Hyra bostad
Uppdaterad: 18 september, 2024
Här hittar du tips på hur du söker hyresbostad och information om vilka regler som gäller vid olika uthyrningar.
Innehåll
- Olika bostadstyper
- Så hittar du en bostad att hyra
- Det finns olika typer av hyreskontrakt
- Inneboende i någon annans bostad
- Studentboende
- Fördelarna med att hyra en bostad
- Nackdelar med att hyra en bostad
- Uppsägningstid vid hyra av bostad
- Besittningsskydd / besittningsrätt vid hyra av bostad
- Vanliga frågor om Hyra bostad
Olika bostadstyper
Lagar och regler skiljer sig åt beroende på vilken typ av bostad som hyrs. Därför har vi upprättat separata guider med information för respektive bostadstyp. Klicka dig vidare via länkarna till rätt guide:
Hyra lägenhet
🔗 Hyra lägenhet
🔗 Hyra i andrahand
🔗 Hyra studentbostad
Hyra hus
🔗 Hyra hus
🔗 Hyra hus utomlands
Hyra rum eller del av bostad som inneboende
🔗 Hyra rum
Så hittar du en bostad att hyra
- Bestäm vad du vill hyra. Vill du absolut hyra en lägenhet med förstahandskontrakt, eller kan du tänka dig att hyra i andra hand eller som inneboende? Vad som finns tillgängligt kan variera efter var du vill bo.
- Hitta bostäder att hyra. Beroende på vilken typ av bostad du är ute efter av finns det olika sätt att hitta rätt i hyresdjungeln. Till exempel kan du använda olika bostadsförmedlingar. Det kan också finnas uthyrningsannonser på Blocket eller sociala medier. Söker du ett förstahandskontrakt på en hyresrätt får du kontakta hyresvärdar och ställa dig i de olika bostadsköerna, exempelvis på Boplats.se.
- Visa intresse. När du hittat en bostad du vill hyra är det viktigt att du visar intresse. Kontakta hyresvärden och visa att du finns så kan du öka dina chanser att få bostaden. Hyresvärden kommer vilja ha information om dig innan de erbjuder dig ett kontrakt.
- Förhandla en skälig hyra. Det finns olika regler för hyran för olika typer av bostäder. Ta reda på vad som är en skälig hyra för just den bostaden du tänker hyra, så att du inte betalar för mycket.
- Skriv kontrakt. När du och din framtida hyresvärd är överens är det viktigt att ni utformar ett hyreskontrakt. Det ska se lite olika ut beroende på vilken typ av bostad du ska hyra. Påminn gärna din hyresvärd om att inkludera en inventarielista i kontraktet om du hyr i andra hand, som en trygghet för båda om något skulle gå sönder under hyresperioden.
Det finns olika typer av hyreskontrakt
Det finns flera olika former av bostäder du kan hyra. Beroende på vilken typ av hyresbostad du har gäller olika lagar och regler. Det är därför bra att läsa på om vad som gäller för just den bostaden du vill hyra innan du skriver på ett hyreskontrakt. Här går vi igenom olika former av hyresbostäder och det viktigaste du behöver veta om varje bostadstyp.
Hyra en bostad i första hand
Att hyra i första hand innebär att du har ett hyresavtal mellan dig och den fastighetsägare som äger bostaden. Den vanligaste formen är att hyra en lägenhet med hyresrätt. Den fastighetsägare du hyr av är din hyresvärd. Hyresvärden kan vara ett företag eller en privatperson.
När du hyr direkt från ägaren hyr du med förstahandskontrakt. Det är den tryggaste typen av hyresavtal du kan ha. I regel gäller kontraktet på obestämd tid och det finns regler om besittningsskydd som hindrar hyresvärden från att säga upp dig på vilka grunder som helst.
Ofta är det hyresvärden och din egen kötid i en bostadskö som avgör om du kan få ett förstahandskontrakt. Men det finns också möjlighet att ta över ett förstahandskontrakt från någon annan i en del fall.
Om du hyr ett hus av en privatperson som äger huset är det också en förstahandsuthyrning. Dock gäller lagen om uthyrning av egen bostad i det fallet, så då har du inget besittningsskydd.
Hyra bostad i andra hand
Att hyra i andra hand innebär att du hyr en bostad från någon som själv hyr bostaden från fastighetsägaren. Då är det en privatperson som annonserar ut sin bostad för uthyrning. Får du hyra bostaden blir förstahandshyresgästen din hyresvärd.
Du kan hyra antingen en hyresrätt eller en bostadsrätt i andra hand. Den som hyr ut bostaden till dig måste i så fall ha tillstånd för uthyrning, antingen från sin egen hyresvärd eller från bostadsrättsföreningen.
Tänk på! Olika lagar gäller om du hyr en bostadsrätt eller hyresrätt. Se till att ha koll på vad som gäller för dig innan du skriver på hyreskontraktet.
Du bör alltid se till att få ett skriftligt andrahandskontrakt om du ska hyra i andra hand. Även om muntliga kontrakt också är giltiga är det mycket svårare att bevisa vad som gäller vid en tvist om det inte finns något nerskrivet.
En andrahandsuthyrning kan inte vara hur länge som helst. Även om du har ett tillsvidarekontrakt med din hyresvärd är uthyrningen bara giltig så länge uthyraren har tillstånd att hyra ut. Oftast brukar ett sådant tillstånd kunna sträcka sig mellan ett och ett par år, under tiden som uthyraren har giltigt skäl att inte använda sitt boende själv.
Att hyra i andra hand är därför främst en tillfällig bostadslösning, ingen trygg bostadsform på lång sikt. Du kan inte räkna med att få bo kvar i bostaden på obestämd tid.
Villkoren beror på om du hyr en hyresrätt eller bostadsrätt
Det är olika regler som gäller beroende på om du hyr en hyresrätt eller bostadsrätt i andra hand. De går nämligen under olika lagar. Hyresrätter hyrs ut enligt hyreslagen, medan bostadsrätter hyrs ut enligt lagen om uthyrning av egen bostad.
Exempelvis gäller olika uppsägningstid och regler om besittningsskydd för de olika bostadstyperna. Hyran beräknas också lite olika. Ta reda på vilka rättigheter du har innan du skriver på kontraktet.
Ditt andrahandskontrakt gäller före lagen i de allra flesta fall. Men om kontraktets villkor är sämre för dig än vad den aktuella lagen säger får du som hyresgäst ibland använda dig av lagens regler i stället. Om det exempelvis står sex månaders uppsägningstid i kontraktet och lagen säger tre månader gäller den längre uppsägningstiden för hyresvärden, men inte för dig som hyr bostaden.
Inneboende i någon annans bostad
Hyr du in dig hos någon annan räknas du som inneboende. Till skillnad från med andrahandsuthyrning bor du i bostaden tillsammans med din hyresvärd. Du hyr också en del av lägenheten eller huset snarare än hela bostaden, till exempel ett rum.
Som inneboende finns ingen tidsgräns för hur länge du kan bo i bostaden, för uthyraren behöver inget tillstånd för att ha inneboende. Samma uppsägningsregler gäller som vid andrahandsuthyrning. Däremot har du inget besittningsskydd som inneboende.
Studentboende
Det finns lägenheter och andra boendeformer som är särskilt avsatta för studenter. Att hyra en studentbostad innebär att du har förstahandskontrakt på den bostaden. Det är därför samma regler som gäller som för andra förstahandsuthyrningar. Dock kan det finnas krav på att du måste lämna lägenheten när du inte längre är student.
Fördelen med studentbostad är just att det bara är studenter som kan få dem. Därmed är konkurrensen betydligt mindre än för ordinarie bostäder.
Fördelarna med att hyra en bostad
Att hyra bostad är ett enklare steg än att köpa bostad. Det behövs ingen kontantinsats, utan i stället ligger kravet på att du har tillräcklig ekonomi för att betala hyran. Dina kostnader för bostaden är därför mer förutsägbara.
Det är också enkelt att säga upp bostaden om du skulle vilja flytta senare. Det är bara att följa uppsägningstiden. Som hyresgäst har du ingen skyldighet att hitta någon som tar över din bostad, utan det är hyresvärdens uppgift. Har du hyresrätt går det också att byta lägenhet med någon annan som också vill byta med dig.
Du ansvarar inte heller för underhållet av din bostad. Allt som krävs av dig är att du vårdar bostaden på ett rimligt sätt. Uppstår det fel är det bara att kontakta hyresvärden för att få hjälp att ordna saken.
Fördelar:
- Flexibel uppsägning. Om du vill flytta räcker det med att du säger upp din bostad inom uppsägningstiden. Den processen är mycket enklare än att sälja din gamla bostad.
- Hyresvärden sköter underhållet. Om det uppstår något fel i bostaden behöver du inte åtgärda det själv. I stället är det din hyresvärd som ansvarar för det.
- Jämnt fördelade kostnader. Du vet vad du betalar i hyra för din bostad varje månad och riskerar inga större oförutsedda kostnader.
- Krävs inte insats eller lån. Det räcker med att du kan betala hyran varje månad för att få hyra en bostad. Du behöver inte ha en stor summa pengar att betala i insats när du flyttar in i en hyresbostad, eller låna pengar för att betala för bostaden.
Nackdelar med att hyra en bostad
Att ha mindre ansvar för bostaden innebär också att du har mindre friheter att ändra på bostaden. Renovering och andra förändringar måste godkännas av hyresvärden.
En hyresbostad är inte en investering för framtiden på samma sätt som en ägd bostad. Hyresbostaden betalar du fram till att du flyttar ifrån den. En ägd bostad kan du tjäna pengar på den dag du säljer den vidare.
Nackdelar:
- Mindre frihet att ändra och renovera bostaden
- Ingen investering på lång sikt
Uppsägningstid vid hyra av bostad
Använd vår ”kalkylator” som hjälper dig att ta fram vilka regler som gäller för uppsägningstider i ditt fall.
Besittningsskydd / besittningsrätt vid hyra av bostad
Använd vår ”kalkylator” som hjälper dig att ta fram vilka regler som gäller för uppskov i ditt fall.
Vanliga frågor om Hyra bostad
Ditt avtal mellan dig och din hyresvärd är alltid giltigt och uppsägningstid gäller precis som vanligt. En bostadsrättsägare riskerar dock att förlora rätten till sin bostad om det saknas tillstånd för uthyrning. I ett sådant scenario drabbas således även du som hyresgäst.
Ja, det är lagligt att hyra en lägenhet samtidigt som du äger ett hus. Dina möjligheter att hyra en lägenhet kan dock påverkas av var du i huvudsak har tänkt att bo. Hyresvärden kan ha en del synpunkter om det visar sig att du spenderar mer tid i huset än vad du gör i lägenheten som du hyr.
Den sambon som ska flytta ut ska kunna säga upp sin del av hyreskontraktet. Hyresvärden gör då i regel en ny prövning av den kvarvarande sambon, för att avgöra om de kan godkänna att den personen är ensam ansvarig för kontraktet och hyresbetalningen.
När uppsägningstiden går ut är då den sambon som har flyttat ut inte längre betalningsansvarig för lägenheten, utan bara den sambon som bor kvar.
Om den här situationen uppstår bör den sambo som vill flytta ut först ta upp saken med hyresvärden.
Ja, hyresvärden kan bestämma om de vill att en person står på kontraktet eller om båda får stå med.
Ja, om er familjesituation innebär att ni behöver större lägenhet ska hyresvärden gå med på att ni får byta lägenhet med någon annan, så länge det inte innebär någon påtaglig olägenhet för hyresvärden. Ni måste dock själva leta reda på någon att byta lägenhet med, och sedan ansöka om bytet hos hyresvärden. Hyresvärden är inte skyldig att själv hitta en större lägenhet.
Kommentarer