Bostadsrätt
Uppdaterad: 21 april, 2023
En bostadsrätt är en upplåtelseform av en bostad där bostadsrättsinnehavaren äger rätten att bo i bostaden. För att kunna äga en bostadsrätt måste man bli medlem i bostadsrättsföreningen. Det är bostadsrättsföreningen som äger bostaden och fastigheten, bostadsrättsinnehavaren äger endast rätten att bo i bostaden.
Innehåll
Fördelar med att bo i en bostadsrätt
En bostadsrätt ägs egentligen inte av dig, men i stort sett är det nästan som det. Det finns relativt mycket fria tyglar när det kommer till vad du får göra med en bostadsrätt. Detta, tillsammans med andra faktorer, gör att det finns fördelar med att bo i en bostadsrätt.
- När du köper en bostadsrätt gör du en investering i ditt eget boende.
- Det kan vara billigare att köpa en bostadsrätt där marknadshyrorna är höga.
- Du får i princip inreda bostadsrätten hur du vill och göra småförändringar, som ommålning.
- Större renoveringar behöver godkännande från föreningen. Det brukar däremot inte vara några problem då du bekostar renoveringen och att resultatet ofta leder till ökat värde på bostadsrätten.
- Genom rätt investeringar i bostadsrätten kan du öka värdet på den. På så sätt kan du få tillbaka mer pengar när du säljer den än vad du köpte den för.
Nackdelar med att bo i en bostadsrätt
Trots att det kan kännas som att du äger bostadsrätten själv, är det en förening som äger den. Det finns därför vissa regleringar. Bostadsrätter kostar även en hel del pengar. Dessa faktorer kombinerat skapar några nackdelar med att bo i bostadsrätt.
- För att köpa en bostadsrätt krävs det ofta att du har tillgång till mycket kapital
- Du måste kunna betala en större summa som kontantinsats, antigen med egna pengar eller kontantinsatslån.
- Du behöver ha god ekonomi för att kunna ta bolån för resterande summa.
- Det finns en risk att bostadsmarknaden förändras och värdet på bostadsrätten sjunker. Då kan du förlora en stor summa pengar.
- Trots att det kan vara en fin och dyr lägenhet som du är villig att investera i, kan bostadsrättsföreningen den tillhör gå dåligt. Det innebär att månadsavgiften till bostadsrättsföreningen kan vara hög.
- Du måste ha ett godkännande från bostadsrättsföreningen innan du gör större förändringar i lägenheten. Ibland kan de inte bli godkända, trots att det är du som betalar för de.
På grund av föreningens stora inflytande är det bra att ha koll på hur en bostadsrättsförening fungerar och hur just den förening du ska flytta in i ser ut. Vi har samlat allt du behöver veta om bostadsrättsföreningar.
Stora delar av bostadsrätten är innehavarens ansvar
Ansvarsområdena för bostadsrätter är många. Nästan allt i en bostadsrätt är bostadsrättsinnehavarens ansvar. Allt som finns och syns inne inuti bostaden är ditt ansvar, medan allt utanför är föreningens ansvar. Om något inuti bostadsrätten går sönder är det ditt ansvar. Detta till skillnad från hyresrätter där en hyresvärd kommer för att hjälpa. Se därför till att inget är på väg att gå sönder, eller redan har gjort det, i och med att du köper en bostadsrätt i befintligt skick.
Tips! Var varsam om din bostadsrätt i och med att du är ansvarig för i princip allt.
Om det skulle bli en vattenskada i din bostadsrätt och skadan sprider sig till andra ställen i fastigheten är det du som blir ekonomiskt ansvarig (om inte föreningen har en gemensam försäkring för den typen av skador). Som bostadsrättsinnehavare är det därför rekommenderat att du har en hemförsäkring med bostadsrättstillägg som täcker sådana typer av olyckor, exempelvis vattenskador. Läs mer om vilken typ av försäkring du bör ha i vår artikel om: bostadsrättsförsäkring
Bostadsrättsföreningen har en stor roll
För att få bo i en bostadsrätt måste du betala en månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Detta för att täcka kostnader för driften av huset. Föreningen beslutar tillsammans om kostnader. Vad som innefattar kostnader kan exempelvis vara snöröjning eller reparationer av fastigheten. Vid större förändringar av fastigheterna är det föreningen som tar beslutet om att eventuellt höja hyror för att finansiera kostnaderna.
Tänk på! Olika bostadsrättsföreningar har olika avgifter beroende på vad som ingår. Se till att du inte har en för hög avgift och samtidigt är skyldig att utföra arbeten.
För att sänka avgifterna kan det vara bestämt av föreningen att du kanske behöver städa trapphuset vissa veckor eller utföra andra arbeten. Beslut fattas ofta med alla medlemmar inkluderade. Där har du som bostadsrättsinnehavare rätt att medverka på medlemsmöten, för att lägga din röst.
Vid köp av bostadsrätter ingår ofta elavtal, avtal för kabel-tv och bredband, som bostadsrättsföreningen förhandlat fram för att sänka priserna. Om de ingår vid köpet betalar du dessa inkluderat i månadsavgiften. De kan även betalas separat, om du skulle vilja välja ett annat alternativ än vad föreningen förhandlat fram.
Andrahandsuthyrning kräver godkännande
Om du lämnar över nyttjanderätten av din bostadsrätt under en viss period sker en andrahandsuthyrning av bostadsrätt. Detta kan du göra om du tillfälligt vill flytta ut, men inte sälja bostadsrätten. Om du vill hyra ut din bostadsrätt i andrahand måste du få ett godkännande av bostadsrättsföreningen. Det är däremot enklare att hyra ut en bostadsrätt jämfört med en hyresrätt, i och med lagen kring uthyrning av privatbostad.

Kommentarer
Hej jag har en juridisk fråga, om jag hyr ut min bostadsrätt på ett år med skriftligt lov av styrelsen eftersom jag jobbar på annan ort. Om jag plötsligt får ett jobb/uppdrag på ursprungs bostadorten, och då bor inneboende temporärt på annan adress för att mina hyresgästers avtal fortfarande gäller i ytterligare några månader. Jag är inte skriven på orten. Följer jag då reglerna? Eller kan bostadrätts föreningen ha åsikter om detta. Jag vill inte säga upp mina hyresgäster innan avtalets slut.
Hej! Vi är spekulanter på en bostadsrätt i en förening med bara 4 br. Ekonomiskt går inte föreningen bra, man har ganska stora skulder och förlustresultat. Vi tänker sätta ett större belopp kontant och har därmed bara behov av ett mindre banklån.Vad riskerar vi genom att gå in i denna förening?
Hej, jag pendler p.t. mellan Danmark o Sverige p.g.a. jobbet. Köbte en svensk bostadsrätt i 2013 og har boet der i ca. 10 år nu, bor der i dag. Påtænker att köpa et hus i DK og flytta min address dertil. Kan jeg fortfarende bo kvar i min svenska bostadsrätt om jag är folkbokförd i Danmark?
Bor i en mindre BRF om c:a 40 lägenheter. Har hyrt ett garage av föreningen,i en s.k öppen länga. Många av garagegrannarna tenderar att lämna sina garagedörrar öppna då de åker ut på sina ärenden. Ibland,sommar som vinter,kan någon dörr stå öppen hela dagen.Får det verkligen vara så,främst med tanke på brand/stöldrisk?
Vi bor i en BRF och har i entreen hängt en för oss värdefull tavla som alla tyckt om.
Vid ommålning försvann tavlan och vid efterfrågan svarade en i styrelsen att den
kastats. Det som hängs av ngn i huset tillhör BRF och ej personen i fråga. Nu visste
man att detta var vår tavla och borde kunnat ställa frågan till oss om ok att kasta.
Men nej det gjorde man inte.Är det verkligen så att man bara kan kasta om ngt
hängts på en vägg och säga att det ”nu är det BRFs”. Vi är många som undrar.
Tacksam för svar vad som gäller.
Hej
I maj månad 2022 hade vår bostadsrättsförening årsmöte. Under sittande möte kom det upp ett förslag om att utöka styrelsen från 3 personer till 5 personer. Enligt våra stadgar kan vi vara 3-7 personer. Förslaget godtogs och två personer valdes. (Bland annat undertecknad). Efter mötet har några tyckt att beslutet fattades alldeles för snabbt och att det dessutom inte fanns med som en punkt i kallelsen. 3 personer har överklagat och vill att vi ska få till ett extra årsmöte för den här punkten. 2 av de personerna var närvarande vid mötet.
Kan man godta ett beslut vid mötet och sedan ångra sig? Till saken hör att en av personerna har sin man med i den ”gamla” styrelsen. Det kanske inte har någon betydelse, men det känns som det paret får en stor makt över föreningen. Varje lägenhet har en röst. Har det här paret rätt till att en av dem är med i styrelsen samt att den andra har mycket kraftiga åsikter vid årsmötet och nu överklagar beslutet?
Min nästa undran är: Ordföranden har inte kallat till något konstituerande styrelsemöte och inte heller informerat oss två som är nyinvalda om situationen. De två personerna från ”gamla” styrelsen har fått information och det verkar som om ordförande tänkte fortsätta med sitt uppdrag med enbart 3 personer i styrelsen. Ingen förändring av styrelsen är inrapporterad till Bolagsverket. Finns det någon ”dead line” när man senast ska rapportera till Bolagsverket? Vem/vilka har mandat att ta beslut i dagsläget? Styrelsen på 5 personer eller styrelsen på 3 personer?
Efter mitt påpekande till ordföranden att det är väl hög tid för ett styrelsemöte så kommer vi att ha ett möte den 6 september. Bra om jag vet lite mer vad som gäller om den här knepiga situationen som har uppstått.
Jag är inte ute efter att hänga ut någon, men allt måste gå rätt och riktigt till.
Med vänliga hälsningar
Solveig
Hej Jag jämför olika Brf årsredovisningar och har fundering på Eget kapital specifikationen vad är skillnad mellan Insatser och upplåtelseavgifter?
Har en fråga min bostadsrättsförening står det att jag inte får skriva mig där vad gör jag har ingen annan bostad
I min lilla bostadsrättsförening 8 lägenheter är några skrivna här men bor inte här. Ja jag vet att det är olagligt men varför gör man så? Har det med skatten eller annat att göra? Såklart handlar det om pengar. Vad tror dom att dom tjänar slipper på att skriva sig där man inte bor?
Hej,
Vi bor i en bostadsrättsförening innehållande endast 12 bostäder. Övriga 11 övergick från hyrserätter till bostadsrätter 2014 och hyrde ut vår lägenhet som en hyresrätt fram till 2019 då vi köpte den.
När övriga lägenheter blev bostadsrätter så fixades det även parkeringsplatser som ingår i deras avgift, men ingen parkeringsplats fixades till vår bostad.
Nu när vår också är bostadsrätt så betalar vi exakt samma avgift som övriga lägenheter liknande vår, men vi varken har eller får en parkeringsplats.
Med motiveringen att kommunen inte tillåter fler.
Jag kan garantera att det går att trolla fram en parkeringsplats till på föreningens mark, men inget görs.
Vad gäller egentligen?
Är det verkligen rätt att exkludera endast 1 lägenhet, men att ta ut samma avgift som för de med parkering?
Hej. Jag har en fråga.
Om medlemmarna I en BRF betalar in en summa till föreningens lån, minskar hyran då?
Hej!
Jag har bott i min bostadsrätt i ett halvår drygt och huset är helt nybyggt. För ett tag sedan kunde jag inte komma in i min lägenhet för nyckeln bara snurrade i låset. Jag kom helt enkelt inte in och fick ringa en låssmed. Är det rimligt att jag ska stå för den kostnaden när huset är helt nytt? Det måste ju ha varit något fel på låset och ett lås ska väl hålla mer än ett halvår?
Tacksam för svar!
Hej,
Min 74-åriga mor har en bostadsrätt högst upp på 3e våningen. Det har uppkommit sprickor i innertaket (betong) i ett av rummen. Vi ser också att det är sprickor på utsidan av huset på fasaden just under yttertaket på huset, på samma ställe som rummet är. Jag tror att det har skett någon form av sättning av huset, då sprickor har uppkommit både på ut- och insidan av huset. Detta har påpekats till föreningen, som hävdar att de har inget ansvar för ev åtgärder av sprickorna i lägenheten. Min mor har definitivt inte gjort något som orsakat dessa sprickor i taket. Är det min mor som ansvarar för att åtgärda detta? Eller är det bostadsrättsföreningen?
Är Bostadsrättsinnhavare i en privat förening. När det blev en ny styrelse förändrades mycket.
vi har alltid haft god ekonomi i föreningen, men på två år står vi i stället i skuld. B.LA ett stort Grävarbete som vi inte har fått någon förklaring på, och som inte åtgärdade något. Det blev mycket dyrt och vi är några som ifrågasätter detta arbete och vill se vad som i detalj har gjorts, varför, och vad det kostade. vi får inte se fakturer eller annat angående arbetet. har inte vi rätt att ha insyn?
Sedan är det tvättstugan. En fungerande tvättstuga ingår i avgiften. för drygt ett år sedan dömdes tvättstugan ut av fackmän. vice ordförande sa då att föreningen inte har råd för närvarande, detta till fackmännen. Till mig sa de att problemen nu är fixade det är de inte. kan styrelsen verkligen strunta i att byta ut en utdömd tvättstuga när tvättstuga ingår i avgiften?
Hej.
Jag bor i en bostadsrätt där föreningen bytt alla fönster i December 2018. 5 fönster ett av dessa fönster har immat igen cirka 140 gånger på 10 månade och det kan ske soliga dagar, regniga dagar samt vind ifrån olika väderstreck det kan ske på morgonen, kvällen eller på natten givetvis även mitt på dagen. Föreningen vägrar byta fönstret. Hur gör jag? Har fått ett nytt fönster som är felaktigt och föreningen vägrar åtgärda felet.
Hej! Vi har i hyran betalat att 100 kr går till en inre fond. Men på sista mötet hade de bestämt att ta bort den och att var och en måste öppna ett eget konto och spara själv utöver hyran. Är det rätt att de kan göra så? Det försämrar för de som har dåligt ställt och framförallt om någon måste få hjälp med försörjningsstöd. Då kan man inte spara något till sin inre fond och därmed inte ha en krona att tillgå den dagen tvätt, diskmaskin, kyl och frys tex gått sönder.
Vi har hittat en vattenskada i vår vindsvåning och den sannolikaste orsaken är att det läckt in från altanen pga att golvbrunnen på altanen vid något tillfälle varit tät. Föreningen hänvisar till föreningens stadgar där det står ”är bostadsrättslägenhet försedd med balkong, terrass eller uteplats åligger det bostadsrättshavaren att svara för renhållning och snöskottning”. Vilken rätt har föreningen att via stadgar lägga över detta ansvar på bostadsrättsinnehavaren då det enligt bostadsrättslagen är tydligt att det är föreningens ansvar?
Hej.
Jag har haft en bostadsrättslägenhet i ca 11 år, för fyra år sedan förändrades min livssituation så att jag tillbringar delar av året utomlands. Jag alternerar ungefär 4 månader i taget. det blir alltid minst 6 månader i Sverige, oftast mer, per år. Min plan är att bo permanent i min lägenhet framöver tillsammans med min man, så klart – detta upplägg gäller bara några år till. I samband med detta så ansökte jag om och fick godkänt att hyra ut min lägenhet till en vän som hade det lite trassligt på bostadsmarknaden och två minderåriga barn. Detta tyckte jag var smidigt, för då hade jag en pålitlig person som tog hand om lägenheten – så jag har bott inneboende hos min mamma då jag varit i Sverige istället för att bryta kontraktet med min vän för några månader i taget.
Nu har bostadsrättsföreningen avslagit min nästa ansökan om uthyrning då de inte har nåt som ”visar att jag har för avsikt att återgå till lägenheten”. Jag blir lite osäker: dels undrar jag vad de vill ha som ”visar” detta, dels undrar jag vad jag har för rättigheter nu. Jag har ju de facto avsikt att återgå till lägenheten, varför jag inte vill sälja den. Om jag inte får hyra ut den, ämnar jag ändå behålla den och bo i den när jag är i Sverige. Detta innebär att den kommer stå tom under perioder. Finns det några regler kring detta? Jag antar att föreningen kommer ha ögonen på mig i och med detta, så jag vill vara säker på att jag gör rätt.
Hej!
Jag har förstått att allt som finns inne i och är synligt i bostadsrätten är mitt ansvar som bostadsrättshavare.
Hur förhåller det sig med sådant som ligger i själva fastigheten/byggnaden som inte tillhör mitt ansvar (det synliga)?
Exempelvis själva golvbrunnen, som ligger i mellanskiktet mellan min lägenhet och grannens som bor under min.
Med vänlig hälsning
Katarina
Hej!
Jag undrar hur det kan gå till vid en ”utköpning”. Jag vill nämligen köpa ut min sambo från vår gemensamma bostadsrätt. Köpes för 870 000 kr för ca 3 år sedan. Marknadsvärderades i höstas till 1 400 000 kr +/- 50 000 kr. Hur mycket ska hon ha? Finns det nån mall att räkna efter? Eller är det överenskommelse som gäller?
Tacksam för svar!