Flytta utomlands

Vad du som flyttar utomlands bör veta

Utskriftsvänlig PDF

Att flytta utomlands blir allt vanligare. Kanske gäller det jobb, studier, eller en välbehövlig lång semester. Inför en utlandsflytt finns det en del praktiska saker du måste ordna. I den här artikeln kan du läsa om vad du ska tänka på inför en flytt utomlands.

Registrera flytten hos Skatteverket

Kontakta Skatteverket och berätta att du ska flytta utomlands. Se också till att folkbokföra dig i det nya landet. Det är något krångligare än när det gäller flytt inom landet, men det är fortfarande en relativt smidig process.

Tänk på! Folkbokföringen är viktig för att myndigheter ska veta din adress. Det är också viktigt för att din post ska komma till dig även när du flyttar utomlands.

Utlandsflytt blir allt vanligare, och Skatteverket är väl medvetna om detta och försöker underlätta så mycket som möjligt.

Hyr ut din bostad i Sverige

Vad du ska göra med din tidigare bostad beror lite på hur länge du ämnar bo utomlands. Är det en period på 1-2 år kan det vara relevant att hyra ut din bostad. Du kan magasinera ditt bohag om du vill hyra ut lägenheten omöblerad. Det finns vissa saker som är viktiga att tänka på om du vill hyra ut din bostad.

3 frågor att ställa om din nuvarande bostad vid flytt utomlands

  1. Kommer jag vilja ha tillgång till min bostad i Sverige när jag bor utomlands?
  2. Kommer jag vilja flytta tillbaka till Sverige? Isåfall, när?
  3. Kommer jag vilja ta med möbler till min nya bostad?

Se till att du har giltiga ID-handlingar

Se till att dina ID-handlingar är giltiga och inte går ut vid något olägligt tillfälle. Inom EU behöver du inte visa något pass, men passet är fortfarande en giltig ID-handling som kan vara bra att ha.

Tänk på! Se över dina ID-handlingar i god tid så det inte blir något problem vid flytten.

Se till att du har visum om du behöver det. Ifall du behöver visum, kontakta ambassaden för det land du ska flytta till. Det kan vara lång handläggningstid, så detta steg kan vara smart att göra tidigt. Ibland behövs även uppehållstillstånd eller liknande för att få jobba i det nya landet. Då kan du kontakta svenska ambassaden i det land du flyttar till.

7 rättigheter och skyldigheter att ha koll på

  1. Svenskt medborgarskap. Ditt medborgarskap i Sverige finns kvar även om du flyttar. Du har även kvar ditt svenska personnummer.
  2. Rösta i Sverige. Eftersom du är svensk medborgare får du fortfarande rösta i riksdagsvalet i Sverige.
  3. Egen försörjning. Som EU-medborgare har du rätt att bo i vilket EU-land du vill. Du måste dock kunna försörja dig själv och ha sjukförsäkring.
  4. Fritt att arbeta inom EU. Flyttar du inom EU behöver du inget uppehållstillstånd för att få jobba.
  5. Ingen garantipension. Det är inte många som tänker på att den svenska garantipensionen inte längre följer med eftersom du inte betalar skatt i Sverige. Det är därför viktigt att själv pensionsspara.
  6. Krav på sjukförsäkring. Det är också viktigt att skaffa en privat sjukförsäkring då resten av världen ofta inte har samma sjukvårdssystem som Sverige. I EU är det till och med ett krav.
  7. Rösta i det nya landet. Som EU-medborgare har du alltid rätt att rösta i EU-val, och du får även rösta i kommunvalet på din nya bostadsort.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

30 Relaterade frågor & svar

Adam J. skriver:

God eftermiddag,

Min farbror kommer att gå i pension om ett par månader, jag bor med honom i samma lägenhet, men jag har inte varit här på länge. Jag skulle vilja veta om han kommer att bo i ett annat land i Europeiska unionen och ändra sin adress till det landet. Kan han registreras på två adresser samtidigt? Kan han behålla sin lägenhet? Kan jag fortsätta bo i sin lägenhet?

Tack så mycket för hjälpen.

Evelina skriver:

Hej Adam,

Man kan bara vara skriven på en adress åt gången. Om din farbror flyttar utomlands är det i det landet han ska vara skriven.

Om din farbror inte avser att flytta tillbaka till lägenheten kommer hyresvärden eller bostadsrättsföreningen troligtvis inte låta honom behålla lägenheten. Han skulle kunna ansöka om att hyra ut den till dig i andra hand, men det är inte heller säkert att det godkänt om han inte tänkt flytta tillbaka.

Jag skulle råda er att kolla upp om han kan överlåta lägenheten till dig.

Izet skriver:

Tjena jag planerar att flytta till Bosnien permanent och undrar hur det funkar med skatt osv med tanke på att jag inte har barn eller fru och samt inte äger något här som anknyter mig till landet utöver föräldrar å syskon som fortfarande kommer bor. kvar här. Men som sagt har inte något kvar här (inget hus,hyra etc) och planerar inte att komma tillbaka. Jag flyttar och planerar att jobba i Bosnien med social media osv så måste jag fortfarande betala Svensk skatt då eller kan jag bara börja betala Bosnisk skatt efter att jag öppnat konto där nere och skrivit in mig där?

Daniel skriver:

Hej Izet!

Skatterättsligt kommer du fortsätta att vara obegränsat skattskyldig i Sverige under en tid efter flytten. Vanligtvis är man det i fem år efter att man flyttat. Kan du visa att du inte längre har väsentlig anknytning till Sverige kan det dock ändras, men eftersom du har familj i form av föräldrar och syskon här ser jag det som svårt.

Att du är skattskyldig i Sverige betyder dock inte per automatik att du måste betala skatt i Sverige. Var du ska skatta avgörs av det skatteavtal som gäller mellan Sverige och Bosnien. Du hittar det på Skatteverkets hemsida. Behöver du hjälp att tyda det rekommenderar jag att du ringer till Skatteverket så hjälper de dig.

Lycka till!

Hanna skriver:

Jag har dubbelt medborgarskap, har här i Sverige sen i Filippinerna. Jag ska flytta ditt och plugga på distans från Sverige, vad bör man tänka på? För det är en svensk utbildning på distans och jag kan inte skriva ur mig från Sverige för då får jag inget CSN för den utbildningen.

Evelina skriver:

Hej Hanna,

Som jag tolkar CSN:s information på följande sida verkar du kunna få CSN för en svensk utbildning även om du bor och är folkbokförd utomlands, bara du har bott i Sverige minst två av de senaste fem åren: Krav på bostättning vid utlandsstudier. För säkert svar råder jag dig dock att kontakta CSN direkt.

Du behöver folkbokföra dig i Filippinerna om du ska bo där i mer än ett år. Är du osäker på hur du ska göra kan Skatteverket hjälpa dig.

Maria skriver:

Hej,

Jag har permanent uppehållstillstånd här i Sverige men planerar att bo i Finland och kommer tillbaka hit innan efter sex månader. Behöver jag en adress här medan jag bor där?

Evelina skriver:

Hej Maria,

Du ska kunna vistas utomlands en kortare tid utan att ditt permanenta uppehållstillstånd påverkas. Däremot är jag inte säker på om du behöver en adress i Sverige för att detta ska gälla. Jag rekommenderar att höra med Migrationsverket och Skatteverket för att vara på den säkra sidan.

Sten skriver:

Hej!
Om man varit bosatt utanför Sverige i 20 ar med bara tillfälliga besök men att utan ha haft någon inkomst i Sverige de sista aren och nu inser att man kanske borde ha anmält sig som utomlands svensk. Ska man anmäla sig till Svenska skattemyndigheterna och mantalsskrivning om jag förstår ratt, men inte gjort sa under alla dessa ar. Kommer det ge komplikationer? Samtidigt har en officiell adress i landet man bor i men ingen inkomst att kunna redovisa i landet man bor i….

Evelina skriver:

Hej Sten,

Ja, du bör skriva dig som utlandssvensk, eftersom det är lag på att du ska vara folkbokförd där du faktiskt bor. Komplikationerna uppstår dock framför allt om du medvetet har folkbokfört dig på fel adress och detta har lett till felaktig beskattning och andra ekonomiska fördelar, som jag förstår det. Du kan läsa mer om detta på vår sida om folkbokföring, men de som kan svara bäst på vad som gäller i situationen är Skatteverket själva.

Per skriver:

Hur länge kan resa runt i världen om man stannar drygt 90 dar i värje land ?
Sen om man bara reser runt så borde man väl kunna förnya pass via ambassaden utomlands även om man blir utskriven från Sverige. har förstått att man blir utskriven om man inte stannar x antal dar i Sverige per år.

Evelina skriver:

Hej Per,

Om du ska vistas utomlands i mer än ett år och , ska du anmäla detta hos Skatteverket, oavsett om du ska resa runt eller bosätta dig utomlands. Om du inte tillbringar minst en sjundedel av din tid i Sverige blir du i regel utskriven från Sverige. Det finns vad jag vet ingen gräns för hur länge du i så fall kan vistas utomlands.

Skatteverket kan hjälpa dig med hur du ska göra med folkbokföring om du inte har en fast adress i utlandet.

Kaisa skriver:

Jag har hört att det är 180 dagar som man måste vara i Sverige om man inte ska bli utkastad vad gäller tex sjukvård? Stämmer det inte eller är det en sjundedel, ca 52 dagar.

Daniel skriver:

Hej Kaisa,

Tillbringar man en sjundedel av sin tid i Sverige och sex sjundedelar av sin tid utomlands har man så kallad dubbel bosättning. Det har som jag förstår det inget med sjukvårdsförsäkringen att, utan är en term som Skatteverket använder i sitt arbete med folkbokföringen. Sjukvårdsförsäkring är alltså en annan fråga.

Som huvudregel är man sjukvårdsförsäkrad i det land där man bor och arbetar. Bor och arbetar man utomlands är man alltså vanligtvis inte sjukvårdsförsäkrad i Sverige (men man kan alltså fortfarande ha dubbel bosättning).

Spenderar man regelmässigt mer än hälften av sin tid utomlands talar det för att man är bosatt utomlands och inte i Sverige. Som jag uppfattar det finns det dock inte en regel som säger att när du bott 181 dagar utomlands på ett år så blir du automatiskt bosatt utomlands. Istället görs en helhetsbedömning där flera omständigheter tas hänsyn till.

Värt att notera är att man som utlandssvensk i vissa fall fortfarande har rätt till sjukvård i Sverige, men det beror på vilket land man är bosatt i och vilken vård man söker.

Matti skriver:

funkar det att bo och vara skriven i thailand och ta konsult jobb med jämna mellanrum där man reser lite här och där i världen och utför jobb, då som anställd/uppdrag av ett svenskt företag. att då alltså utgå från thailand och resa ut på jobb och återkomma. vad för visum gäller då?

Evelina skriver:

Hej Matti,

Ja, det går bra att vara bosatt och skriven i Thailand och ändå jobba åt ett svenskt företag. Tänk dock på att du kan vara skatteskyldig i Sverige, eftersom det är därifrån du får din inkomst. Du kan läsa mer om detta på Skatteverkets hemsida.

Tyvärr är jag inte säker på vilket visum du behöver för att arbeta åt ett svenskt företag från Thailand. Om du kommer att behöva arbetstillstånd i Thailand är det visumet ”Non-Immigrant Visa Category B” som du behöver ansöka om innan du lämnar Sverige.

Chopi skriver:

Hej
Jag har en kompis som vill flytatilbaka till sitt land ( irak) hon har två barn och är svenskmedborgare. Frågan är hur länga kan dem få sjuk vård i sverige om man bor utan får sverige?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Chopi,

Det finns ingen tidsgräns för hur länge en svensk medborgare har rätt till sjukvård, som jag förstår det. Enligt 1177.se ska de ha rätt till akut sjukvård i hela Sverige, och planerad sjukvård i den region de har varit folkbokförda i i Sverige.

Jag skulle dock råda din kompis att kontakta 1177 för att få veta mer om just deras situation.

Hoppas att det var svar på din fråga!

Vladi skriver:

Hej! Min mor kom till Sverige som flykting 1974 efter militärkuppen i Chile. Hon har varit svensk medborgare sedan 1981 och flyttade till Chile 1997. Nu har hon flyttat tillbaka till Sverige undrar om man kan bli av med medborgarskapet för att ha bott utomlands? Hon har dubbla medborgarskap.

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Vladi,

Nej, din mor kan inte bli av med sitt svenska medborgarskap för att hon har bott utomlands. Däremot vet jag inte om flytten till Sverige påverkar hennes chilenska medborgarskap.

Jessica skriver:

Hej,
Jag är nu inskriven i Scotland men är född i sverige och har medborgarskap här. Kan jag fortfarande gå till tandläkare i sverige eller hur funkar det?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Jessica,

Ja, du ska ha rätt till tandvård i Sverige som vanligt.

Tina skriver:

Hej,
Om man är född i Sverige och har Svenskt medborgarskap har man rätt till att studera (inom Svenska skolsystemet univeristet etc.) om man flyttar utomlands? Jag tänker på distansstudier vid högskolor och universitet i Sverige?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Tina,

Som jag förstår det ska det vara möjligt att studera på distans via svenskt universitet. Det finns dock en del regler för när du kan söka studiemedel för sådana studier. Jag rekommenderar att titta på CSN:s hemsida efter mer information kring detta.

Alexandra skriver:

Hej!
Jag är svensk medborgare men spenderar just nu mer tid i Sydafrika där jag har min partner och våran 1,5år dotter.
Jag ska nu skriva ut mig ur Sverige men undrar om jag fortfarande kan jobba lite i Sverige om jag kommer över sommaren i 2 månader för att hälsa på min familj?
Och kan jag fortfarande få min post till min mammas address då det funkar bättre för mig?
Och sen sista frågan,
Hur funkar det med rättigheter för sjukvård/tandläkare/mitt körkort/bank mm när man skriver ut sig? Min dotter är också svensk medborgare men har inte varit skriven där,kan man fortfarande gå till tandläkaren/läkaren vi är där?

Tack snälla för din tid!

Med vänliga hälsningar
Alexandra

Evelina skriver:

Hej Alexandra,

1. Ja, som jag har förstått det bör du kunna jobba tillfälligt i Sverige även om du är utskriven. Det kan dock hända att du får betala särskild inkomstskatt i Sverige, eftersom du är svensk medborgare. För mer information om detta råder jag dig att kontakta Skatteverket och fråga vad som gäller.

2. Du kan anmäla din mammas adress som särskild postadress om du vill att posten ska komma dit. Då anmäler du det hos Skatteverket och skriver c/o framför din mammas namn och adress.

3. Ja, som svenska medborgare har ni rätt till sjukvård i Sverige, även om ni är folkbokförda utomlands. Den svenska patientavgiften gäller så länge du söker vård i den region där du har varit folkbokförd tidigare. För planerad vård i en annan region måste du dock betala hela vårdkostnaden själv. Du kan läsa mer om detta på 1177:s hemsida. Ni har också rätt till nödvändig tandvård med statligt stöd när ni är i Sverige.

Det bankerna rekommenderar är att välja en filial till en egen bank om det finns där du bor, annars att ha konton och bankkort till en lokal bank. Ett svenskt körkort får du använda i landet så länge det är giltigt, därefter behöver det förnyas utifrån de regler som gäller i landet.

adam skriver:

Om jag vill flytta till dubai !!
vad ska jag gora ??

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Adam,

Följ de råd vi ger i texten ovan, och ta reda på så mycket du kan om hur det fungerar att bo i Dubai. Fler tips om att skaffa bostad utomlands kan du få på våra sidor Köpa bostad utomlands och Hyra hus utomlands.

Lycka till!

Sten A Öhman skriver:

Jag är gift i Sverige och har som avsikt att bo mer än 183 dagar i Spanien men min fru som fortfarande förvärvsarbetar bor kvar i vår gemensamma lägenhet , det gör att vi kommer att vara mantalskrivna på varsin adress. Är detta överhuvudtaget möjligt?

Evelina skriver:

Hej Sten,

Ja, det är möjligt för gifta par att vara skrivna på olika adresser. Jag ser inte heller att det skulle vara något hinder om du är skriven utomlands.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen