Köpa bostad
Uppdaterad: 2 maj, 2023
Ett bostadsköp är en av de största affärerna du gör i ditt liv. Därför krävs det att du har tänkt igenom ditt bostadsköp noga. Vissa bostadsaffärer blir klara på ett par dagar medan andra kan ta lite längre tid.
Köpprocessen är i princip densamma oavsett om du köper ett hus eller en bostadsrätt. Det som skiljer mellan de olika bostadsformerna är informationen om bostaden och att hus oftare besiktigas för att undvika att missa fel och brister i bostaden.
Första gången du köper en bostad kan det kännas svårt att veta vad du ska titta efter. Här hittar du information om allt du behöver tänka på inför ditt bostadsköp.
Så går ett bostadsköp till
De flesta bostäder förmedlas av en mäklare. Det är både tryggare och säkrare att köpa bostad genom en mäklare än att köpa en bostad direkt från en privatperson. Men det går att köpa bostäder privat, dvs utan mäklare också. På vår sida om att köpa bostad utan mäklare kan du läsa mer om vad du skall tänka på i den situationen.
1. Skaffa lånelöfte
När du bestämt dig för att du vill köpa en bostad är det dags att skaffa ett lånelöfte. Ett lånelöfte är ett besked från banken på hur mycket du får låna till bostad. Banken samlar in uppgifter om hur din ekonomi ser ut och vilka inkomster du har. De gör även en kreditupplysning på dig. De räknar sedan fram hur stort bolån de kan erbjuda dig. När du vet hur mycket du får låna så vet du hur dyr bostad du har råd med.
Om du använder en bolåneförmedlare så får du erbjudanden från flera olika banker och långivare med en enda ansökan. Det är helt gratis att använda en låneförmedlare och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Du får i princip alltid låna den summa du har fått lånelöfte för, men eftersom lånelöftet inte är bindande för varken dig eller banken kan du aldrig vara helt säker. Banken har rätt att neka ett bolån de har gett lånelöfte för. Det är dock extremt ovanligt att en bank nekar ett bolån som de givit lånelöfte för om inte dina ekonomiska förutsättningarna har ändrats radikalt, om du blivit av med jobbet till exempel.
Några anledningar till att banken kan neka ditt bolån
- Din ekonomiska situation har ändrats. Om du exempelvis blir uppsagd, får förändrad lön eller andra arbetstider är det inte säkert att banken står fast vid lånelöftet. Anmäl därför alla ändringar i din ekonomiska situation till den berörda banken.
- Bostaden godkänns inte som säkerhet av banken. Innan banken beviljar bolånet måste de veta vilket objekt de har som säkerhet. Om banken bedömer att bostaden du vill köpa inte är tillräcklig som säkerhet för bolånet kan de vägra att låna ut pengar. Var därför mycket tydlig mot din bank med vilket objekt du ska köpa och skriv inte under ett bindande kontrakt innan din bank godkänt bostaden.
Eftersom lånelöftet inte är bindande ska du aldrig skriva på ett köpeavtal förrän du har fått ett klart besked om bolån från banken. Om du ändå måste göra det ska du tala med mäklaren om att få med en klausul i avtalet om att köpet bara är giltigt om låneansökan godkänns. Om en sådan klausul inte finns och du skulle ångra ditt bostadsköp efter att du har skrivit på kontraktet kan du bli skadeståndsskyldig.
- Läs mer om hur en klausul för bankens godkännande av bostaden fungerar
Andra förutsättningar för ett bolån
Bolånet får utgöra max 85 procent av bostadens värde. De övriga 15 procenten, som även kallas kontantinsats, måste du kunna betala själv. Om du inte har lyckats spara ihop tillräckligt mycket pengar till går det ibland att låna till kontantinsatsen.
Banken gör en kvar-att-leva-på-kalkyl
Bankerna utgår alltid ifrån en kvar-att-leva-på-kalkyl när de räknar på lånelöften. Det innebär att du måste ha en viss summa pengar kvar efter att ha betalat kostnader för lånet, bostaden och hushållskostnader.
- Du kan räkna ut vad ditt bolån kommer att kosta med hjälp av vår bolånekalkyl.
- Du kan även få hjälp med att räkna ut hur mycket du får låna till bostaden.
2. Hitta bostad
När du har fått ett lånelöfte är det dags att börja leta bostad. För att hitta din drömbostad kan du leta bland de bostadsannonser som finns på nätet eller ta hjälp av en mäklare.
Hemnet är den största hemsidan för annonsering av bostadsförsäljningar men det kan även vara värt att kika på Boneo.se och Blocket.se.
Kika även på kommande bostäder, dvs bostäder som skall säljas inom kort. Både hemnet och Boneo listar denna typ av annonser. Anmäl intresse till mäklaren om du hittar en kommande bostad som är intressant.
3. Gå igenom objektsbeskrivningen
Objektsbeskrivningen är en skriftlig beskrivning av bostaden som innehåller värdefull information för dig som köpare. Du hittar objektsbeskrivningen i bostadsannonsen och du kommer även att få en objektsbeskrivning av mäklaren på visningen.
I objektsbeskrivningen står det till exempel om bostadens storlek, ålder, driftkostnader och ibland även om eventuella fel och brister. Objektsbeskrivningen för ett hus och en bostadsrätt skiljer sig åt litegrann.
En objektsbeskrivning för hus måste innehålla
- Fastighetens beteckning
- Taxeringsvärde
- Tomtstorlek
- Boarea och biarea
- Byggnadssätt
- Driftkostnader
- Gemensamhetsanläggnigar
- Inteckningar
En objektsbeskrivning för bostadsrätt måste innehålla
- Bostadsrättsföreningens namn
- Andelstal
- Lägenhetsnummer
- Boarea och biarea
- Årsavgift och driftkostnader
- Pantsättning av bostaden
- Upplåten mark
Hus har oftast en mer omfattande objektsbeskrivning eftersom man har ett större ansvar som husägare än som bostadsrättsägare.
Om det skulle bli något fel på exempelvis fasad, fönster eller vissa el- och vattenledningar är det bostadsrättsföreningen som står för kostnaderna i en bostadsrätt. För hus är det du som ägare som måste åtgärda och bekosta byte och reparation av allt som går sönder på fastigheten.
4. Undersök bostaden på visningen
Du som köpare har undersökningsplikt. Undersökningsplikten gäller alla utrymmen i bostaden. Det är ditt ansvar att skaffa dig en uppfattning om bostadens skick och avgöra om det är ett bra köp. Om du känner dig osäker bör du ta med dig en kunnig person som hjälper dig att undersöka bostaden ytligt på visningen.
Köper du ett hus rekommenderar vi alltid att du anlitar en besiktningsman och besiktigar bostaden ordentligt så länge huset inte är helt nytt och det finns garantier som täcker alla fel och brister som kan uppkomma.
Köper du en bostadsrätt bör du göra en besiktning om du känner dig osäker på skicket. Bostadsrätter besiktigas vanligtvis inte idag eftersom man har ett begränsat ansvar som ägare av en bostadsrätt. De flesta nöjer sig med att titta på bostaden på visningen.
På visningen har du möjlighet att ta reda på så mycket information som möjligt om bostaden. För att komma ihåg vad du ska titta efter är det bra om du har en checklista med dig. I checklistan står det vad du behöver titta efter i alla rum. Tänk på att du skall undersöka ordentligt och testa alla vitvaror så att de fungerar som de skall. Slarvar du med din undersökningsplikt har du inte alltid rätt att kräva ersättning för eventuella fel i efterhand.
Dolda fel
Fel som går att upptäcka vid en besiktning faller under undersökningsplikten. De har man alltså ingen rätt att få ersättning för av säljaren. Om felet inte går att upptäcka vid en besiktning är det ett så kallat dolt fel. Exempel på ett dolt fel är en fuktskada i badrummet som inte går att upptäcka vid en besiktning.
- Dolda fel i hus har man rätt till ersättning för i upp till 10 år efter köpet.
- Dolda fel i bostadsrätter har man rätt till ersättning i upp till 2 år efter köpet.
5. Delta i budgivningen
När du hittar en bostad som du vill ha är det dags att delta i budgivningen. Men tänk på att hålla dig inom ramen för din budget och försök att inte ”dras med” i budgivningen längre än du planerat. Budgivningen sköter mäklaren via sitt it-system som skickar ut sms till alla inblandade varje gången det kommer in ett nytt bud. Mäklaren ringer även runt till alla budgivare och förklarar hur processen går till.
- I vår artikel: strategi för budgivning kan du läsa mer om hur en budgivning kan gå till och vi ger exempel på olika budgivningsstrategier du kan använda för att vinna budgivningen.
Innan du lägger bud bör du, som vi nämner ovan, ha lånelöftet klart. Vissa mäklare kräver det för att du skall få delta i budgivningen.
6. Kontakta banken
När du vunnit budgivningen är det dags att kontakta banken. Du tar kontakt med banken och berättar att du har vunnit budgivningen och när det är dags att skriva kontrakt. Bolåneansökan gäller bara för den bostaden som du ska skriva kontrakt på. Banken gör en utvärdering av bostaden för att se så att den godkänns som säkerhet för lånet. Banken gör även en egen värdering av bostaden för att se om priset stämmer överens med marknadsvärdet. Därefter omvandlar banken lånelöftet till en bolåneansökan och tar fram ett låneupplägg.
7. Skriv kontrakt och betala handpenning
När budgivningen är avklarad ska ett kontrakt skrivas. Det är inte förrän köparen och säljaren har signerat köpekontraktet som köpet av bostaden blir juridiskt bindande. Det är viktigt att du läser igenom kontraktet och förstår vad du skriver på. Det är också viktigt att alla eventuella villkor/klausuler kommer med i kontraktet. Om ni exempelvis kommit överens om att du skall få 2 veckor på dig att besiktiga bostaden så måste ett besiktningsvillkor stå med i kontraktet. Om villkoret/klausulen inte står med i kontraktet är du bunden vid köpet och kan inte ångra dig ifall det skulle dyka upp oväntade fel eller brister vid besiktningen.
Kontraktet skrivs på tillsammans med mäklare och säljare och kontraktsskrivningen sker oftast på mäklarens kontor. I kontraktet bestäms även tillträdesdatum. Handpenningen, som vanligtvis är 10 procent av hela köpeskillingen betalas normalt in på mäklarens handpenningskonto inom 5-7 dagar från kontraktsskrivningen.
Varken du eller säljaren är bundna till någonting innan kontraktet är påskrivet. Du har därför alltid rätt att dra tillbaka ditt bud om du av någon anledning ångrar dig. På samma vis kan säljaren ångra sig och hålla tillbaka affären. Det här hör inte till vanligheterna, men det kan vara bra att känna till att det inte strider mot lagen.
Enligt lag måste följande vara med i köpekontraktet
- Bostadens pris
- En överlåtelseförklaring
- Underskrift av säljare och köpare
- Vid köp av bostadsrätt: Objektets adress, lägenhetsnummer, föreningens namn och dess organisationsnummer
- Vid köp av hus: Objektets fastighetsbeteckning
Det är inte ovanligt att köpekontraktet innehåller fler bestämmelser, men det är dessa punkter som enligt lag måste vara med för att avtalet ska vara giltigt.
Se till att alla villkor du och säljaren kommer överens om skrivs in i kontraktet. Finns inte villkoren/klausulerna inskrivna i kontraktet blir det väldigt svårt att hävda att de existerar om det skulle bli problem i efterhand.
8. Boka en egen besiktning av bostaden
När du köper en bostad har du ett stort ansvar och din undersökningsplikt är väldigt omfattande. Ta därför hjälp av en besiktningsman eller kunnig person som hjälper dig att undersöka bostaden innan köpet om du känner dig osäker.
Hus besiktigas nästan alltid innan köp men även bostadsrätter besiktigas mer sällan. En tumregel är att du bör besiktiga en bostadsrätt om badrummet eller något annat våtrum är renoverat men våtrumsintyg eller garanti från snickarfirman som renoverat badrummet saknas. Du bör även besiktiga om du misstänker andra fel i bostadsrätten och inte har möjlighet att undersöka felet närmare på visningen.
En besiktningsman är noggrann och går igenom ritningar, bygglov och andra handlingar. Därefter görs en okulär besiktning av bostaden och en riskanalys görs för bostaden. Riskanalysen tar upp saker som eventuellt skulle kunna bli till fel och brister i framtiden.
- I vår artikel om husbesiktning kan du läsa mer om hur det går till och vad som förväntas av dig som köpare.
9. Få tillträde till bostaden – få nycklarna & betala resten av köpeskillingen
Köpare och säljare kommer överens om tillträdesdatum till bostaden när de skriver kontrakt. När dagen för tillträdet kommer är det dags att betala resterande 90 % av köpeskillingen (handpenningen på 10% har du ju redan betalat). Man träffas vanligtvis på mäklarens kontor eller hos din bank. Där går man igenom alla papper och signerar likvidavräkningen och köpebrevet (köpebrev används endast i fastighetsaffärer, inte vid bostadsrättsaffärer).
När allt är signerat överförs köpeskillingen till säljarens bank som löser säljarens bolån och sätter in resterande pengar som blir kvar på säljarens konto. När det är klart får mäklaren ett kvitto av banken på överföringen som överlämnas. Sedan lämnar säljaren över nycklarna till köparen och tillträdet är klart.
När du fått nycklarna och tillträde till bostaden är det viktigt att gå igenom bostaden och kolla att den har blivit ordentligt städad, att inget som skulle ingått i köpet saknas och att det inte finns några nya fel/brister som uppkommit och inte fanns där när du undersökte bostaden innan köpet.
Ångra ett bostadsköp
En bostadsaffär är inte juridiskt bindande förrän både köpare och säljare har skrivit under kontraktet. Både köpare och säljare har alltså rätt att ångra sig innan kontraktet är påskrivet. Men när båda parter har skrivit på kontraktet är bostadsaffären juridiskt bindande.
Du kan häva köpet om du ångrar ditt bostadsköp efter att ni har skrivit kontrakt och hela bostadsaffären är genomförd. Men om du häver köpet kommer du att bli ersättningsskyldig till säljaren. Det kan bli väldigt dyrt eftersom du måste betala alla kostnader som tillkommer när säljaren ska genomföra en ny försäljning av bostaden. Om bostaden dessutom säljs för ett lägre pris än vad du köpte den för kan du bli skyldig att betala mellanskillnaden.
Då är det ofta bättre och billigare att, om man har möjligheten, genomföra köpet och sedan sälja bostaden vidare själv istället.
Vanliga frågor om Köpa bostad
Det absolut viktigaste när man ska köpa en bostad är att man inte stressar igenom affären. Ta därför din tid och undersök bostaden närmare. Gå på flera visningar och kolla prisbilden i området. Förhasta dig inte heller i budgivningen så att du först vid tillträdet inser att du betalde mer än vad du egentligen hade velat. Läs mer i artikeln.
Ja, förutsatt att du får ett bolån eller att du har kapital för att täcka bostadens värde kan du köpa en bostadsrätt. Bostadsrättsföreningen kan dock neka dig att bli medlem vilket innebär att du inte kan tillträda bostadsrätten och att köpet återgår. I praktiken är detta mycket ovanligt men om det sker kan det överklagas till hyresnämnden.
Detta är en mycket svår fråga att svara på utan vidare information och kunskap om området. Det bästa sättet att avgöra prisbilden för en viss bostad är att gå på flera visningar i området och se vilka priser dessa bostäder går för. För att läsa mer om hur bostäder värderas och hur utgångspriset sätts kan du läsa vår artikel om att värdera bostäder.
Hur du väljer att lägga upp din bostadsränta beror på din ekonomiska situation. Historiskt sett har en rörlig ränta varit det billigaste alternativet över tid men en fast ränta kan vara förmånligt dels för den som vill veta sina räntekostnader i framtiden och i vissa räntelägen. Vill du läsa mer om rörlig och fast ränta kan läsa vår artikel om detta.
Bottenlån och topplån är gamla termer och används inte idag. Bottenlånet innebar det billigare och större delen av lånet, det som i dag kallas bolånet. Topplånet var i stället den del som inte täcktes av det större och billigare lånet, lite förenklat kan man säga att det motsvaras av dagens kontantinsatslån. Vill du läsa mer om vad bottenlån och topplån innebär kan du läsa vidare på respektive sida om begreppen.
Det behöver inte nödvändigtvis inte vara något hinder att din ekonomiska situation inte är perfekt. Det kan dock göra processen kring att få bolån betydligt svårare och du kan få söka dig till flera banker för att kunna få ett bolån. Beroende på hur din ekonomiska situation ser ut kan du behöva söka bolån under speciella villkor.
Bluestep.se är en bank som erbjuder bolån till studenter och människor med betalningsanmärkningar.
Ja, men se till att du har finansieringen ordnad för affären innan du skriver ett kontrakt och köper en bostad innan du sålt din gamla. Du bör ha ett lånelöfte klart från banken om du inte kan betala den nya bostaden kontant.
Ja, detta kan ske. Affären är aldrig klar eller bindande förrän ett kontrakt har signerats av köpare och säljare och mäklaren är skyldig enligt lag att framföra alla bud som kommer in till säljaren.
Ja. Det är dock inte uppskattat av mäklaren eller säljaren.
Alla banker har olika fördelar, de lite större bankerna har fördelen med personlig konsultation och personlig bankman. Där brukar man också ha möjligheten att pruta på räntan. De nyare bankerna och instituten har ofta bra räntor och man ”slipper” förhandla om räntan. De banker som du kan överväga hittar du under vår sammanställning av banker.
Det är i princip alltid kontraktsdatumet som gäller. Tillträdesdatumet, dvs det datum du får nycklarna räknas alltså inte som det datum du köpte bostaden.
I teorin går det att köpa hus eller bostadsrätt utan handpenning, men eftersom det vore till nackdel för säljaren och mäklaren är det få försäljningar som inte kräver handpenning. Handpenningen som oftast är på 10% av bostadens pris är en sorts säkerhet för affären och används för att helt eller delvis reglera eventuella ersättningar vid kontraktsbrott.
Om köparen drar sig ur köpet behöver de oftast betala ersättning till säljaren. I så fall används handpenningen för att helt eller delvis reglera ersättningskravet. Om handpenningen är större än ersättningskravet ska köparen få tillbaka resten av handpenningen.

Kommentarer
Hej, vi har ett gammalt hus på landet som vi äger och bor i. Kan vi köpa ett nytt hus centralt och behålla det gamla huset på landet som landställe?
Hej,
Vi skrev på nytt lån (och överbryggningslån) igår på banken. Vi har även tre lån som var bundna som skulle läggas om för det nya bolånet. Banken tar 2.000 kr per lån för lägga om dessa, alltså totalt 6.000 kr. Plus en ”serviceavgift” för det nya lånet på 1.500 kr. Nu slapp vi första 6.000 kronorna, då banktjänstemannen hade glömt att informera oss om detta när vi band lånen i februari, men ändå – är det rimligt att de tar dessa höga administrativa avgifter när man lånar?
Hej
Jag köpt lägenheten och jag har skrivet kontrakten men jag har gött fel att skrivet kontrakten innan bolån så och banken vägrade låna mig så min fråga,Vad kan göra nu ?
Hej!
Måste köparnas andel stå med I köpeavtal för att lagfart skall bli godkänd?
Mvh Frida
Min svägerska köpte en bostadsrätt som nu innan tillträdet fått en vattenskada.
Lägenheten var nyrenoverad pga en annan vattenskada.
Föreningen har dålig soliditet och har inte medel för stambyte som troligtvis behövs.
Inflyttning är om 4 veckor och lägenheten hinner nog inte renoveras tills dess.
Går ett köp att hävas i ett sådant här fall med hänvisning till köplagen paragraf 17?
Hej!
Köpte en bostadsrätt direkt från bostadsrättsföreningen för två månader sedan. Fick idag brev om en 20% hyreshöjning fom nästa månad. Borde jag inte blivit informerad om det?
Då hade jag inte köpt lägenheten.
Kan jag överklaga det höga priset jag gav för lägenheten?
Med vänlig hälsning,
Åsa
Hej
Idag hörde jag från en vän att en bank sa till dem oavsett hur mycket pengar insatt de har, de får inte köpa fastighet över en viss värdet (let say 4.5 milioner) och det är beräknad baserad på deras månadslön.
Så jag blev lite förvånad! Kan banken bestämmer vad är taket för att köpa? varför de kan inte ha mer insatt och köpa dyrare objekt än detta?
Har ni hört eller vet ni om sånt lag?
Det är svårt att dra slutsatser utifrån om föreningen visar vinst eller förlust i Årsredovisningen. Alla nybyggen har så stora Avskrivningar att de alltid går med förlust de första 10-20 åren. I äldre föreningar är det lättare att se då posten Avskrivningar där är betydligt mindre. Därför är kassaflöde den säkraste metoden att få grepp om föreningens ekonomi. Kassaflödet i sig är ointressant, eftersom det beror på föreningens storlek. Det måste divideras med fastighetens bostadsyta. Som riktvärde bör kassaflödet vara minst 100 kr/kvm och år vid s k Normalår (inga större renoveringar har skett). Mer om detta kan man läsa om i: Köp rätt bostadsrätt.
Om jag skrivit på lånehandling för en bank men sedan får ett bättre erbjudande från en annan, kan jag då byta? Och utan att bli ersättningsskyldig? Detta menas innan tillträde till bostaden, men efter handpenning är lagd.
Har tittat på en intressant bostadsrätt där nuvarande ägare fördubblat lägenhetens yta genom att köpa loss källaren nedanför och inrett den med sovrum. Min fråga gäller bostadens yta ( och därmed marknadspris). Är den inredda källaren att betrakta som boyta eller biyta? Det nyinredda källarplanet är ½-trappa ned från gatan med samtliga rumsfönster i marknivå, förbundet med en invändig lägenhetstrapp och utrymningsdörr ut till trapphuset och övrig källarutrymmen ½-trappa ned. Mäklaren anger att hela lägenheten är boyta, men jag minns från tidigare sutteränghusboende reglerna såg annorlunda ut. Vad gäller?
En fråga ang lång tid mellan kontrakt och tillträde:
Vi vill köpa en bostadsrätt och säljaren vill att vi ska skriva kontrakt nu i slutet av maj och betala handpenning, men tillträdet är inte förrän den 10 november (Pga att säljaren får tillträde till ny bostad först den 1 Nov). Vi tycker att det är lång tid och känns otryggt om vi skulle bli sjuka eller råka ut för ngt annat under tiden. Om vi skulle tvingas backa ur blir vi skyldiga skadestånd. Hur kan vi lösa detta? Finns ngn försäkring som kan skydda mot ev skadestånd?
Hej.
Vi letar hus just nu, och har stabila jobb med mycket liten risk för förändrade ekonomiska förutsättningar nu under corona-tider. Vi köper först, säljer sen.
Om köparen av vår lägenhet skulle bli av med jobbet mellan kontraktskrivning och tillträde och då inte får bolån beviljat, vad händer då?
Vår bank har som krav att vi har försäljningskontrakt innan tillträde till nya bostaden.
Hej, vi har ungefär samma problem. Vi skrev på ett kontrakt om att köpa ett hus, lånade till handpenning och skulle lägga ut vår bostadsrätt till försäljning.
2-3 veckor senare var Corona ett faktum, så knappt någon kom på visningarna vi hade. Banken sa redan från början att det var inga problem att låna pengarna, men vi måste ha en köpare av våran bostadrätt för att få låna och göra klart affären. Vi kontaktade säljaren för att förklara läget, men han vägrade att skjuta fram tillträdes datumet, fastän vi erbjöd oss att betala dennes driftkostnad.
Om 3 veckor är det alltså bestämt att vi ska överta huset och affären ska göras klar, men vi kan inte då vi inte får låna pengar av banken.
Det här är ju en situation jag och min familj hamnat i helt utan att vi kunnat göra på annat sätt, finns det inget undantag att kontrakt inte är bindande vid tex krig, pandemier? Detta slår hela våran ekonomi i spillror.
Mvh Roger
Tack för en väl detaljerad artikel. Tyvärr så fick jag inte riktigt svar på mina frågor.
Jag o min fru har hamnat i en väldigt mörk och svår situation.
Vi har köpt en nyproduktion och lagt handpenning på den men pga rådande kaos med Covid-19 har min fru blivit uppsagd och därmed har vi förlorat vårt bolån. (Hon har under tiden fått en ny anställning men lånelöftet är redan brutet)
Jag själv jobbar som kock och har fortfarande ett jobb att gå till, men det kan ändras väldigt snabbt.
Vi äger lägenheten vi bor i nu, och ska försöka få den såld, då den affären blir grund för vårt köp av huset.
Iom att vi förmodligen inte kommer få nytt lånelöfte leder detta säkert till en enorm ekonomisk förlust för oss.
Finns det någonting vi kan göra för att förbättra vår situation?
Kan vi gå ur köpet pga världskrisen vi lever i nu?
Vi har ca 1,5 månad kvar tills tillträdet ska ske.
Vi uppskattar alla tips vi kan få.
Med vänlig hälsning,
Fredrik
Hej
Hur blir det med bostadsrätter , min dotter tänker göra en investering . Hon har ingen bråttom. Är de bättre att vänta nu med tanke på Corona viruset som kan sänka ekonomiska marknaden framöver .
Min fråga är… Om säljaren har laglig rätt att efter tillträdesdagen
besöka fastigheten, utan mitt medgivande för att hämta tex.skottkärra.Gräsklippare m.m
Finns regler för antal ggr,eller inom vilken tid,(dagar, veckor,må, ???)
Mvh.daneric
Varför tillåter man detta? Det är ett synligt och uppenbarligen bedrägeri i dagsljus.
Går det att uppskatta hur mycket driftkostnaden påverkar priset på en bostaden? Vi har nyligen har köpt ett bostadsrättsradhus där vår beräknade driftkostnad är ca 1000 kr/mån högre än vad säljaren angett i objektbeskrivningen.
Hej,
Stämmer det att köpekontraktet inte är bindande förens att handpenningen är betald?
Alltså, köpekontrakt skrivs dag 1 och handpenning betalas dag 10. Dagarna mellan kontraktskrivning och betalning av handpenningen är köpekontraktet inte bindande.
Mvh,
Rasmus
Hej
jag har skrivit kontrakt till en ny produktion och betalat 10% och tillträdet är om 2 månader min lån är villkoret att jag säljer min nuvarande lägenhet men det har varit svart att sälja min nuvarande lägenhet… vad hände om jag inte kan sälja innan tillträde och få inget lån… får jag tillbaka min 10% … det står att jag kan stå för skadestånd …. hur ska jag veta hur räknar dem skadeståndet?