Flytta utomlands

Vad du som flyttar utomlands bör veta

Utskriftsvänlig PDF

Att flytta utomlands blir allt vanligare. Kanske gäller det jobb, studier, eller en välbehövlig lång semester. Inför en utlandsflytt finns det en del praktiska saker du måste ordna. I den här artikeln kan du läsa om vad du ska tänka på inför en flytt utomlands.

Registrera flytten hos Skatteverket

Kontakta Skatteverket och berätta att du ska flytta utomlands. Se också till att folkbokföra dig i det nya landet. Det är något krångligare än när det gäller flytt inom landet, men det är fortfarande en relativt smidig process.

Tänk på! Folkbokföringen är viktig för att myndigheter ska veta din adress. Det är också viktigt för att din post ska komma till dig även när du flyttar utomlands.

Utlandsflytt blir allt vanligare, och Skatteverket är väl medvetna om detta och försöker underlätta så mycket som möjligt.

Hyr ut din bostad i Sverige

Vad du ska göra med din tidigare bostad beror lite på hur länge du ämnar bo utomlands. Är det en period på 1-2 år kan det vara relevant att hyra ut din bostad. Du kan magasinera ditt bohag om du vill hyra ut lägenheten omöblerad. Det finns vissa saker som är viktiga att tänka på om du vill hyra ut din bostad.

3 frågor att ställa om din nuvarande bostad vid flytt utomlands

  1. Kommer jag vilja ha tillgång till min bostad i Sverige när jag bor utomlands?
  2. Kommer jag vilja flytta tillbaka till Sverige? Isåfall, när?
  3. Kommer jag vilja ta med möbler till min nya bostad?

Se till att du har giltiga ID-handlingar

Se till att dina ID-handlingar är giltiga och inte går ut vid något olägligt tillfälle. Inom EU behöver du inte visa något pass, men passet är fortfarande en giltig ID-handling som kan vara bra att ha.

Tänk på! Se över dina ID-handlingar i god tid så det inte blir något problem vid flytten.

Se till att du har visum om du behöver det. Ifall du behöver visum, kontakta ambassaden för det land du ska flytta till. Det kan vara lång handläggningstid, så detta steg kan vara smart att göra tidigt. Ibland behövs även uppehållstillstånd eller liknande för att få jobba i det nya landet. Då kan du kontakta svenska ambassaden i det land du flyttar till.

7 rättigheter och skyldigheter att ha koll på

  1. Ditt medborgarskap i Sverige finns kvar även om du flyttar. Du har även kvar ditt svenska personnummer.
  2. Eftersom du är svensk medborgare får du fortfarande rösta i riksdagsvalet i Sverige.
  3. Som EU-medborgare har du rätt att bo i vilket EU-land du vill. Du måste dock kunna försörja dig själv och ha sjukförsäkring.
  4. Flyttar du inom EU behöver du inget uppehållstillstånd för att få jobba.
  5. Det är inte många som tänker på att den svenska garantipensionen inte längre följer med eftersom du inte betalar skatt i Sverige. Det är därför viktigt att själv pensionsspara.
  6. Det är också viktigt att skaffa en privat sjukförsäkring då resten av världen ofta inte har samma sjukvårdssystem som Sverige. I EU är det till och med ett krav.
  7. Som EU-medborgare har du alltid rätt att rösta i EU-val, och du får även rösta i kommunvalet på din nya bostadsort.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

12 Relaterade frågor & svar

Chopi skriver:

Hej
Jag har en kompis som vill flytatilbaka till sitt land ( irak) hon har två barn och är svenskmedborgare. Frågan är hur länga kan dem få sjuk vård i sverige om man bor utan får sverige?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Chopi,

Det finns ingen tidsgräns för hur länge en svensk medborgare har rätt till sjukvård, som jag förstår det. Enligt 1177.se ska de ha rätt till akut sjukvård i hela Sverige, och planerad sjukvård i den region de har varit folkbokförda i i Sverige.

Jag skulle dock råda din kompis att kontakta 1177 för att få veta mer om just deras situation.

Hoppas att det var svar på din fråga!

Vladi skriver:

Hej! Min mor kom till Sverige som flykting 1974 efter militärkuppen i Chile. Hon har varit svensk medborgare sedan 1981 och flyttade till Chile 1997. Nu har hon flyttat tillbaka till Sverige undrar om man kan bli av med medborgarskapet för att ha bott utomlands? Hon har dubbla medborgarskap.

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Vladi,

Nej, din mor kan inte bli av med sitt svenska medborgarskap för att hon har bott utomlands. Däremot vet jag inte om flytten till Sverige påverkar hennes chilenska medborgarskap.

Jessica skriver:

Hej,
Jag är nu inskriven i Scotland men är född i sverige och har medborgarskap här. Kan jag fortfarande gå till tandläkare i sverige eller hur funkar det?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Jessica,

Ja, du ska ha rätt till tandvård i Sverige som vanligt.

Tina skriver:

Hej,
Om man är född i Sverige och har Svenskt medborgarskap har man rätt till att studera (inom Svenska skolsystemet univeristet etc.) om man flyttar utomlands? Jag tänker på distansstudier vid högskolor och universitet i Sverige?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Tina,

Som jag förstår det ska det vara möjligt att studera på distans via svenskt universitet. Det finns dock en del regler för när du kan söka studiemedel för sådana studier. Jag rekommenderar att titta på CSN:s hemsida efter mer information kring detta.

adam skriver:

Om jag vill flytta till dubai !!
vad ska jag gora ??

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Adam,

Följ de råd vi ger i texten ovan, och ta reda på så mycket du kan om hur det fungerar att bo i Dubai. Fler tips om att skaffa bostad utomlands kan du få på våra sidor Köpa bostad utomlands och Hyra hus utomlands.

Lycka till!

Sten A Öhman skriver:

Jag är gift i Sverige och har som avsikt att bo mer än 183 dagar i Spanien men min fru som fortfarande förvärvsarbetar bor kvar i vår gemensamma lägenhet , det gör att vi kommer att vara mantalskrivna på varsin adress. Är detta överhuvudtaget möjligt?

Evelina skriver:

Hej Sten,

Ja, det är möjligt för gifta par att vara skrivna på olika adresser. Jag ser inte heller att det skulle vara något hinder om du är skriven utomlands.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen