Fast bredband

Hitta den bästa internetanslutningen till din bostad

Utskriftsvänlig PDF

Fast bredband tecknas för att få internet till din bostad. Det finns flera olika operatörer som erbjuder fast bredband. Dessutom behöver du tänka på vilken hastighet du vill ha. I bostadsrätter och hyreshus kan det finnas en avtalad leverantör som gäller för hela bostaden. Då måste du i regel skaffa ett bredband hos just denna leverantör.

Ska jag välja fast eller mobilt bredband?

Ett fast bredband är kopplat till ditt hem, oftast via antingen fiber eller telejacket. Ett mobilt bredband är i stället möjligt att ta med sig vart som helst. En vanlig lösning är att ha ett fast bredband som används hemma och att surfa via mobiltelefonens nätverk i övriga fall.

Med fast bredband kommer du upp i högre surfhastigheter än med ett mobilt bredband, och det finns inte samma begränsning för hur mycket data du kan ladda ner. Det är också lättare för flera personer att använda samma bredband och bredbandet påverkas i lägre grad av störningar. Det som fast bredband saknar jämfört med mobilt bredband är just mobiliteten.

1. Ta reda på vilka fasta bredband du kan teckna

Innan du tecknar ett avtal för bredband är det viktigt att du kollar upp vilken eller vilka operatörer du kan skaffa bredband hos. Detta kan nämligen bero på om det finns ett avtal med någon leverantör av bredband.

Tips! Genom att gå in på Bredbandskartan och fliken ”Köpa abonnemang? Hitta leverantörer” kan du fylla i din adress och enkelt se vilka operatörer du kan skaffa bredband hos.

Om du bor i hus kan du fråga säljaren eller mäklaren om det finns bredband i dag och i så fall hos vilken operatör. För en bostadsrätt frågar du bostadsrättsföreningen och för hyresrätt din hyresvärd.

2. Avgör om du kan få bredband via fiber eller ADSL

Det finns oftast flera olika sätt att få bredband till din bostad. Om du bor i bostadsrätt eller hyresrätt finns det ofta ett alternativ som dina grannar använder. I hus kan det också finnas ett alternativ som den tidigare ägaren har haft. Dock är det inte säkert att detta är den bästa lösningen för dig.

ADSL – bredband genom telefonjacket

Genom telefonjacket i väggen kopplar du ett modem som du därefter ansluter till din dator eller andra enheter. Anslutningen går via den vanliga telefonledningen (men du kan prata i telefon samtidigt som du surfar). Det här är den vanligaste tekniken, men kapaciteten och hastigheten kan påverkas av hur långt bort från en telestation du bor.

Tänk på! Utan anslutning till ett fast telefonnät kan du inte få bredband via ADSL till din bostad. Ibland kan operatörerna även kräva att du har ett abonnemang för fast telefoni för att få bredband via ADSL.

Fiber – indragna fiberkablar i bostaden

Fiber fungerar genom ett nätverk som byggs upp av fiberkablar. Det innebär att det måste finnas fiberkablar dragna till din bostad. Fiber är en bredbanslösning som blir mer och mer populär eftersom det i regel är snabbast och mest stabilt.

Tips! Fiber finns ofta i flerfamiljshus men börjar bli allt vanligare i villaområden och enfamiljshus. Ska du köpa hus kan det därför vara bra att fråga om det finns fiber draget eller inte.

I vissa fall kan kommunen erbjuda bredband via fiber genom ett så kallat stadsnät. Det ägs av kommunen eller privata aktörer och möjliggör bredband via fiber. Om fibernätverket är öppet kan du välja vilken operatör du vill teckna abonnemang hos. I stängda nät måste du dock välja en av de operatörer som finns tillgängliga.

Övriga alternativ – för dig utan ADSL eller fiber

ADSL och fiber är de vanligaste sätten att få bredband och i regel även de snabbaste och mest prisvärda. I glesbygder kan det vara så att varken ADSL eller fiber är möjliga alternativ. I sådana fall finns det några andra möjligheter.

  • Uttag för kabel-tv. I vissa fall går det att få bredband genom uttaget för kabel-tv. Kapaciteten för bredband via kabel-tv kan variera. Det kan dock vara ett alternativ om det inte går att få bredband via ADSL eller fiber.
  • Parabol och satellit. Parabol och satellit är ett alternativ var du än bor. Detta är dock ganska ovanligt och ofta ganska dyrt. Om ingen annan anslutning fungerar är det så klart ett alternativ, med det kan vara bättre att dra fiber.
  • Elnät. Vissa elbolag kan erbjuda bredband via elnätet. För att ta reda på om det går att få bredband via elnätet i din bostad kan du kontakta ditt elbolag. Det här är ett ovanligt alternativ, och oftast finns det bättre möjligheter med andra anslutningar.

Det finns såklart för- och nackdelar med de olika alternativen. Förutom att alla alternativ inte är tillgängliga för alla kan det även variera i pris och hastighet.

Typ av bredband Fiber Telejack Mobilnät Kabel-TV
Hastighet Upp till 1000 Mbit/s
Upp till 60 Mbit/s
Upp till 100 Mbit/s Upp till 500 Mbit/s
Oberoende av läge    
Oberoende av antal användare    
Utbyggnad och utveckling pågår    
Finns i bostäder Ca 50 %
(och växande)
Ca 10 %

3. Bestäm vilket abonnemang du vill ha

När du vet vilken operatör du kan teckna abonnemang hos och hur du kan få bredband till din bostad är det dags att bestämma vilket abonnemang du vill ha. De här sakerna kan vara bra att fundera över:

  • Vad kommer du att använda bredbandet till? Ska du streama filmer och surfa mycket eller bara betala räkningar och läsa mail? Vilken hastighet krävs för att göra detta?
  • Vem eller vilka kommer att använda bredbandet? Är ni flera i hemmet som kommer att surfa eller bara du?
  • Var kommer bredbandet att användas? Är det viktigt att anslutningen är bra i alla rum? Vill ni kunna ta med anslutningen exempelvis på semestern?

4. Jämför fast bredband hos olika leverantörer

När du sedan ska välja abonnemang är det bra att jämföra olika leverantörer för att hitta ett fast bredband som passar dig bäst. För att lättare kunna se olika operatörers erbjudanden kan du ta hjälp av sajten Bredband.se som jämför olika bredbandsalternativ.

Det finns ett antal faktorer att fundera över när du ska jämföra fasta bredband.

Hastighet – hur snabbt vill du surfa

Hastigheten för ett bredband mäts i megabit per sekund, vilket förkortas till Mbit/s. En högre siffra innebär snabbare bredband. I ett avtal för abonnemang med bredband ska operatören ange den normala överföringshastigheten. Den kan du titta på när du ska jämföra bredband.

Tips! Hastigheten kan påverkas av flera faktorer. Du kan ofta be om att få en provperiod för ditt bredband för att säkerställa att hastigheten är tillräckligt snabb i din bostad.

Bara för att det finns en normalhastighet är det nödvändigtvis inte den hastighet som du kommer att få. Hastigheten kan nämligen påverkas av andra faktorer, såsom datorns kapacitet och hur många som surfar på nätverket samtidigt.

Säkerhet och villkor – om du bryr dig om hur din data hanteras

Olika operatörer har olika sätt att hantera data som skickas från ditt bredband. I dag är det många som ifrågasätter säkerheten i sin anslutning, och det kan därför vara bra att redan från början se hur de olika operatörerna ställer sig till internetsäkerhet. Villkoren till din anslutning kan också variera. Kolla därför med operatörerna hur de ställer sig till utlämning av data eller liknande.

Bindningstid – särskilt viktigt om du ska bo i bostaden en kort period

Oftast finns en viss bindningstid för ett abonnemang för bredband. I regel kan du ta med bredbandet när du flyttar, men det beror självklart på förutsättningarna i den nya bostaden. Om du vet att du ska flytta inom en viss tid kan det vara bra att teckna ett bredband utan bindningstid. Även uppsägningstiden kan vara bra att kolla upp.

Pris – bredband som ger valuta för pengarna

Bredband har ofta ett fast pris och det kommer därför att tillhöra dina månatliga fasta boendekostnader. Genom att jämföra bredband från olika operatörer kan du hitta ett fast bredband till ett rimligt pris. Det är i regel 3 kostnader du måste jämföra som utgör det totala priset:

  • Startavgift. En engångsavgift för att operatören ska starta leveransen av bredband till din bostad.
  • Månadsavgift. En fast månadsavgift för att använda nätet. Vanligtvis är månadsavgiften för fast bredband densamma oavsett hur mycket du surfar. Ofta betalar du avgiften per kvartal men det kan variera beroende på vilken operatör du har.
  • Aviavgift. Aviavgift är kostnaden för att din operatör ska skicka ut en faktura till dig. Den går ofta att få bort genom att teckna autogiro eller be att få fakturan via mejl.

Generellt skiljer priset mest mellan vilken form av bredband du använder samt vilken förbrukning och hastighet du har. Självklart skiljer även priserna mellan operatörerna beroende på vilken anslutning och hastighet du väljer.

Evelina

Boende-skribent

evelina.grenehed@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen