Del av en tom lägenhetSollentunahem ringde upp Peter Kosterski och erbjöd honom en hörnlägenhet i ett flerfamiljshus som nyligen genomgått stambyte. Allt gick bra tills det att han inte kunde skicka in en boendereferens. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Peter Kosterski nekas förstahandskontrakt trots att han står först i bostadskön, har fast jobb och inga skulder. Anledningen är att han inte kan visa upp tidigare boendereferenser, rapporterar Hem & Hyra.

Peter Kosterski är 53 år och har stått i bostadskö i tio år hos Sollentunahem. Efter skilsmässan för fyra år sedan stod han utan bostad. Han har sedan dess sökt boende och under tiden har han flyttat runt bland vänner. Det har till och med hänt att han fick sova på jobbet ibland. 

Men i mars ljusnade det. Sollentunahem ringde Peter Kosterski och erbjöd honom ett hyreskontrakt på en nyligen stambytt hörnlägenhet med fräscht badrum och en bra hyra i Edsberg, Sollentuna. Men för att få kontraktet vill Sollentunahem att Peter Kosterski skulle skicka in en hyresavi eller en annan boendereferens. 

Saknade färsk boendereferens

Eftersom Peter Kosterski har varit utan bostad sedan skilsmässan 2017 och bott hos bekanta hade han ingen hyresavi eller någon annan boendereferens att visa upp. Han nekades bostaden och beskedet från Sollentunahem var att de inte kunde hjälpa honom. 

Peter Kosterski själv säger att han är chockad över hur de kan behandla människor. Han har fast anställning, inga sociala problem och inga skulder. Dessutom har han hyrt hos Sollentunahem tidigare, tillsammans med sin ex-fru och barn, i över 12 år. Men inte ens det räckte som en referens för att Sollentunahem skulle godkänna honom.

Efter att ha läst på vad som gäller för att bli godkänd som hyresgäst och varit i kontakt med hyresnämnden har han fått veta att man inte får neka någon ett kontrakt på grund av att någon just nu saknar boende.

Behöver egentligen inte ha boendereferens

Hem & Hyra kontaktade de allmännyttiga hyresvärdarna i länet och inget av bolaget säger att man måste ha en boendereferens för att få ett kontrakt. Men om man har en eller flera boendereferenser så använder sig bostadsbolagen av det. 

När Hem & Hyra tar kontakt med Sollentunahems vd, Anna Mellström, så vill hon inte svara på varför Peter Kosterski inte fick hyreskontraktet som han blev erbjuden. Hon vill inte uttala sig i enskilda ärenden. Men samtidigt säger hon att man kan få en bostad om man uppfyller alla krav fast man samtidigt är bostadslös.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]