Köpa bostad
Ett bostadsköp är en av de största affärerna du gör i ditt liv. Därför krävs det att du har tänkt igenom ditt bostadsköp noga. Vissa bostadsaffärer blir klara på ett par dagar medan andra kan ta lite längre tid.
Köpprocessen är i princip densamma oavsett om du köper ett hus eller en bostadsrätt. Det som skiljer mellan de olika bostadsformerna är informationen om bostaden och att hus oftare besiktigas för att undvika att missa fel och brister i bostaden.
Första gången du köper en bostad kan det kännas svårt att veta vad du ska titta efter. Här hittar du information om allt du behöver tänka på inför ditt bostadsköp.
Innehåll
- Så går ett bostadsköp till
- Ångra ett bostadsköp
- Vanliga frågor om Köpa bostad
Så går ett bostadsköp till
De flesta bostäder förmedlas av en mäklare. Det är både tryggare och säkrare att köpa bostad genom en mäklare än att köpa en bostad direkt från en privatperson. Men det går att köpa bostäder privat, dvs utan mäklare också. På vår sida om att köpa bostad utan mäklare kan du läsa mer om vad du skall tänka på i den situationen.
1. Skaffa lånelöfte
När du bestämt dig för att du vill köpa en bostad är det dags att skaffa ett lånelöfte. Ett lånelöfte är ett besked från banken på hur mycket du får låna till bostad. Banken samlar in uppgifter om hur din ekonomi ser ut och vilka inkomster du har. De gör även en kreditupplysning på dig. De räknar sedan fram hur stort bolån de kan erbjuda dig. När du vet hur mycket du får låna så vet du hur dyr bostad du har råd med.
Om du använder en bolåneförmedlare så får du erbjudanden från flera olika banker och långivare med en enda ansökan. Det är helt gratis att använda en låneförmedlare och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Du får i princip alltid låna den summa du har fått lånelöfte för, men eftersom lånelöftet inte är bindande för varken dig eller banken kan du aldrig vara helt säker. Banken har rätt att neka ett bolån de har gett lånelöfte för. Det är dock extremt ovanligt att en bank nekar ett bolån som de givit lånelöfte för om inte dina ekonomiska förutsättningarna har ändrats radikalt, om du blivit av med jobbet till exempel.
Några anledningar till att banken kan neka ditt bolån
- Din ekonomiska situation har ändrats. Om du exempelvis blir uppsagd, får förändrad lön eller andra arbetstider är det inte säkert att banken står fast vid lånelöftet. Anmäl därför alla ändringar i din ekonomiska situation till den berörda banken.
- Bostaden godkänns inte som säkerhet av banken. Innan banken beviljar bolånet måste de veta vilket objekt de har som säkerhet. Om banken bedömer att bostaden du vill köpa inte är tillräcklig som säkerhet för bolånet kan de vägra att låna ut pengar. Var därför mycket tydlig mot din bank med vilket objekt du ska köpa och skriv inte under ett bindande kontrakt innan din bank godkänt bostaden.
Eftersom lånelöftet inte är bindande ska du aldrig skriva på ett köpeavtal förrän du har fått ett klart besked om bolån från banken. Om du ändå måste göra det ska du tala med mäklaren om att få med en klausul i avtalet om att köpet bara är giltigt om låneansökan godkänns. Om en sådan klausul inte finns och du skulle ångra ditt bostadsköp efter att du har skrivit på kontraktet kan du bli skadeståndsskyldig.
- Läs mer om hur en klausul för bankens godkännande av bostaden fungerar
Andra förutsättningar för ett bolån
Bolånet får utgöra max 85 procent av bostadens värde. De övriga 15 procenten, som även kallas kontantinsats, måste du kunna betala själv. Om du inte har lyckats spara ihop tillräckligt mycket pengar till går det ibland att låna till kontantinsatsen.
Banken gör en kvar-att-leva-på-kalkyl
Bankerna utgår alltid ifrån en kvar-att-leva-på-kalkyl när de räknar på lånelöften. Det innebär att du måste ha en viss summa pengar kvar efter att ha betalat kostnader för lånet, bostaden och hushållskostnader.
- Du kan räkna ut vad ditt bolån kommer att kosta med hjälp av vår bolånekalkyl.
- Du kan även få hjälp med att räkna ut hur mycket du får låna till bostaden.
2. Hitta bostad
När du har fått ett lånelöfte är det dags att börja leta bostad. För att hitta din drömbostad kan du leta bland de bostadsannonser som finns på nätet eller ta hjälp av en mäklare.
Hemnet är den största hemsidan för annonsering av bostadsförsäljningar men det kan även vara värt att kika på Boneo.se och Blocket.se.
3. Gå igenom objektsbeskrivningen
Objektsbeskrivningen är en skriftlig beskrivning av bostaden som innehåller värdefull information för dig som köpare. Du hittar objektsbeskrivningen i bostadsannonsen och du kommer även att få en objektsbeskrivning av mäklaren på visningen.
I objektsbeskrivningen står det till exempel om bostadens storlek, ålder, driftkostnader och ibland även om eventuella fel och brister. Objektsbeskrivningen för ett hus och en bostadsrätt skiljer sig åt litegrann.
En objektsbeskrivning för hus måste innehålla
- Fastighetens beteckning
- Taxeringsvärde
- Tomtstorlek
- Boarea och biarea
- Byggnadssätt
- Driftkostnader
- Gemensamhetsanläggnigar
- Inteckningar
En objektsbeskrivning för bostadsrätt måste innehålla
- Bostadsrättsföreningens namn
- Andelstal
- Lägenhetsnummer
- Boarea och biarea
- Årsavgift och driftkostnader
- Pantsättning av bostaden
- Upplåten mark
Hus har oftast en mer omfattande objektsbeskrivning eftersom man har ett större ansvar som husägare än som bostadsrättsägare.
Om det skulle bli något fel på exempelvis fasad, fönster eller vissa el- och vattenledningar är det bostadsrättsföreningen som står för kostnaderna i en bostadsrätt. För hus är det du som ägare som måste åtgärda och bekosta byte och reparation av allt som går sönder på fastigheten.
4. Undersök bostaden på visningen
Du som köpare har undersökningsplikt. Undersökningsplikten gäller alla utrymmen i bostaden. Det är ditt ansvar att skaffa dig en uppfattning om bostadens skick och avgöra om det är ett bra köp. Om du känner dig osäker bör du ta med dig en kunnig person som hjälper dig att undersöka bostaden ytligt på visningen.
Köper du ett hus rekommenderar vi alltid att du anlitar en besiktningsman och besiktigar bostaden ordentligt så länge huset inte är helt nytt och det finns garantier som täcker alla fel och brister som kan uppkomma.
Köper du en bostadsrätt bör du göra en besiktning om du känner dig osäker på skicket. Bostadsrätter besiktigas vanligtvis inte idag eftersom man har ett begränsat ansvar som ägare av en bostadsrätt. De flesta nöjer sig med att titta på bostaden på visningen.
På visningen har du möjlighet att ta reda på så mycket information som möjligt om bostaden. För att komma ihåg vad du ska titta efter är det bra om du har en checklista med dig. I checklistan står det vad du behöver titta efter i alla rum. Tänk på att du skall undersöka ordentligt och testa alla vitvaror så att de fungerar som de skall. Slarvar du med din undersökningsplikt har du inte alltid rätt att kräva ersättning för eventuella fel i efterhand.
Dolda fel
Fel som går att upptäcka vid en besiktning faller under undersökningsplikten. De har man alltså ingen rätt att få ersättning för av säljaren. Om felet inte går att upptäcka vid en besiktning är det ett så kallat dolt fel. Exempel på ett dolt fel är en fuktskada i badrummet som inte går att upptäcka vid en besiktning.
- Dolda fel i hus har man rätt till ersättning för i upp till 10 år efter köpet.
- Dolda fel i bostadsrätter har man rätt till ersättning i upp till 2 år efter köpet.
5. Delta i budgivningen
När du hittar en bostad som du vill ha är det dags att delta i budgivningen. Men tänk på att hålla dig inom ramen för din budget och försök att inte ”dras med” i budgivningen längre än du planerat. Budgivningen sköter mäklaren via sitt it-system som skickar ut sms till alla inblandade varje gången det kommer in ett nytt bud. Mäklaren ringer även runt till alla budgivare och förklarar hur processen går till.
- I vår artikel: strategi för budgivning kan du läsa mer om hur en budgivning kan gå till och vi ger exempel på olika budgivningsstrategier du kan använda för att vinna budgivningen.
Innan du lägger bud bör du, som vi nämner ovan, ha lånelöftet klart. Vissa mäklare kräver det för att du skall få delta i budgivningen.
6. Kontakta banken
När du vunnit budgivningen är det dags att kontakta banken. Du tar kontakt med banken och berättar att du har vunnit budgivningen och när det är dags att skriva kontrakt. Bolåneansökan gäller bara för den bostaden som du ska skriva kontrakt på. Banken gör en utvärdering av bostaden för att se så att den godkänns som säkerhet för lånet. Banken gör även en egen värdering av bostaden för att se om priset stämmer överens med marknadsvärdet. Därefter omvandlar banken lånelöftet till en bolåneansökan och tar fram ett låneupplägg.
7. Skriv kontrakt och betala handpenning
När budgivningen är avklarad ska ett kontrakt skrivas. Det är inte förrän köparen och säljaren har signerat köpekontraktet som köpet av bostaden blir juridiskt bindande. Det är viktigt att du läser igenom kontraktet och förstår vad du skriver på. Det är också viktigt att alla eventuella villkor/klausuler kommer med i kontraktet. Om ni exempelvis kommit överens om att du skall få 2 veckor på dig att besiktiga bostaden så måste ett besiktningsvillkor stå med i kontraktet. Om villkoret/klausulen inte står med i kontraktet är du bunden vid köpet och kan inte ångra dig ifall det skulle dyka upp oväntade fel eller brister vid besiktningen.
Kontraktet skrivs på tillsammans med mäklare och säljare och kontraktsskrivningen sker oftast på mäklarens kontor. I kontraktet bestäms även tillträdesdatum. Handpenningen, som vanligtvis är 10 procent av hela köpeskillingen betalas normalt in på mäklarens handpenningskonto inom 5-7 dagar från kontraktsskrivningen.
Varken du eller säljaren är bundna till någonting innan kontraktet är påskrivet. Du har därför alltid rätt att dra tillbaka ditt bud om du av någon anledning ångrar dig. På samma vis kan säljaren ångra sig och hålla tillbaka affären. Det här hör inte till vanligheterna, men det kan vara bra att känna till att det inte strider mot lagen.
Enligt lag måste följande vara med i köpekontraktet
- Bostadens pris
- En överlåtelseförklaring
- Underskrift av säljare och köpare
- Vid köp av bostadsrätt: Objektets adress, lägenhetsnummer, föreningens namn och dess organisationsnummer
- Vid köp av hus: Objektets fastighetsbeteckning
Det är inte ovanligt att köpekontraktet innehåller fler bestämmelser, men det är dessa punkter som enligt lag måste vara med för att avtalet ska vara giltigt.
Se till att alla villkor du och säljaren kommer överens om skrivs in i kontraktet. Finns inte villkoren/klausulerna inskrivna i kontraktet blir det väldigt svårt att hävda att de existerar om det skulle bli problem i efterhand.
8. Boka en egen besiktning av bostaden
När du köper en bostad har du ett stort ansvar och din undersökningsplikt är väldigt omfattande. Ta därför hjälp av en besiktningsman eller kunnig person som hjälper dig att undersöka bostaden innan köpet om du känner dig osäker.
Hus besiktigas nästan alltid innan köp men även bostadsrätter besiktigas mer sällan. En tumregel är att du bör besiktiga en bostadsrätt om badrummet eller något annat våtrum är renoverat men våtrumsintyg eller garanti från snickarfirman som renoverat badrummet saknas. Du bör även besiktiga om du misstänker andra fel i bostadsrätten och inte har möjlighet att undersöka felet närmare på visningen.
En besiktningsman är noggrann och går igenom ritningar, bygglov och andra handlingar. Därefter görs en okulär besiktning av bostaden och en riskanalys görs för bostaden. Riskanalysen tar upp saker som eventuellt skulle kunna bli till fel och brister i framtiden.
- I vår artikel om husbesiktning kan du läsa mer om hur det går till och vad som förväntas av dig som köpare.
9. Få tillträde till bostaden – få nycklarna & betala resten av köpeskillingen
Köpare och säljare kommer överens om tillträdesdatum till bostaden när de skriver kontrakt. När dagen för tillträdet kommer är det dags att betala resterande 90 % av köpeskillingen (handpenningen på 10% har du ju redan betalat). Man träffas vanligtvis på mäklarens kontor eller hos din bank. Där går man igenom alla papper och signerar likvidavräkningen och köpebrevet (köpebrev används endast i fastighetsaffärer, inte vid bostadsrättsaffärer).
När allt är signerat överförs köpeskillingen till säljarens bank som löser säljarens bolån och sätter in resterande pengar som blir kvar på säljarens konto. När det är klart får mäklaren ett kvitto av banken på överföringen som överlämnas. Sedan lämnar säljaren över nycklarna till köparen och tillträdet är klart.
När du fått nycklarna och tillträde till bostaden är det viktigt att gå igenom bostaden och kolla att den har blivit ordentligt städad, att inget som skulle ingått i köpet saknas och att det inte finns några nya fel/brister som uppkommit och inte fanns där när du undersökte bostaden innan köpet.
Ångra ett bostadsköp
En bostadsaffär är inte juridiskt bindande förrän både köpare och säljare har skrivit under kontraktet. Både köpare och säljare har alltså rätt att ångra sig innan kontraktet är påskrivet. Men när båda parter har skrivit på kontraktet är bostadsaffären juridiskt bindande.
Du kan häva köpet om du ångrar ditt bostadsköp efter att ni har skrivit kontrakt och hela bostadsaffären är genomförd. Men om du häver köpet kommer du att bli ersättningsskyldig till säljaren. Det kan bli väldigt dyrt eftersom du måste betala alla kostnader som tillkommer när säljaren ska genomföra en ny försäljning av bostaden. Om bostaden dessutom säljs för ett lägre pris än vad du köpte den för kan du bli skyldig att betala mellanskillnaden.
Då är det ofta bättre och billigare att, om man har möjligheten, genomföra köpet och sedan sälja bostaden vidare själv istället.
Vanliga frågor om Köpa bostad
Det absolut viktigaste när man ska köpa en bostad är att man inte stressar igenom affären. Ta därför din tid och undersök bostaden närmare. Gå på flera visningar och kolla prisbilden i området. Förhasta dig inte heller i budgivningen så att du först vid tillträdet inser att du betalde mer än vad du egentligen hade velat. Läs mer i artikeln.
Ja, förutsatt att du får ett bolån eller att du har kapital för att täcka bostadens värde kan du köpa en bostadsrätt. Bostadsrättsföreningen kan dock neka dig att bli medlem vilket innebär att du inte kan tillträda bostadsrätten och att köpet återgår. I praktiken är detta mycket ovanligt men om det sker kan det överklagas till hyresnämnden.
Detta är en mycket svår fråga att svara på utan vidare information och kunskap om området. Det bästa sättet att avgöra prisbilden för en viss bostad är att gå på flera visningar i området och se vilka priser dessa bostäder går för. För att läsa mer om hur bostäder värderas och hur utgångspriset sätts kan du läsa vår artikel om att värdera bostäder.
Hur du väljer att lägga upp din bostadsränta beror på din ekonomiska situation. Historiskt sett har en rörlig ränta varit det billigaste alternativet över tid men en fast ränta kan vara förmånligt dels för den som vill veta sina räntekostnader i framtiden och i vissa räntelägen. Vill du läsa mer om rörlig och fast ränta kan läsa vår artikel om detta.
Bottenlån och topplån är gamla termer och används inte idag. Bottenlånet innebar det billigare och större delen av lånet, det som i dag kallas bolånet. Topplånet var i stället den del som inte täcktes av det större och billigare lånet, lite förenklat kan man säga att det motsvaras av dagens kontantinsatslån. Vill du läsa mer om vad bottenlån och topplån innebär kan du läsa vidare på respektive sida om begreppen.
Det behöver inte nödvändigtvis inte vara något hinder att din ekonomiska situation inte är perfekt. Det kan dock göra processen kring att få bolån betydligt svårare och du kan få söka dig till flera banker för att kunna få ett bolån. Beroende på hur din ekonomiska situation ser ut kan du behöva söka bolån under speciella villkor, exempelvis kan du behöva söka ett bolån med betalningsanmärkningar. För mer om detta kan du läsa om bolån med betalningsanmärkningar.
Ja, men se till att du har finansieringen ordnad för affären innan du skriver ett kontrakt och köper en bostad innan du sålt din gamla. Du bör ha ett lånelöfte klart från banken om du inte kan betala den nya bostaden kontant.
Ja, detta kan ske. Affären är aldrig klar eller bindande förrän ett kontrakt har signerats av köpare och säljare och mäklaren är skyldig enligt lag att framföra alla bud som kommer in till säljaren.
Ja. Det är dock inte uppskattat av mäklaren eller säljaren.
Alla banker har olika fördelar, de lite större bankerna har fördelen med personlig konsultation och personlig bankman. Där brukar man också ha möjligheten att pruta på räntan. De nyare bankerna och instituten har ofta bra räntor och man ”slipper” förhandla om räntan. De banker som du kan överväga hittar du under vår sammanställning av banker.
Det är i princip alltid kontraktsdatumet som gäller. Tillträdesdatumet, dvs det datum du får nycklarna räknas alltså inte som det datum du köpte bostaden.
I teorin går det att köpa hus eller bostadsrätt utan handpenning, men eftersom det vore till nackdel för säljaren och mäklaren är det få försäljningar som inte kräver handpenning. Handpenningen som oftast är på 10% av bostadens pris är en sorts säkerhet för affären och används för att helt eller delvis reglera eventuella ersättningar vid kontraktsbrott.
Om köparen drar sig ur köpet behöver de oftast betala ersättning till säljaren. I så fall används handpenningen för att helt eller delvis reglera ersättningskravet. Om handpenningen är större än ersättningskravet ska köparen få tillbaka resten av handpenningen.

Kommentarer
Hej
Jag köpt lägenheten och jag har skrivet kontrakten men jag har gött fel att skrivet kontrakten innan bolån så och banken vägrade låna mig så min fråga,Vad kan göra nu ?
Hej Sam.
Som jag förstår din fråga så har du köpt en lägenhet utan att ha lånelöfte klart hos banken.
Det du kan göra är att du kan försöka få lån hos andra banker. Bluestep är en bank som brukar kunna hjälpa de flesta så testa att ansöka om lånelöfte där.
Om ingen bank vill hjälpa dig kommer du att begå kontraktsbrott och det kan bli dyrt för dig.
Mvh admin på boupplysningen
Hej!
Måste köparnas andel stå med I köpeavtal för att lagfart skall bli godkänd?
Mvh Frida
Hej Frida,
Ja, det är så jag tolkar Lantmäteriets information om saken. På följande sida skriver de under ”Jag ska köpa eller sälja en fastighet eller tomträtt” att det ska framgå i köpehandlingen om hela eller bara andel av fastigheten överlåts til en ny ägare.
Lantmäteriet: Ansök om lagfart eller inskrivning av tomträttsinnehav
Ja och det står i köpebrevet att exempelvis hela(1/1) fastigheten säljes till köparna. Men vet inte om köparnas olika andelar och måste stå med?
Jag tror att andelarna behöver framgå om det finns flera köpare, för att ägandefördelningen ska bli så tydlig som möjligt. Jag kan dock inte säga säkert vilka krav som ställs på köpeavtalet, utan där får jag hänvisa till Lantmäteriet.
Min svägerska köpte en bostadsrätt som nu innan tillträdet fått en vattenskada.
Lägenheten var nyrenoverad pga en annan vattenskada.
Föreningen har dålig soliditet och har inte medel för stambyte som troligtvis behövs.
Inflyttning är om 4 veckor och lägenheten hinner nog inte renoveras tills dess.
Går ett köp att hävas i ett sådant här fall med hänvisning till köplagen paragraf 17?
Hej Anna,
Felet skulle kunna gå in under köplagen, men vi kan tyvärr inte avgöra det specifika fallet. Låt mäklaren eller en jurist titta på avtalet för att avgöra vilka möjligheter ni har.
Hej!
Köpte en bostadsrätt direkt från bostadsrättsföreningen för två månader sedan. Fick idag brev om en 20% hyreshöjning fom nästa månad. Borde jag inte blivit informerad om det?
Då hade jag inte köpt lägenheten.
Kan jag överklaga det höga priset jag gav för lägenheten?
Med vänlig hälsning,
Åsa
Hej Åsa,
Inför köpet ska du få information om det finns några beslut om ändrade avgifter. Får du inte det kan det räknas som ett köprättsligt fel som du kan ta vidare.
Om beslutet fattades efter köpet räknas det dock inte som ett fel, eftersom det inte fanns någon ändring att informera om vid den tidpunkt då du köpte lägenheten. När beslutet togs avgör alltså om du varit fullt informerad inför köpet eller inte. I tidigare fall som jag kan hitta ses höjda avgifter som något köparen får förvänta sig, även om det sker strax efter köpet.
Hej
Idag hörde jag från en vän att en bank sa till dem oavsett hur mycket pengar insatt de har, de får inte köpa fastighet över en viss värdet (let say 4.5 milioner) och det är beräknad baserad på deras månadslön.
Så jag blev lite förvånad! Kan banken bestämmer vad är taket för att köpa? varför de kan inte ha mer insatt och köpa dyrare objekt än detta?
Har ni hört eller vet ni om sånt lag?
Hej,
Banken utgår alltid från betalningsförmågan när någon ansöker om lån, och där är månadsinkomsten den huvudsakliga faktorn som styr deras bedömning. Eftersom ett bolån ska betalas av löpande under lång tid vill banken se att det också finns en löpande inkomst. Insatta pengar ger inte alls samma trygghet för banken på lång sikt som en fast inkomst. Jag gissar därför att det är det banken menar.
Det är svårt att dra slutsatser utifrån om föreningen visar vinst eller förlust i Årsredovisningen. Alla nybyggen har så stora Avskrivningar att de alltid går med förlust de första 10-20 åren. I äldre föreningar är det lättare att se då posten Avskrivningar där är betydligt mindre. Därför är kassaflöde den säkraste metoden att få grepp om föreningens ekonomi. Kassaflödet i sig är ointressant, eftersom det beror på föreningens storlek. Det måste divideras med fastighetens bostadsyta. Som riktvärde bör kassaflödet vara minst 100 kr/kvm och år vid s k Normalår (inga större renoveringar har skett). Mer om detta kan man läsa om i: Köp rätt bostadsrätt.
Om jag skrivit på lånehandling för en bank men sedan får ett bättre erbjudande från en annan, kan jag då byta? Och utan att bli ersättningsskyldig? Detta menas innan tillträde till bostaden, men efter handpenning är lagd.
Hej Johannes,
Det beror på hur ditt avtal med banken är utformat. Har du bundit ditt bolån till en fast ränta kan du behöva betala en ränteskillnadsersättning till den bank du skrev ett avtal med först. Förklara situationen för de två bankerna du har kontakt med så hjälper de dig. Lycka till!
Har tittat på en intressant bostadsrätt där nuvarande ägare fördubblat lägenhetens yta genom att köpa loss källaren nedanför och inrett den med sovrum. Min fråga gäller bostadens yta ( och därmed marknadspris). Är den inredda källaren att betrakta som boyta eller biyta? Det nyinredda källarplanet är ½-trappa ned från gatan med samtliga rumsfönster i marknivå, förbundet med en invändig lägenhetstrapp och utrymningsdörr ut till trapphuset och övrig källarutrymmen ½-trappa ned. Mäklaren anger att hela lägenheten är boyta, men jag minns från tidigare sutteränghusboende reglerna såg annorlunda ut. Vad gäller?
Hej Lena,
En suterrängvåning räknas i regel som boyta så länge en del av rummet ligger ovan eller i nivå med marken. Yta som är mer än 6 meter ifrån den yttervägg som är på eller över marknivå räknas dock som biyta, enligt Skatteverkets beskrivning på den här sidan: Så mäter du ditt småhus.
Så länge det finns ett sätt att nå källarplanet direkt från lägenheten låter det på din beskrivning som att detta skulle gälla. Det rör sig visserligen om en bostadsrätt, men jag kan inte hitta något som tyder på att andra regler skulle gälla där.
En fråga ang lång tid mellan kontrakt och tillträde:
Vi vill köpa en bostadsrätt och säljaren vill att vi ska skriva kontrakt nu i slutet av maj och betala handpenning, men tillträdet är inte förrän den 10 november (Pga att säljaren får tillträde till ny bostad först den 1 Nov). Vi tycker att det är lång tid och känns otryggt om vi skulle bli sjuka eller råka ut för ngt annat under tiden. Om vi skulle tvingas backa ur blir vi skyldiga skadestånd. Hur kan vi lösa detta? Finns ngn försäkring som kan skydda mot ev skadestånd?
Hej Ulla-Stina,
Jag känner inte till om det finns någon sådan försäkring. Ett sätt att gardera er inför eventuella problem som skulle kunna uppstå innan tillträdet är att få med villkor i avtalet, som gör det lättare för er att dra er ur köpet om olika tänkbara situationer uppstår, enligt vad vi skriver ovan. Jag rekommenderar att ta hjälp av mäklare för att formulera sådana villkor. Mäklaren bör också ha koll på vilka situationer som det går att få med i ett sådant villkor.
Hej.
Vi letar hus just nu, och har stabila jobb med mycket liten risk för förändrade ekonomiska förutsättningar nu under corona-tider. Vi köper först, säljer sen.
Om köparen av vår lägenhet skulle bli av med jobbet mellan kontraktskrivning och tillträde och då inte får bolån beviljat, vad händer då?
Vår bank har som krav att vi har försäljningskontrakt innan tillträde till nya bostaden.
Hej Josef,
Vi har nyligen skrivit om vad som gäller för att ångra bostadsköp under pandemin. Den artikeln kan säkert till viss del svara på dina frågor.
Det viktigaste är att ni har koll på vad kontraktet säger om köparen inte skulle bli beviljad bolån, och hur det påverkar köpet. Jag rekommenderar också att ni pratar med banken om hur de ställer sig till en sådan situation. Det är helt klart ett scenario som är viktigt att ha i åtanke vid försäljning just nu, och banken bör kunna ge goda råd om hur ni ska tänka.
Det kan också vara bra att ha en god dialog med köparen, för att bilda er en egen uppfattning om det du beskriver är en överhängande risk eller inte.
Hej, vi har ungefär samma problem. Vi skrev på ett kontrakt om att köpa ett hus, lånade till handpenning och skulle lägga ut vår bostadsrätt till försäljning.
2-3 veckor senare var Corona ett faktum, så knappt någon kom på visningarna vi hade. Banken sa redan från början att det var inga problem att låna pengarna, men vi måste ha en köpare av våran bostadrätt för att få låna och göra klart affären. Vi kontaktade säljaren för att förklara läget, men han vägrade att skjuta fram tillträdes datumet, fastän vi erbjöd oss att betala dennes driftkostnad.
Om 3 veckor är det alltså bestämt att vi ska överta huset och affären ska göras klar, men vi kan inte då vi inte får låna pengar av banken.
Det här är ju en situation jag och min familj hamnat i helt utan att vi kunnat göra på annat sätt, finns det inget undantag att kontrakt inte är bindande vid tex krig, pandemier? Detta slår hela våran ekonomi i spillror.
Mvh Roger
Hej Roger,
Vad jag vet finns ingen allmän regel om att kontrakt skulle bli ogiltiga vid exempelvis pandemier, utan det beror fortfarande på vilka villkor som står med i kontraktet. Precis som jag rekommenderat till Fredrik nedan behöver ni därför titta igenom om kontraktet innehåller klausuler som kan hjälpa er i situationen. Ni kan vända er till mäklaren för hjälp med detta, alternativt en jurist.
Tack för en väl detaljerad artikel. Tyvärr så fick jag inte riktigt svar på mina frågor.
Jag o min fru har hamnat i en väldigt mörk och svår situation.
Vi har köpt en nyproduktion och lagt handpenning på den men pga rådande kaos med Covid-19 har min fru blivit uppsagd och därmed har vi förlorat vårt bolån. (Hon har under tiden fått en ny anställning men lånelöftet är redan brutet)
Jag själv jobbar som kock och har fortfarande ett jobb att gå till, men det kan ändras väldigt snabbt.
Vi äger lägenheten vi bor i nu, och ska försöka få den såld, då den affären blir grund för vårt köp av huset.
Iom att vi förmodligen inte kommer få nytt lånelöfte leder detta säkert till en enorm ekonomisk förlust för oss.
Finns det någonting vi kan göra för att förbättra vår situation?
Kan vi gå ur köpet pga världskrisen vi lever i nu?
Vi har ca 1,5 månad kvar tills tillträdet ska ske.
Vi uppskattar alla tips vi kan få.
Med vänlig hälsning,
Fredrik
Hej Fredrik,
Om ni kan dra er ur köpet eller inte beror på vad ert kontrakt tillåter. Ibland finns exempelvis ett villkor som gör att kontraktet blir ogiltigt om du som köpare inte får bolån beviljat. Därför rekommenderar jag att ni tittar igenom ert köpeavtal, och också pratar med mäklaren eller direkt med säljaren om er situation.
En annan sak som kan vara värd att undersöka är om någon annan bank kan bevilja er bolån utifrån era nuvarande ekonomiska förutsättningar. Till exempel finns tjänster som Compricer som underlättar den jämförelsen.
Hoppas att det ordnar sig för er!
Hej
Hur blir det med bostadsrätter , min dotter tänker göra en investering . Hon har ingen bråttom. Är de bättre att vänta nu med tanke på Corona viruset som kan sänka ekonomiska marknaden framöver .
Hej,
Vi tror att det är bättre att din dotter köper när hon hittar en bostadsrätt som hon vill ha, än att vänta av den anledningen. Enligt Riksbankens senaste besked kommer de att låta räntan ligga oförändrad i två år framöver, och därmed inte höja den på grund av Coronaviruset, så den svenska bostadsmarknaden verkar inte påverkas till den graden.
Min fråga är… Om säljaren har laglig rätt att efter tillträdesdagen
besöka fastigheten, utan mitt medgivande för att hämta tex.skottkärra.Gräsklippare m.m
Finns regler för antal ggr,eller inom vilken tid,(dagar, veckor,må, ???)
Mvh.daneric
Hej Daneric,
Nej, säljaren bör inte utan vidare få hämta saker efter tillträdesdagen, utan måste först få din tillåtelse. Säljaren är ju inte längre ägare till bostaden och får därför inte tillträda den hur som helst.
Varför tillåter man detta? Det är ett synligt och uppenbarligen bedrägeri i dagsljus.
Går det att uppskatta hur mycket driftkostnaden påverkar priset på en bostaden? Vi har nyligen har köpt ett bostadsrättsradhus där vår beräknade driftkostnad är ca 1000 kr/mån högre än vad säljaren angett i objektbeskrivningen.
Hej Tobias,
Jag skulle säga att det är mäklaren som har värderat bostaden som kan ge bäst svar på hur driftkostnaden har påverkat priset.
Den uppgift som säljaren har lämnat ska ses som en ungefärlig siffra, eftersom driftskostnaden påverkas av så många olika faktorer. Bland annat varierar den med hur många som bodde i bostaden när säljaren räknade ut driftskostnaden, jämfört med hur många ni är som bor där nu.
Hej,
Stämmer det att köpekontraktet inte är bindande förens att handpenningen är betald?
Alltså, köpekontrakt skrivs dag 1 och handpenning betalas dag 10. Dagarna mellan kontraktskrivning och betalning av handpenningen är köpekontraktet inte bindande.
Mvh,
Rasmus
Hej Rasmus,
Nej, ett köpekontrakt är bindande från att köpare och säljare har skrivit på kontraktet. Handpenningen är ett slags bevis på att du är en seriös köpare och görs ofta strax efter kontraktskrivning, men det har ingen inverkan på om kontraktet är bindande eller inte.
Hej
jag har skrivit kontrakt till en ny produktion och betalat 10% och tillträdet är om 2 månader min lån är villkoret att jag säljer min nuvarande lägenhet men det har varit svart att sälja min nuvarande lägenhet… vad hände om jag inte kan sälja innan tillträde och få inget lån… får jag tillbaka min 10% … det står att jag kan stå för skadestånd …. hur ska jag veta hur räknar dem skadeståndet?
Hej Sara,
Om du drar dig ur bostadsköpet kan du tvingas betala skadestånd. Skadeståndet kommer i första hand tas från de 10 procent du betalat i handpenning. Räcker inte det kan du bli tvungen att skjuta till extra pengar. Ersättningen kan utgöra alltifrån extrakostnader för dubbelt boende till arvoden som måste betalas ut trots att försäljningen inte blir av. Om bostaden sedan säljs till ett lägre pris än vad du tänkt att köpa den för kan du även tvingas betala mellanskillnaden. Exakt hur ett eventuellt skadestånd räknas ut kan jag dock inte svara på då det varierar från fall till fall.
Vad händer om man skrivit på kontraktet hos en mäklare och betalat in 10% handpenning men sedan byter namn, kommer detta påverka senare i processen?
Hej Linnea,
Nej, namnbyte borde inte påverka processen. Så länge du kan styrka att du har hetat något annat tidigare, exempelvis genom folkbokföringen, ska det inte vara några problem. Vill du vara extra tydlig för att undvika missförstånd kan du se till att skriva in i kontraktet att du har bytt namn.
Hej!
Jag fick lånelufte på SEB Bank. Jag började kolla lägenhet och skrev avtal men banken godkände inte sen lägenheten. Jag måste avsluta avlalet. Då tog lägenheten en som va på budgivningen med samma pris som jag skukle köpa. Men mäklaren säger att jag ska betala 20,000 för att jag avbryter ett avtal och för hans extra Jobb? E det rätt att betala? Så mycket ?
Hej Yohannes,
Om du drar dig ur en bostadsaffär efter att ha skrivit på ett kontrakt kan du bli ersättningsskyldig till säljaren. Att du även blir det till mäklaren är tyvärr inget jag känner till. Jag skulle rekommendera dig att rådfråga en jurist om vad som gäller i det aktuella fallet.
Lycka till!
Kan banken backa?
Vi har vunnit budgivningen på ett hus och träffade mäklaren och säljaren för att skriva kontrakt. Direkt innan träffade vi banken som sa att allt var godkänt men vi skrev inga papper. Efter påskrivet avtal med mäklaren nämnde han vårt ”lånelöfte”. Vi fattade det som att allt var klart, vi hade aldrig skrivit på annars! Vi känner oss lite lurade och rädda att köpet inte ska gå igenom och vi blir ordentligt skuldsatta. Av en händelse har jag av ett misstag (men det är definitivt mitt fel) fått en räkning som gått till kronofogden. Jag har aldrig haft en skuld där förut och jag betalade den på en gång samma dag brevet kom. Frågan är nu, kan banken säga nej trots en ”godkänd” låneansökan pga av denna helt nyblivna anmärkning. Vi ska flytta om tre veckor och skriva på med banken samma dag. Mvh sofie i Stockholm
Hej Sofie,
Ja, tyvärr är det så att banken kan dra tillbaka sitt lånelöfte om er ekonomiska situation förändras. Trots namnet är ett lånelöfte ingen garanti på att man får låna. Jag skulle rekommendera er att prata med banken och förklara att skulden redan är betalad. Om ni trots detta får ett nej bör ni ansöka om ett bolån hos en annan bank.
Lycka till!
Hej!
Kostnaden på lägenheten är 795000 kr. Har rörlig lön på egen firma, Brutto 260.000kr på ett år. samt jobbar 50% på ett annat jobb lön 10.000 , hyran går på 3332kr. Måste man ta lån om man vill köpa lägenhet eller räcker de med handpenningen sen att jag betalar i månaden av resten av kostnaden?!
Hej Sara,
Ja, du måste ta lån. Om du endast betalar handpenning måste du ta ett bolån för att betala resten av kostnaden.
”Öppet köp” klausul. Vi har en spekulant på vårt hus som vill ha med en klausul som säger att han måste få ett visst belopp för sitt eget hus. Annars ska köpet inte genomföras. Vi vill ju gärna sälja men inte tappa två månader medan vi väntar på att han säljer sitt hus. Hur skulle en klausul /ett avtal kunna formuleras där han får som han vill dvs att kunna hoppa av om hans hus inte blir sålt till ett visst pris, SAMTIDIGT som vi skulle kunna sälja till någon annan under denna tid, ifall vi skulle få ett högre bud. OBS självklart ska vi inte kunna sälja till någon annan ifall han faktiskt får ett köpekontrakt och vill genomföra köpet av vårt hus, inom klausulens tidsgräns. HJÄLP! Tack på förhand!!
Hej Elisabeth,
Exakt hur ett sådan avtal bör utformas på bästa sätt vet jag inte. Det bästa du kan göra är att vända dig till en jurist. På så vis vet du att avtalet blir utformat på ett korrekt och giltigt sätt.
Hej
Jag undrar om jag kan lägga till en person på kontraktet efter affären är avslutad. Annars kanske jag kan göra ett kontrakt där hon står med senare?
Hej,
Nej, det verkar i regel inte gå att lägga till någon på ett kontrakt i efterhand, eftersom den personen inte har genomgått samma ekonomiska prövning som du som har genomfört köpet. Du kan bara lägga till en person när du skriver ett nytt kontrakt.
”Ofta ligger handpenningen på 10 % av det totala priset. Handpenningen räknas sedan som en del av kontantinsatsen – du behöver alltså betala ytterligare 5 % som kontantinsats.”
Förstår inte vad som menas med ”du behöver alltså betala ytterligare 5 % som kontantinsats.”
Hej Göran,
Kontantinsatsen är 15 procent av köpeskillingen och måste finansieras på annat sätt än med ett bolån.
2/3-delar av kontantinsatsen, dvs 10 procent av köpeskillingen kallas handpenning och fungerar som en förskottsbetalning och är en säkerhet för att köpet kommer genomföras.
Den sista tredjedelen av kontantinsatsen betalar du i samband med att du betalar resterande del av köpeskillingen.
Hej,
Får jag som nära anhörig (mor)följa med vid kontraktsskrivning hos mäklaren (som stöd och så att inte sonen blir lurad).
Sonen sitter där annars själv med en fullmakt från sin fru som inte vill vara med (skilsmässa).
Tacksam gör svar.
Anna
Hej Anna,
Ja, jag tror inte att det skulle vara några problem att du följer med vid kontraktsskrivningen.
Hej
Vi har fått ett lånelöfte på ett hus vi tittat på i måndags, i tisdags fick vi ja från mäklaren att vi vann budgivning. På måndag ska vi skriva kontrakt. Min fundering är ska vi kontakta banken igen att vi vann budgivning (dem har redan gett godkänt lånelöfte på just denna bostad)? och när ska man skriva på ang lånet? gör man det före kontraktskrivning eller görs de i samband med överlämning av bostad?
förövrigt, toppen sida!
mvh sabina
Hej,
Om ni har vunnit budgivningen ska ni kontakta banken som förklarar hur ni går tillväga för att få lånet ut betalt. Lycka till!
Hej, kan man buda lägre pris än det som står på nyproduktion?
Hej Mal,
När det kommer till nyproduktioner så säljs dessa ofta till ett fast pris, vilket innebär att du slipper någon budgivning. Att få bostaden till ett lägre pris kan vara svårt, men du kan alltid försöka. Lycka till!
Hej.
Har sökt men ej funnit svar.
Inom kort kommer det att inhandlas en fastighet privat. Och nu undrar jag vad vi skall tänka på mer än lagfarten och köpehandlinar, eller vad som behövs.
Detta är en extremt billig fastighet, så skippa snacket om undersökningsplikt och liknande. Jag vill veta om vi kan genomföra ett köp utan att behöva gå till en bank, då detta inte är aktuellt för summan ifråga. Jag vill alltså BARA veta vad för papper som måste finnas och skrivas under vid köp, och om det går lika bra att sitta i någons kök och skriva dessa.
Hej Ulf,
För att genomföra ett fastighetsköp är i praktiken allt som krävs ett köpkontrakt. Ska du ansöka om en lagfart krävs även att undertecknandet av detta kontrakt bevittnas av två ytterligare personer. Det är även mycket viktigt för dig som köpare att alla pantbrev, alltså inteckningar i fastigheten lämnas över.
Köpkontraktet måste även uppfylla vissa formkrav. Jag vill även uppmana dig och alla andra privatköpare att kontakta Lantmäteriet för att få personlig rådgivning.
Om du inte känner dig säker vid kontraktsskrivandet så kan jag även rekommendera att du vänder dig till en jurist för en enskild granskning av kontraktet.
Jag hoppas det här svaret hjälpte dig och att du fått svar på din fråga!
Hej,
Jag och min fästmö har köpt en lägenhet med krav på renovering av badrum. Min åsikt är att vad vi köpte den för är för ett undervärde som efter renovering kommer att vara högre då badrum inte är brukligt. Enligt FI:s riktlinjer är inte en renovering av badrum något att beakta som en värdehöjning. En bank vi har varit i kontakt med hävdar att det inte går att föra in det privatlån vi kommer behöva att ta in i bolånet på grund av detta. Min fråga är om man ändå inte borde se värderingen som exkl. badrum. Alltså att badrumet inte är inkluderat i marknadsvärde och då ska detta ses som något annat och verkligen vara värdehöjande för lägenheten?
Hej Fredrik,
Jag har tyvärr svårt att göra en särskilt bra bedömning av din situation utifrån den informationen jag har. Mitt förslag är att ta upp frågan med banken igen och försöka påverka dem i din riktning. Lycka till!
Hej, hur gör vi om pappa lägger 500 000 kr som gåva eller förtida arv när dottern köper lägenhet men vill att det är boendet som är huvudsaken och dottern säljer lägenheten och bränner pengarna. Kan det skrivas in i kontraktet.
Hej Barbro,
Jag är faktiskt inte säker på om det går att skriva in på något sätt vad pengarna får gå till. Jag skulle rekommendera dig att kontakta en jurist för att få svar på om det är möjligt. Lycka till!
Hej jag är helt ny med det här att köpa bostad. Så min fråga kan verka dum. Jag och min kille har planer på att köpa hus tillsammans om 3 år, vi ska gifta oss då. Han har nu planer på att med sin mamma på att köpa en villa. Frågan är kan han eventuellt låta sin syster ta över lånet och delen av huset och sedan kunna ta lån om igen med mig? Är det möjligt att ta lån flera gånger under en så kort period och köpa hus på??
Hej,
När det gäller bolån är dessa utformade efter individens ekonomi och därför flyttas de sällan direkt över på en annan person. Istället får din killes syster ansöka om ett nytt bolån och då kan hon lösa ut hans lån, förutsatt att hon fått ett lån. Ett nytt bolån innebär även att villkoren kan förändras. Men det allra bästa är att din kille tar och diskuterar det här med banken i samband med att han ansöker om bolån.
När det kommer till att ta lån flera gånger under en kort period är det möjligt. Men som alltid kan man aldrig vara helt säker på att banken beviljar en lån. Lycka till!
Hej. Jag och min pojkvän planerar att köpa en bostad inom en framtid. Jag är student(utan CSN) och han har fast inkomst. Hur ser våra lånemöjligheter ut om vi båda vill dela på kontantinsatsen?
Finns det sedan någon slags försäkring/avtal man kan skriva om lägenheten behövs säljas, så att pengarna delas upp rätt mellan mig och min parter
Hej Janita!
Hur era lånemöjligheter ser ut beror väldigt mycket på vilken bank ni väljer att vända er till då alla banker har olika bedömningsgrunder för bolån. Vi rekommenderar alltid att man vänder sig till olika banker för att se vad de kan erbjuda för ränta och villkor utefter just era förutsättningar, för att sen välja den bank/långivare som känns bäst.
Om ni köper bostaden tillsammans och inte är gifta så kommer uppdelning av egendom vid eventuell försäljning ske enligt sambolagen. Ni kan skriva ett s.k. samboavtal om ni vill reglera hur uppdelning av egendom och eventuell avkastning ska fungera om ni skulle flytta/separera.
Hej
Jag tänkte köpa lägenhet den ligger runt 1,5mkr och jag har två olika jobba deltid är jag fast och min andra jobb heltid men provanställning. jag ansökte för lånelöfte och då fick jag besked att jag får låna det men dom vet inte att jag jobbar två jobb. Frågan är kommer dom låna mig pengarna eller inte?
Hej Christian,
Det är svårt att svara på om du kommer få låna pengar eller inte. Detta eftersom ett lånelöfte inte är 100 procent bindande och du kan aldrig vara helt säker. Banken skulle kunna neka dig lån om din ekonomiska situation förändrats till det sämre, alternativt att bostaden inte håller som säkerhet för lånet. Lycka till!
Hej
Jag är 22år gammal och är snart klar med studierna. Kommer jobba inom IT där man tjänar som minst 35tkr i månaden. Har sparat upp till 300tkr och har tänkt köpa en lägenhet för 2.5mkr om ett år från nu. Skulle uppskattas mycket om man fick svar om hur mycket man borde spara för kontantinsattsen och hur mycket lär allt kosta per månad för allt då man väl köper lägenheten. Målet är att spara upp till 400tkr innan jag köper. Tack!
Hej Sebbe,
Du måste ha minst 15 procent av bostadens pris i kontantinsats för att få bolån för resten av bostadens pris. För en lägenhet på 2,5 miljoner kronor är kontantinsatsen alltså åtminstone 375 000 kronor. Du måste alltså spara ihop så pass mycket att du kan betala minst det kontantinsats, och ändå ha råd med månadskostnaderna för bolån och dina levnadskostnader.
Månadskostnaderna kommer dels bestå av räntan och eventuell amortering på ditt bolån, dels dina levnadskostnader som exempelvis mat, el och avgift till bostadsrättsföreningen.
Månadskostnaden för bolån kan du räkna ut på ett ungefär med vår bolånekalkyl. Där kan du också räkna ut hur stort bolån du behöver ta, utifrån vad du kan tänka dig betala för lägenheten du köper. Tänk dock på att det är banken som i slutändan avgör hur stort bolån du har råd med. Kalkylen visar bara vad du behöver låna för att köpa bostaden med den gällande kontantinsatsen, inte vad du faktiskt får låna för banken.
Gällande levnadskostnaderna kan du börja bokföra hur mycket pengar du lägger ut för mat och andra utgifter varje månad. De kostnaderna kommer troligen se ungefär likadana ut efter att du har köpt din lägenhet, men det är alltid bra med lite marginal om exempelvis elanvändningen skulle bli större i nästa boende. Om du redan vet var du vill köpa lägenhet kan du undersöka vilken avgift som bostadsrättsföreningar i området verkar ta ut.
Detta är de råd som vi på Boupplysningen kan ge dig. Läs gärna mer på de sidor jag har länkat och våra övriga sidor om vad du bör tänka på när du ska köpa bostad och ta bolån. Vill du ha hjälp och råd angående ditt sparande eller beräkning av månadskostnaderna kan jag rekommendera att ta kontakt med banken. De kan vägleda dig utifrån din personliga ekonomiska situation, och det är alltid de som i slutändan avgör hur mycket du får låna och vilken kontantinsats du måste betala.
Hej. Jag heter Susanne och är förälder till min snart 30 årige son som köpt sig sitt första boende. Bostaden såldes med ett tillhörande föråd .När han flyttade in så hade någon tagit det och fyllt det och hängt sitt lås där. Jag undrar vad har man för rättigheter?
Hej Susanne,
Det är en svår fråga då det inte finns någon lagreglering kring detta. Men det är styrelsen som beslutar om fördelningen av förråden i samband bostadsrätterna i en förening upplåts för första gången. Längs med vägen är det inte helt ovanligt att förråden på ett eller annat sätt fördelas orättvist mellan bostäderna. Om säljaren säljer en bostad med tillhörande förråd behöver det egentligen inte ha tillhört den bostaden från första början när förråden fördelades. Är det på det viset behöver inte ett kontrakt spela jättestor roll eftersom att det är mellan säljaren och köparen och förråden fördelas av föreningen. Men jag skulle rekommendera din son att vända sig till bostadsrättsföreningen för att få hjälp. De kan ge honom ett klart och tydligt besked. Lycka till!
Hej! Jag och min sambo har köpt en lägenhet tilsammans nu i november och delar då lånet. Är det möjligt för mig att flytta ut, men fortfarande betala för lånet så han kan stanna kvar?
Hej Marita,
Ja, det kan du göra.
Hej! Vad händer om man har skrivit på avtal, 1 år innan tillträdde (men godkänd lönelöfte) men efter blir man gravid och inflyttning datum är 2 månader innan man gå tillbaka till jobbet? påverka det lånet ? kan banken säga nej? tack! Mvh, Daniela
Hej Daniela,
Ett lånelöfte är aldrig en garanti. Däremot händer det sällan att banken drar tillbaka lånelöftet. Ett exempel skulle vara om dina ekonomiska förutsättningar förändrats drastiskt. Jag skulle dock råda dig att kontakta banken då giltighetstiden på lånelöften varierar. Lycka till!
Hej!
jag har skrivit kontrakt och betalade den första 10% av handpenning, nästa 5% måste jag betala nästa månad. Tyvärr jag räknade fel min ekonomi och måste betala också skatt till slutet av januari, jag tänker att ta lån for att betala skatt. Tror ni att det kan påverka min lånelöfte på bostaden? Kommer banken att dubbelkolla mig? Kan banken neka min lån nu?
Hej Agata,
Ett lånelöfte är egentligen ingen garanti för att du får ett lån, men det händer väldigt sällan att ett lånelöfte dras tillbaka. Det kan dock hända om din ekonomi förändrats drastiskt. Hoppas det besvarade din fråga.
Hej!
En medarbetare vill köpa bostadsrätt, men har inte pengarna som behövs. Får jag gå in som delägare i bostadsrätten så vi äger den bägge 2, men bara han som bor där?
Styrelsen vill inte godkänna upplägget. Vad säger lagen?
Hej Olle,
Många föreningar har skrivet i stadgarna att den som ansöker om medlemskap måste bosätta sig i bostaden. Du kan dock få föreningens beslut prövat hos hyresnämnden om du upplever att det gjorts en felbedömning. Du kan även läsa mer på Mäklarsamfundets hemsida. Lycka till!
Hej! Jag och min sambo ska separera, vi bor nu i radhus han ska bo kvar, men han kan inte köpa ut mej nu, det är ok för mej för barnen vill inte flytta in till stan. Min fråga kan jag köpa lägenhet i stan fast jag står på halva huset fortfarande.
Hej Jill,
Nu är jag inte helt säker på exakt vad du frågar, men det finns ingenting som hindrar dig från att till exempel stå som ägare på flera fastigheter. Lycka till!
Hej
Jag har fått lånelöfte av en bank och förlitade mig att jag har fått bostadslån .
Innan des har jag redan skrivit på en kontrakt för lägenhet och betalat 10%till mäklare.
Viste inte att banken har inte godkänd lån !
Vad ska jag göra ? Får jag pengar tillbaka från mäklaren för att banken har inte godkänd mitt lån ?
Hej Dajana,
Det är svårt för oss på BoUpplysningen att svara på hur det ser ut i ditt fall exakt då vi inte vet alla omständigheter. Jag råder dig att titta i kontraktet efter eventuella bestämmelser som berör den här situationen. Finns inga sådana kan du behöva häva köpet och således riskera bli skadeståndsskyldig. Det bästa råd jag kan ge är att vända dig till mäklaren och höra dig för med honom eller henne. Lycka till!
Hej!
Jag har skrivit köpeavtal för lägenhet och har tillträde om 3 dagar. Lägenheten under har brunnit och eventuella rökskador finns nu i lägenheten. Det går inte att komma in i lägenhetshuset pga rökskador och de vet inte när det är ok att gå in igen. Hur ska jag hantera denna situation med tillträde och försäkringar osv.? I och med att jag inte vet om jag kan få tillträde till lägenheten när tillträdesdagen är samt att jag inte vet om den behöver saneras.
Hej Josefine,
Lägenheten ska vara i avtalsenligt skick vid tillträde. Det bör därför vara rimligt att säljaren tar del av kostnaden för att åtgärda skadorna från branden. Dock har du som köpare inte rätt till ”bättre” skick. Därför bör även ålder och bostadens skick innan branden tas hänsyn till. Om säljarens försäkring inte täcker branden kan ett alternativ vara att du prata med mäklaren och yrkar om ett prisavdrag på köpeskillingen. Det är alltså ett avdrag på den tidigare överenskomna köpeskillingen som motsvarar skadorna från branden och som ni kan enas om.
Först och främst borde du ta hjälp av den mäklare som sålt lägenheten. Denne bör kunna rådgiva dig och säljaren om vad som gäller. Kontakta även ditt försäkringsbolag och förklara situationen.
Lycka till,
Hej
Vi undrar om bindande avtal vid köp av en nyproduktion. Nu pågår ett förhansdavtal hos IKANO i Limhamn i Malmö. Man måste betala 50 000kr . Vi har ett pågående bud samtidigt. Tänkte att i fall inte vinner budet då kan behålla detta.
Vi var i kontakt med försäljare och frågade om konsekvensen om man inte uppfylla köp avtalet när det är dags att betala 10% av slutligsumman. Ung. Om ett år.Hon visste inte mycket om det.
Kan ni var snäll och råda oss.
Vi har begränsad tid att teckna förhansavtalaet samt pågående avtalet är inte klart.
Har avtalbrytet mer konsekvens än förlusten av 50 000kr eller mer.? Kan man få anmärkning eller sådana också?
MVH
Hej Farzane!
Om jag förstod det rätt, är din fråga om avtalsbrottet har mer värde än de 50 000 kr ni annars förlorar?
När det kommer till nyproduktioner skrivs ett förhandsavtal, det jag antar att ni har gjort. Därefter tas en avgift ut, de 50 000 kr du pratar om. Efter detta tecknas ett upplåtelseavtal där 10 % tas ut, som du också nämnde. Detta fungerar som en handpenning.
Anledningen till att dessa kostnader finns, är för att du ska kunna dra dig ur, men då få betala något för det. Så om du inte kan fullfölja köpet när det är dags att betala dessa 10 %, kommer säljaren troligtvis behålla en del av den summan du betalat i förhand (50 000 kr). Hur mycket säljaren kommer behålla kan jag tyvärr inte svara på. I ett tidigare exempel där förhandsavgiften var 20 000 kr, behölls 7 000 kr av säljaren, när köpet hävdes.
Om du drar dig ur efter att ni även betalat 10 %, kommer en del av detta också behållas.
Så summan av det hela är att du kan dra dig ur köpet, men då inte kommer få tillbaka allt det du betalat i förskott.
Jag hoppas du får nytta av mitt svar!
Hej!
Jag ska skriva på ett köpekontrakt i veckan och säljaren vill att vi lägger till en klausul i kontraktet som innebär att om jag säljer lägenheten inom ett år så kommer vi dela på eventuell vinst vid försäljning..
Ingen jag känner har hört talas om något liknande? Kan du berätta mer om detta är vanligt eller något man bör godkänna?
Hej,
Det låter mycket märkligt och vi har faktiskt inte hört talas om något liknande heller. Det finns inget som säger att du måste acceptera en sådan klausul och jag skulle därför råda dig att inte gå med på säljarens önskemål.
Lycka till med bostadsköpet!
Hej!
Jag ville buda på en bostadsrätt och hade kapital i fonder och aktier en bra bit över bostadens utgångspris, men mäklaren tillät mig inte att buda utan ett lånelöfte och menade på att fonder och aktier inte var säkert som kapital.
Stämmer det?
Hej Jon,
Mäklare har i regel som krav att budgivare måste kunna påvisa att de har möjlighet att finansiera bostaden innan man får delta i en budgivning. Aktier och fonder kan ju trots allt minska i värde så även om du har mer kapital än bostadens utgångspris är detta inte en riskfri tillgång.
Vår rekommendation är att du frågar mäklaren hur du kan gå tillväga nu. Ett alternativ kanske är att du säljer dina aktier och fonder och därefter deltar i budgivningen. Likvida medel på banken anses förmodligen vara säkrare kapital än aktier och fonder.
Hej.
Får jag köpa en bostadsrätt utan att ha en anställning? Låt oss säga att jag har tillräckligt med pengar för att köpa en bostadsrätt utan lån och även skulle klara av att betala hyran för en mycket lång tid framåt. Granskar bostadsrättsföreningen ens min sysselsättning om jag ändå kan betala bostadsrätten?
Hej Johan,
Betalningsförmåga kan vara en sån sak som en bostadsrättsförening kan göra för att neka dig tillträde. Att du har pengar på banken är inte i sig nödvändigtvis en garanti för att du kan betala framöver (du kan ju rent teoretiskt bränna det på annat) men om du köper en bostadsrätts kontant och därtill kan påvisa en förmögenhet så har jag svårt att tro att en bostadsrättsförening skulle ha anledning att misstro din betalningsförmåga. Det är förstås en fråga för dem men jag har personligen svårt att tro det.
Får man köpa bostadsrätt i Sverige som icke-svensk medborgare utanför EU?
Ja, det får man göra. Det finns inga lagar som säger att man måste vara svensk eller EU-medborgare för att köpa bostadsrätt. Däremot kan bostadsrättsföreningen ha stadgar som säger annat, dubbelkolla att så inte är fallet!
Jag har vunnit en budgivning men inget är klart på pappret än.får jag förhandla priset innan jag skriver på kontrakt med mäklaren ? Att jag lägger mig kanske 10 000 över andra budgivaren istället för 80 000 som jag är nu?
Du har förvisso möjligheten att förhandla men det är nog sällan som du lyckas. Du har ju gett ett bud som säljaren har accepterat på basis av att det var det högsta. De andra har dragit sig ur budgivningen av samma anledning. Om du drar tillbaka ditt bud och lägger ett annat så förändras hela förutsättningen för budgivningen vilket lär förarga säljaren. Det är inte bara dålig sed utan kan också leda till att säljaren vägra sälja till dig och att du ses som en oseriös köpare.
Jag vill gå ner i priset efter besiktning. För att det hittades mera fel i huset än jag trodde. Går det?
Har du skrivit kontrakt på köpet än? Om inte så kan du absolut lägga ett lägre bud, även om du angett ett annat bud tidigare.
Hej,
Vi vill sälja en bostadsrättslägenhet till vår son. Hur går man tillväga? Vi vill inte blanda in fastighetsmäklare eller bank för upprättande av kontrakt, det klarar vi av själva. Vilken instans ska man meddela ägarbytet? Är det något annat man ska tänka utöver skatten?
Med vänlig hälsning
Eija Matikainen
Hej Eija,
Jag vet tyvärr inte, om jag ska vara ärlig, var man ska meddela ägarbytet. För enklare frågor kan ni eventuellt kontakta en mäklare på er ort och anlita denna på konsultbasis för att hjälpa er igenom med småsaker som dessa. Det kan det vara värt! Avtal kan man också skapa via https://juridiskadokument.nu/bostad/forsaljning-av-bostad/ men det skriver du att ni har koll på i och för sig.
Detta är dock något som jag tror många behöver hjälp med så jag ska sätta privatförsäljning som något jag ska researcha och skriva en guide om framöver.
Ledsen att jag inte kunde hjälpa mer.
Ett tips som jag märkt är att man ofta kan se i energideklarationen om radonhalten är mätt och hur mycket den låg på.
Bra tips!
Hej (igen)
Har ytterligare en fråga, men denna rör stambyten. Hur ska jag tänka om föreningen står inför ett stambyte om tidigast tio år? Påverkar det priset negativt redan nu (dvs ska jag ”skambuda”) eller är tio år för långt bort för att det ska ha någon inverkan idag?
Är det generellt bara dumt att köpa ett objekt som står inför stambyte, om än om tio år, eller är det kanske en bra grej förutsatt att jag bor där när stambytet genomförs? Tänker att i det fallet så ökar ju värdet. Risken är väl om jag säljer två år innan bytet… Hjälp mig resonera kring detta!
Tack!
Jag tycker personligen att ett stambyte om 10 år inte är något som bör påverka priset. Visst är ett stambyte ett jobbigt problem när man är inne i det men med en tidsperiod på 10 år så är det nästan negligerbart. Det du bör ta hänsyn till är väl endast när du själv väljer att sälja. Om du säljer om tex 8 år så kommer det kanske påverka ditt säljpris något men det är som sagt inget som man på riktigt kan ta med i beräkningarna såhär tidigt.
Hej,
Hur ska jag tolka Boolis värderingsrobot egentligen? Har hittat en etta på 35kvm i det område jag vill bo, det är satt accept på 1.795.000. Vanligtvis skattar boolis värderingsrobot liknande objekt till typ 2.050.000 och de säljs för mellan 2-2.170.000 kr, men just detta objekt säger booli är ”värt” 1.775.000 kr vilket jag reagerade på. Väldigt sällan de värderas under accept. Hur ska jag tolka detta? Hur pass mycket ska det påverka min vilja att köpa lägenheten till priset den kommer gå för, troligt slutpris är 2.1?
Tack på förhand!!
Såvitt jag förstått är Boolis värderingsrobot baserat på sista budet i budgivningarna, vilket inte nödvändigtvis behöver vara det priset som en bostad de facto har sålts för (till skillnad från Hemnet där det är baserat på slutpriset enligt mäklaren). Automatiska värderingar som de på Booli/Hemnet är jättebra verktyg för att bedöma slutpriser men är bara ett verktyg du bör beakta. I slutändan kommer de aldrig kunna slå din egen uppfattning av hur mycket en bostad är värd om du besöker många visningar och skapar en känsla för hur mycket en bostad bör vara värd.
Hej jag undrar om en mäklare är skyldig att berätta att det fortfarande kan komma in bud efter avlutad budjivning?
Hej, kan någon förklara vad skillnaden är mellan det som står ovan om att ”Du bör också undersöka att säljaren inte har några skulder till föreningen, dessa kan du tvingas betala!” och det som står i 6 kap. 8§ Bostadsrättslagen (1991:614), där det står att ”Den som förvärvar en bostadsrätt svarar inte för de betalningsförpliktelser som den från vilken bostadsrätten har övergått hade mot bostadsrättsföreningen”. Är det så att man enligt lag inte är skydlig till sådana skulder ändå?
Det stämmer som du skriver (och inte som det stod här innan). Man kan få ta över skulder som den tidigare ägaren hade om man tex ärver en bostadsrätt men inte om man köper en bostadsrätt som denna guide handlar om så det var en missuppfattning från min sida.
Tack för att du hitta detta fel i texen. Det är borttaget nu.
Hej , ja ska sälja min lägenhet pga av att ja ska flytta till hus, och köparen ( en kollega) vill ge mig ett pris som ja tyckt varit för lågt , och han har redan gett mig handpenning fast ja inte bett om de, för att ja sa att vi behöver skriva på papper innan. men nu ångrar ja mig och vill inte sälja den till honom när ja såg att en likadan lägenhet i grannporten säljs för dubbelt så mkt mer än vad han vill ge för min. Kan ja föra tillbaka handpenning då? Och säga nej till honom ? Inga papper är skrivna.
Ja, absolut. Köparen verkar försöka sätta press på dig att göra en dålig affär men du har inget att riskera eftersom inga papper är skrivna. För tillbaka pengarna och sätt ut din lägenhet på den ”öppna marknaden” (tex via en mäklarbyrå) och säg till din kollega att buda då. Men, det låter nog som att du inte borde ha något att göra med denna kollega!
Hej! Tack för en bra grund inom bostadsköp!
Jag har en fråga som gäller nyare bostadsrättsföreningar. Kan det vara så att de inte har köpt loss marken från kommunen ännu? och att detta då kommer påvkera avgiften/månad åren framöver?
Jag vet inte om det är något som kan vara en risk. Alltså, om det finns fall där man inte köpt loss marken från kommunen innan man startar bostadsrättsföreningen osv. Det är helt enkelt inget jag kan svara på.
Det jag kan säga är dock att om bostadsrättsföreningen drabbas av oförutsedda kostnader så kommer det sannolikt att påverka månadsavgiften. Vet man om att man behöver köpa loss mark så har man kanske redan budgeterat för det och har redan inkluderat kostnaden för lån etc i månadsavgiften. Om detta är något du är orolig för så bör du absolut kontakta ordföranden! Det är ett kort samtal som kan ge dig mycket värdefull information.
Hej jag undrar varför de flesta bostadsrätter har så högt hyra? Visa är så höga att man kan lika gärna hyra en hyresrätt i samma område.
ser ingen mening med att betala mijloner för att betala hyra som är lika mycket som en större lägenhet i samma område.
Och om jag skulle betala hela summan på en gång för en bostadsrätt skulle hyran ligga lika högt som de säger på visningarna?
Månadsavgiften ska representera bostadens kostnader i form av ränteutgifter, el, städning, sophämntning etc. Vissa bostadsrättsföreningar kan vara nystartade med mycket höga lån vilket ger höga räntekostnader och därmed också höga månadsavgifter. Andra kan vara misskötta och ha låst in sig i dåliga avtal andra kan ha behövt göra stora renoveringar som har kostat på. Det finns många anledningar till att en bostadsrättsförening har höga kostnader, och därmed också höga månadsavgifter.
Oftast är en bostadsrätt det enda alternativet man har, tex i Stockholm, då väntetiderna på hyresrätterna är enormt långa men det kan nog vara mer ekonomiskt att bo i en hyresrätt i vissa fall. Bostadsrätt har ju andra för- och nackdelar.
Månadsavgiften är baserad på din andel i bostadsförmedlingen, vilket nästan alltid är kopplat till din boyta. Det har inget att göra med ditt lån och därmed spelar det alltså ingen roll om du betalar hela summan på en gång, du får ändå samma månadsavgift.
Det är dock viktigt att poängtera att en månadsavgift inte är en hyra. Det är en avgift som föreningen bestämmer tillsammans och som ska täcka bostadsföreningens kostnader. Det finns inget vinstsyfte med avgiften och man riskerar inte heller att avgiften höjs på grund av marknadens svängningar.
Okej jag förstår bor i en mellan storstad och ser ingen fördel alls i att köpa en bostad.
tack för svaret.
Hej,
Jag fick tillträde till min köpta bostadsrätt för 2.5 veckor sedan. Lägenheten var en renoverad (golv, väggar, kök) hyresrätt som föreningen sålde, under visningen uppfattade jag avloppslukt vilket mäklaren avskrev som stillastående avlopp då lägenheten stått tom i ett par månader.
Efter 2 veckors boende är lukten fortfarande lika stark och jag har hittat källan; toaletten. Bakpå toastolen finns en plastlucka där avloppsluft kraftigt strömmar in – det är inte tätt mellan stamröret och toastolen.
Jag har kontaktat rörmokare som infromerat mig att stolen måste tas bort och röret tätas om för att stoppa luften.
Min fråga är vem ska bekosta rörmokarens arbete? Måste jag göra det själv eftersom jag inte påpeka lukten/luftinströmningen innan köpet eller ska föreningen göra det som renoverat/sålt den? Eller ligger det tom hos mäklaren?
Tacksam för synpunkt.
Mvh Mats
Hej Mats,
Man köper ju bostaden i befintligt skick och är det inte ett dolt fel så är det inte heller något man kan reklamera. Eftersom du kände lukten vid visningen får man nog anse att det inte var något dolt. Jag är dock inte HELT säker på vad som gäller vid lukt då det inte är lika uppenbart som tex en trasig dörr eller något annat trasigt. Jag är också försiktig med att ge svar på rent juridiska eller avtalsmässiga frågor, så du bör dubbelkolla informationen.
Angående problemet i sig så är det faktiskt ganska lätt att byta själv. Jag är verkligen inte speciellt teknisk eller benägen att fixa trasiga saker hemma men jag bytte en toalett i somras, glömde just denna ring, tog av och satte tillbaka den igen…allt på c:a 20 min. Oftast sitter toaletten fast med fyra skruvar, sen är det bara att lyfta upp toaletten (du bör tömma den på vatten först), sätta på ringen och sen sätta tillbaka toaletten igen.
Hej, jag ska sälja min bostadsrätt. Jag köpte den för 215000 kr för 10 år sen och hoppas sälja den för 715000. Måste jag betala vinstskatt för hela säljsumman eller slipper jag betala skatt för de 215000? Hur vet skatteverket att jag betalade just 215000 för min lägenhet då? Jag har inga papper kvar som kan bevisa hur mkt jag betalade för den.
Du betalar skatt på vinsten, dvs 500.000 kr (715.000 – 215.000). Du uppger själv vad du köpt bostaden för i din deklaration. Jag kommer faktiskt inte ihåg om (och tror inte) att detta är något som registreras till Skatteverket när man köper bostaden, så att de redan har den kontrolluppgiften. Som med allt annat som rör skatter så handlar det om att ange den korrekta summan, gör man fel och blir granskad kan man få kännbara påföljder. Skattefrågor som jag inte är 100% säker på brukar jag alltid rekommendera att man ringer Skatteupplysningen 0771-567 567 för så att man är helt säker på att man får ett korrekt svar.
Hej!
Jag och min sambo letar bostadsrätt/radhus/hus och har ett lånelöfte på bostadsrätt. Vi har nu även fått ett lånelöfte för hus. Min fråga är hur det kan komma sig att vi får låna mindre vid husköp än vid köp av bostadsrätt fast avgiften vid bostadsrätt oftast är högre än driftkostnaden vi köp av hus? /Lina
Jag vet inte exakt vad det kan bero på men en möjlig anledning är att banken anser att husköp anses mer riskabelt med mer varierande priser än bostadsrätter. Det kan också ha att göra med att kostnaden för hus inklusive el, sophämtning etc gör att man får mindre att röra sig med. Det beror självklart på vilket hus man köper etc.
Hej,
Tack för bra info om bostadsköp!
Jag undrar vad som gäller med kontakt med banken innan påskrivning av kontrakt. Jag har varit på många visningar där budandet går väldigt snabbt och kontraktskrivning sker strax efter. Jag har lånelöfte, men eftersom löftet att låna är preliminärt tills banken har sett prospektet känns det inte så kul att skriva på innan banken helt godkänt lånet. Bör man alltid dubbelkolla med banken innan man skriver på? Det verkar svårt att få tag på bankkontakt på någon timme innan påskrivning sker!
Tacksam för svar.
Hej,
Ja, det bör du alltid göra! Du måste försäkra dig om att banken av någon anledning inte backar ur från sitt ”löfte” om att låna ut pengarna till dig. Om du har skrivit på kontraktet och således förbundit dig till att köpa bostaden kan du åka på relativt stora kostnader om du måste bryta avtalet för att du inte fått lån. Det finns ett par exempel här på BoUpplysningen på personer som råkat ut för just detta.
Om mäklaren absolut propsar på att skriva kontraktet snabbt (vilket de oftast gör) så kan du få med i avtalet att det bara är giltigt förutsatt att banken ger dig lån. Men alla säljare och mäklare har tid att vänta till nästa bankdag så att du får svar, allt annat är oftast bara ett sätt att sätta press på dig så att du inte backar ur.
Hej!
Det är så att jag ska köpa bostadsrätt, just nu bor jag i hyresrätt(1:a handskontrakt), jag vill inte bli av med lägenheten. Har jag rätt och hyra ut den i 2:a hand? Kan man ta högre hyra eller blir det samma hyra som nu?
Nej, du har inte rätt att hyra ut ditt förstahandskontrakt i andrahand om inte din hyresvärd (mot förmodan) tillåter det.
Hej!
Jag och min man har köpte en bostadsrätt innan semestern och ska flytta in i denna i slutet av december nu i år. Jag undrar när man kan ringa bankerna för att förhandla om bolån? Vi har ansökt om lånelöfte hos flera men vet inte om det är för tidigt att ringa och förhandla med dem. I skrivande stund är det 4 månader kvar och jag tror ränteläget är bra nu, vill egentligen inte vänta för att jag är rädd att räntan går upp, kan jag ringa dem redan nu? Tacksam för svar!
Hej,
Bolånet tar du i samband med att du erlägger köpesumman (och inte tidigare). Det spelar alltså ingen roll vad räntan är idag då det är räntan i slutet av december som kommer bli den räntan ni får. Sen kanske någon bank har något (okänt) ränteförsäkringssystem men jag har aldrig hört talas om att man kan låsa en ränta innan man tar lånet.
Hej,
Jag vet inte om någon har hand om den här guiden fortfarande men jag provar ställa en fråga.
Jag och min sambo ska bjuda på en lägenhet snart för första gången och jag läste om taktik på denna sidan. Det förekom visst ibland falska budgivare för att trissa upp priset. Jag kom då på en annan taktik och ville veta om den är ok eller om man faktiskt inte får göra så? Och är det isåfall en bra taktik?
Jag undrar om jag och min sambo kan utge oss för att vara två olika spekulanter som båda bjuder (dock aldrig direkt efter varandra) för att ge illusionen av att det är fler budgivare och förhoppningsvis skrämma bort andra spekulanter?
Hälsningar
Hej,
Jodå, denna guide är i högsta grad levande.
Den taktik du beskriver är nog i gråzonen för vad som är ”ok” eftersom ni mörkar för säljaren och mäklaren vad era intentioner är. Ni får ju vara och en prata med mäklaren i samband med budandet, och då eventuellt ljuga, och sen träffa mäklaren och då berätta hur ni gjort köpet. Det finns en liten risk att det kan riskera ert köp i såna fall. Jag tror inte att de potentiella problemen som kan uppstå motiverar den, förhållandevis lilla, effekt man kan uppnå.
I see. Nej, det är sant, jag tror att det kan vara svårt att uppnå en så pass bra effekt med den taktiken att det överväger den moraliska aspekten. Vi får försöka psyka de andra spekulanterna på andra sätt istället :).
Tack för bra info.
Hälsningar
Hej,
Vill först tacka för en bra hemsida.
Det är såhär att jag har tänkt att flytta upp till Stockholm och måste i och med det sälja min nuvarande lägenhet, det jag undrar över är om jag istället kan lägga pengarna som jag sålt lägenheten för på en handpenning till ett större lån istället för att betala tillbaka lånet till min bank?
Tack på förhand
Hej,
Nej, det går inte alls. Du har (förmodligen) pantsatt din bostad för ditt bolån åt din nuvarande bostad. När den säljs löses detta bolån och betalas tillbaka. Bolånet är ju ett lån som är helt kopplat till bostaden och du kan inte ha kvar detta bolån utan att ha kvar bostaden.
hej!
Jag och min pojkvän har precis köpt en bostadsrätt, han har dock gått in med lite mer pengar än mig. Går det att skriva ett kontrakt hemmifrån (eller skriva ut och isåfall var) utan att behöva gå till jurist (kostar 3000 och vår lägenhet kostar knappt några pengar) , vill endån att det blir rätt om vi skulle sälja osv.
Tack så länge!
Det dyraste alternativet är förstås att gå till en jurist. Det ni behöver är förmodligen ett samäganderättsavtal och det kan man få juridiskt korrekt här på Juridiskadokument.nu. Det billigaste alternativet är förstås att skriva det själv men då vet man ju inte om det blir juridiskt giltigt.
Hej !
Jag googlade på ”rådgivning inför banklån” och hittade eran hemsida. Jag ska flytta ner till Shlm pga arbete (heltid, tillsvidare anställning) och står in för ett banklån via bank i sthlm. Utifrån det har jag några frågor som jag hoppas Ni kan hjälpa mig med.
Det gäller ett bostadslån (mindre BR i attraktiv förort. Säkert lån för banken) som kommer ligga på dryga miljonen och handpenning på ca 300.000 kr. Gällande rörlig eller fast ränta har jag ej bestämt, med det kanske blir en uppdelning.
Fråga 1.
Jag håller på förhandla om räntan och blivit erbjuden;
3 mån 2,6%
1 år 2,5%
2 år 2,64
Är det ett bra erbjudande enl Era mått?
Fråga 2.
Utöver räntan, finns det annat som jag har möjlighet att förhandla om?
Tillkommande utgifter som ej näms initialt, tilläggskostnader, låneförsäkring osv…
Finns det andra faktorer som är värt att veta inför investeringen och lånet?
Jag har inte tagit lån förut och vill därför läsa på så mkt som möjligt. Vill undvika ”överraskningar” som jag tecknar utan att veta om dem. Hoppas Ni förstår mina frågor.
Mvh maria falk
Hej Maria,
Roligt att du hittade hit! Angående dina frågor:
1. När jag jämför med de officiella utlåningsräntorna för bottenlån så tycker jag att det ser riktigt bra ut men om jag ska vara helt ärlig så vet jag inte riktigt vilka rabattsatser utifrån de officiella räntorna som är normala idag. Det bästa sättet att se om detta är ett bra erbjudande för dig är att göra motsvarande test hos 1-2 banker till.
2. Det brukar vara en uppläggningskostnad i samband med ett bolån. Jag har dock sluppit denna båda gångerna jag tagit bolån utan att ens fråga. Såna avgifter är nog lätta att förhandla bort. Banken kommer säkert att vilja att du flyttar över pensionssparande, lönekonto etc till deras bank. Där kan det finnas avgifter som du kanske kan förhandla ner mer (”första året gratis” eller liknande).
Jag försöker att se till att den information jag känner till finns med i guiderna så har du läst dem (framförallt då Köpa Bostad-guiden) så ska du vara väl förberedd. Jag brukar också påminna om att den guiden (liksom hela sidan) inte är komplett och det finns alltid djupdykningar och specialfall som gör att den kanske inte ger all den information du behöver. Jag hoppas dock att det ska hjälpa dig i det stora hela.
Lycka till!
Super bra info! Tack för ett snabbt svar dessutom!
MVh maria
Hej!
Jag budade på en bostadsrätt och vann, men efter flera höjningar (jag + 1 annan budgivare) så höjde jag dumt nog 100 000 plötsligt. Nu två dagar senare när jag fått reda på att jag kan skriva kontrakt så ångrar jag mig. Jag skulle självklart inte lagt ett så högt bud i slutet. Kan jag ta så här i efterhand ångra mitt senaste bud och ”sänka” det?
Ja, det kan du då bud på bostäder inte är bindande. Förbered dig på att mäklaren kommer att ge dig en hård omgång och kanske inte tillåter dig att vara med i budgivningen längre…men du har rätt att dra tillbaka ditt bud.
Kan komma med uppföljning.
Det gick helt utan problem att sänka budet med en ursäkt att jag lade för högt och ångrar det. Mäklaren förstod helt. Mäklaren fick sedan inte kontakt med den andra budgivaren och säljaren bestämde sig för att sälja till mig dagen därpå.
Hej!
Jag och min pojkvän planerar att köpa en bostadsrätt. Båda har mycket sparpengar. Tanken är att min pojkvän ska betala lägenheten helt och hållet kontant. Båda två pluggar, sommarjobbar och extrajobbar. Vi tar inget csn-lån utan får bara bidraget. Jag undrar om man får tillträde i föreningen trots den väldigt låga inkomsten? Tekniskt sätt skulle vi kunna lägga ut för hyran i flera år framöver med hjälp av sparpengarna men vi funderar på om man ändå behöver ha en större inkomst för att bli godkänd?
Tack på förhand!
Hej,
Det beror nog mycket på bostadsrättsföreningen men jag tror nog att många bostadsrättsföreningar skulle ta in er om ni kan påvisa att ni kan betala. Bara det faktum att ni KAN ta studielån om det skulle krävas kan ju vara en faktor. Det är dock inte så lätt att säga vad eventuella bostadsrättsföreningar skulle säga.
Vad gäller vid bostadsrättsförsäljning vi stod som ägare 90/10 i % dock betalade jag som ägde 10% all renovering. Vad gäller vid försäljningen?
Jag är inte säker på vad du menar. Syftar du på reavinstskatten och avdrag? I såna fall rekommenderar jag dig att kontakta Skatteverket direkt 0771-567567. De är superbra på att svara på såna typer av frågor.
Hej igen var såklart mycket oklar med vad jag menade. lgh ej belånad men låt oss säga att den kostade 1 million således la vi in 100k rep 900k. men jag renoverade den för 300k. Vid försäljningen för 1,5 millioner fick jag bara mina 10% alltså 150k vart ska jag vända mig?
Ah, ok. Jag tror att utbetalningen av lägenheten ges utifrån den ägarandel man gick in med. Vad man sen investerar i lägenheten, om det så handlar om lösöre eller renoveringar tror jag inte spelar någon roll. Detta är jag dock såpass osäker på att du långt ifrån bör ta som sanning. Jag vet dessvärre inte heller var du borde vända dig (annat än till en jurist). Jag lägger in denna i min ”att kolla upp”-mapp, men det kan ta sin tid innan jag får tid att hitta svar till det.
Ledsen att jag inte kan hjälpa dig!
Hej, jag är en student som planerar att flytta ihop med min pojkvän. Vår gemensamma inkomst är ca 20’000 i månaden. Har vi någon som helst chans att köpa en bostadsrätt?
Som student är det vanligtvis mycket svårt att få bolån till en bostadsrätt. Om man har möjlighet att få ens föräldrar att gå i borgen för lånet är det dock en annan sak.
Hej!
Jag har en fråga som jag önskar svar på:
Till hösten ska jag flytta ihop med min kille. Han bor just nu i hyresrätt men vi vill köpa en bostadsrätt.
Han har fast jobb och jag planerar att börja studera med csn-bidraget (ca 3000kr/månad) som enda inkomst. Min kille blir således den som försörjer mig. Detta ska inte vara några ekonomiska problem då vi båda tidigare levt ihop på ETT Csn-lån (9000kr/månad) men om man via nätet gör ett ”test” om lånelöfte (där vi är två lånesökande) får vi svaret att vi får låna ca 250 000 kronor, men om man enbart fyller i honom får han själv låna 800 000. Jag undrar då vad vi ska säga till banken när vi åker dit och ansöker om lånelöfte?Ska vi ljuga och säga att enbart han ska bo i bostadsrätten eller hur går vi till väga?
Tacksam för svar!
Anledningen till att ni får ett ”lägre” lånelöfte är, som du verkar ha förstått att han beräknas behöva försörja dig. Därför finns det inte så mycket pengar över till räntor och därav det lägre lånelöftet.
Jag skulle aldrig rekommendera någon att ljuga i sin bolåneansökan. Ni bör tänka på att bankens riskbedömning av er ekonomiska situation också är något ni själva bör ta på allvar. Vad gör ni om din pojkvän blir arbetslös till exempel? Har ni pengar att betala lånen då eller tvingas ni paniksälja (vilket sker när många andra ekonomiskt utsatta säljer, vilket resulterar i låga försäljningspriser)?
Man kan också se det som såhär. Om din pojkvän köper en bostad och du sen skulle flytta in så skulle han inte förlora sitt bolån för det. Sen vet jag inte om det finns några juridiska aspekter på detta och hur hans bolånekontrakt är utformat. Ni bör dessutom undersöka sambolagen och hur detta är applicerbart för er.
Men i korthet: Ta det banken säger på allvar och försök förstå bankens riskbedömning. Den kan vara värdefull att ta till sig.
Hej,
Jag är en tjej på 23 år, jag har fast jobb med provanställning och får ut 16-17000 kr i månaden. Jag är ensamstående. Jag vill köpa en lägenhet, bor i Stockholms län och där jag bor ligger en 1:a på ca 550-700 000 kr minst. Jag har vissa sparpengar men inte tillräckligt för kontantinsats. Kan jag låna även till kontantinsatsen? Är det ”smart” att göra det eller är det en alltför stor risk att ta?
Mvh Linnea
Att behöva ta ett blancolån för sin bostad är alltid en dyr affär och man bör nog inte kalkylera med att behöva ha det så länge. Planen bör snarare vara att betala av det så snabbt som möjligt och ta ett år där man sparar massor för att kunna betala av det lånet. Om du låter det ”bli en del” av din ekonomi så kommer du hamna i en ekonomisk situation där en alltför stor del av din inkomst går till räntor…självklart beror detta mycket på hur stort blancolånet blir!
Det ”smarta” är förstås att vänta med att köpa sin bostad tills man sparat ihop såpass mycket att blancolånet blir minimalt. Ju längre du väntar desto bättre blir det. Du måste med all sannolikhet ändå vänta tills din provanställning blivit en fast anställning.
Ett exempel: Säg att du köper bostaden nu men måste ta ett bolån + blancolån. Efter att det vanliga bolånet + räkningar är kvar så kanske du har 7 000 kr kvar att leva på. Säg då att blancolånet kanske kostar dig 2 000 kr / månaden i räntor. Då har du 5 000 kr kvar att leva på. Om du dessutom vill betala av lånet snabbare (med 1 000 kr i månaden för amorteringar) så får du bara 4 000 kr kvar att leva på.
Om du istället väntar lite så kan du ta dessa 2 000 – 3 000 kr i månaden och spara. För när du väl har blancolånet så kanske du inte har utrymme för det.
Siffrorna i detta exempel är förstås kraftigt förenklade och kanske inte helt realistiska men det är för att göra det lite enklare att förstå.
Jag har vunnit en budgivning men kollade upp det lilla mäklarföretaget säljaren anlitat och fann att firman helt nyligen blivit av med sin F-skattesedel. Känns plötsligt som en osäker affär.
Är fortfarande intresserad av huset men undrar hur jag ska bete mig nu.
Jag har lite svårt att förutsäga vad detta innebär för dig som köpare. Att mäklaren förlorat sin F-skattesedel påverkar förmodligen mest säljaren som ju är den som betalar mäklarens arvode. Det är dock knappast en fördel för någon part men jag är rädd för att jag inte har något direkt råd eller tips på saker att se upp med.
Hej!
Tusen tack för en så bra hemsida, detta är till enorm hjälp måste jag säga!
Jag och min sambo har fått lånelöfte hos banken, efter några om och men beviljade dom oss ett lån på 500.000 kr då jag har fast jobb och sambon har två vikariat.
Borde jag pruta på räntan trots detta är min fråga? Vi är trots allt kunder hos dom, både privat med bankkort och sparpengar men även med mitt enskilda företag där jag har fler tilläggstjänster.
Vi har insatsen klar och mer därtill om så behövs.
Man vill inte att dom ska tycka man är oförskämd eller girig så att dom drar tillbaka lånelöftet… Hur hade du resonerat?
Ni har kanske inte den optimala positionen att pruta men ni kan använda argument som att börja använda andra tjänster hos dem mot att få lite lägre ränta. Annars kan ni också avvakta ett par månader och sen pruta.
tack för ditt råd! Tänkte inte att man kan vänta några månader med! Vi kör nog på det, du ska ha tack! =)
Hej! Perfekt sida för förstagångsköpare som oss. Jag har en fråga om kontraktsskrivningen; är det alltid så att säljaren är där när man skriver kontrakt? Eller signerar vi vårt kontrakt med mäklaren, som sen tar dit säljaren? Vad händer då om det finns ett köpekontrakt som vi skrivit på men inte säljaren, och det skulle komma ett nytt bud? (Vi köper en lägenhet i Sthlm så det har varit snabba puckar, vill så gärna veta när vi kan fira)
Det vanligaste, skulle jag säga, är att man skriver kontraktet tillsammans. Sen kan det kanske av praktiska skäl vara svårt ibland. Exakt hur vanligt det är att man gör det vid två olika tillfällen kan jag inte svara på. Ni kan nog förbereda er på att fira i samband med kontraktsskrivningen.
Hej,
Jag har inte förstått riktigt det här med lånelöftet. Vi har ansökt om lånelöften på nätet från lite olika banken och fått godkänt på våra uppgifter, men måste man inte ha ett möte med banken och få ett ”riktigt” lånelöfte innan man vågar börja buda på en lägenhet? Mvh Karin
Hej, nej det behövs inte för själva budgivningen men när du sen ska köpa lägenheten (skriva kontrakt) bör du dubbelkolla att inget har ändrats. Det gäller framförallt om det var längesen du fick lånelöftet och om saker och ting har hänt i er ekonomi sen dess (bytt jobb, ny lön, blivit av med jobbet osv).
Hej
Jag skulle köpa en lägenhet nästa vecka och tänkte betala summan kontant , ingen bank bero , min fråga är att min nuvarande kontrakt löper den 31 juli och jag önskar flytta till den nya lägenheten antingen den 31 juli eller den första , tror ni att det är möjligt ?
Det kan bli lite svårt, de flesta kan inte flytta med så kort varsel. Det du kan göra är förstås att fråga när du ska köpa lägenheten. Vissa lägenheter ute på marknaden är också redan utflyttade och där kan du förstås flytta in så snart som möjligt.
Hej! Kan någon hjälpa mig. Jag är fransk och är ganska ny i Sverige.
Jag har varit och tittat på en etta, och damen frågade mig om jag var intresserad. Jag sa att jag återkommer om en vecka, då insisterade hon och då med fick hon mina tio nummer och skickade kontraktet till mig. Jag skrev inte på eftersom jag har ångrat mig. Nu vill hon ha två månaders hyra. Är jag skyldig att betala?
Bienvenue a la Suede, Alexander! Du är absolut inte skyldig att betala något. Det låter som ett skamlöst utnyttjande av personer som de förmodar inte vet hur saker och ting fungerar.
Hej! Jag ska börja studera på annan ort till hösten och vill köpa lägenhet där. Jag har hittat en för 53 000, och kan betala upp till 20 000 själv, men behöver lån för resten. Hur ska jag gå till väga? Det är ju inte mycket pengar jag behöver låna, men då jag är student så blir jag nekad. Att jag har en 2 år gammal betalningsanmärkning gör inte saken enklare direkt.
Jag är osäker på om du kan få bolån för endast 33 000 kr (vet inte exakt vad bankerna har för undre gräns) men kolla detta först med den bank du har ditt sparande på. Sen kan du prata med dem om du kan få ett privatlån trots din betalningsanmärkning. Om det inte går kan du kolla med Bluestep.se som lånar ut även om man har låg betalningsförmåga och betalningsanmärkningar. Med en ränta på 8% så betalar du drygt 200 kr / mån plus avgifter, för detta och det ska man ju klara även som student.
Hej,
en snabb fråga. Min far äger 90% av lägenheten jag bor i och jag 10% då föreningen krävde detta. Kan min far slänga ut mig och sälja den utan att jag har något att säga till om?
Tacksam för svar!
Jag har inte den juridiska kunskapen att kunna svara på detta med 100% konfidens men jag har mycket svårt att tänka mig att din far kan slänga ut dig ur lägenheten när du är delägare i den. Du är ju inte andrahandsgäst utan delägare. Han kan definitivt inte sälja den utan ditt tillstånd eftersom han inte kan sälja din andel. Med detta sagt skulle jag nog ställa samma fråga på tex juridikfokus.se. Det kan finnas klausuler i form av majoritetsägande som jag missat.
Hej!
Jag har upptäckt att jag har en avgift som är sådär 200 kronor högre än alla andra som har en lika stor, och på alla sätt likadan lägenhet som jag, är det okej tror ni? Om avgiften är till för att betala underhåll av fastigheten så borde väl alla som har en lika stor del av den betala lika mycket?
Nej, det låter mycket konstigt. Månadsavgiften brukar vara baserad på andelstalet vilket står i direkt proportion till hur många kvadratmeter man har. Att du har en annan månadsavgift låter således konstigt. Börja med att kolla i stadgarna om det står något där som kan tänkas motivera din högre avgift, prata sedan med styrelsen. Om du känner dig ofördelaktigt behandlad där kan du ta det vidare till tex organisationen Bostadsrätterna.
Vi har lagt ett bud en bra bit under utgångspriset eftersom vi såg att snittpriset i området låg bra under utgångspriset. Sedan har vi en tveksamhet ang taket där vi ser en liten svacka och är oroliga för den. Säljaren påstår den alltid funnits där och inte lett till några problem. I vilket fall som helst vill man gardera sig och ta dit en besiktningsman om man nu skulle få köpa så därför la vi ett lägre pris än utgångspris. Givetvis också p g a att man vet de plussar på vad de verkligen vill ha för sitt hus. Är det här en dum taktik? Nu är vi de enda som bjudit och man undrar ju hur mäklare och säljaren funderar i ett sånt här läge. Det har gått 2 dagar nu sen budet lagts och vi är som sagt de enda som lagt.
Hej,
Jag tycker ni gör helt rätt. Det är lätt för säljaren att säga att ”den alltid funnits där och inte lett till några problem” men det är ju knappast någon garanti för framtiden. Om säljare och mäklare är övertygade om att det inte är några problem skulle de ju också kunna lägga till en klausul om det i kontraktet? Lättast är dock, som ni gör, att lägga ett lägre bud och ta dit en besiktningsman. Sen är det upp till dem att bestämma sig. De kan ju tycka att det är för lågt och inte sälja men de är ju egentligen upp till dem. Ni har nu sagt ert och det är deras tur att svara. Ni kan förstås ringa igen och då kommer de förmodligen tycka att ert bud är för lågt (annars hade de förmodligen tackat ja på direkten) och vilja att ni höjer men håll fast vid det ett tag till. Ni är ju trots allt de enda budande.
En mycket bra sida med allt man behöver veta inför sin bostadsaffär!
Tack och bock!!
Puh, tack o lov att jag hittade denna sida! Söker bost.rätt på annan ort och kan då inte titta på lägenheterna mer än 1 g. Den här guiden är väldigt bra! Är bekymrad ang besiktningsskyldigheten hos mig som köpare. Är det absolut viktigt att jag anlitar en sådan? Tack igen för en jättebra sida, vänligen Berit
Roligt att du gillar sidan! Angående besiktningsskyldigheten så förstår jag dig. Det kan tyckas jobbigt att köpa något så dyrt och egentligen inte veta vad som eventuellt kan gömma sig bakom väggar och under golv. De flesta väljer att köpa och hoppas på det bästa men om du antingen är väldigt orolig eller misstänker att något kan vara fel (tex om du känner dålig lukt) så bör du anlita en besiktningsman för att vara på säkra sidan.
hejsan, först vill jag säga att det är en mycket bra sida…
En fråga, jag och min sambo la bud på en hyresrätt för 1 månad sen, och nu känns det som allt gick förfort.
Vi har skrivit kontrakt med märklaren och skrivit på handpeningen på banken, men resten ska skrivas på om ett par veckor..
Hur fungerar det nu med ångesrätt. finns det en möjlighet. vill du förklara hur man ska gå till väga.
Tack på förhand
Jag utgår ifrån att du skrev fel och menade bostadsrätt (och inte hyresrätt). Du har dessvärre ingen ångerrätt utan vad som gäller nu är reglerat i kontraktet som ni skrivit på. Där bör det stå vad som händer om ni inte fullföljer kontraktet, men förmodligen kan det handla om ekonomisk ersättning till säljaren.
Men ta det bara lugnt, det ni känner är ganska normalt. Bostadsaffärer är stora affärer och det är vanligt att man får lite kalla fötter efter att man gjort ett köp. Framförallt om man inte var helt säker och stod och valde mellan två snarlika objekt.
Det du bör göra är att lägga in en motion till stämman och där ta en omröstning. Får förslaget om hyra en majoritet så får du som du vill.
Hej! Jag äger en bostadsrätt och har ständig fukt innanför ytterglaset på köksfönstret då tätningen är defekt. Undrar vem som ansvarar för tätning och åtgärdning av detta? Tack för en bra sida /Conny
Oftast är det så att bostadsrättsföreningen ansvarar för den fasta installationen av fönstrena (dvs fönsterkarmar) medan man som boende ansvarar för den vanliga delen av fönstrena. I ditt fall kan det förstås vara svårt att säga var själva defekten ligger men det är nog troligare att det är i själva fönstret, och då är det förmodligen ditt ansvar. Det första du bör göra är att kolla vad som står i brf stadgar, det andra är att kontakta styrelsen om du är osäker.
hej
jag sålde en lägenhet som vi städade ur helt och hållet.
men det var fett ovanpå köksskåpen som vi inte vetat om.
köparen har skrivit på och fyttat in, han har också flera gånger kollat på lägenheten.
nu klagar han på städninggen och begär pengar för den.
kan han göra så??
När man köper en bostadsrätt köper man den i befintligt skick och det finns således inget han kan påkalla i efterhand, framförallt inte fett på köksskåpen. Replikera att det är tråkigt att ni missade detta vid utflyttningen men att ni tyvärr inte kommer att ersätta honom för den.
Tack för all information, är precis påväg att köpa bostadsrätt och den här sidan har verkligen hjälpt mig på vägen mot mitt drömboende! 🙂
Hej Christoffer!
Jag och min pojkvän funderar på att köpa en lägenhet ihop. Han bor i en etta i vasastan (värde ca 2mkr) som han inte har några lån på alls och en låg avgift. Totalt betalar han ca 1500kr/mån för sitt boende.
Jag bor i en etta på kungsholmen (värde ca 2mkr)och har lån på ca 1,7mkr. Det är ett topplån så jag amorterar och har även ett separat lån för en del av handpenningen som betalas av 1200kr/mån. Med avgiften till föreningen på 1400kr betalar jag totalt ca 9500kr/mån ensam. Lite svettigt!
Vi är båda frilans och jobbar på projektbasis, jag sen flera år tillbaka (har egen firma) och han sen bara några månader. Han har även varit arbetslös länge innan dess och saknat inkomst. Om vi nu ska köpa något ihop vill vi ju helst köpa en trea vilket innebär ett köp på 3-4mkr. Problemet är att jag måste komma ner i boendekostnad (typ till hälften) och han kommer förmodligen få svårt att ta lån. Hur lägger man upp ett gemensamt köp smartast? Kan man använda en större del av intäkterna från försäljning av hans lägenhet till handpenning och på så sätt komma ner i räntekostnad för mitt ”nya” lån och i och med det minska månadskostnaden? För min del spelar det ingen roll om han äger en större % av lägenheten. Skulle verkligen uppskatta din syn på det och tips på vad du tror är smartast…
Tack på förhand!
Ledsen för ett sent svar på denna relativt kniviga fråga. Ni har alltså bostäder värda c:a 2.3 Mkr och behöver säg 3.6 Mkr för en ny lägenhet vilket innebär att ni bara behöver låna 1.3 Mkr för er nya gemensamma lägenhet. Detta innebär alltså att ni behöver låna cirka 650 tkr per person vilket inte är jättemycket i dagens bostadsmarknad. Det försvårar förstås att ingen av er har fast jobb även om banker börjar lätta på sin syn om detta numera. Jag tror detta blir en bedömningsfråga för banken men jag tror att det bör gå vägen eftersom ert gemensamma lån blir så lågt.
Det jag rekommenderar är att ni går till er vanliga bank och berättar hur mycket ni planerar att köpa för, vad ni tror ni kan sälja för (som ni beskrev här) och samtidigt påvisar så gott ni kan hur säker er betalningsförmåga är, tex genom att visa löneutdrag från tidigare. Banken kommer vilja veta att ni inte slutar betala om ni får slut på projekt och därmed också löneinkomst. Bostadssäkerheten kommer dock inte vara en fråga eftersom ni endast får en belåning på cirka 30-40%, vilket är väldigt lite.
Angående månadsavgiften. När man köper t.e.x. en lägenhet och betalar det kontant, blir avgiftens kostnader bara för drift och underhåll?
Månadsavgiften har inget som helst att göra med om du betalar lägenheten kontant eller ej. Månadsavgiften står för de gemensamma kostnader som bostadsrättsföreningen har, tex lån, avfall, värme, renovering etc. Det har därför inte enbart heller att göra med bara din lägenhet utan hela bostaden (tex tak, trappor, port osv).
Kan inte beskriva i ord, så mycket som denna sidan har hjälpt mig.
Enkelt och otroligt lätt och förstå!!!
TUSEN TACK!
Jag kan inte heller beskriva i ord hur glad jag är att höra att guiden verkligen hjälper! Tack!
Tack för en bra guide. Mycket fakta som kan vara svår att hitta samlat på ett bra sätt.
Jag är glad att du gillade den!
Hej! Jag har en fråga om hur mycket man kan pruta på boräntan? Vi ska förmodligen byta bank och tänke försöka få ner boräntan. Den bank vi ska besöka har en rörlig 3 mån. ränta på 4,3%.
Mvh Linda
Se artikeln om hur du prutar räntan på bolånet.
Hej!
Vi behöver råd! Vi ser ingen lösning på vår situation!! Som alla vet så har banker krav idag att man måste ha köpare till ens nuvarande lgh innan man kan köpa någon ny. Jag är mammaledig nu, vi sålde vår lgh och ett tag efter det så blev min man arbetslös pga arbetsbrist. Vi har ingen ny bostad att flytta till. Vi hade lånelöfte men det var då vi hade jobb. Att få hyreslgh är omöjligt då väntetider ligger på flera år och vi får väl ingen bolån iheller antar jag även om vi klarar det ekonomiskt?? Vi har två barn och vi vill inte hamna på gatan, mår fruktansvärt dåligt av detta nu. Vad ska vi göra? Känns som hela världen rasar samman och tiden bara tickar iväg! Hjälp!! Hoppas på svar så snabbt som möjligt :(((
Hej,
Det är verkligen ingen rolig situation ni har hamnat i. Bor ni fortfarande i lägenheten ni har sålt för närvarande eller hyr ni i andra hand? Det är troligt att det blir svårt att få bolån med den situation ni är i men till er fördel så har ni ju (förmodar jag) pengar från lägenheten ni sålde som förhoppsningsvis räcker en bit på en ny bostad. Jag skulle rekommendera er att i första hand kolla med er nuvarande bank och se om de har förståelse för er situation och är villiga att ge er ett bolån, chansen finns ju och då är detta det bästa alternativet som är värt att prova. Om det inte fungerar kan ni kolla med BlueStep, Marginalen Bank och liknande och se vilka villkor och räntor de erbjuder. När din man (förhoppningsvis) får ett nytt jobb så kan ni förmodligen byta till en billigare bank. Detta kan dock bli en ganska dyr lösning på er (förmodat) redan svåra ekonomiska situation.
För att lösa er akuta bostadssituation så finns ju också andrahandsuthyrning. Nu vet jag inte var ni bor men om ni kan tänka er att bo lite utanför de mest populära områdena (tex centrala Stockholm) så behöver det inte bli så fasligt dyrt. Marknaden för andrahandsuthyrning har svängt lite mer åt hyresgästernas favör det senaste året så det behöver inte bli så dyrt.
I värsta fall får ni kanske överväga att temporärt flytta till en närliggande ort där bostadssituationen är bättre än i storstäderna men där kommunikationen till er nuvarande ort är goda. Jag tänker orter som Nyköping, Enköping osv om ni idag bor i Stockholm. Mycket hänger här på hur och när ni tror att din man kan tänkas få arbete igen.
Jag tror att det viktigaste är att ni tar ett beslut, även om det blir ett obekvämt, så att ni skaffar er en bostadssituation (och livsstil) som gör att ni inte går back varje månad i alla fall. Då kan ni hamna i en situation där pengarna från bostadsaffären snabbt försvinner och ni riskerar att hamna i en skuldfälla.
Hoppas verkligen det löser sig för er!
Tack för en fantastisk sida!
Jag ska snart investera i en Bostadsrätt och jag har verkligen ingen koll alls på vad man bör fråga och tänka på, så denna sida har varit oumbärlig! Framförallt alla avsnitt om bolån och blancolån och allt sånt som jag verkligen inte hade nån koll på innan jag hittade hit.
Keep up the good work!
Jätteroligt att höra!
Kan man köpa bostadsrätt och vara bokförd utomlands ( Island ) eller måste man ”bo” i Sverige ?
mvh,
B
Det spelar ingen roll var du är skriven någonstans så det ska gå bra, rent generellt.
Har en undran angående lån. Har en lägenhet idag med lån på 1,2milj. Lånen är bundna till 2014-06. Har nu funnit ett hus som vi evt vill köpa och undrar om man kan ”ta med” lånen till huset från lägenheten, d.v.s byta säkerhet för lånen till annan fastighet?
Frågan uppstår då lånen är bundna på 2,99% och räntan idag knappast kan ge oss samma deal.
Johan: Ja, det går bra så länge du tar lånet inom samma bank. Det kallas för ”säkerhetsbyte” och är valfritt att göra om det är fördelaktigt för en som kund, vilket det alltså är hos dig.
Hej jag har en fråga. Om jag köper en bostadsrätt men förlorar sedan jobbet, har jag fortfarande rätt till att bo kvar i lägenheten? eller måste jag sälja bostaden?
Harriet: Ja, det har du. Du måste förstås se till att du betalar månadsavgift och räntor. Det är först om du får problem med att betala dessa som du kan riskera att bli tvungen att sälja.
Mina kompisar har sålt sitt legenhet men när dem vill köpa andra legenhet får jag inte låna till nya på grund att jag och min fru er för gammal och pensioner.Kan de brytta kontrakt efter de har ingen bostad att flytta.de har pratar med meklara och han meddelade till köpare men dem vill få en liten orentiering .
Tack för hand. /Ingrid
Ingrid: Jag är lite osäker på exakt vad du menar men ska försöka svara. Tyvärr är det ju så att man inte kan bryta kontraktet för att man upptäcker att man inte kan få nytt lån till en ny bostad. Det låter lite konstigt att men inte helt otroligt att banken inte ger ett lån som åtminstone motsvarar det tidigare lånet.
Tack för en bra sida och guidning i lägenhetsköp!
Hej,
Jag har en fråga, för en tid sedan köpte vi ett hus till ett bra pris. Vi hade då inte sålt vårt egna hus, utan gick ut med det till försäljning efter. Vi fick inte det mäklaren trodde. Därav har vi inte dom 15% att lägga in i den nya bostaden.
Eftersom vi köpte huset billigt sa vår mäklare att hon kunde komma och göra en värdering på det nya huset, vilket vi tyckte var en strålande idé. Hon kunde värdera upp husets värde så att vi inte skulle behöva lägga in 15%. Beskrivning av huset är att det är byggt -02 med allt du kan tänka dig innehålla, och en tomt på 4800 kvadrat meter med pool. När vi tog upp kontakten med vår bank berättade detta så sa banken nej till värderingen. Min fråga är nu kan banken göra så? Kan vi lösa det på detta sätt så behöver vi inte ha blanco lån med högre ränta. Bankmannen sa att huset omöjligt kan ha stigit så mycket i värde på kort tid, jag försökte då förklara att marknadsvärdet och värdering kan se olika ut. Vi sålde vårt hus till ett lägre pris än vad mäklaren värderade huset till, bekanta till oss fick sitt hus värderat till ett pris som dom aldrig skulle få om dom skulle sälja idag. Jag ringde till samma bank men ett annat kontor som sa att det bästa för oss är att ha en värdering på huset och dom såg inget problem med det. Snarare ett problem att ha blanco lån på 15%. Men dom vill att vi tar det med den kontakt som vi redan har, den kontakten är aabsolut inte intresserad av att hjälpa oss med detta utan vi måste antingen spara ihop 15% eller ta blanco lån. Vad ska vi göra?
Värdering: När banken gör en bedömning av en bostads värde så utgår de ifrån de fakta som finns tillgängliga vilket är statistik, mäklarvärdering och marknadsvärdering. I många fall gör man en omvärdering av sin bostad efter att ha ägt den i ett par år eller gjort en renovering. Då förlitar sig banken på de faktorer som finns, vilket i princip är mäklarens värdering. Man gör också en bedömning om denna värdering är trolig, vilket det bör vara om mäklaren är seriös.
I ert fall så är bostaden såpass nysåld och även om bostadsmarknaden inte är perfekt så har ändå marknaden ”sagt sitt”. Det har varit en budgivning (gissar jag) och priset blev som det blev. Detta marknadspris är den bästa indikationen på vad denna bostad faktiskt är värd då det i praktiken faktiskt visat sig vara exakt vad marknaden tycker att bostaden är värd. Därför blir också mäklarens värdering sekundär och det är också därför banken tvivlar på att bostaden har stigit så mycket i värde sen sist.
Man kan likna det vid en undervärderad aktie på börsen. Aktien kanske säljs till ett ”billigt” pris som inte står i paritet med vad företaget egentligen ”är värt”. Men, marknaden gör (av olika anledningar) bedömningen att det är vad man vill betala för aktien och därmed blir även värdet på aktien enligt denna aktiekurs oavsett vad aktiemäklarna säger. Det finns en massa faktorer som spelar in, för både aktier och bostäder, och banken måste agera på vad de anser vara den lämpligaste värderingen vilket är, om det finns tillgängligt, ett aktuellt marknadsvärde.
Det ni eventuellt kan göra är att 1. få oberoende värderingar av flera mäklarfirmor som kan intyga att ni fått bostaden ”billigt” och att marknadsvärdet faktiskt ”borde” vara högre. 2. se om andra banker har en annan syn på det. Ha dock en aktiv dialog med banken och se om #1 skulle få dem att ändra åsikt. Det är långt ifrån säkert att detta kommer att hjälpa er.
Om ni verkligen fyndat så kommer tiden dock att tala för er. För varje månad blir marknadsvärdet, som ni köpte bostaden för, mindre aktuellt och en mäklares värdering blir mer och mer en signifikant bedömning av det egentliga värdet. Fram till dess så får ni nog ställa in er på att betala för ett blanco-lån.
Jag har lagt ett bud på en bostadsrätt. Mäklaren säger att han har informerat ägaren om budet. Budet är under acceptpriset. Nu har han annonserat ett nytt öppet hus på söndag, är det OK.
Jag ville dra tillbaka mitt bud och för att vänta och se vad som händer på söndag, då fick jag ett ganska otrevlit svar att man inte drar tillbaka ett bud, innan ägaren har svarat.
Vad tycker du?
Lola: Först och främst tycker jag aldrig att man ska acceptera att en mäklare är otrevlig mot en. Han använder det förmodligen som någon form av press på dig och det ska du inte ställa upp på. Du har all rätt i världen att dra tillbaka ett bud, framförallt när lägenheten går ut på omvisning. Du kan i princip ignorera mäklarens svar, har du sagt att du dragit tillbaka budet så har du gjort det. Mitt förslag är att du ger bostaden ett sämre bud på söndag. De gjorde ett drag i att satsa på en ny visning, ditt motdrag bör bli att sänka budet.
Hej Christoffer,
jag sitter i en lite knivig sits men tänkte att du som påläst säkert kan hitta på en lösning eller komma med något bra råd.
Jag har under en tid kikat runt lite på olika lösningar kring lån, speciellt blanco-lån, då jag inte har några undanlagda pengar och är intresserad av att köpa en bostadsrätt. Jag har blivit beviljad 75 000 kr genom GE Money Bank som jag sökte hipshaps genom Lendo – tyvärr räcker inte 75 000 kr så pass långt som jag önskar då jag är intresserad av lägenheter mellan 1,1 miljon till 1,3 miljoner. Jag kommer alltså att behöva ha runt 165 000-200 000 kr i kontantinsats för att kunna köpa en lägenhet i den prisklassen jag vill ha. Jag har även hört mig för hos 2 olika banker och de ber ofta om en medsökande. I mitt fall finns ingen medsökande och jag kan heller inte låna pengar av en närstående till en kontantinsats.
Jag har resonerat lite olika kring hur jag snabbast får tillgång till en högre kapitalinsats och ett köp.
1. Min första idé var att ta 3 lån. Ett lån till kapitalinsatsen, själva kapitalinsatsen och själva bottenlånet. Det i sig resulterar i otroligt höga kostnader på grund av räntorna och det känns ganska uteslutet.
2. Min andra idé var att själv spara ihop 50 000 kr (det tar mig cirka 10-11 månader), för att sedan använda dem till ett lån av kapitalinsatsen – för att sedan ta ett bottenlån. Alltså två lån (precis så som de flesta har det idag).
Jag är inte helt haj på det här med lån som du säkert hör, men det är svårt att vara påläst när de banker man ringer till ofta vänder ena örat till när man ber om hjälp för att förstå. Vad jag vill komma fram till är att jag helst vill ha ett lån nu och inte om 10-11 månader, hur löser jag det på bästa sätt utifrån mina förutsättningar?
Jag kan även lägga till att jag har en provanställning nu som kommer att övergå till en heltidsanställning, jag har inga anmärkningar och jag tjänar netto 240 000 kr/år.
JB: Det är ju tyvärr så att antingen har man pengarna tillgängliga i kontanter, som lån av närstående eller så får man låna från en eller flera banker. Nu förstår jag inte riktigt vad du menar med ditt första exempel (#1) men om du vill köpa bostaden nu så ter det sig som att din enda alternativ är att ta ett blancolån för att finansiera det och som det verkar då, ett lån på runt 100 000 kr till. Själva grundtanken med det nya systemet med bolånetak är ju att man inte ska gå in på bostadsmarknaden förrän man kan finansiera 15% med kontanta medel. Tanken är ju egentligen inte att man ska låna in-blanco för att kunna köpa en bostad, men jag förstår att det inte alltid är så lätt – ibland så måste man verkligen bara ha en bostad och det är inte alltid så lätt att hitta en hyresrätt under tiden.
Jag tror du sätter dig i en riskfylld och dyr sits med 150 000 kr i blancolån. Du kommer att få betala en hel del ränta och om du istället börjar spara så ger varje månad du kan spara ihop till kontantinsatsen mångdubbelt tillbaka. Kanske kan du hitta alternativa lösningar till hur du kan dra in mer pengar istället?
Hej!
Jag behöver köpa en bostadsrätt. tänker mig en liten etta om ca 30 kvm. I min stad kostar en sådan ca 1,5-2 mkr. Har inget att lägga som kontantinsats. Men äger dock en fastighet som är taxerat till ca 3,2 mkr och där det finns lån på ca 1,2 mkr. Kan jag ta ut lån på min fastighet så att jag ”slipper” lägga 15% i kontantinsats på den lilla lägenheten jag behöver köpa? Eventuellt ta ut 15%, dvs den framtida kontantinsatsen, som lån på min fastighet och sedan ta lån i en annan bank för resterande 85% av priset på lägenheten? Det jag alltså undrar är om det finns något sätt att komma undan kontantinsatsen då jag separerar från min nuvarande och behöver en egen bostad ganska snart. Kan tillägga att jag är fastanställd och deklarerar ca 280 tkr/år.
Tack på förhand!
Malin
Malin: Ber om ursäkt för sent svar här. Du kan absolut göra så att du belånar din andra fastighet såpass mycket att du kan ta ut tillräckligt mycket för att täcka den 15%-iga kontantinsatsen. Sen kan du använda vilken bank du vill för själva lånet. Detta förutsätter att du har utrymme till att ta ut mer lån på din fastighet och att banken anser att du har råd att leva med de räntor som det innebär för dig.
Hej
Undrar, om inte handpenningen kommit in efter ja.. nu är det 17 dagar, räknas det som kontraktsbrott?
Susanne: Vad står det i kontraktet om hur lång tid köparen har på sig att betala handpenningen?
Den skulle var betald efter 10 dgr, tror jag det var.
Susanne: Ja, då har köparen uppenbarligen inte följt kontraktet. Jag föreslår att du kontaktar mäklaren och talar med henne eller honom om hur ni ska gå vidare, eventuellt skadeståndskrav, avbrytande av kontrakt etc.
Hej Jag undrar vad som gäller när man skrivit på ett köpekontrakt. Köparen har skrivit under, fått beviljat lån hos banken och väntar på att sin bostad ska säljas. Inflyttning i dec. Nu drar banken tillbaka lånet pga, vet inte vad(sekretess)Kan den göra det när allt är unerskrivet hos banken? vad händer mig som säljare? Skadeståndskrav? Betalr köparen min nya hyra så läne eller vad gäller? Tack på förhand
Susanne: Om köpekontraktet är underskrivet och han inte har någon klausul om att ”kontraktet endast gäller om köparen får lån” så är det köparen som ligger illa till. Jag vet inte exakt vad du kan begära skadestånd för men kolla med mäklaren och eventuellt en jurist. Jag skriver om vikten av att få med denna klausul som köpare just för att man kan råka illa ut vid dessa tillfällen, framförallt som köpare (även om situationen knappast är rolig för säljaren heller).
Jag skrev i lördags på ett köpekontrakt på en bostad i Stockholm och har nu ångrat mig. Mäklaren vill påskynda kontraktsskrivningen där jag inte ville skriva något innan idag (måndag). Mäklaren stod dock på sig och vi skrev därför på i lördags. Jag tycker nu att det var fel att göra på detta vis och känner mig tvingad att skynda på mitt beslut som jag tycker nu inte var rätt. Kan jag göra något för att häva kontraktet?
Lennart: Tyvärr är det inte så mycket du kan göra förutsatt att ingen bryter mot klausulerna i kontraktet. Drar du dig ur nu kan det kosta. Jag skulle kontakta mäklaren och säljaren och meddela att du vill dra dig ur och att du kommer att orsaka besvär om så inte sker men också att du är beredd att kompensera för omkostnader. Att en mäklare står på sig för att få dig att skriva under är lite av hans eller hennes jobb.
Kanonbra info! Tack!
Kanonbra! Vad glad man blir när man hittar så här perfekt information när man som mest behöver den 🙂
Hej,
Jag har läst o läst väldigt länge angående bolån m.m. och blir inte riktigt klok, Hoppas någon kan hjälpa oss. Vår situation är som följande, gifta, ett barn. Båda har fast inkomst på ca 55000 tillsammans innan skatt. vi ha ca 60000 insparade MEN vi har betalninganmärkning eller små betalningsanmärkningar som nu är nollade (sanerade). Kan vi få ett lånelöfte eller är det helt kört. kan skaffa borgesman men ingen ”ekonomisk” hjälp kan vi få. skulle helst vilja ha ett lånelöst på ca 2mkr. lägenheterna vi kollar på i området ligger på ca 1,7mkr…….Finns det möjlighet för oss eller är det helt kört??
MVH Smr
Smr: Jag tror att svaren du letar efter ligger i vår artikel om betalningsanmärkning. Säg till (där) om du fortfarande behöver hjälp.
Kortfattat och jättebra information, tack så mycket : )
Jättebra att ni skapat boupplysningen.se. Är i färd med att köpa en bostadsrätt och utan er webbplats hade jag stått villrådig ”hur ska jag göra…”. Tack för att ni finns.
Tack, det värmer alltid att höra!
Vilken riktigt superbra lägenhetssida. Enkel utan att vara ytlig, heltäckande, känns objektiv. Välskriven. Tack!
Niklas: Jag är glad att du har användning för sidan och att den ligger på rätt nivå!
Hej!
Jag gjorde en kalkyl på SEBs hemsida för att se hur mycket ränteavdrag jag kan göra på en bostadsrätt. Dvs jag vill veta hur mkt ja får tillbaka på skatten varje år, om jag inte väljer att jämka varje månad.
Enligt SEBs kalkyl på ett lån på 1 900 000 och 7% (133 000 i räntekostnader per år) blir det 3325 kr per månad = 39 900 kr per år. Men detta betyder väl inte att jag får tillbaka 39 900 kr var år?
Enligt min egen beräkning så blir ränteavdraget 30% för upp till 100 000 och 21% över det. Dvs för 133 000 i räntekostnader per år blir avdraget (100 000*0.3)+(33 000*0.21) = 36 930 kr per år.
Dessutom sätts det väl i förhållande till vad jag tjänar? Tjänar jag 32 000 kr i månaden får jag 384 000 per år och efter 32% skatt har jag 261 120.
Drar jag av 36 930 av min årslön på 384 000 får jag 347 070 och efter skatt: 236 008.
Skillnaden är alltså ca 25 112 kr .
Så enligt min beräkning får jag tillbaka ca 25 000 kr per år och enligt SEB 39 900 kr.
Vad stämmer?
Christopher: Du har verkligen gjort en genomgående analys, bra där!
Angående din första fråga: Nej, det betyder inte att du får tillbaka 39 900 kr per år, det är vad du får dra av varje år. Det är ju mycket, mycket annat som spelar in på vad man har för kvarskatt eller överskjutande skatt. Man kan förenklat se det som att du får 39 900 kr mer än vad du skulle fått annars. Hade du haft kvarskatt på 10 000 kr får du istället 29 900 kr tillbaka.
Skillnaden mellan din uträkning och SEB:s är alltså att SEB bara tar hänsyn till vad du får dra av och det är ju det enda de kan räkna på. Din uträkning är ju en förenklad deklaration som räknar ut vad du faktiskt får tillbaka efter skatt, och det är två olika saker.
Även om det inte spelar någon roll så räknar du ju lite fel. Det är skillnaden mellan din bruttolön på 384′ och 261′ som är den skatt du betalat, c:a 123′. Det är en skatt du redan betalat men som du kan få tillbaka dessa 36 930 kr från.
Hej, jag undrar 2 saker. Hur många lägenheter kan man äga samtidigt samt kan man köpa en lägenhet idag och sälja inom tex 2månader? vad säger reglerna runt köp & sälj inom få månader?
Tack på förhand!
Du kan äga hur många lägenheter du vill och du kan sälja dem när du vill också. Det finns inga restriktioner på hur länge man måste äga en lägenhet.
Hej1
Jag och min man har ett topplån på ca 430,000 kr. Kan man inte välja att ”prova” att få ett lån i annan bank på den summan och på det viset ”slippa” topplånet, eftersom det är högre ränta?
Mvh Diana
Diana: Det är klart att man alltid vill ha billigare lån med lägre ränta men det är en fråga om banken tycker att er bostad är värd såpass mycket att det är lika säkert som ett bottenlån. Det går inte bara att ”ändra” ett topplån till ett bottenlån, om det vore så enkelt skulle ju ingen vilja ha ett topplån! Läs gärna artiklarna om bottenlån respektive topplån här på BoUpplysningen. De ger nog ganska många svar på dina frågor.
jag tänkte köpa ett hus för 1,3 miljoner hur mycket behöver man ha i kontant ????
Partik: Minst 15% av det, dvs 195 000 kr.
Hej. Jag undrar av vilka skäl en bostadsrättsförening har rätt att neka en köpare att bli medlem i föreningen? Vilka uppgifter brukar bostadsrättsföreningen normalt vilja ha på köparen? MVH
Eva: Det bör först påpekas att det är ovanligt att man inte blir medlem i föreningen om man köpt en bostadsrätt. Det som kan hindra en är ekonomiska skäl men om man köpt en bostadsrätt så innebär det i praktiken också ofta att man har råd att betala månadsavgiften.
En bostadsrättsföreningen kan skriva i stadgarna vad som krävs för att få bli medlem, vissa föreningar är till exempel äldreboenden och då måste man vara över en viss ålder. Dessa stadgar får dock inte stå i strid med lagen.
Den vanligaste anledningen till att bli nekad är att personen som kommer bo i lägenheten inte är samma person som är medlem i föreningen. Något som är vanligt om en förälder köper en bostad åt sitt barn men där barnet inte äger någon del av bostaden. Hur stor denna del är brukar stå i stadgarna.
Tackar så mycket för en användbar guide!
Tusen tack! Ska till banken om en kvart och fixa lånelöfte och hoppas på att kunna lägga mitt livs första bud i veckan. Jag är otroligt nervös men dom åtta stegen har lugnat mig något, nu har jag ett betydligt bättre utgångsläge. Bra gjort!
Hej!
Som det ser ut nu bor jag och min sambo med våra två barn i en bostadsrätt vi fortfarande har lån på. Vi börjar nu bli lite trångbodda och är väldigt sugna på att köpa hus. Jag studerar och min sambo har fast anställning. Huset vi är intresserade av ligger ute med ett pris på 995000 kr. Vi har lån kvar på bostadsrätten på 439000 kr. Tror inte det blir några problem att sälja och få igen de pengarna, med tanke på vad de andra lägenheterna gått för i detta huset. Hur ser prognoserna ut för vår del? Tror du det finns en chans till att få ett lån?
Med Vänliga Hälsningar
Kristina
Kristina: Menar du att du tror att ni kommer sälja er nuvarande bostadsrätt för c:a 439 000 så att ni i princip är skuldfria, men inte heller kan ta med er kontanter till nästa bostadsköp?
Om så är fallet är frågan om er ekonomiska historia (som jag antar är klanderfri eftersom ni redan har bolån) är ok och hur mycket ni tillsammans tjänar, var huset ni är intresserad av ligger osv.
Det jag skulle göra är att prata med banken och berätta det du just skrev för mig och fråga vad ni kan få ett lånelöfte för, förutsatt att ni går plus minus noll på er nuvarande bostadsrätt. Då får ni ett hum om hur mycket ni får låna.
Det är dock värt att notera att ni kommer att behöva sätta till 150 000 kr i kontanter när ni köper huset, alternativt ta ett privatlån för att nå upp till 150 000 kr.
Hej!
Jag hittade en lägenhet och började sätta ett bud genom samtalet med mäklare. Som jag fattat brukade en budgivning via nätet då alla kan vara med i budgivningen. Men det blev inte så i mitt fall. När jag kontaktade mäklaren sa han att bostaden var redan såld igår.
Men en månad senare alltså nu dök annonsen av samma lägenhet upp igen med över 10% dyrare.
Det syns inte att den renoverats.
Vilka orsaker kan man tänka på?
Jag har aldrig köpt en bostad och undrar lite om något finns fel i den.
Tack för svar på förhand.
Jag tror att det rent lagligt är möjligt för mäklaren att köpa bostadsrätten men det är mycket, mycket osannolikt. Det låter mycket troligare att säljaren och köparen kommit överens utanför budgivningen (enligt vad jag skrev tidigare) och att den nya ägaren antingen vill göra en snabb vinst alternativt att han ångrat sig.
En mäklare skulle förlora all trovärdighet om de spekulerade i sina egna prospekt om det kom ut, och det skulle komma ut.
Att hon inte ringt dig kan bero på ett flertal olika saker, tex stress samt att eftersom köpet gick till utanför budgivningen så var de andra spekulanterna inte lika intressanta för mäklaren att komma ihåg.
hej jag undrar om det går att få ner reavinstskatten någonting om man har belånat den mer efter köp. alltså tex
köpt för 500 000, senare belånat ytterligare 300 000 och säljer för 1 000 000. Alltså 500 000 i vinst innan mäklararvode och ett totalt lån på 800 000, går det att använda på något sätt, eller måste man skatta på den faktiska vinsten, 500 000?
Hur funkar det dessutom om man har använt de 300 000 till att köpa lägenhet i ett annat EU land?
Tacksam för svar!
L: Det är, som du skriver, de 500 000 kr du ska vinstskatta för. Det är i sammanhanget oväsentligt hur du finansierat (belånat) köpet.
Om du använt en del av de 300 000 kr för att köpa något annat så kommer det beskattas separat.
Hejsan.
Jag ska köpa en bostadsrätt för ca 2,1 miljoner, och jag har 600000 att lägga i handpenning.. Problemet är att jag endast är fast anställd på 50%, vilket gör att får ut ca 10000 från jobbet, och ca 6 tkr från a-kassan.. Får jag ta ett lån om min mamma står som medsökande (men ej bor i lägenheten? )
Vänlia hälsningar,
Malin
Malin: Hej, det fungerar alldeles utmärkt att mamma står för en viss del av lånet. Sen är det upp till banken att godkänna om er betalningsförmåga och risk är tillräcklig för att få lånet. Har du fått ett lånelöfte?
Hej!
Jag bor nu i hyresrätt och har en hyra på 6400kr i månaden, vill köpa mig en lgh istället men har en del kreditskulder men inga betalningsanmärkningar och jag har fast tjänst. Kan jag baka in de småskulder jag har i ett bolån och låna till ett handpenninglån också och alltså få låna ihop till hela bostaden? Vilken bank ska jag vända mig till isf??
malin: Dina kreditskulder ska inte spela någon större roll men banken tar förstås hänsyn till dem. Allt beror på hur stora de är. Tänk också på att om du verkar ansvarslös med dina kreditkort kan banken ta med det i bedömningen om du ska få lån eller inte.
Förutsatt att du kan få lån för hela lägenheten brukar det inte vara några problem att baka in gamla skulder där. Att få lån för hela lägenheten är dock svårt just nu, mig veterligen finns det ingen bank som erbjuder 100%-ig finansiering för tillfället.
Det finns en helrad med misstankar just med den objekt och hört en massa från just den mäklare som säljer. De visade sig att budgivare var oseriös. När de hade lagt sitt senaste bud och när vi inte budade över drog de tillbaka budet. Våra misstankar växte och växte vi var inte ett dug förvånad när mäklare ringde till oss igen. Mäklare ringer till oss och säger att vi har då första tjing på objektet och godtar vårt senaste bud. Känns som vi har budat mot mäklaren som har försökt fått det högsta priset??? Visst har mäklare väldigt mkt att förlora men samtidigt e det väldigt svårt att bevisa det. Så tyvärr bestämde vi oss att lägga ner. I nuläget känns det jätte osäker med öppen budgivning.
Johan: Min syn på det hela är det behöver inte nödvändigtvis vara mäklaren som har lagt konstiga bud.
Att buda är inte bindande (vilket man kan diskutera om det vore) och det innebär i princip att Omogna Osäkra Oskar kan buda upp till 3 Mkr om han vill men sen få kalla fötter när han inser vad han gjort, och att det inte är ett Supernintendo på Ebay han håller på att köpa.
Detta tror jag är betydligt vanligare än fejkade bud från mäklarna. Det är väldigt vanligt att man får kalla fötter när man inser hur mycket pengar det handlar om.
Det är dock mäklarens uppgift att kvalificera budgivarna så att de är seriösa i sina bud, men det kan nog vara svårt också.
Är det möjligt att ångra sig vid försäljning av sin bostadsrätt om man skrivit avtal och tagit emot handpenning?
Tacksam för svar
Tommy: Nej, det kan man inte – det är just av den anledningen man skriver på. Det är klart man kan komma ut ur situationen men inte utan större besvär = hög kostnad.
Vi håller på med en budgivning. Det känns som att mäklare ”hittat” i sista stund en till budgivare för att trissa upp priset. Hur ska man går till väga för att får reda på hur det ligger till. Mäklaren säger att vi kommer att får all information på alla som har budat men hur vet vi att den stämmer. Kan det vara en bekant till mäklare? Nackdelen är väll att vi har visat för mkt intresse till mäklaren. Känner någon till det här problemet?
Johan: Jag tror inte att det är så vanligt med påhittade budgivare som folk generellt tror. Mäklarfirmorna kan åka på ordentligt med skit om någon kommer på dem med detta. Man har helt enkelt väldigt mycket att förlora.
Sen är det inte så konstigt att det dyker upp köpare i sista minuten. Mäklarna gör ju allt de kan för att detta just ska hända. De lär ringa varenda alternativ de har i adressboken innan de stänger försäljningen, det är deras jobb helt enkelt.
Hej jo funderar på att köpa en bostdsrätt. Den bostadsrätt som jag tänker på har en månadshyra på 3300kr. Undrar då vart pengarna går till och hur de används. Varför ska man betala en hyra på nånting som man äger? Grymt bra guide tack så länge
André: Månadsavgiften är ingen hyra utan en avgift (även om 3 300 kr alltid är 3 300 kr). Den är till för att betala de gemensamma löpande kostnaderna i bostadsrättsföreningen, tex räntor, underhåll, amorteringar etc.
I en nystartad förening så brukar månadsavgiften vara ganska hög då man har mycket lån, men i en äldre så brukar den vara lägre – generellt sett. Min egna bostadsrättsförening har tex inga lån och därmed väldigt låg avgift.
Underbar guide, tack så mycket! Fastighetsmäklarnämnden har inte mycket att komma med.
Vilken superbra sida! Jag har lärt mig massor och kommer definitivt att läsa mer ju närmare lägenhetsköp jag kommer. Tusen tack för detta!
Muntligt avtal om fastighetsköp är INTE giltigt. Enligt Jordabalken 4:1, måste ett köp av fast egendom för att vara bindande ingås skriftligen.
Magnus: Nej, det stämmer. Men man kan lätt tolka att en affär är i hamn om mäklaren säger att man ska komma över och skriva kontraktet eller att man vunnit budgivningen. Det är dock viktigt som du skriver att det är först när man skrivit på som det gäller.
Väldigt bra sida. perfekt för någon som är ”ny”. verkar som att alla de viktigaste delarna är med =) Tack.
Hej!
Bra sida! skulle ha läst den innan jag köpte…
När jag nu köpt och bott ett tag hittar jag ju fel tex sviktande golv i köket och att diskmaskinen inte går att dra ut pga av att de lagt in nytt golv ovanpå.
Det finns alltså inga ”dolda fel”?
Kan min egen hemförsäkring täcka detta?
Hur ska jag gå tillväga?
Tcksam för svar!
Annika
Annika: De felen du talar om kommer knappast att täckas in av hemförsäkringen och är typiskt såna saker som du egentligen borde ha upptäckt vid visningen, är jag rädd. Hemförsäkringar brukar typiskt täcka saker som händer i lägenheten av olycka, tex brand, stöld, vattenskador etc.
Det är väl så att det som finns med i objektbeskrivningen, tex ”Rostfri spis och fläkt från Elektrolux (07)” så ska det ingå vid köp. Om det av någon anledning är utelämnat i objekbeskrivningen bör man säkerställa att det följer med vid köp.
Dane: Ja, står det med i objektsbeskrivningen så bör det verkligen ingå men jag är osäker i detta juridiskt finstilta. Det är som sagt en gråzon men det som är klart är att man bör fråga mäklaren.
”Du bör också få specificerat vad från lägenhetens utrustning som ingår i köpet, tex. mikrovågsugn, duschkabin, spis mm. Är det säljarens personliga utrustning har denne rätt att få ta med sig detta!”
Duschkabin och spis är ju fast egendom som säljaren inte har minsta rätt att ta med sig.
Mangan: Nej, det räknas faktiskt inte som fast egendom även om det nästan alltid ingår. Dessa typer av ”lägenhetstillbehör” är en gråzon man bör diskutera med mäklaren innan man skriver på.
Mycket bra sammanfattning. Hade inte särskilt mycket koll men nu – bara ca 30 min senare – känner jag mig närmast som en expert. Stort tack!
Tack så mycket för en kanonbra sida!
Mycket informativ och lättsam.
Vissa källor hävdar att stammar bör bytas efter ca 50 år. Finns det några mer precisa riktlinjer? Går i tankar att köpa en bostad i en ny brf med stora lån där stammar byttes för 30 år sedan. Bör jag dra öronen åt mig?
Chris: 40-50 år är ”normalt” men därifrån kan det variera en del. Detta är annars typiskt ett läge då jag skulle ringa ordföranden och höra hur deras planer ser ut för stambyte. Då har du också ett ess på hand utöver de andra spekulanterna, du vet något de (förmodligen) inte vet.
(Kommentaren redigerad i efterhand)
Vi har reserverat en NY LÄGENHET.
Nu ska vi skriva kontrakt med handpenning på 50.000 kr, eftersom alla lägenheter är tingade, så bygget kan starta nu
Men mycket kan ju inträffa, i dessa oroliga tider fram till inflyttningen om ca 1 år…..
Tänk om nån av oss blir arbetslös eller räntan blir för hög innan vi hunnit tecknat lånen ??
– FINNS DET NÅN FÖRSÄKRING, utifall vi inte kommer att ha råd att flytta in när det är klart? Va händer annars ?
Cickan: Det finns så kallade bolåneförsäkringar som borde kunna vara till hjälp för er.
Tack för en bra och lättläst/förståelig guide. Vill man djupdyka i någon del finns det ju faktiskt andra sidor till det ändamålet 🙂
Hej Christoffer! Tack för en bra site!
Vem bär ansvaret för att stammarna funkar som de ska i bostadsrätt?
Vad händer om ett stambyte uteblir och rören läcker med vattenskador mm som följd? Vem betalar reparationen och renovering av detta?
Niklas:
Roligt att du uppskattar sidan! Det är bostadsrättsföreningen som ansvarar för att stammarna till din lägenhet fungerar och således ska de betala för renovering och reparation vid eventuell läcka.
Hej, Jag vill köpa en bostadsrätt. Jag skulle välja veta hur mycket man måste betala för andra kostnader som lägfart,…
ack för hjälpen!
Mehdi: Lagfart är något man behöver vid köp av fast egendom och en bostadsrätt är inte en fast egendom per se utan snarare en rätt att bo i lägenheten. M.a.o. så är inte lagfart något man behöver bry sig om vid köp av bostadsrätt.
Hur brukar det se ut med amorteringstiden på ett bostadsrättslån? Hörde av någon att på bostadsrättslån måste man betala tillbaks allt inom 15 år. Hur brukar det ligga till?
Mvh
Christian: Det brukar inte vara någon utsatt amorteringstid för bostadsrättslån. Oftast behöver man bara amortera till en viss procentsats av lånebeloppet, för något år sedan var denna procentsats kring 90 %. Man kan ju tänka sig själv att det praktiskt taget är omöjligt att amortera av ett lån på ett par miljoner kronor. Sen skulle ju inte bankerna tjäna pengar om man inte hade pengar lånade hos dem heller.
Ville bara tacka för en kanonguide!
Har börjat leta efter radhus och det här var precis vad jag letade efter 🙂
Visserligen är guiden riktad mot bostadsrätt men funkar lika bra för mitt syfte.
Tack för en fin sida med mycket information inför stundande affärer
Hej
Tack för en sida där en novis kan läsa och faktiskt förstå vad det står. Har använt sidan flera gånger, tack.
Lotta
Tack för en bra steg-för-steg-guide! Har lärt mig mycket 🙂
Vill också bara säga tack för bra, enkel och rak information. Jag har lärt mig mycket och känner mig genast säkrare. TACK!
Emma och Haoujin: Roligt att ni uppskattar sidan – det är alltid jätteroligt att få positiv feedback! Mvh Christoffer
tja!
Är bara tvungen att lämna lite feadback på denna sida!
Den är hur bra som helst, är en färsking på marknaden men blev helt plötsligt hur smart som helt och ”upplyst” på saker och ting kring bostäder.. en kanonsida, mycket bra gjort och detaljrikt..
mvh
Om bostadsrätten äe pantsatt, hur påverkar det mig som köpare?
Hanna: Att bostadsrätten är pantsatt betyder att den nuvarande ägaren har tagit bolån med bostaden som säkerhet (dvs ett helt vanligt bolån). När han säljer bostaden till dig så löser han sin skuld till banken, det påverkar inte dig över huvud taget.
Om jag tar ett handpenningslån hos t.ex. swedbank, är jag då tvungen att ta resten av lånet där också eller har jag tid på mig att jämföra banker efter att jag skrivit kontraktet och lämnat handpenningen?
Anna: Detta är alltid en fråga från bank till bank men jag har svårt att se att de skulle gå med på det. Du kan förstås alltid ta lånet på Swedbank och sen byta på direkten men det är minst sagt impopulärt.
Tack för en lättläst och begriplig guide.
Ska precis skriva på kontraktet för min första lägenhet. Det känns bra att ha fått
lite mer insikt i hur det fungerar.
vad innebär det om inte stambyten är gjorda i en bostadsrätt.
Maria: Det beror på när stammarna sattes in och när de byttes senast (vilket oftast är gjort NÅN gång, frågan är bara när). Var det ett par decennier sedan är det troligt att stammarna snart kommer bytas.
När man byter stammar så innebär det ofta en hel del olägenheter, som att man inte kan använda badrum och/eller kök under en viss period. Det kan dåna en hel del i huset vid borrningar och så när de arbetar hos grannen. Du kan få räkna med att bo någon eller några veckor någon annanstans.
Fördelen med stambyte är att man oftast kan passa på att byta ut fult gammalt kakel och så.
Tack så mycket.
Underbar guide.
Kan jag byta bank trots att jag bundit räntan på mitt bottenlån på 3 år? Topplånet är rörligt.
Anna:
Ja, det ska gå bra men du kan eventuellt få betala extra för det. Har räntan gått upp sen du band det (och räntan har ju gått upp en del) så betalar du en mellanskillnad. Ring din bank och kolla hur mycket det kan bli.
Kan säljaren stämma mig om jag inte skrivit på köpavtalet?Är köpavtalet bindande vid muntlig överenskomelse?
Vad kul att det är så många som uppskattar och har användning för guiden!
Ang. muntliga avtal så är ett muntligt avtal också ett avtal. En säljare kan förstås alltid stämma en men det är förstås extremt svårt att bevisa att det fanns ett muntligt avtal. Det är ju hela anledningen till att alla avtal är skriftliga.
Jag är dock även här inte säker till 100 % exakt hur det fungerar. Någon annan som vet närmare?
Mycket bra hemsida. Enda kritiken är att det känns som om den är lite vinklad mot storstädernas bostadsmarknad.
Vad menas med arvode vid köp av bostadsrätt?
Arvode är det mäklaren tar ut för att sälja lägenheten, vanligtvis en provision på ett par procent.
Var hittar man en oberoende besiktningsperson?
Du hittar oberoende besiktningsmän via Sveriges Byggingenjörers Riksförbund, SBR, eller Handelskammaren.
Sök också på tex hitta.se eller eniro.se så kan du hitta besiktningsmän på din ort.
Tack så mycket för en kanonbra guide! Jag är på väg att köpa min första bostadsrätt och en guide har hjälpt mig att räta ut många frågetecken.
Kanon! Tack för hjälpen, jag är nybörjare och lärde mig mycket!
Kan jag ångra köp av en bostadsrätt efter att kontrakt är skrivet?
Ett kontrakt är ett kontrakt och det kan inte brytas, utan att säljaren kan kräva skadestånd. Exakt hur mycket och under vilka förutsättningar kan jag inte svara på. Det beror också på vad som står i kontraktet.
ungefär vilket skadestånd?
lägsta belopp?
högsta belopp?