Flytta

Utskriftsvänlig PDF

Att flytta kan vara en krånglig process och ofta är det svårt att veta i vilken ände du ska börja. I den här guiden får du alla tips och verktyg du behöver inför en flytt. Förbered dig steg för steg för att göra din flytt så smidig som möjligt.

Checklista med förberedelser inför flytt

Allt du behöver ordna inför flytten finns i den här guiden. Gå igenom guiden och bocka av följande förberedelser:

Genom att ha koll på alla dessa saker blir din flytt så smidig som möjligt.

Planera praktiska saker kring flytten

Planering inför en flytt är a och o för att det ska gå smidigt. Med vår guide kan du planera hela flytten och dessutom ordna så mycket som möjligt inför själva flyttdagen. Först och främst måste du ta reda på vilken dag själva flytten kommer att ske.

1. Ta reda på vilken dag du får tillträde

Ska du flytta till en bostadsrätt kan du kontakta din mäklare för att ta reda på vilken dag nycklarna överlämnas. Om du ska bo i en hyresrätt är det istället hyresvärden du vänder dig till.

Tänk på att även klockslag spelar roll när det handlar om tillträde. Det är stor skillnad på om du får tillträde klockan 8 på morgonen eller klockan 20 på kvällen. Det bästa är att ta med tillträde, inklusive tidpunkt, i avtalet. Det underlättar för dig när du ska ordna med flytten.

Tänk på! Är tillträdesdagen på en helg är det bra att dubbelkolla med mäklaren eller hyresvärden att du faktiskt kommer att få tillgång den dagen.

Vissa hyresvärdar (särskilt de större där du hämtar nyckeln på ett kontor) har stängt på helger och glömmer att tänka på det när kontraktet skrivs. Om din tillträdesdag är på en helg är det viktigt att du dubbelkollar detta så att du inte står med flyttlasset redo och inte får tillgång till bostaden.

2. Avsätt tid för flytten – det tar längre tid än du tror

En flytt tar i regel alltid längre tid än vad du tror. Räkna med att du behöver minst en hel dag för att flytta över dina saker och en hel dag till flyttstädning. Det kan vara bra att ha kvar din tidigare bostad några extra dagar för att se till att du faktiskt hinner med allt. Att anlita en flyttfirma kan vara en värdefull investering.

Räkna ut vad en flyttfirma skulle kosta

Om du måste lämna din tidigare bostad innan du får tillträde kan du hyra ett tillfälligt förråd och magasinera dina saker. Det är dock ofta en krånglig och dyr process, så om du kan behålla din tidigare bostad tills flytten är klar är det oftast ett bättre alternativ.

3. Gör upp en tidsplan med förberedelserna

Att förbereda inför en flytt tar ofta lite tid och med en tidsplan går det smidigt att göra lite åt gången. I den här guiden får du tips om hur långt innan du borde göra förberedelserna. På så sätt kan du göra upp en tidsplan och checka av uppgifterna inför flytten.

4. Anlita en flyttfirma

Läs första steget i flyttguiden

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

10 Relaterade frågor & svar

Sara skriver:

Hej,
Vi bor i en bostadsrätt och hyr genom föreningen en garageplats.
Nu ska vi flytta med kort varsel och sa därför upp garageplatsen.
I kontaktet står det 3 månaders uppsägningstid men det står även att man bara har rätt att hyra garageplatsen så länge man är medlem i föreningen (vilket vi inte längre är efter flytt).
Nu hävdar föreningen att vi måste fortsätta betala hyra för garaget i 3 månader men att vi inte kommer få ha tillgång till garageplatsen då bara de som bor här/är medlemar får ha tagg till garaget. Har dom rätt till att göra så, ta ut hyra för något vi inte får använda?

Evelina skriver:

Hej Sara,

Jag tror tyvärr att ni behöver betala för garageplatsen under uppsägningstiden, även om ni flyttar ut innan uppsägningstiden har löpt ut.

Nadja skriver:

Hej,

Bor idag i en bostadsrätt, en tvåa, och vill flytta närmare mina föräldrar och större för att jag har fått barn.

Jag har inte råd i dagsläget att flytta till en trea i en bostadsrätt och funderar istället på att flytta till en trea i en hyresrätt. Hur mycket pengar kommer jag förlora på detta? Hur mycket brukar banken ta när man säljer sin bostadsrätt.

Borde jag flytta till en trea i en hyresrätt eller borde jag bo kvar i min två (som blir lite trång pga. barn nu) tills ekonomin tillåter att jag köper en trea i en bostadsrätt?

Mvh
Nadja

Evelina skriver:

Hej Nadja,

Det är svårt att säga om du kommer att förlora pengar på detta. Det beror på vad du köpte bostaden för, vilken summa du säljer den för och vad som står i ditt bankavtal.

Du behöver betala tillbaka hela ditt bolån om du säljer bostadsrätten utan att köpa nytt. Om du har ett bundet lån kan du behöva betala ränteskillnadsersättning för att lösa lånet i förtid.

Säg till exempel att du köpte bostadsrätten för 1 miljon och tog ett bolån på 750 000 kronor. Om du säljer bostadsrätten för mer än så, till exempel 1 500 000, kan du använda av de pengarna för att betala tillbaka det som återstår av bolånet. Om du säljer med vinst behöver du också betala vinstskatt på försäljningen, vilket också är en kostnad att ha i åtanke.

Om din bostadsrätt däremot har sjunkit i värde kan det vara värt att avvakta med försäljning tills du kan köpa en ny lägenhet. Ett tips är att ansöka hos föreningen om att få hyra ut bostadsrätten i andra hand medan du provbor i en hyresrätt, om du vill avvakta med försäljningen.

Det är några kostnader som du kan räkna på för att avgöra vad som blir billigast för dig. Vill du ha råd och hjälp att räkna på kostnaderna rekommenderar jag att prata med din bank.

Hoppas att det var till hjälp!

Lilli skriver:

Hej, jag har skrivit ett hyreskontrakt på en studentlägenhet med tillträde den 1 december, som infaller på en söndag. Jag har betalt hyran redan och en depositionsavgift. Nu säger hyresvärden att jag inte kan få tillgång till lägenheten förrän måndagen den 2 efter kl.14.00. Vad gör jag?
Jag måste lämna min nuvarande bostad den 30 november.
Vilka rättigheter har jag?

Med vänlig hälsning, Lilli

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Lilli,

När inflyttningsdagen är en söndag är det nästa vardag som gäller, det vill säga måndagen den 2 december. Dock kan du och hyresvärden bestämma en annan inflyttningsdag om ni kommer överens om det.

Det verkar alltså som att inflyttningen sker enligt de regler som finns. Det du kan göra är att kontakta Hyresgästföreningen och se om de har några råd för vad du kan göra.

Anna skriver:

Hej. Jag har bott i en hyreslägenhet i drygt 7 år. Jag ville tapetsera en vägg med en tegeltapet som jag köpt själv men de stod för tapetseringen då det var dags. Den dåvarande hyresvärden godkände tapeten. Bytt ägare 2 ggr nu dock samma vaktmästare. Han säger att de nya ägarna tycker att tegeltapet är något jag kommer att få betala för att byta om nya hg inte gillar den. Kan de göra så? Har ju bara muntlig överenskommelse med de tidigare. Jag kan inte heller få ett pris på vad den obehagliga överraskningen kan komma att kosta, bara ”det blir inte dyrt”. Andra i samma område vet jag fått möjlighet att åtgärda själva. Då slipper man obehaglig ekon överraskning.

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Anna,

Eftersom tapeten blev godkänd av den tidigare hyresvärden borde inte den nya ägaren kunna kräva att du får tapetsera om för egna pengar. Jag kan dock inte hitta några klara bestämmelser vid just byten av hyresvärd, så blir du osäker eller om det uppstår problem rekommenderar jag att du frågar Hyresgästföreningen om råd.

Lars Axelsson skriver:

Varför måste jag göra en förskottsinbetalning till flyttfirman ( Movinga) är det ok. och riskfritt?

Filip Svensson skriver:

Hej Lars,
Ja, det är ok att begära förskottsbetalning och något många flyttfirmor gör. Movinga är en stor och välkänd flyttfirma och riskfritt att anlita.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen