Fast bredband

Hitta den bästa internetanslutningen till din bostad

Utskriftsvänlig PDF

Fast bredband tecknas för att få internet till din bostad. Det finns flera olika operatörer som erbjuder fast bredband. Dessutom behöver du tänka på vilken hastighet du vill ha. I bostadsrätter och hyreshus kan det finnas en avtalad operatör som gäller för hela bostaden. Då måste du i regel skaffa ett bredband hos just denna operatör.

1. Ta reda på vilka bredband du kan teckna

Innan du tecknar ett avtal för bredband är det viktigt att du kollar upp vilken eller vilka operatörer du kan skaffa hos. Detta kan nämligen bero på om det finns ett avtal med någon leverantör av bredband.

Tips! Genom att gå in på Bredbandskartan och fliken ”Köpa abonnemang? Hitta leverantörer” kan du fylla i din adress och enkelt se vilka operatörer du kan skaffa bredband hos.

Om du bor i hus kan du fråga säljaren eller mäklaren om det finns bredband idag och i såna fall hos vilken operatör. I bostadsrätt frågar du bostadsrättsföreningen och i hyresrätt din hyresvärd.

2. Avgör vilket sätt du kan få bredband genom

Det finns flera olika sätt att få bredband till din bostad. Om du bor i bostadsrätt eller hyresrätt finns det ofta ett alternativ som dina grannar använder. I hus kan det också finnas ett alternativ som den tidigare ägaren haft, det är dock inte säkert att detta är den bästa lösningen för dig.

ADSL – Bredband genom telefonjacket

Genom telefonjacket i väggen kopplar du ett modem som du därefter ansluter till din dator eller andra enheter. Anslutningen går via den vanliga telefonledningen (men du kan prata i telefon samtidigt som du surfar). Detta är den vanligaste tekniken men kapaciteten och hastigheten kan påverkas av hur långt bort från en telestation du bor.

Fiber – Indragna fiberkablar i bostaden

Fiber fungerar genom ett nätverk som byggs upp av fiberkablar. Det innebär att det måste finnas fiberkablar dragna till din bostad. Fiber är en allt populärare lösning för bredband, detta eftersom det är i regel snabbast och mest stabilt.

Tips! Fiber finns ofta i flerfamiljshus men börjar bli allt vanligare i villaområden och enfamiljshus. Ska du köpa hus kan det därför vara bra att fråga om det finns fiber draget eller inte.

I vissa fall kan kommunen erbjuda bredband via fiber genom ett så kallat stadsnät. Det ägs av kommunen eller privata aktörer och möjliggör bredband via fiber. Om fibernätverket är öppet kan du välja vilken operatör du vill teckna abonnemang hos. I stängda nät måste du dock välja en av de operatörer som finns.

Övriga alternativ – För dig utan ADSL eller fiber

ADSL och fiber är de vanligaste sätten att få bredband och i regel även de snabbaste och mest prisvärda. I glesbygder kan det vara så att varken ADSL eller fiber är möjliga alternativ. I såna fall finns det några andra möjligheter.

  • Uttag för kabel-TV. I vissa fall går det att få bredband genom ditt uttag för kabel-TV. Kapaciteten för bredband via kabel-TV kan variera. Det kan dock vara ett alternativ om det inte går att få bredband via ADSL eller fiber.
  • Parabol och satellit. Parabol och satellit är ett alternativ var du än bor. Detta är dock ganska ovanligt och ofta ganska dyrt. Om ingen annan anslutning fungerar är det så klart ett alternativ, dock kan det vara en bättre idé att dra fiber.
  • Elnät. Vissa elbolag kan erbjuda bredband via elnätet. För att ta reda på om det går att få bredband via elnät i din bostad kan du kontakta ditt elbolag. Detta är ett ovanligt alternativ och oftast finns det bättre möjligheter med andra anslutningar.

Det finns såklart för- och nackdelar med de olika alternativen. Förutom att samtliga alternativ inte är tillgängliga för alla kan det även variera i pris och hastighet.

Typ av bredband Fiber Telejack Mobilnät Kabel-TV
Hastighet Upp till 1000 Mbit/s
Upp till 60 Mbit/s
Upp till 100 Mbit/s Upp till 500 Mbit/s
Oberoende av läge
Oberoende av antal användare
Utbyggnad och utveckling pågår
Finns i bostäder Ca 50 %
(och växande)
Ca 10 %

3. Bestäm vilket abonnemang du vill ha

När du vet vilken operatör du kan teckna abonnemang hos samt hur du kan få bredband till din bostad är det dags att bestämma vilket abonnemang du vill ha. Detta kan vara bra att fundera över:

  • Hur kommer bredbandet att användas? Ska du streama filmer och surfa mycket eller bara betala räkningar och läsa mail?
  • Vem eller vilka kommer använda bredbandet? Är ni flera i hemmet som kommer surfa eller bara du?
  • Var kommer bredbandet användas? Är det viktigt att anslutningen är bra i alla rum? Vill ni kunna ta med anslutningen exempelvis på semestern?

4. Jämför olika operatörers alternativ

När du sedan ska välja abonnemang eller operatör kan det vara bra jämföra följande saker.

Hastighet – Hur snabbt vill du surfa

Hastigheten för ett bredband mäts i megabit per sekund vilket förkortas till Mbit/s. En högre siffra innebär snabbare bredband. I ett avtal för abonnemang med bredband ska operatören ange den normala överföringshastigheten. Denna kan du titta på när du ska jämföra bredband.

Tips! Hastigheten kan påverkas av flera faktorer. Du kan ofta be om att få en provperiod för ditt bredband för att säkerställa att hastigheten är tillräckligt snabb i din bostad.

Bara för att det finns en normalhastighet är detta nödvändigtvis inte den hastighet som du kommer få. Hastigheten kan nämligen påverkas av andra faktorer så som kapacitet på din dator, hur många som surfar samtidig m.m.

Säkerhet och villkor – Om du bryr dig om hur din data hanteras

Olika operatörer har olika sätt att hantera data som skickas från ditt bredband. Idag är det många som ifrågasätter säkerheten i sin anslutning och det kan därför vara bra att redan från början se hur de olika operatörerna ställer sig till internetsäkerhet. Villkoren till din anslutning kan även de variera. Kolla därför med operatörerna hur de ställer sig till utlämning av data eller liknande.

Bindningstid – Särskilt viktigt om du ska bo i bostaden en kort period

Oftast finns en viss bindningstid för ett abonnemang för bredband. I regel kan du ta med bredbandet när du flyttar men detta beror självklart på förutsättningarna i den nya bostaden. Om du vet att du ska flytta inom en viss tid kan det vara bra att teckna ett bredband utan bindningstid.

Pris – Bredband som ger valuta för pengarna

Bredband har ofta ett fast pris och det kommer därför tillhöra dina månatliga fasta boendekostnader. Genom att jämföra bredband från olika operatörer kan du hitta ett fast bredband till ett rimligt pris. Det är i regel 3 kostnader du måste jämföra som utgör det totala priset:

  • Startavgift. En engångsavgift för att operatören ska starta leveransen av bredband till din bostad.
  • Månadsavgift. En fast månadsavgift för ditt surfande. Ofta betalar du denna per kvartal men det kan variera beroende på vilken operatör du har.
  • Aviavgift. Aviavgift är kostnaden för att din operatör ska skicka ut en faktura till dig. Denna går ofta att få bort genom att teckna autogiro eller be om faktura på mail.

Generellt skiljer priset mest mellan vilken form av bredband du använder samt vilken förbrukning/ hastighet du har. Självklart skiljer även priserna mellan operatörerna beroende på vilken anslutning och hastighet du väljer.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen