Hyra bostad

Utskriftsvänlig PDF

Att hyra en bostad kan bli aktuellt när du exempelvis ska flytta till en ny stad eller om du behöver flytta ut från din nuvarande bostad. För att undvika bedrägerier när du vill hyra en bostad kan det vara bra att ha koll på regler gällande uthyrning.

Olika bostadstyper att hyra

På den svenska bostadsmarknaden finns det en hög efterfrågan på just hyresbostäder och hyreskontrakt. Här får du tips om hur du ska gå tillväga när du söker olika typer av hyresbostäder, vad som är viktigt att tänka på och vilka fallgropar du bör akta dig för när du ska hyra bostad.

Tänk på! Olika lagar gäller om du hyr en bostadsrätt eller hyresrätt. Se till att ha koll på vad som gäller för dig innan du skriver på ett hyreskontrakt.

Det finns även olika lagar för olika typer av boendeformer, exempelvis om hyran och uppsägningstid, om du hyr i första- eller andra hand. Det är därför bra att du läser på vad som gäller för just den bostaden du är intresserad av att hyra innan du skriver på kontraktet.

Checklista om du vill hyra en bostad

 • Bestäm vad du vill hyra. Vill du absolut hyra en lägenhet med förstahandskontrakt eller kan du tänka dig att hyra i andra hand eller som inneboende?
 • Hitta bostäder att hyra. Beroende på vilket typ av bostad du är intresserad av att hyra finns det olika sätt på hur du ska hitta rätt i hyresdjungeln. Exempelvis kan det vara bra att hålla koll på olika bostadsannonser.
 • Visa intresse. Oavsett vilken bostad du vill hyra är det viktigt att du visar ett stort intresse för de bostäder du söker att få hyra. Genom att vara aktiv och visa hyresvärden att du finns ökar dina chanser till att få bli erbjuden ett kontrakt
 • Förhandla en skälig hyra. Det finns olika regleringar kring hyran för olika typ av bostäder. Ta reda på vad som är en skälig hyra för just den bostaden du planerar att hyra för att undvika att bli lurad
 • Skriv kontrakt. När du och din framtida hyresvärd har kommit till en överenskommelse är det viktigt att ni utformar ett hyreskontrakt, antingen ett förstahands– eller ett andrahandskontrakt. Kom ihåg att inkludera en inventarielista i kontraktet om du hyr i andra hand som en trygghet för både dig och din hyresvärd om någonting skulle gå sönder under hyresperioden.

Hitta bostäder via hyresförmedlare

Hyresförmedlare kan hjälpa dig att hitta en bostad enklare. Att hyra genom en hyresförmedlare är oftast säkrare än att hyra direkt av en hyresvärd eftersom hyresförmedlaren hjälper till med bl.a. försäkringar och juridiska frågor. Några tjänster vi kan rekommendera är:

 • Hjälp att hitta din drömbostad
 • Alltid kostnadsfritt för hyresgäster
 • Signera enkelt med digitala hyresavtal
Sök bostad
 • Bevakning av bostadsannonser
 • Enkelt att söka och filtrera
 • Trygghetsförsäkring för ökat skydd
Sök bostad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 Relaterade frågor & svar

Henning skriver:

Hei
Jeg har leid et rom i Stockholm med felles kjøkken, stue og bad. Jeg bor der i sammen med huseieren og en til som leier et annet rom. Blokken vi bor i skal renoveres og alle må ut. Huseieren har fast leiekontrakt og får derfor tilbud om en ny leilighet, men hun har bare plass til en av oss. Han andre har bodd lengst og får derfor tilbudet om å bli med videre, jeg må finne meg noe nytt innen 15.januar. Det har vært lenge snakk om at boligen skal renoveres, men jeg fikk ikke vite at jeg ikke blir med videre før tidlig i forrige uke, på torsdag hadde jeg ordnet med ny plass å bo og innflyttedato er 17.november, den nye huseieren vil ikke godta noe senere. Min nåværende huseier sier jeg har en måneds oppsigelse og må bo ut desember. Jeg mistenker at hun ventet med å fortelle meg at jeg må ut for å være sikker på at jeg ikke rakk å si opp før tiden, sånn at hun ikke fikk måneder uten inntekter. Må jeg nå takket nei til den nye leiligheten jeg har fått som ligger så nærme jobb?
Mvh Henning

Filip Svensson skriver:

Hej Henning,
Nej, du behöver inte tacka nej till den nya lägenheten, däremot är du skyldig att betala hyra under uppsägningstiden. Du kan alltså flytta till den nya bostaden men under en månads tid får du däremot betala dubbla hyror.

Viktor skriver:

Hej,

Jag och min sambo letar bostad i Stockholm och har fått erbjudande att hyra ”en del av en lägenhet”, i själva verket ska vi hyra hela lägenheten. Anledning som ges är att detta gör att vi kan hyra den längre, utan hyresrättsföreningsen medgivande.

Detta gör mig självklart fundersam och en rödflagg reste så fort vi fick kontraktet. Min fråga är, förutom risken att vi kan bli ”utkastade” av förenigen. Vad för risk har vi i ett sådant här kontrakt?

Daniel skriver:

Hej Viktor!

Det är inte tillåtet att hyra ut en lägenhet utan sin hyresvärds tillåtelse. Den risk ni som andrahandshyresgäster löper är att hyresrättsföreningen upptäcker att andrahandsuthyraren olovligen hyr ut lägenheten och kräver att ni flyttar därifrån. Precis som du skriver är konsekvensen av detta att ni står utan lägenhet. Hyresnämnden skriver om detta på sin hemsida här.

Lycka till!

Vera Gärtner skriver:

Hej Boupplysningen.
Vi är ett tysk svenskt par som söker bostad i Stockholm.
Min man har inkomst i Tyskland inkomst från svensk kommunal anställning.
Stämmer det att värdarna vill ha hyresgäster med svensk inkomst och att min mans inkomst alltså inte kan tas hänsyn till vid en bedömning av vår betalningsförmåga?
Förändras våra förutsättningar om hans arbetsgivare betalar ut hans lön till ett svenskt konto?

Hej Vera,

Ledsen för ett sent svar. Det försvårar nog situationen men jag tror att det har att göra med olika typer av hyresvärdar. Även om din man tjänar pengar utomlands kan det vara svårt att bevisa det på ett sätt som är pålitligt för hyresvärden. Jag tror att det skulle göra skillnad om ni får pengarna till ett svenskt konto, och kan påvisa att pengarna kommit in där en längre period (vilket ju förmodligen blir svårt såhär i efterhand).

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen