Boupplysningen
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Boupplysningen logotyp Gå till startsidan
  • Köpa
  • Sälja
  • Hyra
  • Hyra ut
  • Byta
  • Flytta
  • Tjänster
    • Bolån
    • Bredband
    • Elavtal
    • Flytthjälp
    • Hantverkare
    • Hemförsäkring
    • Hyra förråd
    • Kontantinsatslån
    • Larm
    • Mäklare
    • Städhjälp
Hem » Flytta

Flytta

Att flytta kan vara en krånglig process och ofta är det svårt att veta i vilken ände du ska börja. I den här guiden får du alla tips och verktyg du behöver inför en flytt. Förbered dig steg för steg för att göra din flytt så smidig som möjligt.

Checklista inför flytt

Allt du behöver ordna inför flytten finns i den här guiden. Gå igenom guiden och bocka av följande förberedelser:

  • Boka flytthjälp – Anlita flyttfirma eller be om hjälp av vänner.
  • Gör flyttanmälan – Folkbokför dig på din nya adress genom en flyttanmälan.
  • Planera flyttpackning – Packa smidigt för att underlätta flytten.
  • Flytta abonnemang – Flytta över avtal och abonnemang eller säg upp dom så att uppsägningstiden hinner löpa ut.
  • Anmäl flytt till försäkringsbolaget – Anmäl din flytt och flytta över hemförsäkringen.
  • Ordna flyttstädning – Anlita flyttstädning till din tidigare bostad eller städa själv.

Planera praktiska saker kring flytten

Planering inför en flytt är a och o för att det ska gå smidigt. Med vår guide kan du planera hela flytten och dessutom ordna så mycket som möjligt inför själva flyttdagen. Först och främst måste du ta reda på vilken dag själva flytten kommer att ske.

1. Ta reda på vilken dag du får tillträde

Ska du flytta till en bostadsrätt kan du kontakta din mäklare för att ta reda på vilken dag nycklarna överlämnas. Om du ska bo i en hyresrätt är det istället hyresvärden du vänder dig till.

Tänk på att även klockslag spelar roll när det handlar om tillträde. Det är stor skillnad på om du får tillträde klockan 8 på morgonen eller klockan 20 på kvällen. Det bästa är att ta med tillträde, inklusive tidpunkt, i avtalet. Det underlättar för dig när du ska ordna med flytten.

Tänk på! Är tillträdesdagen på en helg är det bra att dubbelkolla med mäklaren eller hyresvärden att du faktiskt kommer att få tillgång den dagen.

Vissa hyresvärdar (särskilt de större där du hämtar nyckeln på ett kontor) har stängt på helger och glömmer att tänka på det när kontraktet skrivs. Om din tillträdesdag är på en helg är det viktigt att du dubbelkollar detta så att du inte står med flyttlasset redo och inte får tillgång till bostaden.

2. Avsätt tid för flytten – det tar längre tid än du tror

En flytt tar i regel alltid längre tid än vad du tror. Räkna med att du behöver minst en hel dag för att flytta över dina saker och en hel dag till flyttstädning. Det kan vara bra att ha kvar din tidigare bostad några extra dagar för att se till att du faktiskt hinner med allt. Att anlita en flyttfirma kan vara en värdefull investering.

Räkna ut vad en flyttfirma skulle kosta

Om du måste lämna din tidigare bostad innan du får tillträde kan du hyra ett tillfälligt förråd och magasinera dina saker. Det är dock ofta en krånglig och dyr process, så om du kan behålla din tidigare bostad tills flytten är klar är det oftast ett bättre alternativ.

3. Gör upp en tidsplan med förberedelserna

Att förbereda inför en flytt tar ofta lite tid och med en tidsplan går det smidigt att göra lite åt gången. I den här guiden får du tips om hur långt innan du borde göra förberedelserna. På så sätt kan du göra upp en tidsplan och checka av uppgifterna inför flytten.

På flyttdagen

Packa flyttbilen smart och underlätta uppackning

När du ska packa flyttbilen är det lätt att tänka kortsiktigt och bara fokusera på hur du ska få in allt. Det kan dock vara bra att tänka steget längre och även fundera på hur enkelt du vill ha det när du sedan ska packa upp i din nya bostad.

  • Börja med de största möblerna
  • Se till att möblerna inte skadas
  • Utgå från märkningen och vilket rum flyttlådor ska in
  • Se till att ha en låda med nödvändigheter
  • Håll koll på värdesaker och nycklar

Se till att köra flyttbilen försiktigt. Trots att du packar smart kan ömtåliga saker ta stryk i flytten.

Var noggrann med val flyttfirma

För att slippa råka ut för ett bedrägeri vad gäller flyttfirman du anlitar så bör du ha vissa saker i åtanke. Har du gjort ett noggrant val av flyttfirma är det oftast inga problem. Det kan dock ändå vara bra att tänka på att:

  1. Betala aldrig i förskott. Tjänsten ska alltid vara utförd innan du betalar. På så sätt kan du se hur resultatet och tillvägagångssättet blev, för att sedan betala för det.
  2. Betala med kort eller mot faktura. Genom att betala med kort eller mot faktura kan pengarna vara lättare att spåra och få ersättning för om du skulle bli lurad. Detta för att de hanteras via banker och där du kan se transaktioner och kontonummer.
  3. Skriva ett tydligt avtal. Avtalet ska omfatta hela arbetet, den totala kostnaden för hela tjänsten, hur mycket möbler som ska transporteras och andra överenskommelser. Detta för att firman inte ska kunna hitta några kryphål som de kan använda emot dig.
  4. Vara försiktig med att lämna ut extranycklar. Genom att lämna ut extranycklar till flyttfirmor får de tillgång till ditt boende. Om de sedan försvinner och inte utför arbetet, vet de var du bor och har en nyckel. Då kan du även behöva betala för nytt lås.

Ta bilder innan du flyttar in

Innan du bär in alla möbler i din nya bostad kan det vara bra att inspektera att allt ser bra ut. Detta gäller särskilt om du flyttar in i en hyresrätt. Genom att ta bilder och skriva ner eventuella fel kan du påpeka detta för  hyresvärden direkt. På så sätt slipper du att bli ersättningsskyldig för skador som du inte har något att göra med när du väl flyttar ut.

Tips! Om du upptäcker ett fel i bostaden bör du meddela detta till hyresvärden eller mäklaren så fort som möjligt.

När du väl flyttat över alla saker kan du börja packa upp i ditt nya boende. Dock kvarstår oftast lite att fixa med den gamla bostaden.

Flytta hemförsäkringen

När du ska flytta är det viktigt att du anmäler din flytt till försäkringsbolaget. Om inte kan din försäkring sluta att gälla. Många hushåll har onödigt dyra försäkringar så vid en flytt kan du ta tillfället i akt att se över dina försäkringar.

1. Se över dina försäkringar

En viss del av att flytta är att ta hand om olika administrativa delar, som försäkring. Om du bott i din bostad länge har du förmodligen en hemförsäkring som du bara betalar för och sällan ser över villkoren. Inför flytten kan det därför vara bra att sätta dig ner och se över de olika försäkringar du betalar för i dagsläget.

Tips! Det kan vara bra att se till att din hemförsäkring skyddar mot eventuella olyckor och skador som sker i samband med flytten.

En hemförsäkring är en av de viktigaste försäkringarna du kan ha. Om du vill byta försäkringsbolag kan det vara bra att fråga om vad som gäller vid själva flytten. Alla hemförsäkringar gäller inte vid flytt men i vissa fall kan du teckna ett flyttskydd. En del försäkringsbolag låter även hemförsäkringen gälla för både din tidigare och din nya bostad under en viss tid.

Hitta en billigare försäkring

I samband med flytt kan det vara ett perfekt läge att se över sina nuvarande försäkringar. Med hjälp av en jämförelse kan du ställa din nuvarande försäkring mot de försäkringar som andra försäkringsbolag erbjuder. Ofta finns det pengar att spara, och vill du inte byta försäkringsbolag kan du använda konkurrenternas priser till att förhandla om din egen försäkring.

2. Kontakta ditt nuvarande försäkringsbolag

Om du vill behålla din gamla hemförsäkring ska du kontakta ditt försäkringsbolag och berätta om din flytt. De kommer antagligen ställa en del frågor om din nya bostad. Det finns nämligen många faktorer med boendesituationen som påverkar hemförsäkringen. Se till att ha all information om bostaden samlad så du kan uppge korrekta uppgifter. Om inte finns det risk att hemförsäkringen inte gäller.

3. Teckna nya försäkringar

Om du vill teckna en ny hemförsäkring är det viktigt att du gör detta på rätt sätt. I regel kan du endast byta hemförsäkring på huvudförfallodagen. Ska du flytta innebär det inte att du automatiskt har rätt att säga upp hemförsäkringen. Detta beror på vad som står i ditt nuvarande försäkringsavtal. Ska du flytta ihop med någon som redan har en hemförsäkring, eller flytta utomlands, ska du dock ha rätt att säga upp hemförsäkringen eftersom ditt försäkringsbehov då upphör.

Steg för att byta hemförsäkring

  1. Jämför hemförsäkringar för att hitta en som passar dig
  2. Ansök om din nya hemförsäkring så den är beviljad innan du säger upp din gamla
  3. Avsluta din gamla hemförsäkring hos ditt försäkringsbolag och be om en skriftlig bekräftelse

Att byta försäkring bör du göra i god tid. Står du utan en försäkring så kan det bli dyrt om du råkar ut för en olycka. Detta gäller inte bara din bostad och ägodelar utan även dig personligen. En hemförsäkring även täcker saker som stöld och överfall.

4. Se om du behöver andra försäkringar

Beroende på vilken bostadstyp du ska flytta till kan det finnas ett behov att teckna andra försäkringar. Vilka försäkringar som krävs till vilken bostadstyp kan du läsa mer om under hemförsäkring.

Relaterade sidor

  • Flytta hemifrån
  • Flytta ihop
  • Flytta isär
  • Flytta utomlands
  • Flyttpacka
  • Gör flyttanmälan
  • Saker att köpa till första hemmet
  • Säg upp eller flytta abonnemang
Filip Svensson
Filip Svensson Boende-skribent filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentarer

Följ diskussion
Meddela mig om
guest
Integritetspolicy
guest
Integritetspolicy
12 Kommentarer
Nyast
Äldst Populärast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sara
Sara
5 månader sedan

Hej,
Vi bor i en bostadsrätt och hyr genom föreningen en garageplats.
Nu ska vi flytta med kort varsel och sa därför upp garageplatsen.
I kontaktet står det 3 månaders uppsägningstid men det står även att man bara har rätt att hyra garageplatsen så länge man är medlem i föreningen (vilket vi inte längre är efter flytt).
Nu hävdar föreningen att vi måste fortsätta betala hyra för garaget i 3 månader men att vi inte kommer få ha tillgång till garageplatsen då bara de som bor här/är medlemar får ha tagg till garaget. Har dom rätt till att göra så, ta ut hyra för något vi inte får använda?

0
Svara
Evelina
Evelina
Svar till  Sara
5 månader sedan

Hej Sara,

Jag tror tyvärr att ni behöver betala för garageplatsen under uppsägningstiden, även om ni flyttar ut innan uppsägningstiden har löpt ut.

0
Svara
Lisa
Lisa
9 månader sedan

Hej,

Jag har en fråga angående tillfälligt boende under ca 2 månaders tid. Jag hittade denna kommentar under rubriken ”Folkbokföring”.

11 Maj, 2017 Kl. 10:23
Hej Johan!

I paragraf 8 i folkbokföringslagen står det: ”Om en person under en på förhand bestämd tid av högst ett år regelmässigt tillbringar sin dygnsvila på en annan fastighet än den där han eller hon har sin egentliga hemvist, anses detta inte leda till ändrad bosättning.”.

Om du bor i mindre än ett år på en adress så behöver du med andra ord inte ändra din folkbokföringsadress. Du kan istället göra som du själv föreslog, alltså vara folkbokförd på adressen du frånträder till dess att du tillträder det nya boendet.

Glöm dock inte att göra en adressändring (ej samma sak som byte av folkbokföringsadress) så att du får din post till rätt bostad.

Lycka till med flytten!”

Däremot undrar jag hur det fungerar med hemförsäkring under denna period. Om möbler och bohag finna magasinerade hos firma (eller någon annanstans, ex. vän/släkting) och jag är skriven på en adress jag inte längre bor på (där någon annan flyttat in), hur fungerar det med försäkringen under den perioden jag ”står utan boende”?

Tack så länge!

/Lisa

0
Svara
Evelina
Evelina
Svar till  Lisa
9 månader sedan

Hej Lisa,

Det säkraste är att du frågar ditt försäkringsbolag om detta när du kontaktar dem inför flytten. De kan ge bäst svar på hur du ska göra för att hemförsäkringen ska vara giltig under hela flyttprocessen, och hur hemförsäkringen påverkas av din folkbokföring och att möblerna är magasinerade.

Hör gärna av dig igen om du får svar på din fråga, det kan vara intressant för fler av våra läsare att veta!

0
Svara
Nadja
Nadja
1 år sedan

Hej,

Bor idag i en bostadsrätt, en tvåa, och vill flytta närmare mina föräldrar och större för att jag har fått barn.

Jag har inte råd i dagsläget att flytta till en trea i en bostadsrätt och funderar istället på att flytta till en trea i en hyresrätt. Hur mycket pengar kommer jag förlora på detta? Hur mycket brukar banken ta när man säljer sin bostadsrätt.

Borde jag flytta till en trea i en hyresrätt eller borde jag bo kvar i min två (som blir lite trång pga. barn nu) tills ekonomin tillåter att jag köper en trea i en bostadsrätt?

Mvh
Nadja

0
Svara
Evelina
Evelina
Svar till  Nadja
1 år sedan

Hej Nadja,

Det är svårt att säga om du kommer att förlora pengar på detta. Det beror på vad du köpte bostaden för, vilken summa du säljer den för och vad som står i ditt bankavtal.

Du behöver betala tillbaka hela ditt bolån om du säljer bostadsrätten utan att köpa nytt. Om du har ett bundet lån kan du behöva betala ränteskillnadsersättning för att lösa lånet i förtid.

Säg till exempel att du köpte bostadsrätten för 1 miljon och tog ett bolån på 750 000 kronor. Om du säljer bostadsrätten för mer än så, till exempel 1 500 000, kan du använda av de pengarna för att betala tillbaka det som återstår av bolånet. Om du säljer med vinst behöver du också betala vinstskatt på försäljningen, vilket också är en kostnad att ha i åtanke.

Om din bostadsrätt däremot har sjunkit i värde kan det vara värt att avvakta med försäljning tills du kan köpa en ny lägenhet. Ett tips är att ansöka hos föreningen om att få hyra ut bostadsrätten i andra hand medan du provbor i en hyresrätt, om du vill avvakta med försäljningen.

Det är några kostnader som du kan räkna på för att avgöra vad som blir billigast för dig. Vill du ha råd och hjälp att räkna på kostnaderna rekommenderar jag att prata med din bank.

Hoppas att det var till hjälp!

0
Svara
Lilli
Lilli
1 år sedan

Hej, jag har skrivit ett hyreskontrakt på en studentlägenhet med tillträde den 1 december, som infaller på en söndag. Jag har betalt hyran redan och en depositionsavgift. Nu säger hyresvärden att jag inte kan få tillgång till lägenheten förrän måndagen den 2 efter kl.14.00. Vad gör jag?
Jag måste lämna min nuvarande bostad den 30 november.
Vilka rättigheter har jag?

Med vänlig hälsning, Lilli

0
Svara
Evelina – Boupplysningen.se
Evelina – Boupplysningen.se
Svar till  Lilli
1 år sedan

Hej Lilli,

När inflyttningsdagen är en söndag är det nästa vardag som gäller, det vill säga måndagen den 2 december. Dock kan du och hyresvärden bestämma en annan inflyttningsdag om ni kommer överens om det.

Det verkar alltså som att inflyttningen sker enligt de regler som finns. Det du kan göra är att kontakta Hyresgästföreningen och se om de har några råd för vad du kan göra.

0
Svara
Anna
Anna
1 år sedan

Hej. Jag har bott i en hyreslägenhet i drygt 7 år. Jag ville tapetsera en vägg med en tegeltapet som jag köpt själv men de stod för tapetseringen då det var dags. Den dåvarande hyresvärden godkände tapeten. Bytt ägare 2 ggr nu dock samma vaktmästare. Han säger att de nya ägarna tycker att tegeltapet är något jag kommer att få betala för att byta om nya hg inte gillar den. Kan de göra så? Har ju bara muntlig överenskommelse med de tidigare. Jag kan inte heller få ett pris på vad den obehagliga överraskningen kan komma att kosta, bara ”det blir inte dyrt”. Andra i samma område vet jag fått möjlighet att åtgärda själva. Då slipper man obehaglig ekon överraskning.

0
Svara
Evelina – Boupplysningen.se
Evelina – Boupplysningen.se
Svar till  Anna
1 år sedan

Hej Anna,

Eftersom tapeten blev godkänd av den tidigare hyresvärden borde inte den nya ägaren kunna kräva att du får tapetsera om för egna pengar. Jag kan dock inte hitta några klara bestämmelser vid just byten av hyresvärd, så blir du osäker eller om det uppstår problem rekommenderar jag att du frågar Hyresgästföreningen om råd.

0
Svara
Lars Axelsson
Lars Axelsson
2 år sedan

Varför måste jag göra en förskottsinbetalning till flyttfirman ( Movinga) är det ok. och riskfritt?

0
Svara
Filip Svensson
Filip Svensson
Svar till  Lars Axelsson
2 år sedan

Hej Lars,
Ja, det är ok att begära förskottsbetalning och något många flyttfirmor gör. Movinga är en stor och välkänd flyttfirma och riskfritt att anlita.

0
Svara
Boupplysningen
Boupplysningen
  • Comparico AB
  • Väderkvarnsgatan 22B
  • 753 29 Uppsala
  • Org nr: 556851-2321
Sidor
  • Partners
  • Tjänster
  • Om Boupplysningen
  • Press och media
  • Kontakta oss
Följ oss
  • Facebook
  • Twitter
  • Användarvillkor
  • Cookies
  • Integritetspolicy