Flytta isär
Uppdaterad: 22 november, 2021
Att flytta isär kan vara en jobbig process. Förutom uppbrottet tillkommer även stressen med allt det praktiska. I den här artikeln kan du läsa om det som kan vara viktiga att tänka på om du och din partner ska flytta isär.
Innehåll
3 sätt att underlätta en separation
- Låt sorgeperioden ta slut innan ni tar tag i det praktiska
- Försök att hålla god ton och välj dina strider
- Var saklig och ta hjälp av en jurist om det behövs
1. Ta reda på vilka regler som gäller er
Då ni ska flytta isär finns det olika regler som gäller beroende på vilken typ av relation ni haft. Vid äktenskap gäller äktenskapsförord och/eller lagar som står i Äktenskapsbalken.
Har ni levt i ett samboförhållande finns det kanske ett samboavtal. Det är ett skriftligt avtal som upprättas mellan två parter i början av ett samboförhållandet där de skriver under på att de inte vill att hela eller delar av sambolagen ska gälla.
Tänk på! För att samboavtalet ska gälla är det viktigt att det upprättas innan ni flyttar ihop. Se också till att från början vara överens om vad ni skriver under i samboavtalet.
Ett samboavtal behöver inte registreras eller bevittnas utan gäller mellan er två från det att ni flyttar ihop tills det att ni flyttar isär, den ena parten dör eller den ena parten ansöker om bodelningsförrättare, rätt att få bo kvar i bostaden eller om att överta det gemensamma boendet. Om ett samboavtal inte upprättas gäller istället sambolagen.
Skillnader vid äktenskap och samboskap
Att flytta isär som sambo är en juridiskt och praktiskt enklare process då det egentligen bara är tal om en bodelning. Vid äktenskap måste ni ansöka om äktenskapsskillnad. Om ni har barn under 16 år eller om bara en av er vill skiljas så blir det mycket svårare och framförallt krävs då 6 månaders betänketid.
Äktenskap och samboskap skiljer sig bland annat på dessa sätt:
- Gifta par ses som en juridisk person i fler avseenden än sambos.
- Gifta par måste ansöka om skilsmässa vid separation.
- I separation vid giftermål omfattas all egendom av bodelningen.
2. Genomför en bodelning
Då ett förhållande där två parter haft gemensamt boende upphör att gälla är det vanligt att genomföra en bodelning. Bodelning innebär något förenklat att ni delar lika på det som anses vara er gemensamma egendom.
Vid separation av äktenskap ska en bodelning alltid genomföras. Flyttar ni isär från ett samboförhållande är det inget krav men kan genomföras om någon av parterna kräver det. Du kan läsa mer om hur detta går till i artikeln om bodelning.
3. Bestäm hur ni ska göra med bostaden
Om ni har bott i en bostad som ni äger gemensamt är det viktigt att komma överens om vad som ska hända med bostaden. Kan ni inte komma överens kan det bli en rättslig prövning.
Tänk på! Vem som har rätten till bostaden efter en separation kan avgöras av vem som har störst behov av det. Det är inte alltid självklart att ni ska dela lika.
Bostaden ingår alltså, precis som det övriga bohaget, i en stor pott som delas lika. Här skiljer sig det dock om ni är gifta eller sambos. Är ni sambos och har köpt bostaden tillsammans för att bo i det så är reglerna identiska. Om den ena parten ägde bostaden innan förhållandet blir det något krångligare. Då kan synnerliga skäl krävas för att en part ska få överta huset.
Om du ska flytta isär med barn
Att flytta isär när ni har barn tillsammans kan vara svårt. Gemensam vårdnad är det vanligaste alternativet när två parter flyttar isär. Det behöver inte betyda att barnet bor exakt lika stor del tid hos båda av er utan egentligen bara att ni har gemensamt juridiskt ansvar. Bor barnet mer hos den ena föräldern ska den andra betala underhåll tills barnet fyllt 18 år.
Kommentarer