Flytta utomlands

Vad du som flyttar utomlands bör veta

Utskriftsvänlig PDF

Att flytta utomlands blir allt vanligare. Kanske gäller det jobb, studier, eller en välbehövlig lång semester. Inför en utlandsflytt finns det en del praktiska saker du måste ordna. I den här artikeln kan du läsa om vad du ska tänka på inför en flytt utomlands.

Registrera flytten hos Skatteverket

Kontakta Skatteverket och berätta att du ska flytta utomlands. Se också till att folkbokföra dig i det nya landet. Det är något krångligare än när det gäller flytt inom landet, men det är fortfarande en relativt smidig process.

Tänk på! Folkbokföringen är viktig för att myndigheter ska veta din adress. Det är också viktigt för att din post ska komma till dig även när du flyttar utomlands.

Utlandsflytt blir allt vanligare, och Skatteverket är väl medvetna om detta och försöker underlätta så mycket som möjligt.

Hyr ut din bostad i Sverige

Vad du ska göra med din tidigare bostad beror lite på hur länge du ämnar bo utomlands. Är det en period på 1-2 år kan det vara relevant att hyra ut din bostad. Du kan magasinera ditt bohag om du vill hyra ut lägenheten omöblerad. Det finns vissa saker som är viktiga att tänka på om du vill hyra ut din bostad.

3 frågor att ställa om din nuvarande bostad vid flytt utomlands

  1. Kommer jag vilja ha tillgång till min bostad i Sverige när jag bor utomlands?
  2. Kommer jag vilja flytta tillbaka till Sverige? Isåfall, när?
  3. Kommer jag vilja ta med möbler till min nya bostad?

Se till att du har giltiga ID-handlingar

Se till att dina ID-handlingar är giltiga och inte går ut vid något olägligt tillfälle. Inom EU behöver du inte visa något pass, men passet är fortfarande en giltig ID-handling som kan vara bra att ha.

Tänk på! Se över dina ID-handlingar i god tid så det inte blir något problem vid flytten.

Se till att du har visum om du behöver det. Ifall du behöver visum, kontakta ambassaden för det land du ska flytta till. Det kan vara lång handläggningstid, så detta steg kan vara smart att göra tidigt. Ibland behövs även uppehållstillstånd eller liknande för att få jobba i det nya landet. Då kan du kontakta svenska ambassaden i det land du flyttar till.

7 rättigheter och skyldigheter att ha koll på

  1. Ditt medborgarskap i Sverige finns kvar även om du flyttar. Du har även kvar ditt svenska personnummer.
  2. Eftersom du är svensk medborgare får du fortfarande rösta i riksdagsvalet i Sverige.
  3. Som EU-medborgare har du rätt att bo i vilket EU-land du vill. Du måste dock kunna försörja dig själv och ha sjukförsäkring.
  4. Flyttar du inom EU behöver du inget uppehållstillstånd för att få jobba.
  5. Det är inte många som tänker på att den svenska garantipensionen inte längre följer med eftersom du inte betalar skatt i Sverige. Det är därför viktigt att själv pensionsspara.
  6. Det är också viktigt att skaffa en privat sjukförsäkring då resten av världen ofta inte har samma sjukvårdssystem som Sverige. I EU är det till och med ett krav.
  7. Som EU-medborgare har du alltid rätt att rösta i EU-val, och du får även rösta i kommunvalet på din nya bostadsort.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

4 Relaterade frågor & svar

adam skriver:

Om jag vill flytta till dubai !!
vad ska jag gora ??

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Adam,

Följ de råd vi ger i texten ovan, och ta reda på så mycket du kan om hur det fungerar att bo i Dubai. Fler tips om att skaffa bostad utomlands kan du få på våra sidor Köpa bostad utomlands och Hyra hus utomlands.

Lycka till!

Sten A Öhman skriver:

Jag är gift i Sverige och har som avsikt att bo mer än 183 dagar i Spanien men min fru som fortfarande förvärvsarbetar bor kvar i vår gemensamma lägenhet , det gör att vi kommer att vara mantalskrivna på varsin adress. Är detta överhuvudtaget möjligt?

Evelina skriver:

Hej Sten,

Ja, det är möjligt för gifta par att vara skrivna på olika adresser. Jag ser inte heller att det skulle vara något hinder om du är skriven utomlands.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen