Hyra bostad
Uppdaterad: 10 november, 2023
Här hittar du tips på hur du söker hyresbostad och information om vilka regler som gäller vid olika uthyrningar.
Innehåll
Olika bostadstyper
Lagar och regler skiljer sig åt beroende på vilken typ av bostad som hyrs. Därför har vi upprättat separata guider med information för respektive bostadstyp. Klicka dig vidare via länkarna till rätt guide:
Hyra lägenhet
🔗 Hyra lägenhet
🔗 Hyra i andrahand
🔗 Hyra studentbostad
Hyra hus
🔗 Hyra hus
🔗 Hyra hus utomlands
Hyra rum eller del av bostad som inneboende
🔗 Hyra rum
Så hittar du en bostad att hyra
- Bestäm vad du vill hyra. Vill du absolut hyra en lägenhet med förstahandskontrakt, eller kan du tänka dig att hyra i andra hand eller som inneboende? Vad som finns tillgängligt kan variera efter var du vill bo.
- Hitta bostäder att hyra. Beroende på vilken typ av bostad du är ute efter av finns det olika sätt att hitta rätt i hyresdjungeln. Till exempel kan du använda olika bostadsförmedlingar. Det kan också finnas uthyrningsannonser på Blocket eller sociala medier. Söker du ett förstahandskontrakt på en hyresrätt får du kontakta hyresvärdar och ställa dig i de olika bostadsköerna, exempelvis på Boplats.se.
- Visa intresse. När du hittat en bostad du vill hyra är det viktigt att du visar intresse. Kontakta hyresvärden och visa att du finns så kan du öka dina chanser att få bostaden. Hyresvärden kommer vilja ha information om dig innan de erbjuder dig ett kontrakt.
- Förhandla en skälig hyra. Det finns olika regler för hyran för olika typer av bostäder. Ta reda på vad som är en skälig hyra för just den bostaden du tänker hyra, så att du inte betalar för mycket.
- Skriv kontrakt. När du och din framtida hyresvärd är överens är det viktigt att ni utformar ett hyreskontrakt. Det ska se lite olika ut beroende på vilken typ av bostad du ska hyra. Påminn gärna din hyresvärd om att inkludera en inventarielista i kontraktet om du hyr i andra hand, som en trygghet för båda om något skulle gå sönder under hyresperioden.
Det finns olika typer av hyreskontrakt
Det finns flera olika former av bostäder du kan hyra. Beroende på vilken typ av hyresbostad du har gäller olika lagar och regler. Det är därför bra att läsa på om vad som gäller för just den bostaden du vill hyra innan du skriver på ett hyreskontrakt. Här går vi igenom olika former av hyresbostäder och det viktigaste du behöver veta om varje bostadstyp.
Hyra en bostad i första hand
Att hyra i första hand innebär att du har ett hyresavtal mellan dig och den fastighetsägare som äger bostaden. Den vanligaste formen är att hyra en lägenhet med hyresrätt. Den fastighetsägare du hyr av är din hyresvärd. Hyresvärden kan vara ett företag eller en privatperson.
När du hyr direkt från ägaren hyr du med förstahandskontrakt. Det är den tryggaste typen av hyresavtal du kan ha. I regel gäller kontraktet på obestämd tid och det finns regler om besittningsskydd som hindrar hyresvärden från att säga upp dig på vilka grunder som helst.
Ofta är det hyresvärden och din egen kötid i en bostadskö som avgör om du kan få ett förstahandskontrakt. Men det finns också möjlighet att ta över ett förstahandskontrakt från någon annan i en del fall.
Om du hyr ett hus av en privatperson som äger huset är det också en förstahandsuthyrning. Dock gäller lagen om uthyrning av egen bostad i det fallet, så då har du inget besittningsskydd.
Hyra bostad i andra hand
Att hyra i andra hand innebär att du hyr en bostad från någon som själv hyr bostaden från fastighetsägaren. Då är det en privatperson som annonserar ut sin bostad för uthyrning. Får du hyra bostaden blir förstahandshyresgästen din hyresvärd.
Du kan hyra antingen en hyresrätt eller en bostadsrätt i andra hand. Den som hyr ut bostaden till dig måste i så fall ha tillstånd för uthyrning, antingen från sin egen hyresvärd eller från bostadsrättsföreningen.
Tänk på! Olika lagar gäller om du hyr en bostadsrätt eller hyresrätt. Se till att ha koll på vad som gäller för dig innan du skriver på hyreskontraktet.
Du bör alltid se till att få ett skriftligt andrahandskontrakt om du ska hyra i andra hand. Även om muntliga kontrakt också är giltiga är det mycket svårare att bevisa vad som gäller vid en tvist om det inte finns något nerskrivet.
En andrahandsuthyrning kan inte vara hur länge som helst. Även om du har ett tillsvidarekontrakt med din hyresvärd är uthyrningen bara giltig så länge uthyraren har tillstånd att hyra ut. Oftast brukar ett sådant tillstånd kunna sträcka sig mellan ett och ett par år, under tiden som uthyraren har giltigt skäl att inte använda sitt boende själv.
Att hyra i andra hand är därför främst en tillfällig bostadslösning, ingen trygg bostadsform på lång sikt. Du kan inte räkna med att få bo kvar i bostaden på obestämd tid.
Villkoren beror på om du hyr en hyresrätt eller bostadsrätt
Det är olika regler som gäller beroende på om du hyr en hyresrätt eller bostadsrätt i andra hand. De går nämligen under olika lagar. Hyresrätter hyrs ut enligt hyreslagen, medan bostadsrätter hyrs ut enligt lagen om uthyrning av egen bostad.
Exempelvis gäller olika uppsägningstid och regler om besittningsskydd för de olika bostadstyperna. Hyran beräknas också lite olika. Ta reda på vilka rättigheter du har innan du skriver på kontraktet.
Ditt andrahandskontrakt gäller före lagen i de allra flesta fall. Men om kontraktets villkor är sämre för dig än vad den aktuella lagen säger får du som hyresgäst ibland använda dig av lagens regler i stället. Om det exempelvis står sex månaders uppsägningstid i kontraktet och lagen säger tre månader gäller den längre uppsägningstiden för hyresvärden, men inte för dig som hyr bostaden.
Inneboende i någon annans bostad
Hyr du in dig hos någon annan räknas du som inneboende. Till skillnad från med andrahandsuthyrning bor du i bostaden tillsammans med din hyresvärd. Du hyr också en del av lägenheten eller huset snarare än hela bostaden, till exempel ett rum.
Som inneboende finns ingen tidsgräns för hur länge du kan bo i bostaden, för uthyraren behöver inget tillstånd för att ha inneboende. Samma uppsägningsregler gäller som vid andrahandsuthyrning. Däremot har du inget besittningsskydd som inneboende.
Studentboende
Det finns lägenheter och andra boendeformer som är särskilt avsatta för studenter. Att hyra en studentbostad innebär att du har förstahandskontrakt på den bostaden. Det är därför samma regler som gäller som för andra förstahandsuthyrningar. Dock kan det finnas krav på att du måste lämna lägenheten när du inte längre är student.
Fördelen med studentbostad är just att det bara är studenter som kan få dem. Därmed är konkurrensen betydligt mindre än för ordinarie bostäder.
Fördelarna med att hyra en bostad
Att hyra bostad är ett enklare steg än att köpa bostad. Det behövs ingen kontantinsats, utan i stället ligger kravet på att du har tillräcklig ekonomi för att betala hyran. Dina kostnader för bostaden är därför mer förutsägbara.
Det är också enkelt att säga upp bostaden om du skulle vilja flytta senare. Det är bara att följa uppsägningstiden. Som hyresgäst har du ingen skyldighet att hitta någon som tar över din bostad, utan det är hyresvärdens uppgift. Har du hyresrätt går det också att byta lägenhet med någon annan som också vill byta med dig.
Du ansvarar inte heller för underhållet av din bostad. Allt som krävs av dig är att du vårdar bostaden på ett rimligt sätt. Uppstår det fel är det bara att kontakta hyresvärden för att få hjälp att ordna saken.
Fördelar:
- Flexibel uppsägning. Om du vill flytta räcker det med att du säger upp din bostad inom uppsägningstiden. Den processen är mycket enklare än att sälja din gamla bostad.
- Hyresvärden sköter underhållet. Om det uppstår något fel i bostaden behöver du inte åtgärda det själv. I stället är det din hyresvärd som ansvarar för det.
- Jämnt fördelade kostnader. Du vet vad du betalar i hyra för din bostad varje månad och riskerar inga större oförutsedda kostnader.
- Krävs inte insats eller lån. Det räcker med att du kan betala hyran varje månad för att få hyra en bostad. Du behöver inte ha en stor summa pengar att betala i insats när du flyttar in i en hyresbostad, eller låna pengar för att betala för bostaden.
Nackdelar med att hyra en bostad
Att ha mindre ansvar för bostaden innebär också att du har mindre friheter att ändra på bostaden. Renovering och andra förändringar måste godkännas av hyresvärden.
En hyresbostad är inte en investering för framtiden på samma sätt som en ägd bostad. Hyresbostaden betalar du fram till att du flyttar ifrån den. En ägd bostad kan du tjäna pengar på den dag du säljer den vidare.
Nackdelar:
- Mindre frihet att ändra och renovera bostaden
- Ingen investering på lång sikt
Uppsägningstid vid hyra av bostad
Använd vår ”kalkylator” som hjälper dig att ta fram vilka regler som gäller för uppsägningstider i ditt fall.
Besittningsskydd / besittningsrätt vid hyra av bostad
Använd vår ”kalkylator” som hjälper dig att ta fram vilka regler som gäller för uppskov i ditt fall.

Kommentarer
Hej!
Jag hyr ett rum som inneboende sedan början av september. Vi skrev kontrakt med en månads uppsägningstid. När jag kom till rummet den 10 september så ligger en tidning under sängen. När jag bäddar ligger det ett löst sängöverdrag över resårmadrassen, det följer med och då ser jag att sängen har stora smutsfläckar, ser ut som en säng som möjligen hittas på en soptipp. I hallen finns två myrdosor. Mina sängkläder blir fuktiga i lägenheten. Får ångest och lämnar lägenheten. Har plockat ihop mina saker och meddelat att jag inte vill fortsätta bo där. Hon vill att jag betalar en månadshyra. Finns det inga rättigheter för mig att häva kontraktet och slippa betala?
Jag har tillgång till hela lägenheten, hyresvärden bor där på helgerna och sover i vardagsrummet och jag har sovrummet. Hon har inte ännu fixat en sjutillhållarnyckel. Vad har jag för rättigheter?
Jag behöver svar på några frågor om min hyreslägenhet.
Jag hyr av en privat ägare och jag blev utsatt för hemfridsbrott ifjol där mitt ex slog sönder möbler och inredning när jag inte var hemma och han hade nyckel till min lägenhet. Jag fick ut på hemförsäkringen för möbler och lösöre. Enligt mitt försäkringsbolag måste min hyresvärd använda sin försäkring och renovera lägenheten för att mitt försäkringsbolag skulle kunna betala henne.
Hyresvärden vägrade detta då hon har så hög självrisk och hade nyrenoverat innan jag flyttade in. Hon tycker att jag måste åtgärda detta och ligger på mig och frågar vad jag fixat. Det blev inget åtal mot mitt ex utan det avskrevs. Jag får inget från Brottsofferjouren heller. Vad gäller?
Måste jag betala för kostnaderna för renoveringen?
Hej
En person som jag är god man åt hyr en lägenhet där kostnaden för el enligt avtal ingår i hyran. Nu har han fått ett brev från hyresvården om att eftersom elkostnaden ökar dramatiskt så kommer det som ingår i hyran inte att räcka så han kommer kvartalsvis att debiteras för förbrukade kWh. Vid en fråga till hyresvärden svarar han att lägenheten har en schablon på 350 kr (vilket inte nämns i kontraktet) och blir kostnaden lägre kan ha få tillbaka pengar. Är detta ett riktigt förfaringssätt att komma med nya regler och påståenden som inte finns i hyresavtalet?
Hej!
Jag hyr i andra hand och mitt kontrakt går ut 2022-08-31 och under denna text står det att avtalet sägs upp med 3 månaders uppsägningstid tills hyresavtalets utgång. Jag förstår inte den meningen.
Jag vill inte förlänge och jar fått ett kontrakt på en studentlägenhet som börjar gälla 1 september. Om jag säger upp idag, är det få tre månader från dagens datum? Det blir ju efter avtalets hyrestid.
Tacksam för hjälp!
Jag har bott i en hyresbostad i 15 år. För 13 år sedan gjorde jag om diverse saker i den. Jag trodde jag hade samtycke från hyresvärden men hyresvärden påstår att så inte var fallet. Efter att jag påtalat att jag vill ha ersättning för det arbete jag utfört har nu hyresvärden riktat motkrav mot mig till följd av att jag ändrat bostaden på ett sätt som de inte accepterat. Jag har begärt ersättning för saker jag gjort för två år sen men hyresvärden kräver ersättning för arbeten som utfördes för 13 år sedan. Hur kan det här vara rimligt? Hyresvärden vet ju att jag utfört dessa arbeten eftersom jag bor granne med honom, kan han verkligen komma först nu och kräva ersättning?
Hej!
Jag hyr ut min bostadsrätt på irisgatan 68, 70353 Örebro sen ett år tillbaka.
Det är en tvåa på 67m², helt ny renoverad och jag hyr ut den nu för 7060:-/mån efter jag har höjt med 400:-.
Lägenheten kostar mig ca 8100/mån inkl lån, parkering, el, Internet och tv abonnemang.
Jag går minus med 1040:-/mån.
Har jag rätt att kunna höja igen och förklara varför och om det inte passar att de kan säga upp?
Enligt beräkningar på er sida så ska jag kunna ta upp till 9000/mån.
Mvh
Razvan
Hej! Har en hyresvärd rätt att neka någon kontrakt för att personen är delägare i ett hus i samma kommun. Personen bor inte i huset, är folkbokförd i en annan kommun och kan uppvisa ett giltigt hyreskontrakt där han är folkbokförd sedan flera år.
Hej. Har en privat hyresvärd efter utflytt med godkänd besiktning av huset rätt att börja kräva att man gör saker innan han ger tillbaka min deposition. Han sa att allt va ok och jag lämnade tillbaka nycklarna. Sen via sms säger han att jag behöver fixa saker innan han skickar mina pengar.
Jag har hyrt ett hus av en privatperson. Depositionen skulle jag få tillbaka efter att han godkänt huset och nycklarna återlämnade. Allt va ok. Men nu kräver han att jag behöver göra saker i efterhand för att få mina pengar. Får han göra så?
Hej!
Jag bor i Sundbyberg i en lägenhet som jag hyr av Förvaltaren och har upptäckt att min frys är från 1985 (då lägenheterna byggdes). Jag har ringt Electrolux och de kunde inte ens se tillverkningsdatumet via serienumret då den var från innan de började föra det det registret. Dessutom använder frysen freongasen r12 som är förbjuden sedan 1 jan 2000.
För att komma till frågan så är den att har jag rätt till att få en ny frys kostnadsfritt?
Hej! Jag behöver hjälp att resonera. Jag + 2 personer hyr i dagsläget en lägenhet. Vi har nu bott här i ca 3 månader och har nu sagt upp kontraktet med 3 månaders uppsägningstid. Dvs totalt 6 månader. Jag fick informerat av en person i föreningen att den hyran vi betalar kan anses oskälig. När jag gjorde kalkylen här på boupplysningen visar den att en skälig hyra ligger omkring 3.000-4.000 kr mindre i månaden än vad vi betalar i dagsläget. I och med att detta är väldigt mycket pengar som potentiellt kan sparas för för studenter undrar jag hur jag skall gå tillväga. 1) Får man återbetalt för de månader som man redan betalat för mycket? 2) Om det bara är de kvarstående 3 månader som man får återbetalt och fortfarande anser att det är värt ett försök, hur ska man gå tillväga för att få detta reglerat?
Min son hyr ett möblerat rum på ett tidsbestämt kontrakt, från 9/9 2019 till 5/6 2020. Han har sagt upp rummet för att flytta till ett studentboende. Han är inte inneboende och det är formellt inte studentrum (tror jag) utan ett rum i ett vandrarhem. Dvs jag vet inte var det passar in i de olika hyresformerna ni nämner på sidan ovan?
Hyresvärden säger att det inte går att säga upp före den 5/6 2020 därför att det är ett korttidskontrakt. Påstår att det är kutym och det finns domar på detta.
Jag hittar inget om korttidskontrakt på nätet.
Vad jag kan hitta borde det vara max 3 månaders uppsägningstid för hyresgästen.
Min fråga: Finns det något som heter korttidskontrakt och vad gäller i så fall för uppsägningstid för det? Eller borde det var 3 månader i detta fall?
Tack på förhand
///C
Jeg er inneboende og flyttet inn i midten av desember, det er en person som hyrer av et foretak og jeg hyrer av den personen, la oss kalle han Kristoffer.
Kristoffer sier til meg i månedsskiftet mars/april at: yearly rent raise acc to Swedish regulations based on negotiations between hyresgästföreningen and property owners
Derfor vil han at jeg skal betale ekstra fra og med januar. Men vi ble enige om 5000 i slutten av november og skrev kontrakt på det, er det riktig at jeg skal betale ekstra allerede i januar? Jeg spør han hvorfor han ikke opplyste om det da jeg flyttet inn og han svarer at det er sånn alle vet, og at jeg får Google litt.
Er det min plikt å betale, også for januar, februar, mars og april?
Vennlig hilsen en forvirret nordmann.
Hei
Jeg har leid et rom i Stockholm med felles kjøkken, stue og bad. Jeg bor der i sammen med huseieren og en til som leier et annet rom. Blokken vi bor i skal renoveres og alle må ut. Huseieren har fast leiekontrakt og får derfor tilbud om en ny leilighet, men hun har bare plass til en av oss. Han andre har bodd lengst og får derfor tilbudet om å bli med videre, jeg må finne meg noe nytt innen 15.januar. Det har vært lenge snakk om at boligen skal renoveres, men jeg fikk ikke vite at jeg ikke blir med videre før tidlig i forrige uke, på torsdag hadde jeg ordnet med ny plass å bo og innflyttedato er 17.november, den nye huseieren vil ikke godta noe senere. Min nåværende huseier sier jeg har en måneds oppsigelse og må bo ut desember. Jeg mistenker at hun ventet med å fortelle meg at jeg må ut for å være sikker på at jeg ikke rakk å si opp før tiden, sånn at hun ikke fikk måneder uten inntekter. Må jeg nå takket nei til den nye leiligheten jeg har fått som ligger så nærme jobb?
Mvh Henning
Hej,
Jag och min sambo letar bostad i Stockholm och har fått erbjudande att hyra ”en del av en lägenhet”, i själva verket ska vi hyra hela lägenheten. Anledning som ges är att detta gör att vi kan hyra den längre, utan hyresrättsföreningsen medgivande.
Detta gör mig självklart fundersam och en rödflagg reste så fort vi fick kontraktet. Min fråga är, förutom risken att vi kan bli ”utkastade” av förenigen. Vad för risk har vi i ett sådant här kontrakt?
Hej Boupplysningen.
Vi är ett tysk svenskt par som söker bostad i Stockholm.
Min man har inkomst i Tyskland inkomst från svensk kommunal anställning.
Stämmer det att värdarna vill ha hyresgäster med svensk inkomst och att min mans inkomst alltså inte kan tas hänsyn till vid en bedömning av vår betalningsförmåga?
Förändras våra förutsättningar om hans arbetsgivare betalar ut hans lön till ett svenskt konto?