Bolån
Ett bolån är ett lån där bostaden används som säkerhet för lånet. Om du inte kan betala tillbaka ditt bolån har banken bostaden som säkerhet och kan tvinga fram en försäljning av bostaden med hjälp av Kronofogden för att få tillbaka sina pengar.
Det finns en hel del saker du behöver känna till när du ska ansöka om ett bolån. Här kan du läsa mer hur bolån fungerar och vad du behöver tänka på när du ska ansöka om ett bolån.
Innehåll
- Räkna på bolån – Hur mycket får jag låna?
- Kan jag låna till kontantinsatsen?
- Kan jag få bolån utan fast anställning?
- Kan jag få bostadslån som pensionär?
- Kan jag få bostadslån som student?
- Kan jag få bostadslån trots betalningsanmärkning?
- Hitta bästa bolånet – Jämför bolåneräntor
- Ansök om lånelöfte
- Vunnit budgivningen – dags att ansöka om bolån
- Ska jag välja fast eller rörlig ränta?
- Ränteavdraget
- Skaffa låneskydd
- Ta ett överbryggningslån om du inte har sålt din gamla bostad
- Flytta bolån till annan bank
- Flytta bundet bolån till ny bostad
- Kan jag låna på bostaden för att renovera?
Räkna på bolån – Hur mycket får jag låna?
Hur mycket du får låna styrs främst av din inkomst och din kontantinsats men det påverkas även av hur mycket skulder du har sedan tidigare, om du äger tillgångar, om du har barn osv. Det styrs helt enkelt av hur din privatekonomi ser ut.
Din inkomst styr i stor grad hur mycket du får låna. Det vanligaste är att du kan låna upp till 6 gånger hushållets totala inkomst före skatt. Detta skiljer sig dock från person till person och det är banken som avgör hur mycket du får låna.
Din kontantinsats måste vara minst 15% av bostadens marknadsvärde. Du måste kunna finansiera kontantinsatsen med sparade pengar eller med ett kontantinsatslån. Resterande 85% av bostadens värde kan du finansiera med bolånet.
Exempel: Din årsinkomst är 420 000 kr före skatt. Du har sparat ihop 270 000 kr till kontantinsatsen.
Baserat på din inkomst bör du få låna runt 2 520 000 kr. Baserat på din kontantinsats får du dock bara låna 1 530 000 kr.
Din kontantinsats hindrar dig alltså från att få ett bolån på mer än 1 530 000 kr och därmed kan du köpa en bostad för maximalt 1 800 000 kr.
Om du sparar ihop lite mer pengar till kontantinsatsen kommer du sannolikt att kunna köpa en dyrare bostad eftersom din inkomst räcker till ett bolån på 2 520 000 kr.
Räkna ut hur mycket du behöver låna
Innan du tar ett bolån kan det vara bra att räkna ut hur mycket du behöver låna. Det kan du enkelt göra med hjälp av kalkylatorn nedan.
Bolånets storlek
Räkna ut vad ditt bolån kommer att kosta
Det är bra att beräkna ungefär hur mycket ditt bolån kommer att kosta varje månad. Då får du en bra bild av vilka utgifter du kommer att ha och om du klarar av att amortera och betala ränta på bolånet.
Månadskostnaden för ditt bolån påverkas av bolånets storlek, hur mycket du måste amortera och vilken ränta du har på ditt bolån. Du kan använda kalkylatorn nedan för att räkna ut ungefärlig månadskostnad för ditt bolån.
Tänk på! Amortering är ingen kostnad, det är en sorts sparande. Det är dock pengar som skall betalas varje månad så den måste räknas in när du gör en budget.
I kalkylatorn fyller du i bolånets storlek. Därefter fyller du i räntan. Eftersom du inte vet vilken ränta du får kan du använda bankens listränta. Det ger en ungefärlig uppskattning på hur mycket du måste betala i ränta. Storleken på bolånet avgör hur mycket du måste amortera enligt amorteringskravet. När du har fyllt i allt får du en ungefärlig månadskostnad av ditt bolån.
Bolånekostnad
I kalkylatorn räknar vi inte med ränteavdraget
Kan jag låna till kontantinsatsen?
Ja, det går att låna till kontantinsatsen. Det bästa är om du har lyckats spara ihop till kontantinsatsen, men det kan vara svårt. Om du inte vill spara ihop pengarna kan ett kontantinsatslån vara ett alternativ. Ett kontantinsatslån är ett lån utan säkerhet och fungerar precis som ett vanligt privatlån. Ett lån utan säkerhet har en högre ränta än ett bolån.
Om du vill ta ett privatlån till kontantinsatsen är det viktigt att du nämner det för banken som du ska ta bolånet hos. Det är inte alla banker som tillåter att man gör det.
Kan jag få bolån utan fast anställning?
Ja, du kan få ett bolån även om du inte har en fast anställning. Det blir allt vanligare med andra typer av anställningar som projektanställning, vikariat eller frilans. När långivaren beviljar ett bostadslån tittar de på hela din ekonomi. Det viktigaste är din återbetalningsförmåga.
Innan du tar kontakt med din bank för att ansöka om bolån bör du förbereda dig. Det är bra om du kan visa upp en realistisk budget, hur du ska finansiera kontantinsatsen och en kalkyl som visar hur du tänker återbetala ditt bolån. Du kan ta hjälp av vår bolånekalkyl när du ska räkna ut hur mycket ditt bolån kommer att kosta varje månad.
På vår sida om bolån utan fast anställning får du tips och råd om vad du behöver tänka på när du ansöker om bolån.
Kan jag få bostadslån som pensionär?
Ja, du kan få bostadslån som pensionär, men det är betydligt svårare än om du hade haft fast anställning. Det finns speciella lån som riktar sig just till pensionärer som är 60 år eller äldre. Hypotekspension är ett exempel på ett sådant speciallån. Det fungerar som en kapitalfrigöringskredit.
Kan jag få bostadslån som student?
Ja, du kan få bostadslån även om du är student. Men det är inte helt ovanligt att studenter måste ha en medlåntagare som inte är student och som har fast anställning och en fast inkomst.
En del bostadsrättsföreningar kan kräva att den som ska bo i bostaden måste äga en viss procent. Om du inte äger tillräckligt mycket av bostaden själv räknas det som att din medlåntagare hyr ut bostaden till dig i andra hand.
På vår sida om bolån för studenter kan du läsa mer om vad du behöver tänka på när du ska ta ett bolån.
Kan jag få bostadslån trots betalningsanmärkning?
Ja, det går att få bostadslån trots att du har en betalningsanmärkning. Det kan visserligen vara svårare att få bolånet beviljat då. Men de flesta långivare gör en helhetsbedömning av din ekonomi när de beviljar ett bostadslån.
Det finns även flera långivare som har specialiserat sig på bolån till personer som har en betalningsanmärkning.
På vår sida om bostadslån trots betalningsanmärkning kan du läsa mer om vilka alternativ som finns och hur du kan öka dina chanser att få ett bostadslån.
Hitta bästa bolånet – Jämför bolåneräntor
Innan du ansöker om bolån hos banken bör du ha koll på ränteläget och vilken listränta bankerna erbjuder. Listräntan ger dig en bra bild av hur låg ränta bankerna kan erbjuda. Räntan sätts dock individuellt utifrån dina ekonomiska förutsättningar.
För att få en mer rättvis bild av vilken ränta du kan få bör du jämföra bankernas snittränta. Snitträntan är nämligen den genomsnittliga räntan som bankens kunder fått under de senaste månaden. Du kan läsa mer om vad du behöver tänka på när det gäller räntan på bolån och aktuella bolåneräntor.
Ränta och amortering påverkas av belåningsgraden
Din ränta påverkas av belåningsgraden, det vill säga hur stor del av bostaden som är belånad. Belåningsgraden styr hur mycket du kan låna på bostaden och hur mycket du måste amortera och vilken ränta du får. Belåningsgraden får vara max 85 procent av bostadens marknadsvärde.
Ju lägre belåningsgrad du har desto lägre ränta kan du få och tvärt om. Ju högre belåningsgrad du har desto högre blir räntan. Anledningen är att en lägre belåningsgrad innebär en mindre risk för banken. Medan en högre belåningsgrad innebär en större risk för banken.
Du kan få ränterabatt på bolånet
Vissa banker erbjuder en ränterabatt på bolånet. Kraven för att få ränterabatt kan skilja mellan olika banker. En del banker vill att du flyttar över hela din ekonomi och samlar alla dina banktjänster hos din bolånebank. Andra banker kan kräva att du måste ha ett visst sparkapital. På vår sida om rabatt på bolån kan du läsa mer om hur det fungerar.
Rabatten på bolån gäller oftast under en begränsad tid, vanligtvis 1 år, så att exempelvis byta ut ett bra pensionssparande med bra avkastning mot ett mindre bra alternativ för att få en ränterabatt kan leda till ett sämre utfall. Ta reda på hur det fungerar på din bank och se över hela din ekonomi innan du gör några förändringar.
Förhandla med banken och pruta på räntan
Du kan själva påverka dina lånekostnader genom att pruta på räntan. Genom att jämföra räntor hos olika banker så kan du pruta på räntan hos din bolånebank. Bolånekunderna är viktiga för banken och genom att visa vilken bra kund du är har du möjlighet att förhandla om räntan.
Ta gära kontakt med två eller tre banker och berätta för dem att du har pratat med flera andra banker och vilken ränta de kan erbjuda. Berätta även att du är intresserad av att flytta över hela din ekonomi, dina banktjänster och ditt sparande till banken. Ju bättre ekonomi du har, desto lättare är det att förhandla om räntan med banken.
Ansök om lånelöfte
Innan du ger dig ut på bostadsmarknaden behöver du ha ett lånelöfte. Ett lånelöfte är ett skriftligt besked från banken som talar om hur mycket du får låna.
Du ansöker om ett lånelöfte direkt hos din bank där du vill ha ditt bolån. Det går att ansöka hos flera banker samtidigt, men det är inte bra för din kreditvärdighet. Ju fler låneansökningar du skickar in, desto sämre blir din kreditvärdighet.
Om du vill ansöka hos flera banker och se var du kan få bäst villkor kan du använda en låneförmedlare. Då tas bara en kreditupplysning trots att din låneansökan skickas till flera banker.
När banken beviljar ett lånelöfte tittar de på din livssituation och din ekonomiska situation. Ett lånelöfte gäller vanligtvis i mellan tre till sex månader.
Tänk på att ett lånelöfte aldrig är bindande. Banken kan alltså neka dig bolån även om de har beviljat dig ett lånelöfte. Därför ska du aldrig skriva på något köpeavtal innan du har fått klartecken från banken att de ger dig bolån för den specifika bostaden.
Vunnit budgivningen – dags att ansöka om bolån
När du har hittat din drömbostad är det dags att ansöka om bolån. Hör av dig direkt till din bank när du har vunnit budgivningen. Banken vill godkänna bostaden innan de beviljar bolånet.
När du har fått bolånet beviljat tar banken din nya bostad som pant för ditt nya bolån. Bostaden är alltså säkerhet för bolånet. När du köper en bostadsrätt registreras pantsättningen i bostadsrättsföreningens lägenhetsförteckning och när du köper ett hus tar man ut pantbrev som bevis för att huset står som säkerhet. Läs mer om hur det fungerar med pantsättning av bostad på vår sida om pantsättning.
När det är dags att skriva kontrakt med säljaren hos mäklaren är det dags att betala handpenningen. Handpenningen är 10 procent av bostadspriset. Om du inte har pengar till handpenningen kan du ansöka om ett handpenningslån.
Ska jag välja fast eller rörlig ränta?
Vilken ränta du väljer kommer att påverka kostnaden för ditt bolån. Bolån är oftast hushållets största enskilda kostnad och det kan vara bra att aktivt välja vilken typ av ränta du vill ha på ditt bolån.
Du kan välja mellan rörlig eller fast ränta. Den rörliga räntan skiftar var tredje månad medan den fasta räntan ligger fast under den perioden som du har valt att binda den. Det finns flera fördelar med både rörlig och fast ränta.
Det kan vara svårt att veta om man ska binda räntan eller inte. Under tidsperioder med fallande eller stillastående ränta kan det vara mer fördelaktigt att välja rörlig ränta, medan det kan vara bättre att binda räntan om man tror att bolåneräntan kommer att stiga.
Ränteavdraget
Med ränteavdraget får du tillbaka 30 procent av alla räntekostnader du betalat under året upp till 100 000 kronor. På räntekostnader som överstiger 100 000 kr får du tillbaka 21 procent. Du kan läsa mer om hur det fungerar på vår sida om ränteavdrag.
Skaffa låneskydd
Ett låneskydd är en försäkring som är kopplad till ditt bolån. Det är en extra trygghet om något oförutsett skulle hända.
Försäkringen fungerar precis som andra försäkringar där du betalar en premie månadsvis. Försäkringen träder i kraft och täcker dina bolånekostnader när du varit arbetslös eller av någon annan anledning inte har kunnat arbeta.
De allra flesta låneskydd har en karenstid på 30 dagar. Men karenstiden kan variera beroende på försäkringsavtalet. På vår sida om bolåneförsäkring kan du läsa mer om hur det fungerar.
Ta ett överbryggningslån om du inte har sålt din gamla bostad
Om du har hittat din nya bostad innan du har sålt din gamla bostad kan du ansöka om ett överbryggningslån. Ett överbryggningslån är ett tillfälligt lån som du kan ta när du har köpt en bostad men inte har hunnit sälja din gamla bostad eller hunnit få pengarna från din gamla bostad innan du ska betala din nya bostad. Överbryggningslånet täcker alltså glappet mellan köpet av din nya bostad och försäljningen av din gamla bostad. Ett överbryggningslån gäller bara under en kortare period på tre till sex månader.
Flytta bolån till annan bank
Om du kan få bättre villkor hos någon annan bank kan det vara värt att flytta ditt bolån. Innan du flyttar ditt bolån bör du jämföra olika bankers räntor och villkor för att se till att du får så bra villkor som möjligt.
Innan du byter bank bör du också gå igenom ditt bolån för att försäkra dig om att du inte måste betala någon ränteskillnadsersättning. Ränteskillnadsersättningen är en schablonavgift som du som låntagare måste betala om du vill lösa lån med fast ränta, dvs bundna bolån i förtid.
Om du har rörlig ränta på ditt bolån är det bara att göra en ansökan, precis som du gjorde när du ansökte om ditt befintliga bolån. Du kontaktar banken som du vill byta till och ansöker om ett nytt bolån. När du fått ditt nya bolån beviljat sköter långivaren flytten av ditt bolån.
Flytta bundet bolån till ny bostad
Om du har ett bundet bolån kan du, om banken godkänner det, flytta med dig bolånet till din nya bostad. Det kallas för att göra ett säkerhetsbyte. För att kunna göra ett säkerhetsbyte krävs det att du köpt en ny bostad som lånet kan flyttas till.
Kan jag låna på bostaden för att renovera?
Ja, du kan låna på bostaden så länge belåningsgraden inte överstiger 85 procent av bostadens marknadsvärde. Men banken kan ändå neka dig lån även om belåningsgraden ligger under 85 procent. Det är dina ekonomiska förutsättningar som avgör om banken kommer att bevilja dig att utöka ditt bolån.
Att låna på befintlig bostad är bra om du vill renovera eller bygga om eller bygga ut din nuvarande bostad. I det flesta fallhöjer det marknadsvärdet på din bostad och kan ses som en investering. Däremot bör du inte låna på bostaden för att använda pengarna till konsumtion.
Om du inte kan låna på bostaden för att renovera den kan du ansöka om ett renoveringslån utan säkerhet. Renoveringslån kan tas med eller utan säkerhet. Ett renoveringslån med säkerhet är samma sak som att låna på den befintliga bostaden. Ett renoveringslån utan säkerhet fungerar som ett vanligt privatlån. Men tänk på att lån utan säkerhet oftast har en mycket högre ränta än bolån.

Kommentarer
Hej!
Jag funderar på att köpa en ny, större lägenhet i framtiden. Jag är dock osäker på om jag kommer ha fast jobb då. Kan man flytta över sitt bolån om man köper en ny lägenhet? Eller måste lånet lösas? För blir det löst kan jag ju inte få något nytt om jag inte har fast jobb?
Mvh
Hej Elin.
Det är din bank som avgör om du kan flytta ditt bolån till en ny bostad så det är banken du måste fråga.
Mvh admin på boupplysningen
Hej
Jag skall just placera lånen på mitt nybyggda hus. Banken gör då gällande att dom vill ha en lokal mäklare som gör värderingen på huset. Vi har valt att värdera huset med en mäklare som säljer hus i de lite dyrare klasserna vilket banken inte verkar uppskatta. Kan banken verkligen ställa krav på mäklare som dom säger är ”godkända”
Utöver detta säger banken idag 2020-03-18 att Pga corona-krisen har våra internräntor höjs så ert erbjudande per idag har gått upp en del punkter. Fån 1,25 % till 1,35 %- Stämmer det att bankernas internränta har gått upp? I veckan som gick lånades det ju ut flera miljarder till bankerna för att kunna låna ut och hålla räntorna nere. Detta stämmer ju inte med oron i samhället – försöker dom blåsa oss på en tiondels ränta ??
Hej Mikael,
Ja, banken kan ha krav på vilka mäklare som ska göra värderingen när du värderingen ska användas som grund för ett bolån. Det har vi skrivit om på vår sida om omvärdering av bostad.
Flera åtgärder görs för att hålla nere bankernas räntor, bland annat från Finansinspektionen och Riksbanken. Men även om man försöker pressa räntorna kan det ske höjningar. Det är tyvärr svårt att säga vad som gäller i just den här bankens fall.
Hej, jag har en fråga om jag kan bestrida en värdering som en banktjänsteman gjorde våren 2017 då vi behövde öka på vårt huslån med 60000. Hon såg att ingen värdering gjorts på länge, den enda som gjorts gjordes i slutet av 1980-talet. Hon konstaterade då att hon inte besett vår fastighet eller kände till dess läge utan ”höftade ” i telefon till 3,5 miljoner efter prisbilden i området/kommunen, men konstaterade att det nog var värt mer. (Vi har sjötomt, med cervitut på vår strand.) Till senaste fastighetsrätten mättte vi avståndet till sjön noga o hamnade då i kategorin strandnära, varpå taxeringsvärdet höjdes kraftigt till 4,5 miljoner.
Nu har vi behövt borra brunn efter torrsommaren o vi har sökt nytt lån på huset med 100000 kronor. Nu hamnar vi strax över gränsen för amortering, och får amortera 10% på det nya lånet på 10 år. Vi upplystes om att vi inte får göra någon ny omvärdering av fastigheten på grund av den värdering banken gjorde förra året, vilket jag protesterade emot eftersom den var så shablonartad, bara tillhöftad, o att taxeringsvärdet höjts så mycket. Jag gick heller ingen upplysning då om att värderingen gällde fem år framåt i tiden.
Har jag någon möjlighet att bestrida värderingen från förra året som inte alls avspeglar värdet på fastigheten vid en ev försäljning.
Hej,
Tyvärr tror jag inte det är möjligt att bestrida värderingen. Det verkar dock vara vanligt förekommande att värderingsmän från banken värderar bostäder lägre, vilket flera vittnat om. Troligtvis beror det på att banken behöver en värdering som håller långsiktigt.
Hej, vi är ett gift par som har tänkt att köpa ett hus för ca 400000, jag har en hel del lån och krediter, inga anmärkningar, men min man har bara 1 lån på 1 större bank, vi har en bostadsrätt vi ska sälja som täcker hela kontantinsat, är det bättre att vi söker ett bolån ihop eller att bara han står för bolånet.
Hej Jenny,
Generellt sätt är lättare att beviljas bolån om man ansöker om det tillsammans. Lycka till!
Hej!
Vi är ett par som
Undrar om ni vet någon bank som godkänner hyresinkomster som inkomst vid bolån?
Tänker köpa nybyggd lgh mitt i Göteborg med bostadsbrist) och har redan personer som vill hyra.
Har inga skulder och har en villa, värd 1,2 milj som är kontant betald vid nytt husköp och som är uthyrd idagmed intäkter på 110000kr år. Utöver detta har vi 1,2 milj på kontot samt väntar in ytterligare några hundra tusen kronor.
Vilka banker kan hjälpa oss?
Hej Hanna,
Det är flera faktorer som spelar roll om en bank beviljar ett bolån eller inte. Bland annat hur stort lånet är, om ni arbetar och har fast anställning och andra inkomster. De tar även hänsyn till era utgifter. Så det går tyvärr inte säga exakt vilken bank som kan hjälpa er, det är väldigt individuellt. Lycka till!
Hej
Vi är ett par som har högt kapitalsparande per månad (23000). Båda är fast anställda och vill köpa hus. Har insatspengar runt 100000 och vill låna till 3000000 vilken bank rekommendera ni som har bra ränta som åkso kan betala resten av insatspengarna för hela summan.
Hej Farhad,
Jag skulle rekommendera dig att prata med en låneförmedlare. De hjälper dig att jämföra flera bankers erbjudanden, på så sätt får du den lägsta möjliga bolåneräntan till bäst villkor. Lycka till!
Jag äger en fastighet som är värderad till 1.6 miljoner. Jag har inga lån och inga betalningsanmärkningar. Jag behöver nu låna ca 700 000 kr, men min bank vill inte pga att jag har för låg inkomst. Jag vet att jag kommer kunna betala räntor och ev amorteingar. Finns det någon någon bank som godtar säkerheten som finns i fastigheten?
Hej Sophie!
Trots att du inte har några lån eller betalningsanmärkningar görs en kreditupplysning på dig. Denna kanske i ditt fall visar att du inte är tillräckligt kreditvärdig, vilket gör att bankerna säger nej. Om du inte är belånad på din bostad bör däremot de banker som erbjuder bolån på något sätt kunna hjälpa dig. Trots att du redan äger bostaden kan du ta ett bolån med bostaden som säkerhet, istället för ett vanligt privatlån. Detta är ett bättre alternativ för bankerna, då det är en mer säker satsning för dem. Så satsa på att vända dig till banker som erbjuder bolån, vilket är i princip alla de stora! Genom att ta ett bolån kan du sedan använda pengarna till det du behöver finansiera, bara att bostaden då står som säkerhet.
Hoppas detta svar var till nytta!
Hej! Jag och min sambo vill köpa ett hus vi kan ha I Sverige med hjälp av bolån. Vi har cash, 15% för ett 2-3 miljoner hus. Jag är hemma med barn och han är inte svensk medborgare. Kan vi på nåt sätt bevisa för bankerna att han har fast arbete utan några skulder och skulle vara en bra kund till dom? Jag har givetvis ringt runt men de håller hårt på lön och lån I samma land. Vart kan vi vända oss för hjälp?
Hej Isabelle!
Tyvärr är många banker väldigt hårda (ibland lite allt för hårda) på sina uppsatta krav på låntagare. Om kravet är lån och lön i samma land och så inte är fallet så tror jag dessvärre att det blir svårt att övertala bankerna.
Min rekommendation är att du hör med banker med lägre krav på låntagare än de traditionella bankerna. Exempel på sådana banker är Bluestep och Svea Ekonomi.
Hej. Jag var i kontakt med SVAB om att flytta över vår bolån dit. Kalkylerna går ihop utan några problem.
Dock nekade dom oss då vår lägenhet har en uthyrningsdel som vi hyr ut. Det ska enligt dom vara emot deras policy?
Jag har aldrig hört nått liknande. Kan det verkligen stämma? Kan dom neka folk bara för att man hyr ut en del av lägenheten/villan?
Jag frågade om samma regler gäller ifall man haren villa och väljer t.ex. att göra källarplanet till generationsboende och tydligen var det emot deras policy det också.
Kn banker verkligen hitta på sina egna policyn bara sådär?
Hej!
Banker har rätt att neka dig bolån enligt egna regler/policys så länge dessa regler/policys gäller samtliga kunder. Regler och policys får självklart heller inte vara diskriminerande på något vis men i detta fall ser jag ingen anledning till att banken i fråga inte skulle kunna/få ha en sådan policy.
Hoppas det var svar på din fråga!
Hej
Jag och min man (plus två barn) bor just nu i Småland men vill flytta ca 20 mil ner till Skåne och hans hemtrakter. Det snurrar för fullt i våra huvuden hur allt med boende och jobb ska lösas. Vi har varit och tittat på en mindre gård i Skåne som vi är mycket sugna på. Marken som tillhör gården har styckats av och det väntas bli klart hos lantmäteriet i slutet av året. Just nu är gården uthyrd till en familj som har kontrakt på att bo där till sista juli.
Vad vi har förstått skriver köparen under ett kontrakt och betalar handpenningen men det slutgiltiga köpet blir inte av förrän avstyckningen är klar. Det är först då som man kan ansöka om bolånet och få det beviljat eller avslaget.
Både jag och min man har fasta anställningar här i Småland men har inga jobb i Skåne än. Vi ska prata med banken om lånelöfte nästa vecka. Säg att vi budar och skulle få huset. Vi har då följande funderingar:
1, Måste båda två ha fasta anställningar för att bolånet ska gå igenom? Avstyckningen är som sagt inte klar förrän i slutet av året och risken är rätt stor att vi båda två är mitt inne i provanställningar på nya jobb i Skåne då. Tänk om bolånet blir nekat eftersom vi inte längre har samma förutsättningar som när vi ansökte om bolånet?
2, Hur ställer sig banker till att man köper hus på en annan ort? Om det är så att det är kört att få ett bolån beviljat när man ha en provanställning funderar vi på ett annat alternativ. Vi tänker om vi bor kvar här i Småland, har kvar våra fasta jobb och fortsätter att hyra ut huset när vi ansöker om bolånet . Kan banken då tänkas godkänna vår låneansökan eller hakar de upp sig på att vi inte har några jobb i Skåne? Gör vi på det här viset har vi fasta jobb när vi ansöker om bolånet och får in hyra för huset i Skåne. Dock har vi fasta jobb 25 mil från huset som vi vill få lån till. De lär väl räkna på om vi har råd med både hyra här i Småland samt kostnaderna för gården i Skåne? Har vi råd med det borde de väl kanske inte bry om vart huset ligger som vi vill köpa?
Vi kunde ju lika gärna vilja köpa en dyr sommarstuga i Stockholms skärgård. Bara man har råd med utgifterna och så borde de väl inte bry sig om i vilken kommun huset ligger?
Vi försöker som sagt tänka ut vad som är smartast att göra angående jobb om vi skulle få huset. Börja jobba där nere med risk för att vi har provanställningar när bolånet ska ansökas och kanske få det avslaget eller stanna kvar i Småland med våra fasta jobb, förhoppningsvis få lånet godkänt och sedan börja jobba i Skåne när lånet och köpet är klart.
Kan tillägga att det råder stor brist inom min yrkesgrupp så jag har väldigt lätt att jobb ifall det vägs in.
Hej Maria,
Jag ska försöka svara på båda dina frågor men vill till att börja med säga att banker brukar försöka vara tillmötesgående om ni i grunden har en stabil ekonomisk situation. Genom att berätta hur er situation ser ut kan de nog ge mer konkreta svar på dessa frågor än jag, som bara kan ge generella svar på hur banker brukar resonera. Det är därför viktigt att ni berättar precis hur ni har tänkt och vad ni vill göra vid ert möte med banken. Men till svaren på de frågor du ställer:
1) Nej, det finns inga krav på fasta anställningar hos er båda. Två provanställningar kan dock vara ett orosmoment för banken som på grund av den något osäkra anställningsformen inte kan vara säkra på hur er framtida inkomst kommer att se ut. Här påverkar dock lönen, yrket och er ekonomi i övrigt.
2) Hur banker ställer sig till köp av hus/bostadsrätt på annan ord varierar. Vissa banker har inga problem med detta. Andra banker är mindre samarbetsvilliga och vissa banker hänvisar till sina lokala kontor på den ort flytten ska ske till då dessa kontor har bättre koll på området och marknaden köpet ska ske på.
Mitt generella svar blir precis som ovan att berätta för banken ni ska träffa hur situationen ser ut. Lägg fram er ekonomiska situation, de tankar och framtidsplaner ni har och förhoppningsvis kan ni komma fram till en lösning som passar både er och banken!
Hoppas mitt svar var till någon hjälp och att det löser sig för er!
Hej,
Om man har delvis bundet och delvis rörligt bolån, kan man flytta den rörliga delen till en annan bank och binda där? Eller är man fast tills att bindningstiden har gått ut för hela lånet hos den befintliga banken?
Tacksam för svar!
Hej Marcus,
Om jag förstår dig rätt har du ett bolån som du bundit en andel av lånet till fast ränta. Jag är osäker på exakt vad som gäller men jag har svårt att se att du skulle kunna bryta ut en del av ditt bolån och byta bank på det sättet utan att behöva betala någon ränteskillnadsersättning. Det enklaste sättet för dig att ta reda på hur det ligger till är att kontakta din bank, alternativt banken du tänkt byta till, och höra vad de har att säga. Lycka till!
Hej jag har idag en fastanställning och tjänar typ 30 000 före skatt min flickvän har ett vikariat och tjänar typ 15000 före skatt. Jag ska studera i en annan stad framtiden och funderar om vi ska köpa en bostad nu i den staden ifall det är lättare att få lån nu, hur ser banken på anledningen att köpa bostad för att hyra ut den? Staden jag vill studera och köpa lägenhet i är Göteborg så det känns ju riskfritt för dem?
Att du ska hyra ut lägenheten är inte något som är långsiktigt eftersom bostadsrättsföreningen med största sannolikhet inte kommer att godkänna det under en längre tid. Även om det är färre restriktioner så kan man inte köpa en lägenhet för att hyra ut. Eftersom det inte är långsiktigt så kan jag inte tänka mig annat än att banken inte tar med det i beräkningen alls.
Utöver det är ju inget ”riskfritt” utifrån bankens perspektiv, det handlar bara om större och mindre risker.
Skrev en kommentar om hur inbetalning till CSN påverkar priset på bostaden du vill köpa… Vet inte om det kom fram, det va långt och inte färdigskrivet… Sorry..
Men, det jag undrade över är varför inbetalning till CSN påverkar så mycket på priset på bostadspriset… För varje 500kr/mån likställs det med 75000kr på priset…?!?! Använder man kalkylerna och fyller i hur mycket man betalar till CSN så ändras kalkylen rätt så rejält… I vårt fall så är vi intresserade av ett ställe som kostar 2,5 milj och när jag fyllde i att jag betalar ca 2000kr till CSN så fick vi ”svaret” att dom 2000kr gör att huset kan bara få kosta 2,2 milj… Alltså 300000kr mindre… Varför?
Anledningen till att den betyder så mycket är att det är en månadsutgift som man inte kan undvara, den kommer alltid att finnas där och är inget man kan dra in på i sämre tider (som tex nöjen). Jag gissar att 500 kr / månaden motsvarar en ränta på 75.000 kr som man annars kunnat betala om man inte haft ett studielån.
Jag har knappt en miljon i lån på min bostadsrätt. Om jag dör och bostaden har tappat rejält i värde, måste mitt barn ärva den situationen?
Hej,
Hur fungerar det om man plötsligt förlorar sitt jobb efter att man tagit bolån o köpt bostad?
Blir man utkastad? Måste man sälja bostaden direkt eller efter en viss period?
Tacksam för svar!
Mvh
Ali
Hej Ali,
Om du har fått bolån så kommer du inte bli av med bolånet för att du förlorar ditt jobb, du kommer heller inte bli utsparkad från bostaden så länge som du kan betala räntor och amorteringar.
Jag har blivit beviljad ett bolån på 900 000. Huset jag nu är intresserad av ligger på arrenderad tomt och då får man ej ta bolån. Vad är chansen till att jag får ta ett vanligt lån på 500 000 istället?
Du menar att ta ett bolån på 500 000 kr för samma tomt? Jag skulle gissa att det är lika omöjligt det också. Det brukar inte handla om att justera ned bolånet utan är en fråga om ja eller nej i såna här fall.
Företaget verkar inte vilja fastanställa och ger istället ut 6 månader i taget i en anställningsform som lyder visstidsanställd. Har en bruttolön på 29-30 tusen och är ensamstående 20 åring som inte har mer än en telefonräkning att betala varje månad.. Jag har pengar till kontantinsats… Frågan lyder: hur stor är möjligheten att jag blir beviljad ett lån utan borgenstagare. Banken ser ju på ens återbetalningsförmåga och det är där det är lite osäkert i en Banks ögon då jag endast är visstid…
Ja, det är ju inte en optimal situation att företaget inte fastanställer. Notera dock att det kanske snarare handlar om en arbetsrättsfråga för dig kanske. Jag vet inte exakt men har man jobbat fulltid under två år så är man fast anställd per automatik. Vet inte exakt under vilka omständigheter men kolla upp det!
Jag skulle gissa att banken ser din arbetsgivare som rätt oseriös och att ditt arbete därmed också kan hänga på en skör tråd. Detta kan mycket väl påverka dina möjligheter att få bolån, tyvärr. Du kan ju rent teoretiskt bli arbetslös inom 6 månader.
Vi har ett bolån på drygt 2 000 000 hos en av storbankerna. Nu är det dags att binda räntan igen (vi har haft den bunden på tre år) och jag ser att räntan för en treårig bindningstid på den här banken i nuläget är 2,18%. Jag kollar upp och vi betalar ränta på 2,43% på halva lånet och 2,88% på den andra halvan. Hur kan det komma sig? Har räntan gått ner så mycket sedan vi band för tre år sedan eller är det något annat jag inte förstår? Kan vi alltså hoppas på att hamna någonstans vid 2,18 om vi binder på tre år till (eller ännu lägre — vi är trogna kunder), eller är det något som gör att den ränta vi faktiskt betalar är mycket högre än den officiella bolåneräntan? Mycket tacksam för svar snarast.
Räntan har gått ner rätt mycket de senaste tre åren så det låter inte alls konstigt att den räntan ni band för tre år sedan är högre än den nuvarande. Ni bör alltså kunna hamna på HÖGST 2.18 %. Detta är listpriset och ni bör kunna nå en ännu lägre ränta om ni förhandlar, vilket ni borde göra.
Hej, har en fråga runt att förvärva en tomt vi ver skall säljas inom kort.
Vi äger idag en fastighet som är belånad för 1.3 mille men är värderad till 2.2 mille. Husen här säljs för mellan 2-2,5 miljoner.
Vi vill köpa en tomt med havsutsikt, husen i det området brukar efter försäljning hänför mellan 5-8 miljoner. Vi undrar lite rent praktiskt hur vi skall tänka, vi har inte tänkt ngt på hus än utan vet bara att vi måste få till en affär fort då tomten kommer vara eftertraktad.
Vi vet inte heller om
Mäklaren kommer ha budgivning på tomten. Aldrig sett det förut nämligenmöpomjjjmjjol.
Eftersom det här händer rätt fort har vi ju inget färdigt hus eller så planerat.
Så min raka fråga är väl, hur går det till när man lånar till en tomt.. Vill de ha kontantinsatsen direkt eller är det när man även lånar till huset ett s.k byggkreditiv. Å när det är klart eller hur går det till?
Tanken är att vi skall köpa tomten, bygga ett gårdshus, vilket alla tomter i området fått godkänt (som vi sen skall hyra ut)för att bo där medan vi säljer och bygger det nya huset.
Hej!
Jag har bott utomlands i 15 år och kommer nu hem till Sverige. Jag har jobbat länge på ett mycket välkänt svenskt företag, och kommer hem med fast tjänst på samma, med en lön på ca 70.000 sek Brutto. Siktar på en villa ca 3 milj och kontantinsats 500k.
Har inga skulder eller skumt förflutet. Mina frågor:
1. Då jag saknar inkomst vid kreditupplysning, påverkar detta chanserna att få ett bra bolån?
2. Hjälper det att komma dragande med lönebesked från utlandet eller är det irrelevant för bankerna?
2. Hjälper det om man äger fastigheter i sydamerika för ca 3 milj?
Tacksam för tips för min situation!
Hej Petter,
Din situation är inte helt ovanlig för bankerna. Eftersom din betalningsförmåga är god så handlar det mest om att få detta bevisat för banken. Det påverkar inledningsvis att du saknar inkomst vid en kreditupplysning men du bör ju ha möjlighet att kunna påvisa din inkomst på en rad andra sätt. Kontoutdrag, lönespecifikationer samt ditt nya svenska arbetskontrakt etc kan vara exempel på detta. Det är ju också en fördel att du jobbar för ett välkänt svenskt företag. Jag skulle boka tid hos en bank och fråga dem vad de behöver för att du ska kunna styrka din inkomst.
Fastigheterna i Sydamerika är mycket, mycket svårbedömda för en svensk bankman skulle jag kunna tänka mig. Det är ju inte en nackdel men det krävs nog ganska mycket för att de ska kunna användas som säkerhet. De bidrar, gissningsvis, till att ge ett ”gott ekonomiskt intryck” men jag vet inte om bankerna har system för att bedöma detta bättre.
Jag tror du får bra besked om du bokar tid med en bank.
Hej.
Jag undrar om man får ta ett bostadslån när man är tjänstledig från en fast anställning och provar på ett annat arbete som inte kanske kan ge en fast anställning , utan bara ev ett år som tim anställd?
Malin
Eftersom du har en fast anställning du kan gå tillbaka till så är ju din långsiktiga ekonomi tryggad. Jag tror därför att banken inte ser detta som något negativt.
Vem säger man till om man vill betala efter skattereduktionen är det banken eller Skatteverket och om det är Skatteverket hur vet då banken om att man inte skall betala så mycket på lånet
Det är Skatteverket som handhar en eventuell skattereduktion. Om det är intressant för banken kan du visa bekräftelsen från Skatteverket till banken.
Jag skulle behöva prata med någon ang att jag är missnöjd som kund hos banken.
Behöver tala med någon omedelbart pga att min kontakt hos er sa när vi lånade två hundra tusen på huset, ville hon ha värdering på huset. Vi gjorde det och jag lämnade värderingsunderlag. Hon ringde
mig idag 16:30 och sa att mäklaren är inte godkänd av er så den gäller inte,så de pengarna skulle vi ha som en vanlig lån, när jag sa vadå inte godkända sa hon att bara två mäklare skulle ha värderat
vårt hus. Jag sa till henne att det skulle hon informerat oss när vi var på banken och skrev på, då sa hon ’ min arbetstid är slut jag måste gå ’ du kan ringa mig på tisdag. Jag har ringt vår mäklare
och hon blev väldigt shockad, hon sa att hon har aldrig hört talas om detta, hon skulle ta kontakt med er. Så som jag blev bemött utav vår handläggare hos er kan jag inte bara beskriva. Vi vill byta
handläggare , och vi överväger att byta bank pga att vi känner oss lurade. Vi har inte gjort henne något , vi är hennes kunder som sköter sina betalningar och hon ska bemöta oss med respekt och
proffessionalitet .även för tre år sedan så beställde jag 15000 euro i kassan inte hos våran handläggare , då ringde hon mig hem och undrade om jag tänker rimma med pengarna, eller om jag skulle beställa 1500 euro kanske, då sa jag till henne att jag beställde 15000 euro att det var rätt .” Har hon något emot oss”
Vad gör man när en sådan sak händer, vi behöver hjälp med rådgivning , hoppas du kan hjälpa oss.
Mvh
Ella
Hej,
När du menar ”hos er” så vet jag inte riktigt vad du menar. BoUpplysningen.se är inte en banken och är heller inte kopplat till någon bank. Det verkar dock som att du blivit mycket dåligt bemött hos din bank och jag tycker att du kraftigt bör överväga att ta dina lån och pengar till någon annan bank som kan bemöta er mer korrekt.
Hej Christoffer!
Jag har lite samma problem som ovan skribent.
Kortfattat så köpte vi vårat hus för 1 år sedan för 5.250.000 vilket var ett kraftigt underpris. Vi värderade huset i våras och fick då det ”riktiga” värdet som då är på 6.100.000. Bra köp med andra ord.
Nu så pratade jag med samma mäklare för att höra mig för lite vad en bastu + badtunna samt bättre sjöutsikt skulle göra för värde på boendet. En skillnad skulle vara att värdet hamnade på 6.600.000 då vi hamnar under amorteringskrav. Mäklaren sa att vi nog hamnar där redan nu utan tillbyggnad av bastu och tunna då marknaden är så het.
Jag kontaktar då min bank och frågar om värderingen skulle gå igenom då det inte gått 1 år sedan senaste värderingen. Jag får till svar att summan är inga problem men det måste vara en annan mäklare. Så inga problem att då köpa en värdering.
Jag kontaktar en annan mäklare som utan några problem värderar huset till 6.600.000.
Jag skickar in värderingen och väntar därefter i 11 dagar innan jag tillslut ringer upp banken som då säger att det inte gått igenom (när hade dom tänkt meddela det till mig egentligen). Banken anser att värdet är för högt och att det inte spelar någon roll för mig rent räntemässigt om jag värderar upp huset till 6.600.000. Jag förklarar då att jag vill ha det värdet på skrift då marknaden är maxad nu och att jag med detta värde endast har 10.000 kvar att betala in (vilket jag kan göra omgående) så jag hamnar under amorteringsgräns. Detta tycker inte banken är giltigt för att göra en uppvärdering av huset.
Självklart ska man utnyttja att bostadsmarknaden är så het nu som den är. Får banken bara avslå dessa uppgifter hur som helst? Värdering är trots allt gjord av två oberoende av varandra mäklare.
Jag förklarar att jag gjort precis som jag blivit instruerad av bankman från banken och att jag frågade innan jag köpte värderingen om det är någon idé. Jag fick ett ja till svar men nu har det ändrats helt plötsligt, för mig har den värderingen en jäkla skillnad sen i månadskostnad men banken ger ändå nej till detta. Är detta ok?
Jag förklarade vidare att dom får minst ersätta mig med de pengar jag lagt ut för värderingen (1875kr) då jag inte tagit mig tid att ta hem mäklare och slänga ut pengar på detta om jag inte fått att det var grönt ljus från banken vid frågan om just detta. Det känns bara småaktigt att dom inte ens kan ersätta mig om dom nu lämnat felaktig info från början. Dessutom spelas ju alla deras samtal in så det är ju bara att lyssna på samtalet så finns det svart på vitt min fråga och fundering och den handledning jag sedan får.
Långt inlägg men viktig fråga.
Vill påpeka att jag inte är någon form av rättshaverist men känner mig lite som en i detta läge tyvärr.
Mvh
Johan I
Hej Johan,
Jag ber om ursäkt för ett mycket sent svar i denna fråga. Det låter absolut som att banken har gjort fel här, om de ger klartecken för en värdering av en av dem godkänd mäklare. Sen är väl frågan vad man kan göra åt det men jag skulle ställa till liv och kraftigt överväga att byta bank! Det minsta de kan göra är att ersätta er för värderingen.
Hej Christoffer. Undrar jag äger en fastighet till hälften om jag separera. Kan jag skriva över huset på min man och när han säljer om det går med vinst får jag del av detta. Har fungerar det har lån på ungefär 380000 om jag vill köpa en lägenhet för ex. 120000 kan man få ett lån på 500000 och lägga in lånen i lägenheten? Behöver man säkerhet för att ta lån till lägenhet. Gäller en pensions försäkring som säkerhet. Vill tillägga att jag är gift behöver jag ta ut skilsmässa för att alla ska fungerar, skulle vilja vänta med skilsmässa.
Det är många och relativt komplicerade frågor du ställer. Jag ska försöka svara på dem en och en:
– Om du skriver över huset på din man så bör du se till att ni har ett avtal som gör att du får ta del av en eventuell vinst. Om han står som ägare och ni inte har något avtal kan du inte kräva någon del av vinsten.
– Köper du en lägenhet behöver du ha en säkerhet, och lägenheten är just det – din säkerhet (inget annat). Du kan då också belåna bostaden med ett bolån, på tex 500’000 kr. Har du lån sedan tidigare tas det med i bedömningen om du har råd med räntor etc.
– Angående skilsmässa så tror jag inte det spelar någon roll.
Notera att det finns mycket jag inte kan om juridik och jag kan ha fel i det här fallet (framförallt för att jag inte helt förstod din fråga). Dessa svar är vad som gäller generellt.
Hej
Innan bodelningen är klar vilka skyldigheter har hon eftersom hon äger halva huset?
Hon har blivit ombedd att flytta pga hon har träffat en ny barnen mådde inte bra. Vi äger halva huset var eftersom vi är gifta men vilka kostnader är hon skyldig att betala innan bodelningen är klar. Hon vill inte betala något som har med huset att göra, hon har ändå fått ett flertal erbjudande om att flytta in i huset igen men hon vill inte varken bo eller betala.
Hej Paul,
Detta är tyvärr inte en fråga jag kan besvara. Jag rekommenderar istället att du frågar på tex ett juridikforum på nätet eller direkt till en jurist.
Hej Christoffer,
Jag vet att du har svårt att svara på specifika fall men jag vill ändå höra vad du tror om vår situation.
Min sambo är fast anställd med 25 000 före skatt i lön. Jag studerar och har CSN på 9000, plus extrainkomst på ca 3000 kr före skatt. Vi har privatlån på totalt ca 330000 kr. Jag inser att detta inte är optimala förhållanden men vi betalar just nu 11800 kr per månad i hyra för vår hyresrätt och vill köpa en bostadsrätt för att få lägre boendekostnader samt att vi hellre lägger pengar på något som innebär en framtida investering än att ge dem till en hyresvärd.
Vi skulle gärna vilja köpa en bostadsrätt om ca 2 miljoner och kan få hjälp från föräldrar till kontantinsats på 15%.
Vilken bank bör vi vända oss till och har du några råd för vad vi kan förhandla med? Vi vill ogärna slösa kreditupplysningar i onödan.
Tack för en fantastisk sida!
Hälsningar,
Sofia
Roligt att du gillar sidan, det är alltid så roligt att få uppskattning och att höra att det är till hjälp!
Ni är i en relativt vanlig situation av vad jag erfar från kommentarerna här. Man flyttar till en storstad och hittar en andrahandslägenhet som man får betala dyrt för, pengar som gör att det blir svårt att spara ihop kontantinsats och så är man fast. Tyvärr är det inte så mycket jag kan hjälpa er med i det här läget, det finns nog ingen bank som är bättre än någon annan utan det är nog väldigt individuellt. Ni behöver dock inte vara rädda för att ”slösa kreditupplysningar”. Bankerna skiljer på bolåneansökningar och om man systematiskt ansöker om privatkrediter och smslån. Att prata med olika banker och ansöka om bolån är inget som ska kunna skada er ansökan.
Hej!
Kan man ta över någon annans bolån?
Vi hyr ett hus som ägarna vill sälja, de skall sälja det för ganska precis den summa som de har lån på på huset.. Kan banken gå med på att man helt enkelt övertar deras lån med samma villkor som de har? Vi har tyvärr ingen kontantinsats men vi har råd att betala husets kostnader varje månad.. Kan tilläggas att huset varit till salu ca 1 års tid innan vi började hyra så banken borde vara intresserade av att få en lösning på det då de som äger det inte vill bo i det samtidigt som det är svårsålt..
Hej,
Nej, det går dessvärre inte. När man köper en bostad löses alltid det gamla lånet in och ni får ett nytt lån på era villkor.
heej cristoffer, jag är en kille på 20 år har fast inkomst ca 28-33 efter skatt ( pendlar där mellan +-) jag kollar på en bostad som kostar ca 1,500000. då jag har varit lite dålig på att spara har jag bara 60 000 att lägga in själv. tror du att det hade funnits någon möjlighet. eller är det bara att spara vidare och försöka ta nästa chans?
mvh.
Vid dessa typer av frågor brukar jag svara:
1. Kolla med hjälp av kalkylen här på sidan hur du själv ligger till för ett lån, rent ekonomiskt.
2. Det är svårt att säga med tanke på att jag bara har tillgång till en bråkdel av dina ekonomiska förutsättningar.
3. Kolla med banken
så med det sagt så visst finns det en möjlighet, inklusive blancolån då förstås, men hur stor den är är mycket svårt att säga.
Genomgått en skilsmässa. Äger en villa tillsammans med mitt ex 50 proc var. Har precis skrivit på kontrakt på en bostadsrätt där jag ska använda vinsten från kommande villaförsäljningen till kontantinsats. Nu vägrar mitt ex sälja och hon kan inte lösa ut mig då hon saknar anställning just nu. Jag betalar i nuläget större delen av villakostnaderna.
Börjar få panik över situationen. Hört att man kan gå till tingsrätten och till slut få till en tvångsförsäljning men att det kan ta tid och dessutom ge ett betydligt sämre försäljningspris än försäljning genom mäklare. Det är fyra månader tills jag tillträder min bostadsrätt.
Hej eftersom ni äger 50% vardera av villan så är hon skyldig att lösa ut dig om hon vill bo kvar. Du kan gå till någon annan juridisk hjälp som kan se till att hon måste lösa ut dig.
Ett alternativ är också att du löser ut henne om så är möjligt. Därmed kan du sälja villan och betala din bostadsrätt. Går ditt ex ej med på detta får du nog gå till tingsrätten, där du förmodligen vinner om du betalar mesta delen av villakostnaderna.
Tjenare Christoffer! Jag är en kille på 22 år som bott i en hyreslägenhet ett tag, men börja fundera på att skaffa en villa som ligger kring 1Mkr. Min inkomst ligger just nu på 20,000 brutto som nyanställd och fast. Undrar om det går att ta ett bolån och ta ett privatlån till kontantinsats, eller om det är för liten inkomst just nu för ett sånt köp.
Med Vänliga Hällsningar Christoffer
PS Jättetrevligt forum!
Hej Christoffer,
Jag svarar som jag brukar svara på denna typ av frågor. Det är mycket svårt för mig att bedöma om du kan få ett bolån baserat på dessa uppgifter (och inget annat). Jag vet inget om dina sparade pengar (utgår dock ifrån att du inte har några med tanke på att du behöver blancolån) eller om husets kostnader, om du har sambo etc. Jag rekommenderar dig istället att kontakta din bank så kan du få mycket bättre och tydligare svar som är anpassade för just dig. Med det sagt så tror jag att det kan bli svårt men lycka till!
Hej! jag är en 21-årig student som vill köpa bostadsrätt. Mina föräldrar tänker ta ett lån åt mig eftersom jag inte har någon fast inkomst. Problemet är bara att de inte har så mycket pengar som det verkar krävas av banken för att ta ett lån. om man vill köpa en lägenhet på 1 500 000kr, hur mycket måste man gå in med på ett ungefär? och kan man låna även den summan? har hört att det har blivit svårt att göra det. Sen är mina föräldrar inte alls höginkomsttagare, tvärtom, men de har fasta jobb och stabil inkomst. finns det ett tak på hur mycket man får låna beroende på inkomst?
vänliga hälsningar
Hej.
Jag och min man ska köpa en bostadsrätt som kostar 3,9 mkr. Vi har 770 000 kronor att stoppa in. Fasta anställningar och en gemensam inkomst före skatt på ca 80 000 kr. Det borde inte bli några problem med att få låneansökan godkänd eller vad tror du?
Hej Anna, utifrån det du presenterar tycker jag att det ser lovande ut! Lycka till!
Tack Christoffer, gick lysande! 🙂
Hejsan
Jag bor ensam och har en bostadsrätt. Vill flytta men jag får bara låna 1,50000 av banken och har 1 miljon själv. De objekt jag kollar på ligger nära 3 miljoner. Finns det någon bank som lånar ut mer och har låg ränta.
MVH
Anna
Nja, det finns nog ingen bank som har profilerat sig för att låna ut mer. Om du kollar in tex https://www.rantan.nu/ så kan du se vilka banker som har lägst bolåneränta för tillfället. Kom ihåg att bankerna har rabatter utöver detta så välj ut 1-3 banker som du sedan förhandlar med.
Tack för svaret. Har Nordea 1.86?? Jag har bolånet där och betalar 2.87
Nej, det har de inte, de har c:a 2.8% enligt deras hemsida. Den verkar visa fel på rantan.nu för tillfället…
Hej
Tack för en fantastisk site. Fakta och övergripande info som gör bla jämförelser bland banker lättare.
Vi bor i dagsläget i en villa (värderat ca 7 milj och har lån på 3 milj). Funderar på att köpa en bostadsrätt ca 11 milj dock vill vi behålla villan och hyra ut den. hur kommer banken att resonera kring villan om vi begär bolån för bostadsrätten? kommer villan att räknas in som säkerhet för nya lägenheten? oftast är det så att folk säljer när dom köper. Vi vet inte hur reglerna fungerar när man köper och behåller. Vi har alla våra pengar ”låsta” i villan-lånet (amorterat kraftigt), så vi har inte 15% som krävs för handpenning, skulle banker kunna sänka tex handpennings kravet till lägre om man redan har ett hus? hoppas jag har varit tydlig med frågan:) Tacksam för svar. mvh/Tara
Hej Tara,
Tack och roligt att du gillar sidan!
Det är bostadsrätten som kommer att stå som säkerhet för sitt eget bolån och ni måste kunna hantera betalningarna för båda bostäderna samtidigt, i era kalkyler. Det spelar ingen roll om ni kan hyra ut villan, det är inget som banken kan ta med i sina kalkyler och bygga sin säkerhetesbedömning på (hyresgästerna kan ju försvinna vilken månad som helst, i teorin).
Då bolånetaket kräver att ni sätter in 15% kontant i den nya bostaden så måste ni på ett eller annat sätt kunna betala dessa kontant. I mina ögon är nog det smartaste att ta ut extra lån på villan så att ni kan betala denna handpenning (förutsatt att det finns utrymme för det).
Detta är en relativt ovanlig konstellation så jag är inte 100% säker på exakt hur bankerna resonerar. Jag skulle ringa och prata med banken för att höra hur de resonerar, rent generellt, innan ert möte med dem.
Hej,
Jag och min sambo har köpt ett hus som vi ännu inte tillträdit men kommer att göra det inom kort. Vi har sedan tidigare ett hus som vi försökt sälj men inte lyckats så här långt, vi hade nu istället tänkt hyra ut huset för att finansiera lånekostnaderna för vårt gamla hus (vi har klart med en hyresgäst). Kan omständigheten att vi inte sålt vårt gamla hus och att vi hyr ut detta istället påverka möjligheterna för oss att få lån från banken nu när det närmar sig ”skarpt” läge när det gäller betalningen för vårt nya hus?
/Martin
Ja, det kan mycket väl påverka. Vissa banker godkänner inte lån (numera) om man inte sålt sitt gamla först. Att ni redan har det uthyrt är förstås till er fördel men ring och prata med banken så snart ni kan så att ni inte får en obehaglig överraskning vid tillträdesdagen. Sen är det troligaste att det inte är några problem men jag skulle kolla upp det för att vara på säkra sidan.
Hej! Jag och min sambo köpte hus och lånade till det på banken, på banken skickade bankmannen in mitt förra anställningsbevis som hade högre lön än vad jag har nu. Nu ville Granskningsnämnden ha mitt nuvarande anställningsbevis som ligger några tusen lägre. Kan dom dra tillbaka lånet trots att vi redan börjat amortera?
Mvh
Emma
Hej Emma,
Jag känner inte till någon annan Granskningsnämnd än den för Radio & TV. Är det den du syftar på?
Oavsett vilket så har du fått ett lån så spelar det ingen roll om din lön går upp, ner eller om du blir arbetslös. Det lån du har, har du fått på de premisser du sökte på och sen kan livet ta vilka turer det vill. Så länge du betalar ditt lån och värdet på bostaden inte minskar under ert lånevärde så kan inget lån dras tillbaka.
Om du angett felaktiga uppgifter när du antog lånet kanske låneavtalet kan ses som ogiltigt men jag tror inte det ska vara någon fara.
Nä min bankman sa att där var nån granskningsman som granskat vårt lån. Men det var bankmannen som skickade in fel uppgift för jag hade med alla mina anställningsavtal. Men då hoppas jag på att ingenting händer. Tack för ditt svar, jag har varit väldigt orolig.
Mvh
Emma
Ok. Det är förstås svårt att svara på hur banken kommer att agera men jag skulle nog inte vara orolig, om jag vore du.
Tack 🙂
Hej!
Har letat lite på nätet men hittar inget riktigt bra svar på min fråga.
Om jag har en betald bostad, kan jag då låna med den som säkerhet, om jag blir arbetslös?
Ja, det stämmer. Du kanske inte får utökat lån dock om du är arbetslös men om det finns utrymme att låna för så kan du göra det med bostaden som säkerhet. Det är dock möjligt att banken ger dig avslag på lånet, framförallt om du ska låna till konsumtion (mat, hyra etc).
Tack för ditt svar.
Om jag har förstått dig rätt, är det lite upp till min bank.
Jag skulle ju hellre ta ett lån och hanka mig fram tills jag förhoppningsvis får en inkomst igen, i stället för att tvingas sälja.
Jo, jag förstår det. I såna fall skulle jag nog ta lånet innan jag blivit arbetslös och sätta dessa pengar på ett konto med samma (eller bättre) ränta än vad lånet ger. På så sätt förlorar du inte pengar varje månad. Det är mycket lättare att få utökat på sitt lån när du har arbete än om du blir arbetslös.
Hej!
Jag och min sambo köpte ett hus för ca ett år sedan då det värderades till 940000 vi har idag fått det värderat till 1350000 och hade tänkt ta ett bolån till för att lägga nytt tak och betala av ett par mindre krediter.
Min fråga är den, kan jag ta det nya lånet på en annan bank då jag är väldigt missnöjd med den nuvarande banken. Eller måste jag hålla mej till min nuvarande bank till bindningstiden på mina andra lån löpt ut?
Nej, du måste ha hela bolånet på samma bank så det går tyvärr inte.
Hej, jag undrar hur länge mina föräldrars lägenhet behöver stå som säkerhet till min bostadsrätt? Jag har god ekonomi och vill ta över hela lånet( jag hade dock ej handpenningen när jag köpte o behövde deras hjälp). Kan jag på ngt sätt ta över helt så att de känner sig fria att sälja sin bostad när de vill? Eller är de låsta?
Det har jag faktiskt aldrig funderat på men jag har svårt att tro att du inte skulle kunna ta över lånet helt och hållet, utan dina föräldrar som säkerhet, om du har ekonomi som kan bära lånet idag. Ring och prata med banken och boka ett möte!
Hej
Jag och min fru ska flytta tillbaka till Sverige, Jag har jobbat utomlands de senaste 8 aren. Vi ska flytta till Goteborg och funderar pa att ta ett bolan till en bostadsratt. Men eftersom jag inte varit i Sverige de senaste 8 aren sa har jag ingen kredit historia i det svenska systemet. Jag kommer nu ocksa att bli student igen da jag kommer hem till Sverige.
Min fraga ar da, Skulle ni ge ett bostadslan till en student (30ar) utan betalningsanmarkningar och med en familjemedlem som skulle ga i god for en?
tack pa forhand
Ser fram imot ditt svar.
Mvh
Manne
Hej,
Nu ger ju inte BoUpplysningen ut några bolån (detta är bara en informationsservice) men utifrån det du beskriver kommer du nog får det ganska svårt att få tag på ett bolån. Om du däremot har en medlånetagare (”en som går i god för en”) som har ekonomi som medger ett bolån så har du förmodligen en god chans. Notera att denna person måste ha en ekonomi som tillåter att hen teoretiskt kan betala hela bolånet om så skulle krävas.
Tack for svaret Christoffer.
Far kolla med min ”medlanetagare”
Mvh
Manne
Hejsan! Jag ska snart vara med i en budgivning på en bostadsrätt för första gången. Jag har lånelöften från flera banker. Det jag undrar är om man nu innan budgivning ska förhandla om räntan och ställa de olika bankerna mot varandra för att försöka få ner räntan? Men borde inte det bli efter vunnen budgivning när jag vet exakt vilken summa det handlar om o.s.v.?
Hej,
Du kan börja med förhandlingarna redan innan för när du har vunnit budgivningen har du kort tid på dig att besöka olika banker. Du kan förstås förhandla om räntan då, och visst är det fördelar med att göra det då också (om du har tid). Då vet bankerna inte bara den exakta köpesumman utan även vilken bostad det handlar om. Hur det i slutändan påverkar förhandlingsläget är dock svårt att sia om.
Hej! Jag och make ska skiljas. Våran gård är värderad till 2’3 mkr. Har lån kvar på 1 mkr. Jag vill ta över gården, men banken sa att dom nog vill ha mera säkerhet.. Hur mycket säkerhet kan dom kräva egentligen? Jag äger även ett stycke mark på 9 ha (vid en försäljning så sa mäklaren att ett utgångspris på 300 tkr var rimligt. Jag har inga betalningsanmärkningar och har 200 tkr sparat. Men dom ville nog ha mera. Är det rimligt? Har fast jobb.
Hej Hanna,
Vad bankerna vill ha i form av säkerhet kan nog skilja sig en del från fall till fall. De gör en bedömning av värdet av dina tillgångar idag och hur dessa står sig även i sämre tider. Kanske är gården inte lika värdebeständig som andra tomter och bostäder? Det är svårt att säga i ditt fall varför banken inte tycker att du har tillräcklig säkerhet. Har du provat att höra med en annan bank? De har kanske en annan värdering av din ekonomi?
Hej,
har idag ett lån på mitt radhus på 1490,000kr. Av denna summa har jag via en värdering på radhuset blivit av med topplånet.
Nu efter två år vill vi flytta och kommer troligtvis söka efter ett hus i värde av 3,5 miljoner kr.
Min fråga är följande:
1. Kan jag föra över mitt gamla lån på 1490K
Samt ansöka om 1,5 miljoner mer, alltså totalt 3,5 miljoner.
2. Om svaret är ja, behöver jag enbart betala insatsen om 15% på dom 1,5 miljoner extra jag behöver låna för det nya objektet eftersom mitt gamla lån redan existerar.
Vore grymt med ett svar, jag har Handelsbanken idag.
Hej,
1. Ja, i praktiken får du ett nytt lån men man kan se det som att du för över ditt gamla lån. Du kan då också ansöka om 3.5 Mkr totalt.
2. Nej, du kommer att behöva betala insatsen på hela beloppet, 3.5 Mkr. Kontantinsatsen är kopplad till bostadens värde och inte bolånet.
Denna kontantinsats är en buffert för svängningar i priser på marknaden som gör att bostadens värde ska kunna gå ner med 15% och du ska då personligen ta den smällen, inte banken. En anledning till detta är att du inte ska tvingas sälja din bostad om priserna på bostadsmarknaden viker.
Hej!
Om jag äger huset och jag och min make står båda på lånet kan endast jag söka ett ytterligare lån på huset? för att min make har betalningsanmärkning?
Ni står ju tillsammans på lånet och det påverkar er när ni ska ansöka om ytterligare lån. Jag fick dubbelkolla detta med Handelsbanken (men det är förmodligen likadant hos andra större banker) och där gör man en individuell kontroll på er gemensamma ekonomi, varför din make fick betalningsanmärkningen osv. Om de bedömer att er ekonomi är sund så kan de tillåta ytterligare lån ändå. Det finns dock inga garantier och kan vara svårt att få ytterligare lån.
Notera att detta förfarande skiljer sig från att ta ett helt nytt bolån då bankerna är mycket mer strikta gentemot låntagare med betalningsanmärkningar. För existerande kunder, som er, är man dock något mer flexibel.
Okej, tack för svaret. Verkar värt att testa då, vi har ju varit kunder så länge och alltid skött allt.
Med vänlig hälsning, Rut
Hur fungerar det med bolån när man är två personer som köper en bostad. Kan man få varsin del på lånet eller står man på ett lån tillsammans? Om banken bara lånar ut 85% av bostadens värde/kostnad så är det alltså inte möjligt att baka in andra privatlånsskulder när man tar ett bolån?
Hej,
Om man är två som ska äga bostaden är det allra vanligaste att man tar ett lån och står på det tillsammans. Det finns dock specialfall, framförallt om man binder lånet på lång tid som man kan göra andra lösningar, detta kan man prata med sin bankkontakt om.
Nej, det är inte möjligt att baka in privatlånskulder i ett bolån i samband med att man tar bolånet. Om du köper en bostad för 1 Mkr och kan låna 85%, dvs 850 000 kr, så måste du ju lägga in 150 000 kr själv. Skulle du istället ha 300 000 kr att stoppa in skulle belåningen bara bli 70% och då skulle då ha utrymme för att belåna bostaden mer för att betala privatlåneskulder, dvs baka in dem…men då hade du ju kunnat betala dem med kontanterna ifrån första början! Det är endast vid en värdeökning det eventuellt går att göra så.
Hej! Hur ställer sig banker till om man är borgenär till en familjemedlem och man själv vill ansöka om ett bostadslån. Själv har jag inga betalningsanmärkningar, lån och har en ok pott som insats! Dessutom fast jobb o bra lön.
Hej Johanna,
Jag fick kolla upp detta med banken då jag var osäker. När man är ”medlånetagare” som det heter numera så innebär det att banken räknar på ett worst case scenario, dvs att du får betala för båda lånen. Att stå som medlånetagare innebär alltså att lånelöftet beräknas utifrån att du ska ha råd att betala båda lånen, detta även om familjemedlemmen faktiskt betalar för sig idag. Det påverkar alltså i högsta grad!
Hej, Jag undrar ifall om en bekant tex mamma kan stå med sin lägenhet (som är betald 100%) som säkerhet istället för kontantinsatsen? då får banken lägenheten jag skall köpa och min mammas som säkerhet och det blir betydligt mer än vad jag vill låna av banken till min lägenhet.
Mvh Erre
Din mamma kan gå i borgen med sin bostad som säkerhet om du inte kan låna det belopp du vill låna. Jag är dock osäker på vad du menar med ”istället för kontantinsatsen”. Om du menar om hon kan ta ett lån på säg 100 000 kr med sin bostad som säkerhet och på så sätt betala din kontaninsats är det, som Markus skriver, att det går bra.
Hej!
Jag har tänkt köpa bostadsrätt och ska kontakta banken här i dagarna.
Bostadsrätten jag tittat på ligger på 1 495 000 kr och en månadsavgift på 3000 kr.
Jag har fast heltidsjobb sen 6 år tillbaks och lever samboliv. Tjejen är dock arbetslös och har ingen inkomst, eller a-kassa.
Har tänkt lägga ca 700-800 000 kr i kontantinsats. Bor i hyresrätt nu.
Vad tror du om våra chanser till lån? Påverkas det av sambons arbetslöshet? Vi har inga betalningsanmärkningar eller andra lån från banker. Sambon har studielån dock betalar hon inget på det eftersom hon inte har inkomst.
Mvh Erik
Hej,
Jag brukar konsekvent hänvisa till BoUpplysningens kalkyl för att beräkna denna typ av uppgifter men den har också sina begränsningar. Jag brukar heller inte ge specifika svar på huruvida det är möjligt för er att få lån eller inte då banken väger in många andra faktorer än de man kan, och bör ange, här.
Det jag brukar svara på är dock i grova ordalag vad man bör tänka på. I ert fall innebär din flickväns arbetslöshet att du anses supporta henne ekonomiskt. En ekonomisk kalkyl från banken (som bolånet kommer baseras på) kommer att väga samman båda era ekonomiska behov i form av inköp av mat, kläder osv. Till syvende och sist kommer det handla om banken anser att ni har råd att betala räntorna för ert potentiella bolån på c:a 750’000 kr + månadsavgiften utöver de andra kostnaderna ni har. Sen kan ju olika banker ha olika kalkyler men det enda sättet att egentligen veta är att ansöka om ett bolån och se vad banken säger.
Hej!
tack för en bra hemsida.
jag har precis fått ett fastjobb och tänker köpa en bostadsrättslägenhet med värde 1300000 kr som har en avgift på 3700/mån. jag har en inkomst på 26500/mån före skatt och min fru studerar och får heltids studiemedel.vi har även ett barn. som kontantinsats har jag sparat 100000kr nu men är inte 15% av bostadens värde.
jag undrar om jag får låna ett bottenlån på 85% av bostadens värde samt resterande av min kontantinsats som blancolån eller liknande?
jag har testat med olika kalkylen men osäker ändå! hur fungerar det här generellt
tack på förhand
Hej Milad,
Det är tyvärr svårt för mig att svara på annat än ur rent generella termer (jag har inte räknat på din ekonomi). Att din fru studerar, att du är nyanställd (provanställd?) samt att ni behöver en viss del blancolån är faktorer som är negativa utifrån att ni söker bolån. Det banken kommer att göra är att göra en kalkyl utifrån era förmodade ekonomiska behov, bostadens värde etc och se om ni kan tänkas ha råd med bostaden. Det skadar inte att ansöka och fråga! Då får du svar, svart på vitt.
Hej Jag undra hur mina utsikter är för ett bolån. Jag har en kontant insats på ca 200000 och skulle behöva låna till en lägenhet som kostar ca 600000. Jag har ingen fast anställning utan ett längre vikariat på 5 månader med löfte om förlängning. Min månadslön ligger på strax över 15000 före skatt, men det är oxå ob-tillägg på ca 3000 pag att jag jobbar kväll samt många helger
Hej Isak,
Jag svarar alltid på dessa typer av frågor att det enda du kan göra är att dels använda kalkylen här på BoUpplysningen eller ta kontakt med banken och fråga själv. Det är mycket svårt för mig att göra en bedömning och det gagnar heller inte andra läsare tillräckligt mycket att läsa om specifika bedömningar. Jag hjälper gärna till med generella frågor som bidrar till att skapa en databas av information som hjälper läsare att få insikt men jag kan tyvärr inte hjälpa till i dessa typer av frågor.
Med det sagt så är det generellt mycket svårt att få bolån om man inte har fast anställning. Om månadslönen sen räcker till ett (relativt litet) lån på 400.000 kr är alltså svårt för mig att uttala mig om.
Hej!! Jag har en fundering.. Min mamma har nyligen gått bort. Hon var gift med en ny man. Han vill inte lösa ut oss barn från huset pga att han ”inte” får lån. Skulden på huset ligger idag på ca 300 000kr. Marknadsmässigt är huset värt minst 1,3miljoner. Han menar att han inte får lån pga att han går i pension om ca 4år. Kan man inte få lån med huset som säkerhet? Han ska ju ”bara” lösa ut oss med hälften, inte med hela summan. Hur funkar sånt här???
Mvh/Milla
Banken tar hänsyn till två saker när man ansöker om lån: dels att man inte belånar bostaden för högt och dels att man har råd att betala räntekostnaderna utöver sina vanliga kostnader. I ert fall är det nog ganska troligt att banken kan neka honom lån på grund av att han inte har tillräcklig inkomst, då spelar det ingen roll att huset inte är speciellt högt belånat.
Ett exempel som belyser detta är att du får ärva en djursholmsvilla som är värd 30 miljoner kronor men bara belånad med 1 miljon kronor. Det finns således massor av låneutrymme men du har förmodligen svårt att belåna huset upp till 10 miljoner kronor ändå, för att räntorna på detta lån kan bli för mycket för din privatekonomi att klara av.
Sen vet jag tyvärr inte hur man går vidare här, det har ju med arvsrätt att göra. Jag gissar att han kan bli tvungen att sälja huset för att ni ska få er del av arvet men för att få ett korrekt svar bör ni tala med en jurist och se vad som gäller.
Hej,
Om man har ett bottenlån på en fastighet som visar sig vara högre än vad man kan sälja fastigheten för. Menar du då banken tar åt sig mellanskillnaden? Att man alltså inte får ett rest lån gentemot banken som låntagare?
Mvh/ Jerry
Nu är jag inte helt säker på vad du menar med ”tar åt sig mellanskillnaden”. Om du säljer din bostad för mindre än vad du har lån för, tex säljer en bostad för 950 000 kr och har lån för 1 000 000 kr så blir du skyldig banken 50 000 kr. Detta blir ett lån utan säkerhet. Notera att jag inte räknar med skatter i detta exempel.
Hej!
Jag o mitt x sep i mars då jag flyttade från huset vi ägde tillsammans ( vi stod på halva var). Vi hade 6000 kr som vi betalade i bara ränta. Ska jag betala 3000 kr/ månaden till honom * den tiden det tog tills huset blev sålt o dom nya ägarna flyttade in el ska jag betala mindre.. tycker han har fått bo väldigt billigt annars med tanke på att jag får betala både på min lgh o huset! // mvh camilla
Rent juridiskt vet jag inte riktigt vad som gäller så det handlar mer om en bedömningsfråga om jag tolkar dig rätt. Jag är lite osäker på om jag förstår dig rätt men jag tolkar din fråga som huruvida du ska betala din halva av huset tills det blivit sålt (trots att du redan flyttat ut). Om det är en fråga under tre månader skulle jag säga att det är självklart, många hyresgäster har det som uppsägningsperiod och det kanske man kan likställa även en separation med. Det är dock en moralisk / etisk fråga som bottnar i så många olika saker att det är omöjligt att svara objektivt på det.
Jag uppmanar istället andra läsare att komma med sina åsikter i frågan! Framförallt ni som kanske har separerat och ställts inför samma fråga.
Hej!Jag och min sambo ska separeras och jag vill tar över bolånen och behålla lägenheten som vi köpt tillsammans för 5 års sedan med värde 910 000 kr.Just nu kostar lägenheten 1600000 kr och vi har bolån som ligger på 380 000 kr.Hur mycket måste jag betala till min sambo om man ska utgå från nuvarande värde för lägenheten 1600000 kr?Snälla,jag är helt hopplös att räkna up rätt summan.Tack på förhand!
Ni tar alltså halva lägenhetens värde var, dvs 800 000 kr, varav respektive persons andel av bolån är 190 000 kr (50% av 380 000 kr). Eftersom du tar över hela bolånet så bör alltså din partner få 190 000 kr mindre, dvs 800 000 – 190 000 = 610 000 kr av dig. Du får 990 000 kr och bolånet på 380 000 kr.
Hej!
Jag är inne på mitt andra år på min utbildning på Högskolan och har börjat fundera på att flytta hemifrån. Jag jobbar deltid.
Jag planerar att köpa en bostadsrätt och hade tänkt spara ihop till 15% av vad den kostar och sen ta ett bostadslån.
Min pappa har sagt att han kan stå som borgensman men frågan är om jag kommer att få lånet ändå? Jag vet att det är smartast att vänta tills jag är färdig med min utbildning och har skaffat mig ett heltids jobb, men jag vill verkligen ha en egen lägenhet redan nu.
Hur ser mina chanser till att få ett lån ut?
Jag har inga betalningsanmärkningar och jag tar heller inte studielån.
Tack för svar!
Hej, eftersom du inte tar något lån antar jag att du kommer att arbeta och således också kunna påvisa en viss inkomst. Om den inkomsten är tillräcklig för att kunna betala månadsavgifter, lån, mat, kläder etc (ur bankens perspektiv) och din pappa dessutom kan vara borgensman så bör du ha goda chanser att få lån. Den springande punkten är alltså om du kan försörja dig under dina studier med de pengar du tjänar, och inte bara om du äter nudlar och köper begagnade kläder.
Hej, jag bor i en 1:à på 29 kvm, gissningsvis med ett värde på ca. 800 000 kr. Nu ska min granne flytta och jag är sugen på att köpa hans lägenhet och sälja min. Men jag kommer inte hinna sälja min innan jag måste köpa hans. Kan banken bevilja lån till mig om jag säljer min lägenhet några månader senare? Då kommer de ju få tillbaka en stor del av sina pengar direkt nästan. Eller?
Det vanliga förfarandet var/är att man säljer sin lägenhet i samband med att man köper en ny. Det är inte alltid man får det helt matchat och ibland säljs lägenheten först och ibland köps den först. Även om jag inte vet hur vanligt det är så har bankerna i vissa fall dock blivit mer restriktiva med detta. Bostäderna säljs inte lika snabbt och enkelt som för två år sedan och risken blir att du blir sittande med din nuvarande lägenhet eller tvingas sälja den för mycket billigare än du tänkt dig. Detta påverkar din ekonomiska situation och kan i värsta fall göra att du knappt får råd med din nya lägenhet. Så kan banken resonera och inte ge dig ett lån till den nya bostaden.
Det enklaste är dock, som i de allra flesta fall, att bara ringa sin bank och förklara läget och se hur de skulle resonera i ditt specifika fall.
Hej! jag och min sambo funderar på att köpa hus. Vad är rimligt att låna på två personer vars inkomst tillsammans är ca 55.000 före skatt?
Det är svårt att svara på eftersom det beror på er totalekonomi samt vilken typ av bostad ni vill köpa. Se https://www.boupplysningen.se/bolan/bolanekalkyl för att räkna ut hur det blir i just ert fall.
Hej! Jag och min sambo planerar att köpa en större lägenhet. Hon har ensamt ett lån (samt kontantisats) som tillsammans blir ca 2,3 milj. Vi ska tillsammans köpa något för ca 3,5 milj. Jag har ingen kontantinsats. Dock har jag ett sommarställe som är taxerat till 900 000 ca. Jag har en inkomst om ca 29 000. Tror du/ni att jag kan få belåna sommarstället och på så sätt kunna komma förbi kravet på 15 % i kontantinsats? Vilka tror ni våra möjligheter är? Inga betalningsanmärkningar samt en i övrigt välordnad ekonomi. Tack för svar, med vänlig hälsning, Martin E.
Kontantinsatsen måste vara kontant men det går ju att lösa på olika sätt. Om du har utrymme för ett lån på sommarstugan kan ju den eventuellt belånas med de 525 000 kr ni saknar (förutsatt att banken beviljar detta lån på ert sommarställe). Notera att taxeringsvärdet inte nödvändigtvis är samma som marknadsvärdet här, och det är marknadsvärdet som banken tittar på.
Om ni kan lösa ut ett lån på sommarstugan och att den sammanlagda lånekostnaden för alla lån är inom gränsen för er inkomst så borde detta gå. Det är dock många variabler här som är lite svåra att överblicka men jag tycker absolut att ni kan ta upp detta med banken och räkna på det tillsammans med dem.
Hej!
Jag undrar hur vanligt det är att storbankerna säger nej till en person med många betalningsanmärkningar. Jag har ca 30 st anmärkningar från 2008-2010 och jag betalar av det allra sista på min totala skuld nästa månad. Då är jag helt skuldfri från både fogden och inkassobolag och har inga som helst lån. Jag bor förnuvarande som inneboende och har en fast anställning med ca 20 000 kr efter skatt.
Min tanke är nu, att spara 10 – 15 000 varje månad för en kontantinsats. Jag räknar med att inom 7-8 månader då få ihop till en 15% konstantinsats på en lägenhet i prisklassen runt 500k-600k. Jag kommer givetvis att sköta min ekonomi framöver och inte dra på mig några nya anmärkningar, utan hoppas på att en del försvinner under året. Dock räknar jag med att det tar 2.5 år innan den sista anmärkningen är borta och det är väldigt lång tid. Jag vill helst inte ta bolån hos t ex. Bluestep, då de har mycket högre räntor, utan jag undrar helt enkelt om de vanliga storbakorna ofta brukar neka sådana som mig som ansöker?
Kan tillägga att en person som precis fick anställning på mitt jobb, fick ett lånelöfte från banken på 900k. Då har han enbart jobbat 6 månader och precis fått fast anställning, medans jag hadt samma jobb i 3 år nu. Dock hade han inga betalningsanmärkningar.
Klas: Tyvärr är det så att betalningsanmärkningar är mycket negativt sett ur en banks ögon. Att du dessutom har haft många betalningsanmärkningar gör förmodligen att de flesta storbankerna drar örona åt sig.
Om du ser det ur en banks perspektiv så är ett bolån en relativt trygg lågriskutlåning med relativt låga marginaler, i alla fall jämfört med privatlån som har högre risker och högre marginaler (dvs högre räntor). Man tar helt enkelt inte lika stora risker med bolånen som man kan göra med privatlånen för de potentiella förlusterna kan bli mycket höga.
Man kanske kan jämföra det med att om du hade 100 000 kr. Skulle inte du vara tveksam till att låna ut dessa pengar till en bekant som var ökänd för att ha svårt att betala tillbaka i tid? Även om personen verkade ha bättrat sig på senare tid? Det är tyvärr så bankerna ofta ser på personer som har betalningsanmärkningar. Om du ska lyckas måste du övertyga bankerna om att du inte är ”den där struliga bekanta”. Hur skulle denne ha övertygat dig? Samma argumment kanske kan övertyga banken? Notera dock att många banker inte ger bolån till personer med betalningsanmärkningar som en del av bankens policy.
Du står dock inför en mycket svår uppgift och jag tror du får räkna med att antingen ta ett dyrare lån hos tex Bluestep eller att vänta i 2,5 år, även om jag förstår att det måste vara jobbigt.
Hej
Jag år en 23 årig kille..Jag jobbar som Personligassistant och är tillsvidare anställt. Jag jobbar veldig mycke och bra men företaget anställer inte folk. Jag tjänar varje månad minst 15 000 kr efter skatt och jag har ingen annan lån. Jag är inte gift och har ingen barn. Jag vill köpa en lägenhet och en bil. Lägenheten kostar 1 500 000 kr och bilen kostar 300 000 kr.
Jag har ingen kontantinsats,,jag kan spara det men det tar väldig lång tid och då blir jag gammal. Får jag lån ? Vad föreslår du att jag skal göra om jag inte får 100% lån av banken?
Var kan jag låna få kontantinsats? vad kan jag göra sånn att jag inte hamnar i en ekonomisk krissituation senare ?
Vad är den viktigaste frågan ?
Tack så hemsk mycke
Hesam
Hesam: Det finns inga garantier för att du ska få lån och snabbt räknat så kan det nog vara svårt att få de båda lån du hoppas på. Det är dock omöjligt att klargöra utan större insikt i din ekonomi. Jag föreslår att du tar kontakt med din vanliga bank först och hör hur nära du är att få lån och blancolån för kontantinsatsen. Om du inte får lån så kolla med andra banker också.
Troligt är dock att du inte kommer att få lån. Räntorna du skulle få betala gör förmodligen att du hamnar exakt på gränsen av vad du klarar, och det betyder också att du förmodligen inte skulle klara av en räntehöjning. Det är helt enkelt en dålig idé att låna så mycket som du vill. Du bör sikta in dig på att skaffa dig en betydligt billigare lägenhet och bil och därtill kanske också kraftigt överväga om du måste ha bil. Din ekonomi kommer helt enkelt inte att gå ihop.
Ju mer du lyckas spara ihop innan du tar dina lån, desto mindre behöver du spara efter att du tagit lånet. Den bistra sanningen är nog att du kommer att behöva spara ihop en ansenlig summa innan du kan köpa lägenhet och bil. Om du inte kan spara denna summa innan du köper kommer du förmodligen heller inte ha råd med dyra räntor om du får ett lån ändå.
Hej.
Om man säljer sitt hus med lån och vill behålla ett av dom trots försäljning och i stället får pengar för samma värde, kan man göra så och lägga om det lånet till ett privatlån ex. ? Tacksam för svar !
Annike: Jag är inte helt säker på vad du menar men jag gör ett försök så får du säga om jag missuppfattat.
Du har alltså ett bolån idag med bottenlån och topplån gissar jag. Låt oss anta att ditt topplån är på 50 000 kr. Du säljer din lägenhet och löser ut lånen (det görs i samband med försäljningen).
Sen vill du egentligen att topplånet på 50 000 kr ”övergår” till ett privatlån så att du kan fortsätta låna pengar? Så tolkar jag din fråga.
I såna fall är mitt svar att det kan nog gå bra men sker under helt andra förutsättningar. Topplånet är ju baserat på din bostad som säkerhet, ett privatlån har ingen säkerhet alls. Om du ansöker om ett privatlån så sker det under helt nya förutsättningar än ditt bostadslån och du kan få lånet, alternativt få avslag.
Det du kan ta med dig från ditt bolån är eventuellt faktumet att du betalat i tid osv under tiden du haft bolån, vilket kan göra det lättare att få igenom ett privatlån.
Hejsan.
Tack för ditt svar. Du hade uppfattat frågan helt rätt, så nu är jag nöjd !!!
Vänligen Annike
Tjenare, va inne o snacka bolån med banken, och de jag inte förstog de va att efter
(detta är om räntan skulle stiga till 6.50%)
”Kvar att leva på” 8411
”Budget” -7000 (budget måste vara räkningar, mat etc, eller hur?)
Överskott / Underskott +1411 (detta är vad jag har kvar, här säger min bankman att man måste få ett överskott på minst 5000kr)
Min fråga är egentligen, är de verkligen så? Isf måste alla som tar lån, efter betalat lån+hyra ha minst 12000kr kvar att leva för, varje månad, tycker de låter helt absurt.
Uppskattar snabbt svar 🙂
Mattias: Ja, det låter skumt men jag förstår inte riktigt vad som menas med ”budget” här. Är det ens vanliga utgifter? Vad innebär ”Kvar att leva på”?
Hej!
Villkoren för lån har ändrats radikalt sedan texten ang. bostadslån skrevs. I dagsläget (mars 2009) måste man lägga in 10-15% kontant, dvs. det finns inga möjligheter att låna på de sätt som beskrivs. Vore bra om ni kan uppdatera den informationen.
Mvh,
Anna
Hej Anna,
Du har helt rätt att det ändrats under finanskrisen. Det är i dagsläget mycket svårare att få 95%-iga bolån. Jag har uppdaterat texten för att anpassa den lite bättre till rådande finansläge.
Tack för tipset!