Hantverkare
Uppdaterad: 1 februari, 2024
När du bestämt dig för hur du vill utforma din renovering är det dags att tänka på vem som ska utföra arbetet. En rekommendation är att sätta dig ner och gå igenom vilka delar av renoveringen som är enklare respektive svårare. Beroende på hur svårt arbetet är kan det bli relevant att anlita hantverkare.
Innehåll
Viktigt att tänka på när du anlitar en hantverkare
Det finns en checklista som kan vara bra att se över när du ska anlita en hantverkare. Med otydlighet för vad som gäller under renoveringen kan problem lätt skapas. Några frågor du kan ställa dig själv innan och försöka ta reda på är:
- Har hantverkaren F-skattsedel? Om hantverkaren har F-skattsedel slipper du som utbetalare dra bort skatt eller betala sociala avgifter för hantverkaren.
- Tar hantverkaren rörligt eller fast pris? Rörligt pris blir ofta billigare än fast pris. Hantverkare lägger ofta på en säkerhetsmarginal på fast pris för om några problem skulle uppstå.
- Vad har hantverkaren för garantier? Kolla vad hantverkaren kan erbjuda om något skulle göras felaktigt eller inte bli som du föreställt dig.
- Har hantverkaren några referenser från tidigare arbeten som utförts? Begär referenser för att se vad andra har tyckt om hantverkaren. På så sätt kan ditt beslut kring om hantverkaren passar för dig bli lättare.
- Kan hantverkaren ge dig en skriftlig offert? Begär en offert med alla förväntade kostnader för att inte dolda kostnader ska dyka upp mitt under renoveringen.
Du ska inte behöva betala någonting innan hantverkarna börjat arbeta. Du bör därför aldrig gå med på någon förskottsbetalning. Att anlita arbetskraft svart är också något som starkt avråds. Det är straffbart och du kan råka ut för jobbiga situationer med fel som inte går att reklamera.
För och nackdelar med att anlita hantverkare
Vid olika typer av renoveringar kan det vara svårt att bestämma om du själv kan utföra renoveringen eller om det kräver en hantverkare. Lättare arbeten är oftast mer förmånliga att göra själv, medan svårare arbeten rekommenderas åt hantverkare. Det finns fördelar och nackdelar vid båda alternativen. Detta blir en avvägning du får göra själv för att se vilket alternativ du föredrar.
Lättare renoveringar
Vad som klassas som lättare renoveringar är sådant arbete som inte är alldeles för fysiskt ansträngande och inte kräver mycket kunskap. Ett exempel på en lättare renovering är måleri.
Fördelar med hantverkare till lättare renoveringar:
- Renoveringen kan gå snabbare.
- Arbetet blir ofta noga utfört och resultatet blir ofta bättre
- Utrustningen som används är bättre, vilket kan bidra till ett bättre och mer hållbart resultat.
Nackdelar med hantverkare till lättare renoveringar:
- Enklare arbeten som måleri och monteringar är simpla, och det kan vara en onödig process att anlita en hantverkare när du kan klara av arbetet själv.
- Det blir ofta betydligt dyrare om du väljer att anlita hantverkare i stället för att göra själv.
Svårare renoveringar
När du bestämmer om du ska anlita hantverkare eller inte kan du utgå från att du inte bör utfärda rörmokeriarbeten, snickeri eller arbeten i våtutrymmen. Dessa klassas som svårare renoveringar. Utifrån arbetets svårighetsgrad och din egna kunskap kan du överväga om det är gynnande att anlita hantverkare till större renoveringar.
Fördelar med hantverkare till svårare renoveringar:
- Risken för att råka ut för vattenskador och brand på grund av felaktiga ledningsdragningar är mindre om du får hjälp av hantverkare.
- Risken för att du kan skadas under renoveringar minimeras.
- Om bostaden skadas under hantverkares renovering finns det en större chans att få ersättning från försäkringsbolaget, till skillnad från egen renovering.
- Hantverkare gör arbetet på djupet istället för grundnivå. Detta minimerar risken för att du ska behöva riva upp ytarbetet för att du vid din egna renovering missat de inre partierna.
Nackdelar med hantverkare till svårare renoveringar:
- Det kostar oftast mer.
- Hantverkare kan se till vad som är mest praktiskt, istället för att lyssna till dina egna preferenser kring renoveringen.
- Hantverkare gör ofta arbetet på djupet för att vara på säkra sidan. Ibland kanske detta inte behövs och renoveringsprocessen kan därför ta längre tid än väntat.
Upprätta ett skriftligt avtal för att minska missförstånd
Kommunikation mellan dig och hantverkaren är en viktig nyckel för att det inte ska uppstå missförstånd. Detta är viktigt redan innan renoveringen börjat. Tänk efter om du förstår vad hantverkaren menar och fråga hellre gång för mycket än en gång för lite. Det skadar inte heller om du själv är extra tydlig till hantverkaren med hur du vill att renoveringen ska vara. Något som kan underlätta för att minska missförstånd är ett skriftligt avtal.
Tips! Upprätta ett skriftligt avtal mellan dig och din hantverkare för att minska risk för missförstånd. Avtalet fungerar som ett kvitto på vad som ska göras och hur.
I ett avtal kan du och hantverkaren upprätta reglementen kring vad som ska göras, hur det ska göras och vad som inte ingår i renoveringen. Trots att du har ett avtal blir renoveringen inte alltid som du har tänkt dig. Vad avtalet kan göra då är att visa vad som faktiskt är korrekt. På så sätt har du något att falla tillbaka på om hantverkaren skulle göra något fel. Om du vill upprätta ett avtal men är osäker på innehållet, finns Konsumentverkets mallar som vägledning. Det kan ligga till grund för ditt avtal med din hantverkare.
Kommentarer