Bostadsrättsförsäkring
En bostadsrättsförsäkring är en försäkring du som bor i bostadsrätt kan teckna som komplement till din hemförsäkring. I vissa fall ingår denna försäkring i bostadsrättsföreningens gemensamma försäkringar, gör den inte det så kan det vara nödvändigt att teckna en sådan. Bostadsrättsförsäkringen täcker i regel det som hemförsäkringen inte gör, exempelvis skador på ytskikt och den fasta inredningen.
Innehåll
Vad täcker bostadsrättsförsäkringen?
Som bostadsrättsinnehavare har man ett större ansvar för sin lägenhet än en person som bor i en hyresrätt. I en hyresrätt har hyresvärden ett förhållandevis stort ansvar, men i en bostadsrätt delar du som bostadsrättsinnehavare ansvaret med bostadsrättsföreningen.
Exempel:
1. Du får en skada i bostaden som gör att du måste byta golv, lister och delar av köket. Då träder bostadsrättsföreningen in eftersom hemförsäkringen inte täcker sådant.
2. Du får en vattenskada i badrummet som gör att du måste renovera och du har ingen våtrumsgaranti kvar. Då är det bostadsrättsförsäkringen som kan täcka delar av kostnaderna.
3. Om en brand eller en vattenskada uppstår i din bostad så täcker hemförsäkringen det mesta invändigt men om skadan drabbar grannar eller fastigheten i stort kan bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring träda in. I vissa fall kan bostadsrättsföreningens försäkringsbolag kräva dig på pengar om de anser att skadan uppstått på grund av slarv från din sida. Då träder bostadsrättsförsäkringen in och täcker upp denna kostnad.
Genom att teckna ett bostadsrättstillägg försäkrar du dig mot skador på sådant som hemförsäkringen vanligtvis inte täcker. Det är oerhört viktigt att teckna ett bostadsrättstillägg, eftersom de skador man ansvarar för som bostadsrättsinnehavare kan innebära en reparationskostnad på flera hundratusen kronor.
Bostadsrättsförsäkring som tillägg eller kombinerat med hemförsäkring
Det finns i regel tre sätt att teckna en bostadsrättsförsäkring:
- Ett tillägg till din hemförsäkring. Om du redan har en hemförsäkring kan du teckna ett tillägg mot en extra månadspremie som även täcker bostadsrätten.
- En kombinerad hem- och bostadsrättsförsäkring. Ska du teckna en ny hemförsäkring kan det vara förmånligt att direkt teckna en kombination av hem- och bostadsrättsförsäkring.
- Den ingår i bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring. I vissa fall ingår denna försäkring i bostadsrättsförsäkringens fastighetsförsäkring. Det kan därför vara bra att dubbelkolla med föreningen om det finns en gemensam, då måste du inte teckna en egen.
Vad som passar bäst för dig beror på din nuvarande hemförsäkring och ibland även vilket område du bor i. Vad en försäkring kostar kan också variera mycket beroende på risken att ditt hem utsätts för något. Har du exempelvis säkerhetsdörr och larm i din bostadsrätt är risken mindre, vilket även innebär en lägre försäkringspremie.
Undvik att stirra dig blind på månadspremien
När du ska teckna en bostadsrättsförsäkring är det förståeligt om du vill hitta en till ett förmånligt pris. Genom att ställa olika försäkringsbolags erbjudanden gentemot varandra går det att pressa ner priset. Dock bör du inte bara fokusera på detta. Du ska även känna dig trygg med ditt försäkringsbolag och det ska vara enkelt att få tag på försäkringsbolaget om olyckan är inne.
Om föreningen har ett gemensamt bostadsrättstillägg
Om du har en egen bostadsrättsförsäkring är det du själv som kontaktar ”ditt försäkringsbolag” vid en skada. Har föreningen en gemensam försäkring skall eventuella skador gå via styrelsen och du får därmed inte samma kontroll över situationen.
Du kan dessutom inte vända dig till allmänna reklamationsnämnden (ARN) om du skulle vara missnöjd med försäkringsbolagets bedömning av skadan eller ersättningen eftersom ARN inte behandlar ärenden med kollektiva bostadsrättsförsäkringar.

Kommentarer
Hej på er.
Är fullständigt onödigt att ha en individuell hem- och bostadsrättsförsäkring när det redan finns en kollektiv bostadsrättsförsäkring kopplad till fastighetsförsäkringen?
Hej Johan,
Om föreningen har en kollektiv bostadsrättsförsäkring som gäller alla medlemmar behöver du inte ha en egen bostadsrättsförsäkring. Däremot bör du fortfarande ha en egen hemförsäkring utan bostadsrättstillägget, eftersom de täcker helt olika saker. En bostadsrättsförsäkring täcker exempelvis fast inredning medan hemförsäkringen täcker dina lösa saker.
Jag bor i en bostadsrätt där bostadsrättsföreningen har tecknat en bostadsrättsförsäkring för samtliga bostadsrättsinnehavare. Vi har nu fått en vattenskada som orsakats av grannen ovanför enligt mätningar som gjorts av konsultföretaget Polygon allt finns dokumenterat i protokoll. Nu menar bostadsrättsföreningens försäkringsbolag att det är jag som inte orsakat skada skall betala självrisken när taket behöver målas om. Borde inte självrisken betalas av den som orsakat skadan?
Hej,
Det är bostadsrättsinnehavaren för den skadade lägenheten som räknas som ansvarig för skadorna, även om det beror på ett läckage från en grannlägenhet. Om grannen inte har orsakat vattenskadan på grund av vårdslöshet verkar det därför tyvärr vara du som får stå för självrisken.
Om grannen däremot har varit vårdslös och orsakat vattenskadan och du kan bevisa det är det möjligt att kräva att grannen ska betala självrisken.
Angående tecknande av bostadsrättsförsäkring
Jag och min fru bor i en bostadsrätt som ägs till 100% av min fru.
Min fråga är om jag då kan stå som ensam försäkringstagare?
Hej Per,
Det beror på om försäkringsbolaget tillåter att du står ensam på försäkringen. Jag skulle därför råda er att fråga ert försäkringsbolag om detta innan ni tecknar bostadsrättsförsäkringen.
Hej!
Vi har köpt en bostadsrätt men ska bo kvar i en annan stad ett tag där vi har en hyresrätt. Ev. ska in bror bo i bostadsrätten. Han är inte skriven där utan ska bara bo där till en början. Hur skulle det funka? Kan försäkringsbolaget säga ifrån om det visar sig att han inte bor där? Det jag egentligen vill är att få bostaden försäkrad – även fast det är lite oklart vem som ska bo där för tillfället.
Mvh,
Hanna
Såvitt jag vet så spelar det ingen roll om någon bor i bostaden för att den ska vara försäkrad, men jag har heller aldrig stött på den frågan så jag kan inte ge ett säkert svar. Ska din bror bo i din bostadsrätt måste han hyra den i andra hand. Det är då han som ska stå för hemförsäkringen. Jag vet inte om jag svarar på din fråga då jag är lite osäker på vad du egentligen undrar.
Tack för en grymt bra sida, kanske tillägg på detta är hur mycket ska man betala för denna försäkring?