Hyra bostad

Utskriftsvänlig PDF

Att hyra en bostad kan bli aktuellt när du exempelvis ska flytta till en ny stad för jobb eller studier under en begränsad tid eller om du snabbt behöver flytta ut från din nuvarande bostad. Innan du packar dina väskor och flyttar är det bra att du kollar upp vilka typer hyresmöjligheter det finns så du vet vad du har att välja ibland.

På den svenska bostadsmarknaden finns det en hög efterfrågan på just hyresbostäder och hyreskontrakt. Här får du tips om hur du ska gå tillväga när du söker olika typer av hyresbostäder, vad som är viktigt att tänka på och vilka fallgropar du bör akta dig för när du ska hyra bostad.

I lagen finns det olika lagar för olika typer av boendeformer, exempelvis om hyran och uppsägningstid, om du hyr i första- eller andra hand. Det är därför bra att du läser på vad som gäller för just den bostaden du är intresserad av att hyra innan du skriver på kontraktet.

De olika guiderna kommer innehålla viktiga steg du bör fundera över innan och när du är på väg att köpa bostad.

  1. Bestäm dig vad du letar efter. Vill du absolut hyra en lägenhet med förstahandskontrakt eller kan du tänka dig att hyra i andra hand eller hyra som inneboende?
  2. Läs på om vart du söker hyresbostad. Beroende på vilket typ av bostad du är intresserad av att hyra finns det olika sätt på hur du ska hitta rätt i hyresdjungeln. Om det är en hyresrätt eller ett rum i en studentkorridor du är ute efter är det en god ide att först och främst ställa sig i bostadskö för att kunna söka hyresbostäder.
  3. Visa ditt intresse. Oavsett vilken bostad du vill hyra är det viktigt att du visar ett stort intresse för de bostäder du söker att få hyra. Genom att vara aktiv och visa hyresvärden att du finns ökar dina chanser till att få bli erbjuden ett kontrakt
  4. Ta reda på vad som är skälig hyra. Det finns olika regleringar kring hyran för olika typ av bostäder. Ta reda på vad som är en skälig hyra för just den bostaden du planerar att hyra för att undvika att bli lurad
  5. Skriv kontrakt. När du och din framtida hyresvärd har kommit till en överenskommelse är det viktigt att ni utformar ett hyreskontrakt, antingen ett förstahands– eller ett andrahandskontrakt. Kom ihåg att inkludera en inventarielista i kontraktet om du hyr i andra hand som en trygghet för både dig och din hyresvärd om någonting skulle gå sönder under hyresperioden.

Kommentera artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

5 Relaterade frågor & svar

Vera Gärtner skriver:

Tack för svaret!
Detta gör det i princip nästan omöjligt att få fotfäste/hitta ett boende vid en planerad tillbakaflytt till Sverige. Dvs man får bo i andra hand eller tränga ihop sig i föräldrarhemmet (om det överhuvudtaget är möjligt) tills båda parter har varit anställda ca ett år eller längre i Stockholm med god inkomst.
Får man stå i bostadkön överhuvudtaget när man jobbat en tid i utlandet?
Verkligen krångligt system.
Mvh Vera

Ja, systemet lämnar en del övrigt att önska. Huruvida man får stå i bostadskö när man bor utomlands vet jag tyvärr inget om.

Vera Gärtner skriver:

Hej Boupplysningen.
Vi är ett tysk svenskt par som söker bostad i Stockholm.
Min man har inkomst i Tyskland ( motsvarande ca 20.000 SEK netto/mån) och jag har ca 15.000 SEK netto/mån från svensk kommunal anställning.
Stämmer det att värdarna vill ha hyresgäster med svensk inkomst och att min mans inkomst alltså inte kan tas hänsyn till vid en bedömning av vår betalningsförmåga?
Förändras våra förutsättningar om hans arbetsgivare betalar ut hans lön till ett svenskt konto?
Tacksam för ett snabbt svar, det brinner i knutarna…
Mvh Vera G

Hej Vera,

Ledsen för ett sent svar. Det försvårar nog situationen men jag tror att det har att göra med olika typer av hyresvärdar. Även om din man tjänar pengar utomlands kan det vara svårt att bevisa det på ett sätt som är pålitligt för hyresvärden. Jag tror att det skulle göra skillnad om ni får pengarna till ett svenskt konto, och kan påvisa att pengarna kommit in där en längre period (vilket ju förmodligen blir svårt såhär i efterhand).

Inger Marie Nilsson skriver:

Hej! Jag önskar hyra en lägenhet i Göteborg med 1:a handskontrakt. En 2:a alt. 3:a på max 60 kvadratmeter med en månadshyra på ca 4.500 – 5.500 i Majorna alt. Guldheden skulle passa mig bäst.

Med vänlig hälsning,

Inger Nilsson

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen