Vi på Boupplysningen samarbetar med flera företag som kan hjälpa dig med olika saker kopplat till din bostad. Många av företagen erbjuder jämförelser av lån eller tjänster. Andra hjälper dig att hitta en bostad eller att lösa juridiska tvister. Vad är det du behöver hjälp med i din bostadssituation?

Låneförmedlare hjälper dig hitta bästa bolånet

Ett bostadsköp är bland de viktigaste köpen du kan göra. Allra oftast krävs ett lån för att klara affären. Det är mycket pengar det handlar om, och lånets ränta och amortering innebär kostnader för flera år framåt. Därför vill du förstås att villkoren på bolånet blir så bra som möjligt.

Att bara ansöka om bolån hos banken du är kund hos är inte alltid den bästa lösningen. Vad sägs om att i stället få förslag på lån från flera banker – med en enda ansökan?

Det är det som en låneförmedlare är till för. Compricer och Lånekoll är exempel på sådana låneförmedlare som låter dig jämföra lån från flera banker.

Du kan också testa en annorlunda typ av långivare med annat upplägg än de klassiska bankerna. Hypoteket är ett exempel på en sådan långivare. Där baseras räntan på bindningstiden, så att alla kunder med samma bindningstid har samma ränta.

Du kan även jämföra lån utan säkerhet

Har du många andra lånekostnader som kan påverka din chans till framtida bolån? Då kan det vara smart att samla de lånen till ett större. Ett enda lån påverkar din kreditvärdighet mindre än vad flera smålån gör. Dessutom sparar du pengar på att bara betala en ränta.

Lendo och Sambla är låneförmedlare som kan hjälpa dig med detta. De jämför inte bolån, men de kan i stället hitta en bättre lösning för dina lån utan säkerhet än du har i dag. Dessutom kan du använda dessa långivare om vill låna till kontantinsatsen eller låna till handpenningen via ett privatlån.

Bostadsförmedlare matchar hyresgäster med uthyrare

Vill du hyra ut din bostad? Eller söker du efter något att hyra själv? Oavsett din situation finns det klara fördelar med att sköta hyresprocessen via en bostadsförmedlare. Dels kan du hitta en hyresgäst eller uthyrare som matchar dina önskemål, dels kan det kännas tryggt med en tredje part som hjälper till med hyresavtal och att hantera hyran.

Samtrygg, Bostad Direkt, Qasa och Renthia är några exempel på tjänster som hjälper hyresgäster och uthyrare att hitta varandra. Alla tjänsterna fokuserar på andrahandsuthyrning, men i övrigt kan inriktningarna se lite olika ut. En del tjänster kan hjälpa dig som vill hyra ut till ett företag. Andra förmedlar även förstahandskontrakt.

Är det bara ett rum du söker eller vill hyra ut är Findroommate en matchningssajt som inriktar sig på det.

Hitta rätt tjänster i samband med flytten

Att hitta den bästa flyttfirman kan vara en djungel. Lyckligtvis finns det företag som har inriktat sig på att göra det åt dig – utan att ta betalt förrän du bokar flytten.

Med Movingas tjänst kan du planera din flytt och fylla i all information som behövs, så utser Movinga den bästa firman för jobbet. Självklart får du en offert att ta ställning till innan du bestämmer om du vill anlita firman eller inte.

Dorunner har liknande tjänster. Där får du dock själv leta efter passande flyttfirmor i deras databas. Förutom flyttfirmor kan du också jämföra och anlita städfirmor, hantverkare och andra hushållsnära tjänster genom Dorunner.

Ska du sälja? Hitta den bästa mäklaren

Visste du att det till och med finns en jämförelsetjänst för mäklare? På HittaMäklare fyller du bara i din adress och uppgifter om bostaden, så får du förslag på mäklare i området som du skulle kunna anlita.

Ta hjälp av en juridisk expert

Bostadsmarknaden är full av lagar och regler, och det kan lätt uppstå tvister om vem som har rätt i olika frågor. En del gånger går det att lösa parterna emellan. Andra gånger kan du behöva rådgöra med en juridisk expert, eller rentav få hjälp att driva fallet till domstol.

Lexly kan hjälpa dig undvika tvister från första början genom att skapa ett korrekt och utförligt avtal. Tjänsten erbjuder avtal av alla slag, från köpeavtal och hyreskontrakt till familjejuridiska avtal inför bodelning och arvskifte. Önskar du personlig vägledning i någon fråga kan du också få prata med någon av deras jurister.

En av de kanske vanligaste tvisterna som uppstår är om hyran är skälig eller inte. Om du som hyresgäst betalar mer i hyra än vad du borde kan du få hjälp att driva ärendet till hyresnämnden via Orimlig hyra. De fungerar som ett ombud för dig i rätten och hjälper dig att få tillbaka pengarna du betalar i överhyra.

Sänk dina kostnader för elavtal och försäkringar

Trivs du bra där du bor men vill spara in på de kostnader du lägger på bostaden? Eller kanske har du nyss flyttat och vill börja om på nytt med bättre elavtal eller hemförsäkring?

Två av våra partners kan hjälpa dig med detta. Elskling inriktar sig på elavtal, så att du kan jämföra priser och hitta den bästa och billigaste lösningen till just din adress. Insplanet jämför i stället försäkringar av alla dess slag, oavsett om det är bostaden eller något annat du skulle vilja försäkra.