Elavtal
Uppdaterad: 11 december, 2023
Ett elavtal tecknar du för att få el till din bostad. Du får själv välja vilket elhandelsbolag du vill köpa din el från. Det kan du utnyttja och välja det billigaste elavtalet för dig. Det finns en del saker du bör ha koll på gällande ditt elavtal. Bland annat behöver du veta skillnaden mellan de två avtal för el du ska ha och om du ska välja fast eller rörligt elpris.
Innehåll
Du behöver två olika elavtal
Det är ganska enkelt att teckna ett elavtal, men det är viktigt att du har koll på vad det faktiskt innebär. Att bara teckna ett slumpmässigt elavtal som du betalar för varje månad kan leda till höga boendekostnader. Vad många inte vet är att ett elavtal i regel består av två avtal.
Elnätsavtal – avtal med företaget som äger elnätet
Det ena avtalet är ett elnätsavtal som du ingår med elnätföretaget som äger elnätet i området där du bor. För varje ort i landet finns det ett sådant företag, som enligt monopolprincipen har ensamrätt på att transportera el. Det här elnätföretaget kan du med andra ord inte välja själv.
Exempel: Erik har köpt en villa i Bromma, Stockholm. I det området äger Ellevio elnätet, och därför får han teckna sitt elnätsavtal genom dem.
Hur mycket elnätföretaget tar betalt beror på var i landet man bor. Det är till exempel billigare i en tätort än i en glesbygd. För elnätsavtalet betalar du dels för varje förbrukad kilowattimme, dels för ett abonnemang. Hur högt priset för abonnemanget blir beror på hur stor säkringen är, det vill säga hur mycket el du som mest kan använda vid ett och samma tillfälle.
Elhandelsavtal – avtal med företaget som levererar el till din bostad
Det andra avtalet är ett elhandelsavtal, som du ingår med företaget som du köper din el av. Du får fritt välja vilket elbolag du vill köpa el av. För ett elhandelsavtal betalar du alltså för den el som du faktiskt förbrukar, och du kan även välja vilken typ av elhandelsavtal du föredrar.
Exempel: När Erik jämför priser för sin elförbrukning ser han att Stockholms elbolag kan ge honom ett billigare elhandelsavtal än det elbolag som äger elnätet. Därför väljer han att teckna ett elhandelsavtal med Stockholms elbolag även om elnätsavtalet är med Ellevio.
Med ett elhandelsavtal kan du välja om du vill ha fast, rörligt eller mixat elpris. Vilket alternativ som är mest förmånligt för dig beror på din boendesituation och hur mycket el du förbrukar.
Tänk på! Det är bara personen som har ingått elnätsavtalet som också kan ingå ett elhandelsavtal.
1. Kolla upp din elförbrukning i ditt befintliga elavtal
Om du ska teckna elavtal till din bostad eller byta elavtal ska du börja med att ta reda på din elförbrukning. Har du haft ett elavtal tidigare kan du titta på tidigare fakturor för att se ungefär hur mycket el du förbrukar varje månad.
Elbolagen uppger priset i öre per kilowattimme (kWh). Det tillkommer även moms, energiskatt och oftast en årsavgift. En genomsnittlig svensk villa eller ett radhus förbrukar cirka 25 000 kWh per år och en lägenhet cirka 12 000 kWh per år.
Visste du? Kilowattimme (kWh) är en funktion av effekt multiplicerat med tiden som effekten används. Det betyder att en glödlampa med en effekt på 40 W som används i cirka ett dygn förbrukar (40 W * 24 timmar) = 1kWh
Räkna ut din elkostnad
Med hjälp av kalkylatorn nedan kan du räkna ut hur mycket du betalar för el varje månad. Du hittar uppgifterna som behövs på din elräkning.
Elkostnad
2. Välj vilken typ av prisavtal du vill ha
Det finns två olika prismodeller för elavtal att välja mellan: fast pris och rörligt pris. Du kan också välja ett mixat elpris som är en blandning av dessa två.
Fast elpris – betala samma pris per kWh
Med ett fast elavtal binder du upp dig i en viss tid; ofta handlar det om några år. Du betalar då ett fast pris per kWh under hela din avtalstid. Ett sådant avtal kan kosta pengar att bryta under bindningstiden, vilket är bra att ha i åtanke. Det finns både för- och nackdelar med fast elpris.
För- och nackdelar med fast elpris
- Du behöver inte bekymra dig för elmarknadens eventuella prissvängningar. Den enda faktor som påverkar priset är hur mycket el du själv använder.
- Ett fast elavtal kostar ofta mer än ett rörligt. Anledningen till det är att elbolaget tar en risk för att kunna erbjuda ett fast pris, eftersom det inte går att förutse prisutvecklingen under bindningstiden.
Det kan också vara svårt att veta när det är bäst att ingå sitt avtal och därmed binda sitt pris. Gör man det vid ”fel” tillfälle kan priset bli högre än i andra fall. Många tycker dock att det är värt att betala några extra slantar per månad för att i fortsättningen slippa oroa sig för vad elpriset ska bli.
Tips! Historiskt sett har det varit billigare att teckna fast elpris och därmed binda elavtalet på våren än på hösten.
Rörligt elpris – priset per kWh kan variera varje månad
Med ett rörligt avtal får du vara beredd på att priset varierar över året. Det rörliga elpriset följer utvecklingen på elmarknaden och förändras därför ständigt. Dessutom påverkas det av saker som bland annat nederbörd och nivå i vattenmagasinen. Priset för elen sätts i efterskott och beräknas utifrån uppgifter från den nordiska elbörsen Nordpool.
För- och nackdelar med rörligt elpris
- Du får ett förhållandevis lågt pris när kursen är normal. Rörligt pris har visat sig vara billigare i längden än fast pris.
- Priset kan öka i takt med efterfrågan. Efterfrågan kan öka för att det är vinter och fler än vanligt behöver mer el än normalt. Det kan också bero på att en viktig energikälla, exempelvis ett kärnkraftverk, tillfälligt slutar att fungera.
En sådan plötslig ökning i efterfrågan leder till att priserna ökar kraftigt och att fakturan för den månaden blir oväntat hög. Detta kan med andra ord upplevas som en ekonomisk otrygghet, och lämpar sig därför bäst för den som har möjligheten att klara av en sådan plötslig chockhöjning.
Mixat elpris – få både fast och rörligt pris
Mixat elpris passar bra för den som har svårt att bestämma sig om man vill ha ett fast eller rörligt pris på sin el. Ett mixat pris kombinerar helt enkelt de olika prissättningarna i samma elhandelsavtal så att hälften är fast pris och hälften är rörligt pris.
Tips! Med mixat elpris får du en blandning av fast och rörligt.
Det innebär att du har största möjliga trygghet i ena halvan samtidigt som du har den andra halvan till ett potentiellt lägre pris. Om du vill kan du när som helst binda även den rörliga halvan av elpriset, till exempel om marknadspriserna har sjunkit eller om du vill skydda dig mot kommande höjningar i elpriset.
3. Jämför elavtal och hitta det billigaste
Vilket elbolag du bör teckna avtal med beror på vad du tycker är viktigt hos ditt elavtal. Det finns flera olika faktorer som kan vara bra att titta på när du jämför elavtal.
- Det billigaste priset. Du kan spara tusentals kronor per år genom att hitta det billigaste elavtalet för dig. Titta på elbolagens totala pris per kilowattimme för att få rätt bild av vad det kostar. Tänk också på att kontrollera vad du får för det priset, så att du säkert får valuta för pengarna.
- Miljövänliga elavtal. Miljömärkt eller så kallad grön el produceras av förnybara energikällor som sol, vind, vatten, vågor och biobränsle. Grön el ger mindre eller rentav inga utsläpp alls jämfört med el från fossila bränslen. Flera elleverantörer erbjuder sina kunder att köpa miljömärkt el till en extra kostnad.
- Omdömen och service. Att läsa omdömen om elbolagen från andra kunder är alltid en bra idé. Då får du en uppfattning om hur företaget levererar, om det brukar uppstå någon typ av problem och hur dessa i så fall hanteras.
4. Teckna ditt nya elavtal och säg upp ditt gamla
När du har hittat det elavtal som du tycker är bäst är det dags att teckna avtalet. Det gör du helt enkelt genom att kontakta ditt nya elbolag.
Ska du byta från ett annat elavtal är det ofta ditt nya elbolag som kontaktar din förra elleverantör om bytet. Men det skadar ändå inte att du själv meddelar ditt gamla elbolag om uppsägningen. Då kan du känna dig säker på att elavtalet inte förlängs automatiskt.
Tänk på! Kontrollera bindningstid och uppsägningstid på ditt gamla elavtal för att slippa betala någon extra kostnad.
Undvik att byta elavtal under bindningstiden
Var noga med att först kontrollera om ditt tidigare elavtal har någon bindningstid. Om du säger upp ett elavtal under bindningstiden får du nämligen betala en extra avgift i ersättning. Det kan i så fall vara värt att vänta med bytet av elavtal för att spara pengar.
Kolla även upp vilken uppsägningstid som gäller. Det kan hända att du behöver säga upp elavtalet lång tid i förväg för att det inte ska förlängas automatiskt.
Säg upp elavtalet när du ska flytta
När du flyttar har du i regel rätt att säga upp ditt elavtal, även under pågående bindningstid. Se bara till att kontakta elleverantören i god tid och meddela att du ska flytta, helst minst en månad i förväg.
När du ska flytta till en annan ort kontaktar du nätägaren för din gamla bostad för att säga upp elnätsavtalet. Ofta kan de hjälpa dig att ordna bytet, annars kontaktar du själv ditt nya elnätsföretag för att teckna ett nytt elavtal. Ska du flytta inom ditt nuvarande elnätsföretags område kan det räcka att bara meddela uppgifterna för din nya bostad.
Tänk på! Kom ihåg att säga upp elavtalet för din gamla bostad när du flyttar till den nya, så att du inte står kvar som betalningsskyldig.
Ditt elhandelsavtal kan du antingen säga upp eller flytta till din nya bostad. Dock är det alltid bra att se över om elavtalet passar även den nya bostadsformen. Din elförbrukning påverkas särskilt mycket om du exempelvis flyttar från en lägenhet till ett hus, och därmed påverkas även priset på elavtalet.
Kommentarer