Flytta
Uppdaterad: 2 maj, 2023
Att flytta, oavsett om det är hemifrån, ihop, isär eller kanske utomlands, är inte alltid en helt enkel process. Vet du inte riktigt i vilken ände du ska börja? Oroa dig inte, du har ju hittat hit. Vi ger dig nämligen verktygen du behöver för att göra din flytt så smidig som möjligt.
Innehåll
Checklista inför din flytt
Det finns fler saker du kan förbereda inför din flytt och vi har samlat de viktigaste i checklistan nedan.
Bocka av följande punkter så har du redan kommit en bra bit på vägen
- Boka flytthjälp – Anlita flyttfirma eller be om hjälp av vänner.
- Gör flyttanmälan – Folkbokför dig på din nya adress genom en flyttanmälan.
- Planera flyttpackning – Packa smidigt för att underlätta flytten.
- Flytta abonnemang – Flytta över avtal och abonnemang eller säg upp dom så att uppsägningstiden hinner löpa ut.
- Anmäl flytt till försäkringsbolaget – Anmäl din flytt och flytta över hemförsäkringen.
- Ordna flyttstädning – Anlita flyttstädning till din tidigare bostad eller städa själv.
Om du ska flytta hemifrån ska du såklart även tänka på att köpa saker till ditt första egna hem. Du bör främst fokusera på saker du verkligen behöver och sedan kan du fixa sådant som du tycker kan vara användbart eller helt enkelt bara vill ha. Ett tips är att kolla vad olika online-butiker erbjuder och sedan snabbt och smidigt beställa det du behöver.
Planera det praktiska inför flytten i god tid
Det låter trist, vi vet, men hur man än vrider och vänder på det är planering A och O för flytten ska gå så smidigt som möjligt. Ta hjälp av vår guide och ordna så mycket som möjligt inför själva flyttdagen.
Kolla upp vilken dag du får tillträde till din nya bostad
Ska du flytta till en bostadsrätt kan du kontakta din mäklare för att ta reda på vilken dag du får nycklarna. Om du ska bo i en hyresrätt är det istället hyresvärden du vänder dig till.
Tänk på att även klockslag spelar roll när det handlar om tillträde. Det är stor skillnad på om du får tillträde klockan 8 på morgonen eller klockan 20 på kvällen. Det bästa är att ta med tillträde, inklusive tidpunkt, i avtalet. Det underlättar för dig när du ska planera flytten.
Tänk på! Är tillträdesdagen på en helg är det bra att dubbelkolla med mäklaren eller hyresvärden att du faktiskt kommer att få tillgång den dagen.
Vissa hyresvärdar, särskilt de större, har stängt på helger och glömmer ibland att tänka på det när kontraktet skrivs. Om din tillträdesdag är på en helg är det viktigt att du dubbelkollar detta så att du kan vara säker på att du kommer in i din nya bostad när du står redo med flyttlasset utanför.
Avsätt gott om tid – att flytta tar längre tid än man tror
Tycker du att du redan har avsatt mycket tid för din flytt? Avsätt lite till. Att flytta tar ofta längre tid än man tror, och du behöver i de flesta fall minst en hel dag för att flytta över dina saker och en hel dag för att flyttstäda. Om det finns möjlighet kan det vara bra att du har kvar din tidigare bostad några extra dagar för att inte behöva stressa med att komma i ordning med precis allt.
En värdefull investering kan vara att anlita en flyttfirma.
Hyr tillfälligt förråd
Måste du lämna din tidigare bostad innan du får tillträde till din nya? Då kan du hyra ett tillfälligt förråd och magasinera dina saker. Det kan dock bli rätt dyrt så om du kan behålla din tidigare bostad tills du känner dig klar med flytten är det ofta ett både billigare och smidigare alternativ.
Flytta hemförsäkringen
När du ska flytta är det viktigt att du anmäler detta till ditt försäkringsbolag. Om du inte gör det kan nämligen din försäkring upphöra att gälla. Du kan i samband med flytten passa på att se över dina försäkringar – många sitter med onödigt dyra försäkringar utan att riktigt ha koll vilka alternativ som finns.
1. Se över försäkringarna – få koll på vad du betalar för
En viss del av att flytta är att ta hand om olika administrativa delar, som försäkring. Om du bott i din bostad länge har du förmodligen en hemförsäkring som du bara betalar för och sällan ser över villkoren. Inför flytten kan det därför vara bra att sätta dig ner och se över de olika försäkringar du betalar för i dagsläget.
Tips! Det kan vara bra att se till att din hemförsäkring skyddar mot eventuella olyckor och skador som sker i samband med flytten.
En hemförsäkring är en av de viktigaste försäkringarna du kan ha. Om du vill byta försäkringsbolag kan det vara bra att fråga om vad som gäller vid själva flytten. Alla hemförsäkringar gäller inte vid flytt men i vissa fall kan du teckna ett flyttskydd. En del försäkringsbolag låter även hemförsäkringen gälla för både din tidigare och din nya bostad under en viss tid.
Vill du hitta en billigare försäkring? Med hjälp av en jämförelse kan du ställa din nuvarande försäkring mot de försäkringar som andra försäkringsbolag erbjuder. Ofta finns det pengar att spara, och vill du inte byta försäkringsbolag kan du använda konkurrenternas priser till att förhandla om din egen försäkring.
2. Kontakta ditt nuvarande försäkringsbolag
Om du vill behålla din gamla hemförsäkring ska du kontakta ditt försäkringsbolag och berätta om att du ska flytta. De kommer antagligen ställa en del frågor om din nya bostad eftersom det finns många faktorer med boendesituationen som påverkar hemförsäkringen. Se därför till att ha all information om bostaden samlad så du kan uppge korrekta uppgifter.
3. Teckna nya försäkringar
Om du vill teckna en ny hemförsäkring är det viktigt att du gör detta på rätt sätt. I regel kan du endast byta hemförsäkring på huvudförfallodagen. Ska du flytta innebär det inte att du automatiskt har rätt att säga upp hemförsäkringen. Detta beror på vad som står i ditt nuvarande försäkringsavtal. Ska du flytta ihop med någon som redan har en hemförsäkring, eller flytta utomlands, ska du dock ha rätt att säga upp hemförsäkringen eftersom ditt försäkringsbehov då upphör.
Tre steg för att byta hemförsäkring
- Jämför hemförsäkringar för att hitta en som passar dig.
- Ansök om din nya hemförsäkring så den är beviljad innan du säger upp din gamla.
- Avsluta din gamla hemförsäkring hos ditt försäkringsbolag och be om en skriftlig bekräftelse.
Tänk på att du ska vara ute i god tid när du ska byta din hemförsäkring. Står du utan försäkring kan det bli dyrt om du skulle råka ut för en olycka. Det gäller inte bara din bostad och dina ägodelar utan även dig personligen. En hemförsäkring täcker även till exempel stöld och överfall.
4. Kolla upp om du behöver andra försäkringar
Beroende på vilken bostadstyp du ska flytta till kan det finnas ett behov att teckna andra försäkringar. Vilka försäkringar som krävs till vilken bostadstyp kan du läsa mer om på vår sida om hemförsäkring.
På flyttdagen
Under en flytt är det bra att alltid försöka tänka långsiktigt. Till exempel när du ska packa flyttbilen. Fokusera inte bara på att få in allt utan även hur du kan underlätta uppackningen i din nya bostad.
5 tips på hur du packar smart
- Börja med de största möblerna
- Se till att möblerna inte skadas
- Utgå från märkningen och vilket rum flyttlådor ska in
- Se till att ha en låda med nödvändigheter
- Håll koll på värdesaker och nycklar
Tänk på att vara försiktig när du kör flyttbilen, om det är du själv som anvarar för det vill säga. Trots din smarta packning kan ömtåliga saker skadas.
Välj flyttfirma med omsorg
Om du vill anlita en flyttfirma ska du tänka på att välja med omsorg för att undvika risken att råka ut för bedrägerier. Gör du ett noggrant val ska det inte vara några större problem men det finns ändå vissa saker du kan ha i åtanke.
- Betala aldrig i förskott. Tjänsten ska alltid vara utförd innan du betalar. På så sätt kan du se om processen och resultatet blev som du tänkte dig och sedan betala för det.
- Betala med kort eller mot faktura. Genom att betala med kort eller mot faktura kan pengarna vara lättare att spåra och få ersättning för om du skulle bli lurad. Detta för att de hanteras via banker och där du kan se transaktioner och kontonummer.
- Skriva ett tydligt avtal. Avtalet ska omfatta hela arbetet, den totala kostnaden för hela tjänsten, hur mycket möbler som ska transporteras och andra överenskommelser. Detta för att firman inte ska kunna hitta några kryphål som de kan använda emot dig.
- Vara försiktig med att lämna ut extranycklar. Genom att lämna ut extranycklar till flyttfirmor får de tillgång till ditt boende. Om de sedan försvinner och inte utför arbetet, vet de var du bor och har en nyckel. Då kan du även behöva betala för nytt lås.
Ta bilder innan du flyttar in
Innan du bär in dina möbler i din nya bostad kan det vara bra att inspektera att allt ser bra ut. Detta gäller särskilt om du flyttar in i en hyresrätt. Genom att till exempel ta bilder och skriva ner eventuella fel kan du påpeka detta för hyresvärden direkt. På så sätt slipper du att bli ersättningsskyldig för skador som du inte har något att göra med när du väl flyttar ut.
Tips! Om du upptäcker ett fel i bostaden bör du meddela detta till hyresvärden eller mäklaren så fort som möjligt.
När du väl flyttat över alla saker kan du börja packa upp och möblera som du vill ha det. Dock kvarstår oftast lite att fixa med den gamla bostaden så just därför kan det vara bra att ha avsatt lite extra tid. Och du, kom ihåg att njuta lite av ditt nya hem. En flytt kan vara jobbig på många sätt, men nu är du nästan i hamn och kan förhoppningsvis se det som ett nytt och spännande kapitel i livet.
Vanliga frågor om Flytta
Det finns en hel del att tänka på innan du ska flytta, så därför kan en checklista vara bra att gå efter för att inte missa det viktigaste. Ta gärna hjälp av listan högst upp på den här sidan. God planering är A och O för att göra flytten så smidig som möjligt, men se även till att avsätta tillräckligt med tid – det tar ofta längre tid än man tror.
En flyttanmälan gör du hos Skatteverket. Anmäl din flytt så fort du vet vilket datum du ska flytta, annars är det minst fem arbetsdagar innan flytten och senast en vecka efter att du har flyttat som gäller.
Det billigaste är att fråga vänner eller familj om de kan hjälpa dig med flytten, men i vissa fall kanske en professionell flyttfirma är ett bättre alternativ även om det såklart blir dyrare. Välj flyttfirma med omsorg och hör av dig till de olika aktörerna i god tid innan flytten och be om offerter. Då kan du jämföra deras erbjudanden utan stress och sedan ta alternativet som är mest prisvärt för dig.
Om du vill behålla din gamla hemförsäkring ska du kontakta ditt försäkringsbolag och berätta om att du ska flytta. Du kommer få svara på ett antal frågor om din nya bostad eftersom boendesituationen kan påverka hemförsäkringen. Kolla upp om du även behöver teckna andra försäkringar – vissa bostadstyper kräver försäkringar utöver hemförsäkringen.

Kommentarer
Hej!
Jag äger en bostadsrätt i dagsläget och har en sambo men han är bara inneboende då jag själv äger den .
Han ska flytta till annan ort under aug-april och även jag ska följa med och jobba där under den tiden.
Han ska då ha en hyresrätt och jag ska ha kvar bostadsrätten för jag kommer åka hem av personliga själv varje helg då jag är ledig. Kommer att vara i hyresrätten hos honom under veckorna men i bostadsrätten under helgerna.
Vart ska jag ha min adress under denna tiden?
Hej
Jag undrar om jag kan skriva mig på min nya adress innan jag har sålt mitt radhus?
Hej,
Vi bor i en bostadsrätt och hyr genom föreningen en garageplats.
Nu ska vi flytta med kort varsel och sa därför upp garageplatsen.
I kontaktet står det 3 månaders uppsägningstid men det står även att man bara har rätt att hyra garageplatsen så länge man är medlem i föreningen (vilket vi inte längre är efter flytt).
Nu hävdar föreningen att vi måste fortsätta betala hyra för garaget i 3 månader men att vi inte kommer få ha tillgång till garageplatsen då bara de som bor här/är medlemar får ha tagg till garaget. Har dom rätt till att göra så, ta ut hyra för något vi inte får använda?
Hej,
Jag har en fråga angående tillfälligt boende under ca 2 månaders tid. Jag hittade denna kommentar under rubriken ”Folkbokföring”.
11 Maj, 2017 Kl. 10:23
Hej Johan!
I paragraf 8 i folkbokföringslagen står det: ”Om en person under en på förhand bestämd tid av högst ett år regelmässigt tillbringar sin dygnsvila på en annan fastighet än den där han eller hon har sin egentliga hemvist, anses detta inte leda till ändrad bosättning.”.
Om du bor i mindre än ett år på en adress så behöver du med andra ord inte ändra din folkbokföringsadress. Du kan istället göra som du själv föreslog, alltså vara folkbokförd på adressen du frånträder till dess att du tillträder det nya boendet.
Glöm dock inte att göra en adressändring (ej samma sak som byte av folkbokföringsadress) så att du får din post till rätt bostad.
Lycka till med flytten!”
Däremot undrar jag hur det fungerar med hemförsäkring under denna period. Om möbler och bohag finna magasinerade hos firma (eller någon annanstans, ex. vän/släkting) och jag är skriven på en adress jag inte längre bor på (där någon annan flyttat in), hur fungerar det med försäkringen under den perioden jag ”står utan boende”?
Tack så länge!
/Lisa
Hej,
Bor idag i en bostadsrätt, en tvåa, och vill flytta närmare mina föräldrar och större för att jag har fått barn.
Jag har inte råd i dagsläget att flytta till en trea i en bostadsrätt och funderar istället på att flytta till en trea i en hyresrätt. Hur mycket pengar kommer jag förlora på detta? Hur mycket brukar banken ta när man säljer sin bostadsrätt.
Borde jag flytta till en trea i en hyresrätt eller borde jag bo kvar i min två (som blir lite trång pga. barn nu) tills ekonomin tillåter att jag köper en trea i en bostadsrätt?
Mvh
Nadja
Hej, jag har skrivit ett hyreskontrakt på en studentlägenhet med tillträde den 1 december, som infaller på en söndag. Jag har betalt hyran redan och en depositionsavgift. Nu säger hyresvärden att jag inte kan få tillgång till lägenheten förrän måndagen den 2 efter kl.14.00. Vad gör jag?
Jag måste lämna min nuvarande bostad den 30 november.
Vilka rättigheter har jag?
Med vänlig hälsning, Lilli
Hej. Jag har bott i en hyreslägenhet i drygt 7 år. Jag ville tapetsera en vägg med en tegeltapet som jag köpt själv men de stod för tapetseringen då det var dags. Den dåvarande hyresvärden godkände tapeten. Bytt ägare 2 ggr nu dock samma vaktmästare. Han säger att de nya ägarna tycker att tegeltapet är något jag kommer att få betala för att byta om nya hg inte gillar den. Kan de göra så? Har ju bara muntlig överenskommelse med de tidigare. Jag kan inte heller få ett pris på vad den obehagliga överraskningen kan komma att kosta, bara ”det blir inte dyrt”. Andra i samma område vet jag fått möjlighet att åtgärda själva. Då slipper man obehaglig ekon överraskning.
Varför måste jag göra en förskottsinbetalning till flyttfirman ( Movinga) är det ok. och riskfritt?