Tjänster
Uppdaterad: 2 maj, 2023
Det finns en hel del du behöver tänka på när du ska flytta till en ny bostad. Hela ditt hem ska packas ner i flyttkartonger. Du kanske behöver flytthjälp eller hyra ett förråd inför flytten. Du behöver göra en flyttanmälan, teckna nytt elavtal och nytt bredband. Du bör även se till att skaffa en hemförsäkring som gäller redan samma dag som du flyttar in. Vi har samlat alla tjänster som du kan tänkas behöva när du ska byta bostad.
Innehåll
Teckna bredband
Du bör teckna ett nytt avtal för bredband så snart du vet vilket inflyttningsdatum du har.
Annars riskerar du att stå utan tillgång till internet i bostaden.
Du kan flytta ditt bredband till din nya adress även om det är lite krångligare. I så fall behöver du kolla om din nuvarande bredbandsleverantör kan leverera bredband till ditt nya hem.
Vissa hyresrätter och bostadsrättsföreningar kan ha avtal med en speciell leverantör. Då måste du skaffa bredband hos den operatören.
Glöm inte att säga upp ditt gamla bredband när du tecknar ett nytt bredbandsavtal.
Mobilt bredband – större frihet
Vill du ha större frihet kan du välja ett mobilt bredband. Fördelen med det är att du kan teckna bredband hos vilken operatör du vill, även om din bostadsförening har avtal med en speciell leverantör.
Du kan ansluta ditt mobila bredband till en router och då fungerar den som en wifi-enhet. Då kan fler koppla upp sig mot det mobila bredbandet, precis som med ett vanligt fast bredband. Dessutom kan du alltid ta med dig ditt mobila bredband om du till exempel ska resa på semester.
Teckna elavtal
Ett absolut måste innan du flyttar in i en ny bostad är att teckna elavtal, annars riskerar du att stå utan el. När du tecknar elavtal måste du teckna två olika avtal: ett elnätsavtal och ett elhandelsavtal. Elnätsavtalet tecknas med ett elnätsföretag. Du kan inte välja elnätsföretag själv utan du måste välja det elnätsföretag som äger elnätet i området.
Däremot får du teckna elhandelsavtal med vilken leverantör du vill. Innan du tecknar elavtal bör du jämföra olika elleverantörer, eftersom det kan skilja ganska mycket i pris. Du kan spara tusentals kronor per år genom att välja det billigaste elavtalet som passar dig.
Anlita flytthjälp
När det är dags att flytta kan du välja mellan att sköta hela flytten själv eller anlita flytthjälp. Om det är ett större hushåll som ska flytta kan det vara skönt att anlita flytthjälp. Det sparar en hel del tid. Vissa flyttfirmor hjälper till med allt ifrån att packa ner hela bohaget i kartonger, till själva flytten och flyttstädning.
Innan du anlitar flytthjälp bör du ta in offerter från några olika flyttfirmor och jämföra dem. Du kan spara en hel del pengar genom att välja rätt flyttfirma. Men tänk på att det finns både seriösa och oseriösa flyttfirmor. Många flyttfirmor har kundrecensioner på sina hemsidor som du kan titta på. Det är visserligen ingen garanti för att det är en bra flyttfirma, men det kan åtminstone ge en fingervisning.
Anlita hantverkare när du ska renovera
Du bör anlita en hantverkare om du inte har den kunskap som krävs eller om du ska göra en omfattande renovering av bostaden. Det är oftast smartare att anlita en hantverkare och det går oftast snabbare. I många fall kan det dessutom bli billigare beroende på vad du ska renovera och hur kunnig du är.
Lättare renoveringar som att måla om eller byta golv och lister kan man oftast genomföra själv om man är någorlunda händig. Men tänk på att du även behöver köpa de verktyg som behövs till renoveringen. Verktyg är oftast dyra och när du har renoverat klart behöver du kunna förvara dem någonstans.
När det gäller badrum och el bör du anlita en hantverkare. En del arbeten får du enligt lag inte utföra själv. Det kan till exempel gå väldigt fel om elinstallationer inte görs rätt. Därför är det lagstadgat att man måste anlita en elektriker för att inte riskera personskador eller skador i hemmet.
När det gäller badrummet ska det kunna leda ut vatten och fukt på rätt sätt. Det kan bli försäkringsproblem om du renoverar badrummet själv och det uppstår en skada.
Hemförsäkring
Hemförsäkringen är en av de absolut viktigaste försäkringarna. Den skyddar nämligen både dig och ditt hem. Dessutom ingår det alltid ett reseskydd, ansvarsskydd, rättsskydd och överfallsskydd. Hemförsäkringen gäller alla i hushållet.
Du bör teckna en hemförsäkring som gäller direkt när du flyttar in i din nya bostad oavsett bostadsform. Det kan skilja mellan olika hemförsäkringar och kostnaden för försäkringen beror på vilken bostadssituation du har.
Om du bor i villa behöver du en mer omfattande hemförsäkring för din bostad och tomt än om du bor i en hyresrätt. I en hyresrätt är det hyresvärdens ansvar att ordna med underhåll och reparationer av lägenheten. Innan du tecknar en hemförsäkring bör du jämföra hemförsäkringar från flera olika försäkringsbolag.
Hyra förråd
Det kan komma tillfällen när du behöver tillfällig förvaring för delar av eller hela ditt bohag. Då kan det vara bra att hyra ett förråd. Det finns flera olika typer och lösningar för förvaring beroende på vad du ska förvara.
Tänk på att välja rätt storlek på förrådet. Ett för stort förråd kan bli väldigt dyrt. Men om du hyr ett för litet förråd riskerar du att något går sönder för att det inte finns tillräckligt med utrymme och du behöver stapla saker på varandra.
Larm
Det kan vara bra att skydda bostaden med ett larm. Det finns olika typer av larm beroende på om du bor i lägenhet eller villa.
Larm är ett bra skydd mot inbrott, men det kan även ha många andra funktioner. Flera larmbolag erbjuder larm som har både brand- och inbrottslarm i samma lösning som du enkelt kan styra via en app. Genom larmbolagens appar kan du hålla koll på hemmet genom mobilen oavsett var du befinner dig. Men innan du tecknar ett larmavtal bör du gå igenom vad som passar din boendeform bäst.
Städhjälp
Du kan anlita städhjälp inför en flytt, för att få hjälp med storstädning eller för att du regelbundet vill ha hjälp att städa din bostad. Det finns städfirmor som är experter på flyttstäd och vissa erbjuder abonnemang med kontinuerlig städning.
De flesta städfirmor har ett grundutbud oavsett om det gäller flyttstädning, storstädning eller veckovis städhjälp. Utöver grundutbudet erbjuder de flesta städfirmorna olika tillval. Det kan vara allt ifrån fönsterputsning till kylskåpsrengöring, tvätt med vikning och strykning till att få det undanplockat innan städning.
Tänk på att grundutbudet och vad som är tillval kan se olika ut hos olika städfirmor. Därför bör du ta in offerter och jämföra pris och vad som ingår i tjänsten hos de olika städfirmorna.
Mäklare
En mäklare kan hjälpa dig med i princip allt när du ska sälja din bostad. Mäklaren ser till att skriva bostadsbeskrivning, boka in fotograf, boka annonsering av bostaden och upprätta avtal. Utöver det sköter mäklaren alla visningar och har kontakt med alla spekulanter. Framför allt kan mäklaren hjälpa dig med den juridiska biten och se till att köparen betalar handpenning för att säkra affären.
Men innan det är dags att välja mäklare bör du träffa flera olika mäklare för att välja en mäklare som du känner förtroende för. En bostadsaffär är oftast en av ditt livs största affärer och då är det viktigt att du känner dig bekväm med din mäklare. Utöver det är det bra att jämföra hur mycket olika mäklare tar arvode.
Kommentarer