detta i åtanke när kontrakt skrivs. Om din tillträdesdag är på en helg är det viktigt att du dubbelkollar detta så du inte står med flyttlasset redo och inte får tillgång till bostaden.

2. Avsätt tid för flytten – Det tar längre tid än du tror

En flytt tar i regel alltid längre tid än vad du tror. Räkna med minst en hel dag till att flytta över dina saker och en hel dag till flyttstädning. Det kan vara bra att ha kvar din tidigare bostad några extra dagar för att se till att du faktiskt hinner med allt. Att anlita en flyttfirma kan vara en värdefull investering.

Anlita professionell flytthjälp

  • Erfaren och professionell flyttpersonal
  • Över 30 000 genomförda flyttar
  • Få en kostnadsfri flyttoffert direkt på nätet
Mer info

Om du måste lämna din tidigare bostad innan du får tillträde kan du hyra ett tillfälligt förråd och magasinera dina saker. Detta är dock ofta en krånglig och dyr process på om du kan ordna så du får behålla din tidigare bostad tills flytten är klar är detta oftast bättre.

3. Göra upp en tidsplan med förberedelserna

Att förbereda inför en flytt tar ofta lite tid och med en tidsplan går det smidigt att göra lite åt gången. I denna guide får du tips om hur långt innan du borde göra förberedelserna. På så sätt kan du göra upp en tidsplan och checka av uppgifterna inför flytten.

Läs första steget i flyttguiden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Relaterade frågor & svar

Lars Axelsson skriver:

Varför måste jag göra en förskottsinbetalning till flyttfirman ( Movinga) är det ok. och riskfritt?

Filip Svensson skriver:

Hej Lars,
Ja, det är ok att begära förskottsbetalning och något många flyttfirmor gör. Movinga är en stor och välkänd flyttfirma och riskfritt att anlita.

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen