Hyra ut bostad
Uppdaterad: 11 november, 2022
Att hyra ut din bostad kan vara intressant om du exempelvis ska bo utomlands under en period eller prova att flytta ihop med någon. Du behöver planera din uthyrning och ta hänsyn till vissa regler för att uthyrningen ska gå så smidigt som möjligt.
Som hyresvärd har du ansvar för din hyresgäst. Därför är det även viktigt att du väljer hyresgäst med omsorg och skriver ett fullständigt kontrakt.
Läs även våra artiklar om att hyra ut specifika bostadstyper:
🔗 Hyra ut hyresrätt i andrahand
🔗 Hyra ut bostadsrätt
🔗 Hyra ut hus
Innehåll
Hur gör jag för att hyra ut min bostad?
Använder du dig av en uthyrningstjänst är det enkelt att hyra ut. Följ bara stegen nedan. Uthyrningstjänsten kan hjälpa dig på vägen. Är det något du vill veta mer om kan du även läsa våra guider och tips om de olika stegen i processen.
- Ansök om tillstånd för uthyrning. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt måste du först kolla så att du faktiskt får lov att hyra ut. Kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening om det.
- Lägg upp en bostadsannons. Skriv en bostadsannons och lägg upp hos en bostadsförmedling för privatpersoner som vill hyra ut sin bostad. Det brukar vara gratis och du förbinder dig inte till något genom att annonsera ut bostaden.
- Välj hyresgäst. När du fått in intresseanmälningar från potentiella hyresgäster kan du välja vem du vill hyra ut bostaden till. Ställ frågor till personen och kolla gärna med referenser från tidigare boenden.
- Skriv ett hyreskontrakt. Hyr du ut via en bostadsförmedlingstjänst kan du använda dig av deras standardiserade hyresavtal. Annars har vi en guide för att skriva andrahandskontrakt på egen hand.
- Gör en inventarielista. Ett tips är också att göra en inventarielista i samband med kontraktet, där det framgår vad som finns i bostaden och om det finns några skador innan inflytt.
- Signera kontraktet. Både du och din hyresgäst behöver komma överens om avtalet och signera både kontraktet och inventarielistan.
- Lämna nycklarna och ordna inflytt. När kontraktet är påskrivet kan du låta din hyresgäst flytta in. Om du har några frågor under tiden du hyr ut kan du kontakta den uthyrningstjänst du har använt dig av.
Hyra ut i andra hand
Andrahandsuthyrning är när du hyr ut en bostad som du själv hyr. Du som hyr direkt av fastighetsägaren hyr i första hand. Du har ett så kallat förstahandskontrakt. Om du i din tur hyr ut bostaden till någon annan så heter det att du hyr ut bostaden i andrahand och då används istället ett andrahandskontrakt. Du kan hyra ut i andra hand om du tillfälligt inte ska använda bostaden själv.
Du måste alltid ha tillstånd av din hyresvärd för att hyra ut en bostad i andra hand. Tillstånd behövs även om du ska hyra ut bostaden i kortare perioder, till exempel via tjänster som Airbnb.
Du behöver däremot inget tillstånd för att ha en hyresgäst inneboende, dvs att ni bor i bostaden tillsammans.
Hur länge får man hyra ut i andra hand?
Du får hyra ut så länge du har tillstånd att hyra ut din lägenhet.
Men en andrahandsuthyrning kan inte pågå hur länge som helst. Har du inga planer på att flytta tillbaka till bostaden i framtiden kommer din hyresvärd troligtvis att upphäva tillståndet och vilja att du säger upp eller säljer lägenheten om du inte längre behöver den.
Om du blir nekad att hyra ut din bostad i andrahand kan du vända dig till Hyresnämnden som prövar ditt ärende och bestämmer om du skall få hyra ut eller inte. Beslutet baseras på vilket skäl du har till uthyrningen.
Att ha inneboende kräver inget tillstånd
Vill du däremot hyra ut ett rum till en inneboende behöver du inget tillstånd. Så länge du bor kvar i bostaden är det fritt att hyra ut delar av lägenheten till en rumskompis om det finns plats.
Kan jag hyra ut till ett företag?
Ja, din hyresgäst måste inte vara en privatperson, utan det går också att hyra ut sin bostad till ett företag. Exempelvis kan företaget hyra din lägenhet som bostad till någon anställd som ska arbeta på orten en period.
Se bara till att din hyresvärd eller bostadsrättsförening tillåter att du hyr ut till företaget. I stort sett samma regler gäller för uthyrning till företag som till privatpersoner.
Hyra ut hus
Vill du hyra ut ett hus som du själv äger har du mer fria händer. Det finns fortfarande lagar och regler som du behöver följa som hyresvärd, till exempel gällande hyran du tar ut och vem som ska underhålla huset. Men att hyra ut ett hus kan vara en bra källa till extra inkomst.
Både villor och fritidshus går att hyra ut. Du kan till exempel hyra ut en villa som permanentbostad till någon, eller hyra ut stugan de veckor under året som du inte använder den själv. Du kan både hyra ut till företag och till privatpersoner.
Något att tänka på är att din villa- eller fritidshusförsäkring inte alltid täcker situationer som kan uppstå när du hyr ut huset. Därför kan det vara värt att skaffa en tilläggsförsäkring för uthyrning.
Hur länge får man hyra ut ett hus?
Ett hus får du hyra ut så länge du vill. Det finns ingen tredje part som du behöver anpassa dig efter, så därför är hyrestiden upp till dig och din hyresgäst.
Arrende är en annan typ av uthyrning
En bostad eller ett fritidshus kan också ingå i ett arrende. Där gäller dock helt andra regler än vid vanlig uthyrning. Arrende innebär att du upplåter mark där också en eventuell bostad kan ingå.
Vilka regler gäller när jag hyr ut en bostad?
Vilka regler som gäller beror på vilken bostadstyp det handlar om. Det finns särskilt några aspekter som du bör kolla närmare på innan du hyr ut din bostad.
Skälig hyra
Du får inte ta ut vilken vilken hyra som helst av din hyresgäst, utan den måste räknas ut på ett speciellt sätt. Vad som gäller för varje typ av bostad kan du läsa om i vår guide om skälig hyra. I kalkylatorn nedan kan du få en snabb beräkning på vad du skulle kunna ta ut för din bostad.
Så mycket kan du ta ut i hyra för din bostad
Besittningsskydd
I vissa fall har hyresgästen besittningsskydd. Besittningsskydd innebär att du inte kan säga upp din hyresgäst hur som helst, utan bara om det finns mycket specifika skäl till att personen inte får bo kvar i bostaden du hyr ut.
Om det är en bostadsrätt eller en villa som du hyr ut har hyresgästen i regel inget besittningsskydd.
Om du hyr ut en hyresrätt i andrahand kan hyresgästen få besittningsskydd om uthyrningen pågått i mer än 2 år men besittningsskyddet är i det fallet väldigt svagt. Om du vill flytta tillbaka till din hyresrätt har du i princip alltid rätt att säga upp hyresgästen.
Uppsägningstid
Hyr du ut en hyresrätt har både du och hyresgästen tre månaders uppsägningstid. Det innebär att om någon av er vill säga upp avtalet har hyresgästen rätt att bo kvar i tre månader efter uppsägningen. Detta står i hyreslagen.
Är det en bostadsrätt eller ett hus du hyr ut gäller lagen om uthyrning av egen bostad. Då är uppsägningstiden tre månader för dig och en månad för din hyresgäst.
Ni kan avtala om en kortare uppsägningstid för hyresgästen, men inte för dig som hyresvärd. Annars gäller lagens bestämmelser före avtalet. Omvänt kan ni bara avtala om längre uppsägningstid för hyresvärden, inte för hyresgästen. Lagen är utformad så för att skydda hyresgästerna.
Måste man betala skatt för att hyra ut?
Om dina intäkter för hyran överstiger 40 000 kronor om året behöver du betala skatt för uthyrningen. 40 000 är nämligen det schablonbelopp som du får dra bort när du beräknar skatten för uthyrning av bostad. Utöver schablonbeloppet finns andra avdrag du får göra och avdragen skiljer sig beroende på vilken typ av bostad du hyrt ut. Skatten är 30 procent på det beloppet som blir kvar efter alla avdrag.
Tips! Här på Boupplysningen har vi byggt enkla kalkylatorer som beräknar skatten åt dig. Besök vår artikel där vi skriver om hur man räknar ut skatt vid uthyrning av bostad och använd kalkylatorerna i artikeln.

Kommentarer
Hej! Jag har två hus I min fastighet där jag ska hyra ut ett av dessa hus om 200 kvm och full möblerat till 30000 / månad. En ambassad med fyra av sina diplomater har visat intresse.
1- Vad är farhågor i detta fall ?
2- Kan ni ta uppdraget där ni styr upp avtalet och betalar min hyra ? Vad blir ert arvode i detta fall ?
Hej, jag har en fråga. Har en privat hyresvärd skyldighet att hålla med annat än den marksända tv utbudet? Vi har ett litet hyreshus med tre lägenheter. Har en hyresgäst som inte betalade en hyra för flera månader sedan. De fick uppskov någon månad för att sedan betala av den på två månader. Halva hyran är inbetald med nu vägrar de betala andra halvan eftersom de påstår att de fick hyra en parabol med kanaler. eftersom tv utbudet inte funkade och att vi ska stå för den kostnaden.
Hej. Jag skulle vilja köpa en lägenhet för att uthyra . Nuförtiden hyra vi tvåan . Kan jag bo i hyras lägenheten och hyra ut min egen ? Eller finns någon lag som kan inte ge mig chans ?
Jag och min sambo äger ett hus tillsammans med svärfar och svärmor, som ligger på deras mark och mycket nära vårt hus där vi bor. Vi hyr ut huset till en barnfamilj. Gäller lagen om uthyrning av egen bostad här? Trots att vi äger det tillsammans med föräldrarna/svärföräldrarna? Vi vill veta om familjen har något besittningsskydd. Vi hyr inte ut något annat boende än just det huset.
Kan du hjälpa mig att få ett förstahandskontrakt. Eftersom jag måste skriva kontrakt med hyrd gäst!
Tack
Hej
Vi har en separat lägenhet i vår villa som vi ska hyra ut. Vilken typ av avtal ska vi använda oss av? Är det andrahandskontrakt för villa eller för hyresrätt?
Hej,
Vi har skrivit ett kontrakt för uthyrning av vårt radhus med uthyrningsdatum om 2 månader. Hyresgästen har dock nu hört av sig och vi avbryta kontraktet. Uppsägningstid för hyresgästen var enl kontraktet 1 månad. Gäller då 1 månad från exempelvis idag (dvs uppsägningstiden går ut innan de ens behöver betala hyra) eller från start av uthyrningstiden (och är därmed tvinga att betala åtminstone 1 månadshyra)?
Hej, jag funderar på att hyra ut min bostadsrätt. Har jag rätt att bestämma att endast en person har rätt att hyra min lägenhet ifall det står i avtalet och hen skriver på? Jag vill nämligen inte att mer än en ska bo i lägenheten samt att den ej ska kunna hyra ut till någon annan. Vill bara veta vad jag har för rätt att bestämma över det.
Hej! Hyr ut ett hus där hyresgästen bott i tre månader. Hyran kom in i tid första månaden den andra månaden betalade hon envdelcav hyran med godkännande av hyresvärden att betala resten så snart som möjligt vilket hon gjorde efter många påminnelser först i början av november. Men hen har inte betalat november hyran var av hyresgästen varit på hen om detta gett hen en frist att betala hyran ett vist datum utan resultat. Hen har inte inkommit med november hyran än. Hyresvärden har meddelat hen att flytta med kort varsel då hen säger att hen har rätt att bo kvar i tre veckor innan hon hittat annan bostad . Nu undrar jag som hyresvärd vad jag har för rättigheter kan inte ha en hyresgäst som inte sköter sina hyror.
Hej,
Vår andrahandsgäst flyttade ut skiftet april/maj. Pga första maj, så blev utflytten senare än månadsskiftet. Nu undrar vi om hur lagen ser ut när det kommer till hyresbetalning under tiden hen bor kvar? Att hyresgästen FÅR bo kvar har vi rett ut, men ska hen få disponera lägenheten utan att betala hyra eller inte? Det handlar alltså om fyra dagars hyra, under tiden då vår ”gamla gäst” bodde kvar och vår nya inte kunde flytta in.
Tack på förhand!
Hälsar,
Christian
Hej,
Vi bygger hus och bygger till en lägenhet i botten för att kunna hyra ut. Vad är det för avtal som gäller då? Vi har tolkat det som att vi ska skriva ett andrahandskontrakt och där har vi skrivit att avtalet förnyas årsvis om ingen uppsägning sker. Det vi vill dubbelkolla är bara så det är rätt typ av kontrakt vi använder oss av och att hyresgästen inte har någon rätt till besittningsskydd efter 2 år?
Hej,
Jag har en bostadsrätt och ska under hösten jobba på annan ort. För att lösa boendefrågan har jag hittat en person att byta lägenhet med. Dvs., vi ”bytlånar” varandras bostäder under en begränsad tid. Vi kommer även överens om att ha viss tillgång till den egna bostaden och därmed blir det ett slags veckopendling.
Vad behöver jag redovisa till Styrelsen och hur upprättar man ett kontrakt?
Är det något speciellt att tänka på, eller som ska vara inskrivet i ett andrahandskontrakt, om hyresgästen kommer från England och inte har svenskt medborgarskap?
Om ägaren till bostadsrätten som ska hyras ut i andra hand inte är en privatperson utan ett kollektiv som har bildat ett handelsbolag gäller då samma regler för om det är en privatperson som hyr ut?
Hej
Har en kompis som bor i ett andra hands bostad, den som äger lägenheten vill antigren öka hyran eller ta ut oss från lägenheten innan kontraktet är slut. Har hen rätten att göra så. Och om inte kan jag få en hemsidan där lagen står
Hej!
Jag hyr ut min bostadsrätt i andra hand för tillfället. Hyresgästen vill flytta med några månader kvar på kontraktet och har en vän som kan tänka sig att ta över hennes kontrakt och flytta in. Kan man göra så och är det något man bör tänka på i såna fall för min del?
Hej!
Jag bor i dagsläge i ett korttidskontrakt. Jag har fått ett förstahandskontrakt och kommer att bo i den från och med 28/2.
Min nuvarande lgh har jag fram till 31/4.
Eftersom jag kommer att ha två hyror i 2 månader, har jag bestämt mig för att hyra ut min nuvarande lght.
När jag pratade i telefon med hyresvärd representanten tror jag att hen sa att man fick inte hyra ut sin lght när man har sagt upp lghten.
Stämmer detta?
Betyder det att det är laglig att jag ska betala två hyror när jag har knapp råd med en?
Jag har inte vågat kontaktat hyresvärden för att jag är rädd att de säger att jag inte kan hyra ut lgheten.
Vet inte exakt vad jag ska göra.
Vad säger lagen om detta?
Mvh
Nyfiken
Hej,
Dödsboet efter min far har planer på att hyra ut hans lägenhet i andra hand eftersom den inte gått att sälja. Brf:en har godkänt uthyrning. En potentiell hyrestagare är ett företag som vill att TV-avgiften ska ingå i den totala hyran per månad. Nu undrar jag hur vi ska göra eftersom en ny public service-skatt förmodligen kommer att införas fr o m nästa år och som kommer att regleras genom skatten för den enskilde.
Hej,
Jag har en fråga gällande er kontraktsmall för andrahandsuthyrning.
Gällande ”Hyresavtalets giltighetstid och uppsägningstid” finns tre alternativ.
Jag har ett kontrakt där jag och hyresgästen valt alternativ 1. Enligt kontraktet löper giltighetsstiden ut den 15 november 2018.
Hyresgästen avser dock att stanna hela november, något som brf styrelse även godkänt. Behöver vi ett nytt kontrakt eller kan vi forsätta med det nuvarande kontraktet? Hyresgästen sa upp kontraktet i slutet av augusti, dvs tre månader innan utflytt i slutet av november i enlighet med uppsägningstiden.
För några år sedan hyrde jag min hyres lgh i andra hand.
Min fråga är finns det möjlighet att jag hyr ut min lgh i andra hand en gång till.
Jag har mamma som bor i ett annat EU land och just nu kan hon inte klara sig själv
på grund av sin ålder. Hon är 93 år gammal och sjuk