Hyra bostad

Utskriftsvänlig PDF

Att hyra en bostad kan bli aktuellt när du exempelvis ska flytta till en ny stad eller om du behöver flytta ut från din nuvarande bostad. För att undvika bedrägerier när du vill hyra en bostad kan det vara bra att ha koll på regler gällande uthyrning.

Olika typer av bostäder att hyra

På den svenska bostadsmarknaden finns det en hög efterfrågan på just hyresbostäder och hyreskontrakt. Här får du tips om hur du ska gå tillväga när du söker olika typer av hyresbostäder, vad som är viktigt att tänka på och vilka fallgropar du bör akta dig för när du ska hyra bostad.

Det finns även olika lagar för olika typer av boendeformer, exempelvis om hyran och uppsägningstid, om du hyr i första- eller andra hand. Det är därför bra att du läser på vad som gäller för just den bostaden du är intresserad av att hyra innan du skriver på kontraktet.

Tänk på! Olika lagar gäller om du hyr en bostadsrätt eller hyresrätt. Se till att ha koll på vad som gäller för dig innan du skriver på ett hyreskontrakt.

Checklista om du vill hyra en bostad

  • Bestäm vad du vill hyra. Vill du absolut hyra en lägenhet med förstahandskontrakt eller kan du tänka dig att hyra i andra hand eller som inneboende?
  • Hitta bostäder att hyra. Beroende på vilket typ av bostad du är intresserad av att hyra finns det olika sätt på hur du ska hitta rätt i hyresdjungeln. Exempelvis kan det vara bra att hålla koll på olika bostadsannonser.
  • Visa intresse. Oavsett vilken bostad du vill hyra är det viktigt att du visar ett stort intresse för de bostäder du söker att få hyra. Genom att vara aktiv och visa hyresvärden att du finns ökar dina chanser till att få bli erbjuden ett kontrakt
  • Förhandla en skälig hyra. Det finns olika regleringar kring hyran för olika typ av bostäder. Ta reda på vad som är en skälig hyra för just den bostaden du planerar att hyra för att undvika att bli lurad
  • Skriv kontrakt. När du och din framtida hyresvärd har kommit till en överenskommelse är det viktigt att ni utformar ett hyreskontrakt, antingen ett förstahands– eller ett andrahandskontrakt. Kom ihåg att inkludera en inventarielista i kontraktet om du hyr i andra hand som en trygghet för både dig och din hyresvärd om någonting skulle gå sönder under hyresperioden.

Hitta en bostad att hyra

Qasa
  • Hjälper dig att hitta bostad
  • Alltid kostnadsfritt för hyresgäster
  • Signera enkelt med digitala hyresavtal
Till Qasa


Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

10 Relaterade frågor & svar

Christofer skriver:

Min son hyr ett möblerat rum på ett tidsbestämt kontrakt, från 9/9 2019 till 5/6 2020. Han har sagt upp rummet för att flytta till ett studentboende. Han är inte inneboende och det är formellt inte studentrum (tror jag) utan ett rum i ett vandrarhem. Dvs jag vet inte var det passar in i de olika hyresformerna ni nämner på sidan ovan?
Hyresvärden säger att det inte går att säga upp före den 5/6 2020 därför att det är ett korttidskontrakt. Påstår att det är kutym och det finns domar på detta.
Jag hittar inget om korttidskontrakt på nätet.
Vad jag kan hitta borde det vara max 3 månaders uppsägningstid för hyresgästen.
Min fråga: Finns det något som heter korttidskontrakt och vad gäller i så fall för uppsägningstid för det? Eller borde det var 3 månader i detta fall?
Tack på förhand
///C

Evelina skriver:

Hej Christofer,

Det finns något som heter korttidskontrakt, men jag kan inte hitta någon allmän bestämmelse om vilken uppsägningstid som ska gälla för dessa. I regel har hyreskontrakt tre månaders uppsägningstid. Är hyrestiden kortare än nio månader kan man bestämma att uthyrningen gäller tills hyrestiden gått ut, utan uppsägningstid, men då ska du och hyresvärden ha kommit överens om det i kontraktet.

I första hand skulle jag säga att ni bör utgå från vad som står i kontraktet om uppsägningstid. Står det ingenting där kan jag tyvärr inte svara säkert på vad som gäller, utan får hänvisa till Hyresgästföreningen eller någon annan jurist med kunskap på området.

Hoppas att detta var till hjälp!

Henning skriver:

Jeg er inneboende og flyttet inn i midten av desember, det er en person som hyrer av et foretak og jeg hyrer av den personen, la oss kalle han Kristoffer.
Kristoffer sier til meg i månedsskiftet mars/april at: yearly rent raise acc to Swedish regulations based on negotiations between hyresgästföreningen and property owners
Derfor vil han at jeg skal betale ekstra fra og med januar. Men vi ble enige om 5000 i slutten av november og skrev kontrakt på det, er det riktig at jeg skal betale ekstra allerede i januar? Jeg spør han hvorfor han ikke opplyste om det da jeg flyttet inn og han svarer at det er sånn alle vet, og at jeg får Google litt.
Er det min plikt å betale, også for januar, februar, mars og april?

Vennlig hilsen en forvirret nordmann.

Evelina skriver:

Hej Henning,

Nej, din hyresvärd borde inte ha rätt att begära extra hyra för perioden januari-april. En hyreshöjning får inte gälla bakåt i tiden. Hyresvärden måste meddela dig i förväg att han planerar att höja hyran och du ska få tid på dig att invända mot höjningen. Jag rekommenderar att du tar upp ärendet i Hyresnämnden om du och din hyresvärd inte kan lösa situationen på egen hand.

Henning skriver:

Hei
Jeg har leid et rom i Stockholm med felles kjøkken, stue og bad. Jeg bor der i sammen med huseieren og en til som leier et annet rom. Blokken vi bor i skal renoveres og alle må ut. Huseieren har fast leiekontrakt og får derfor tilbud om en ny leilighet, men hun har bare plass til en av oss. Han andre har bodd lengst og får derfor tilbudet om å bli med videre, jeg må finne meg noe nytt innen 15.januar. Det har vært lenge snakk om at boligen skal renoveres, men jeg fikk ikke vite at jeg ikke blir med videre før tidlig i forrige uke, på torsdag hadde jeg ordnet med ny plass å bo og innflyttedato er 17.november, den nye huseieren vil ikke godta noe senere. Min nåværende huseier sier jeg har en måneds oppsigelse og må bo ut desember. Jeg mistenker at hun ventet med å fortelle meg at jeg må ut for å være sikker på at jeg ikke rakk å si opp før tiden, sånn at hun ikke fikk måneder uten inntekter. Må jeg nå takket nei til den nye leiligheten jeg har fått som ligger så nærme jobb?
Mvh Henning

Filip Svensson skriver:

Hej Henning,
Nej, du behöver inte tacka nej till den nya lägenheten, däremot är du skyldig att betala hyra under uppsägningstiden. Du kan alltså flytta till den nya bostaden men under en månads tid får du däremot betala dubbla hyror.

Viktor skriver:

Hej,

Jag och min sambo letar bostad i Stockholm och har fått erbjudande att hyra ”en del av en lägenhet”, i själva verket ska vi hyra hela lägenheten. Anledning som ges är att detta gör att vi kan hyra den längre, utan hyresrättsföreningsen medgivande.

Detta gör mig självklart fundersam och en rödflagg reste så fort vi fick kontraktet. Min fråga är, förutom risken att vi kan bli ”utkastade” av förenigen. Vad för risk har vi i ett sådant här kontrakt?

Daniel skriver:

Hej Viktor!

Det är inte tillåtet att hyra ut en lägenhet utan sin hyresvärds tillåtelse. Den risk ni som andrahandshyresgäster löper är att hyresrättsföreningen upptäcker att andrahandsuthyraren olovligen hyr ut lägenheten och kräver att ni flyttar därifrån. Precis som du skriver är konsekvensen av detta att ni står utan lägenhet. Hyresnämnden skriver om detta på sin hemsida här.

Lycka till!

Vera Gärtner skriver:

Hej Boupplysningen.
Vi är ett tysk svenskt par som söker bostad i Stockholm.
Min man har inkomst i Tyskland inkomst från svensk kommunal anställning.
Stämmer det att värdarna vill ha hyresgäster med svensk inkomst och att min mans inkomst alltså inte kan tas hänsyn till vid en bedömning av vår betalningsförmåga?
Förändras våra förutsättningar om hans arbetsgivare betalar ut hans lön till ett svenskt konto?

Hej Vera,

Ledsen för ett sent svar. Det försvårar nog situationen men jag tror att det har att göra med olika typer av hyresvärdar. Även om din man tjänar pengar utomlands kan det vara svårt att bevisa det på ett sätt som är pålitligt för hyresvärden. Jag tror att det skulle göra skillnad om ni får pengarna till ett svenskt konto, och kan påvisa att pengarna kommit in där en längre period (vilket ju förmodligen blir svårt såhär i efterhand).

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen