Sälja utan mäklare
Uppdaterad: 8 april, 2024
Att sälja huset eller lägenheten utan en fastighetsmäklare innebär att du genomför bostadsförsäljningen helt eller delvis på egen hand. Genom att göra jobbet själv kan du spara in pengar på mäklararvodet. Att sälja själv kommer att innebära mer arbete och engagemang från din sida och undersökningar visar att de som säljer bostaden privat, utan mäklare får sämre betalt än de som anlitar en mäklare.
Innehåll
- 7 steg för att sälja hus eller lägenhet utan mäklare
- För- & nackdelar med att sälja privat, utan mäklare
- Sälja bostad till bekant/släkting/familjemedlem
- Tjänar man på att sälja utan mäklare?
- Mäklare som endast hjälper till med en del av processen
- Sälja tomt utan mäklare
- Vanliga frågor om Sälja utan mäklare
7 steg för att sälja hus eller lägenhet utan mäklare
1. Värdera bostaden
Först och främst måste du få bostaden värderad för att komma underfund med vilket pris du ska sätta. Du kan värdera bostaden på olika sätt:
- Se vad liknande bostäder har sålts för. På Hemnet kan du exempelvis söka efter liknande bostäder i samma område för att få en uppskattning om priset.
- Få en kostnadsfri värdering. Låt en eller flera mäklare genomföra kostnadsfria muntliga värderingar av din bostad. Värderingarna visar vad mäklarna bedömer att bostaden är värd. Du binder inte upp dig till något avtal när du bjuder hem en mäklare för en värdering och det är helt gratis. Du kan hitta mäklare i ditt område genom HittaMäklare.se exempelvis.
- Anlita en värderingsman. Att ta hjälp av en värderingsman kostar pengar, dessutom är värderingsmän sämre på att värdera bostäder än mäklare eftersom de inte är lika insatta i den lokala marknaden vilket mäklare är.
Om du vill ha tips på hur du kan öka värdet på bostaden kan du läsa vår guide om värdering av bostaden.
2. Styla, fotografera & marknadsför bostaden
Gör bostaden så fin som möjligt och ta så bra bilder som möjligt. Det kan vara värt att anlita en professionell fotograf om du inte själv är väldigt duktig på att fotografera.
Tips! Som säljare kan du, om du vill, förhandsbesiktiga bostaden innan försäljning för att få spekulanterna att känna sig tryggare och därmed lägga högre bud.
När du fotograferat bostaden är det dags att få ut en säljannons på marknaden. Eftersom du inte har en mäklarfirma som kan annonsera ut bostaden kan det vara svårt att nå en lika stor kundkrets. Som privatperson kan du exempelvis inte lägga upp en annons på Hemnet. Det finns dock fristående sajter där privatpersoner kan annonsera ut sina bostäder, till exempel Blocket Bostad. Prata sedan med familj och vänner och be dem dela annonsen i deras sociala medier.
Ett tips är att du lägger in riktigt bra bilder och ett rimligt utgångspris i annonsen. Bilderna och priset är nämligen de absolut viktigaste delarna i en bostadsannons.
3. Visningar
Nästa steg är att du utformar en plan och avsätter tid för att kunna ha visning av bostaden. Tänk på att det kan krävas mer än en visning. Vill du läsa mer om visningen kan du läsa våra tips på hur du förbereder dig för visning.
Glöm inte att samla in kontaktuppgifter från spekulanterna så att du kan höra av dig efter visningen.
4. Budgivning
Efter visningen är det dags att kontakta spekulanterna och se om någon vill lägga ett bud. När budgivningen väl är igång är det viktigt att du hela tiden håller alla spekulanter uppdaterade på om eventuella bud har kommit in. Detta görs enklast via sms eller telefonsamtal.
Som säljare är det du som bestämmer till vem du vill sälja och vilket pris du accepterar. Det betyder att du kan stoppa budgivningen och sälja bostaden till en utvald köpare när du vill. Du har även rätt att tacka nej till alla bud om du vill.
5. Kolla upp köparens ekonomi
När sista budet har lagts kan det vara klokt att kontrollera att eventuella köpare verkligen kan fullfölja bostadsköpet. Be att få se deras lånelöfte eller annat bevis på att finansieringen för köpet är klar.
6. Besiktning
Normalt sett är det köparen som besiktigar bostaden. Antingen kan köparen besiktiga bostaden innan kontraktet skrivs eller så kan man lägga in en besiktningsklausul i kontraktet.
Som säljare kan du välja att förhandsbesiktiga bostaden innan försäljningen. En förhandsbesiktning gör att spekulanterna känner sig tryggare i affären och därmed förhoppningsvis lägger högre bud på bostaden.
7. Kontrakt och tillträde
För att göra affären bindande för dig och din köpare ska du utforma ett kontrakt som både du och köparen skriver på. Gäller affären ett hus ska ett köpekontrakt upprättas. Gäller affären en bostadsrätt ska istället ett så kallat överlåtelseavtal upprättas. I vår guide om att skriva kontrakt vid försäljning kan du läsa mer om vad du behöver tänka på vid avtalsskrivningen.
Du kan välja att upprätta kontraktet och alla tillhörande dokument själv eller så kan du anlita en mäklare för ett så kallat skrivuppdrag vilket innebär att mäklaren endast hjälper till med kontrakt och tillträde medan du sköter visningar, annonsering, budgivning osv själv.
Tillträdet
Inför tillträdet ska du tömma och flyttstäda bostaden. Vid tillträdet skall ett köpebrev upprättas om affären gäller ett hus eller en fastighet. För bostadsrätter behövs inget köpebrev.
För- & nackdelar med att sälja privat, utan mäklare
Även om majoriteten väljer att anlita en mäklare när de ska sälja sin bostad finns det fortfarande en mindre skala som väljer att testa att sälja bostaden utan att blanda in en mäklare i affären.
👍 Fördelar:
- Du behöver ej betala för mäklaren. Anledningen till varför privatpersoner väljer att sköta försäljningen själva är för att undvika att betala mäklararvodet. Om du ska sälja en bostad som är värderad till 2 000 000 kronor ligger mäklararvodet vanligtvis på mellan 40 000 till 80 000 kronor.
- Du har kontroll över affären. Eftersom mäklare arbetar på provision kan vissa tycka att det går lite väl snabbt. Om du sköter affären själv har du full kontroll över vad som pågår.
👎 Nackdelar:
- Du får sannolikt mindre betalt för bostaden. Undersökningar visar att privatpersoner som säljer sin bostad själv får sämre betalt för bostaden än när de säljer med mäklare.
- Sämre möjligheter till marknadsföring. Som privatperson kan du ej publicera din bostadsannons på Hemnet.se och andra ställen där mäklarna marknadsför bostäder de säljer.
- Det är krångligt. Att sälja utan mäklare kan upplevas krångligt. Allt från att hitta köpare till att formulera köpeavtalet tar betydligt längre tid. En mäklares tjänster underlättar affären oerhört mycket.
- Större risk att något blir fel. Rent juridiskt kan det vara en stor risk att sälja utan mäklare eller juridisk hjälp. Få privatpersoner har tillräckliga kunskaper om vilka lagar som gäller och hur du som säljare ska förhålla dig till dessa.
Sälja bostad till bekant/släkting/familjemedlem
Om du redan har en köpare till din bostad kan det vara enklare att sälja utan mäklare. Du kan hoppa över de flesta steg som att skriva en bostadsannons och ha budgivning. Däremot rekommenderas det att du genomför en besiktning och även skriver ett köpeavtal. Om du känner dig osäker kan du anlita en mäklare för ett skrivuppdrag, dvs mäklaren hjälper bara till med alla papper och juridiken.
Om du har anlitat mäklare och därefter vill sälja privat
Även om du har anlitat en mäklare för att sälja din bostad finns det inget som hindrar dig från att sälja bostaden till en bekant, släkting eller nära vän, även om personen inte har varit med i budgivningen. Det är du som är säljare, och därför får du själv bestämma till vem och hur mycket du vill sälja bostaden för.
Exempel: Du ska sälja en bostad och har anlitat en mäklare för att sälja bostaden. På egen väg lyckas du hitta en köpare, en vän till familjen.
Gällande mäklararvodet har mäklaren vanligtvis rätt till sin provision i detta fall. Mäklarens uppdrag är normalt förenat med ensamrätt och då har mäklaren alltid rätt till provision om bostaden säljs under ensamrättstiden. Det gäller även om bostaden inte säljs till spekulanter som har tillkommit tack vare mäklarens jobb. Ensamrättstiden är vanligtvis tre månader.
Tjänar man på att sälja utan mäklare?
Enligt undersökningar förlorar man på att sälja bostaden själv, utan mäklare. Enligt en rapport från Värderingsdata får fastighetsmäklare ut i snitt 26 % högre slutpris än de som säljer själva. Man bör därför tänka igenom sitt beslut noga innan man bestämmer sig för att göra jobbet själv.
Mäklare som endast hjälper till med en del av processen
Det finns mäklartjänster som hjälper till med vissa delar av försäljningsprocessen. Några exempel är Hemverket och Privatmäklaren. De erbjuder kompletta mäklartjänster för runt 20 000 kr men då får man göra en del av arbetet själv. Dessa tjänster ger dig tillgång till annonsering på Hemnet vilket är en stor fördel. Kostnaden för Hemnet-annonsering ingår dock inte i deras arvoden.
Man kan även, som vi nämner ovan, anlita en mäklare för ett så kallat skrivuppdrag där mäklaren hjälper till med pappersarbete, kontrakt och tillträde. Visningar, annonsering, budgivning osv får man sköta själv.
Sälja tomt utan mäklare
En tomt kan säljas utan mäklare. Den stora nackdelen är att man inte får tillgång till annonsering på Hemnet. Det kan dock lösas med hjälp av tjänsterna som Hemverket och Privatmäklaren erbjuder.
Vanliga frågor om Sälja utan mäklare
Ja, det finns inga regler eller lagar som hindrar.
Enligt oss bör man sälja utan mäklare om man har en bostad som är värd under 500 000 kr. När bostadens värde är väldigt lågt så blir mäklararvodet en alldeles för stor del av försäljningspriset.
Kommentarer