Boupplysningen
Generic selectors
Boupplysningen logotyp Gå till startsidan
  • Köpa
  • Sälja
  • Hyra
  • Hyra ut
  • Byta
  • Flytta
  • Bolån
  • Tjänster
    • Jämföra och välja mäklare
    • Kontantinsatslån
    • Bredband
    • Elavtal
    • Flytthjälp
    • Hantverkare
    • Hemförsäkring
    • Hyra förråd
    • Larm
    • Städhjälp
Start » Flytta » Flytta isär

Flytta isär

Uppdaterad: 22 november, 2021

Att flytta isär kan vara en jobbig process. Förutom uppbrottet tillkommer även stressen med allt det praktiska. I den här artikeln kan du läsa om det som kan vara viktiga att tänka på om du och din partner ska flytta isär.

Innehåll

  • 3 sätt att underlätta en separation
  • 1. Ta reda på vilka regler som gäller er
    • Skillnader vid äktenskap och samboskap
  • 2. Genomför en bodelning
  • 3. Bestäm hur ni ska göra med bostaden
  • Om du ska flytta isär med barn

3 sätt att underlätta en separation

  1. Låt sorgeperioden ta slut innan ni tar tag i det praktiska
  2. Försök att hålla god ton och välj dina strider
  3. Var saklig och ta hjälp av en jurist om det behövs

1. Ta reda på vilka regler som gäller er

Då ni ska flytta isär finns det olika regler som gäller beroende på vilken typ av relation ni haft. Vid äktenskap gäller äktenskapsförord och/eller lagar som står i Äktenskapsbalken.
Har ni levt i ett samboförhållande finns det kanske ett samboavtal. Det är ett skriftligt avtal som upprättas mellan två parter i början av ett samboförhållandet där de skriver under på att de inte vill att hela eller delar av sambolagen ska gälla.

Tänk på! För att samboavtalet ska gälla är det viktigt att det upprättas innan ni flyttar ihop. Se också till att från början vara överens om vad ni skriver under i samboavtalet.

Ett samboavtal behöver inte registreras eller bevittnas utan gäller mellan er två från det att ni flyttar ihop tills det att ni flyttar isär, den ena parten dör eller den ena parten ansöker om bodelningsförrättare, rätt att få bo kvar i bostaden eller om att överta det gemensamma boendet. Om ett samboavtal inte upprättas gäller istället sambolagen.

Skillnader vid äktenskap och samboskap

Att flytta isär som sambo är en juridiskt och praktiskt enklare process då det egentligen bara är tal om en bodelning. Vid äktenskap måste ni ansöka om äktenskapsskillnad. Om ni har barn under 16 år eller om bara en av er vill skiljas så blir det mycket svårare och framförallt krävs då 6 månaders betänketid.
Äktenskap och samboskap skiljer sig bland annat på dessa sätt:

  • Gifta par ses som en juridisk person i fler avseenden än sambos.
  • Gifta par måste ansöka om skilsmässa vid separation.
  • I separation vid giftermål omfattas all egendom av bodelningen.

2. Genomför en bodelning

Då ett förhållande där två parter haft gemensamt boende upphör att gälla är det vanligt att genomföra en bodelning. Bodelning innebär något förenklat att ni delar lika på det som anses vara er gemensamma egendom.
Vid separation av äktenskap ska en bodelning alltid genomföras. Flyttar ni isär från ett samboförhållande är det inget krav men kan genomföras om någon av parterna kräver det. Du kan läsa mer om hur detta går till i artikeln om bodelning.

Mall + hjälp med bodelningsavtalet

Mall + hjälp med bodelningsavtalet
  • Kostar bara några hundralappar
  • Få hjälp med att fylla i allt korrekt
  • Juridisk rådgivning & support ingår
Till Juridiskadokument.nu

3. Bestäm hur ni ska göra med bostaden

Om ni har bott i en bostad som ni äger gemensamt är det viktigt att komma överens om vad som ska hända med bostaden. Kan ni inte komma överens kan det bli en rättslig prövning.

Tänk på! Vem som har rätten till bostaden efter en separation kan avgöras av vem som har störst behov av det. Det är inte alltid självklart att ni ska dela lika.

Bostaden ingår alltså, precis som det övriga bohaget, i en stor pott som delas lika. Här skiljer sig det dock om ni är gifta eller sambos. Är ni sambos och har köpt bostaden tillsammans för att bo i det så är reglerna identiska. Om den ena parten ägde bostaden innan förhållandet blir det något krångligare. Då kan synnerliga skäl krävas för att en part ska få överta huset.

Om du ska flytta isär med barn

Att flytta isär när ni har barn tillsammans kan vara svårt. Gemensam vårdnad är det vanligaste alternativet när två parter flyttar isär. Det behöver inte betyda att barnet bor exakt lika stor del tid hos båda av er utan egentligen bara att ni har gemensamt juridiskt ansvar. Bor barnet mer hos den ena föräldern ska den andra betala underhåll tills barnet fyllt 18 år.

Relaterade sidor

  • Flytta hemifrån
  • Flytta ihop
  • Flytta utomlands
  • Flyttpacka
  • Gör flyttanmälan
  • Saker att köpa till första hemmet
  • Säg upp eller flytta abonnemang
Joakim Ryttersson
Joakim Ryttersson Boendeskribent [email protected]

Kommentarer

Följ diskussion
Meddela mig om
guest
Integritetspolicy
guest
Integritetspolicy
24 Kommentarer
Nyast
Äldst Populärast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ann
Ann
4 månader sedan

Hej, jag ska flytta isär från min sambol. Vi har ett barn tillsammans och han är 9 år och min dotter. Jag bodde med honom i 12 år. Ingen aning vad ska jag tänka first.
Mvh
Ann

0
Svara
Visa svar (1)
Mia
Mia
5 månader sedan

Min son ligger i skilsmässa. Han och frun äger ett hus tillsammans. Min son har flyttat till ett nytt boende och frun bor kvar i huset som hon också vill bo kvar i och tanken är att köpa ut min son från huset. Tills det är klart säger hon att han ska betala hälften av alla kostnader för huset, lån, el, vatten mm. Att han ska betala hälften av lånen på huset kan jag förstå, men el och vatten mm tycker jag låter galet att han ska betala hälften av. Vad är det som gäller? Mvh Mia

0
Svara
Visa svar (1)
Henrik
Henrik
1 år sedan

Hej!
Min fru och jag kommer att skiljas. Pga att vi har gemensamma barn kommer skilsmässan att gå igenom först i maj. Vi har gjort en bodelning där jag tar över huset som vi bor i från årsskiftet. Min fru har köpt ett annat hus. Av bekvämlighetsskäl vill hon bo kvar i mitt hus tills det att hon har renoverat sitt nya hus. Har jag rätt att avhysa henne?

0
Svara
Visa svar (1)
Maria
Maria
1 år sedan

Hej

När jag var gravid köpte jag mig ett radhus till mig och sambon. Det är enbart mitt radhus. Jag har köpt det , står på lånet och lagfarten osv. Jag har betalat precis allt. Meningen att vi skulle ha skrivit samboavtal men det bara inte blivit av. Han ha r lagt ner va 8 veckors arbete på huset genom målning. Det är det han gjort i renoveringssyfte. Vi ska nu separera och han menar på att han har rätt till halva huset och att jag måste köpa ut honom. Jag har förstått att rent judiskt är det tyvärr nog så. Han har inte betalat en krona sedan vi flytta in. Varken möbler eller någon form av räkning. Vi har två gemensamma barn. Min mamma gav mig en hel del pengar för att jag skulle kunna köpa huset. Har försökt få honom att förstå att det är min mammas pengar du kommer ta av och det är varken rättvist eller schysst mot henne. Eftersom vi är i bråk är han hämndlysten och bryr sig inte ett dugg om varken mig eller min familj. Vad kan jag göra? drömscenariot vore att han bara flyttade ut så jag och barnen kan bo kvar. Alla grejer är nästintill mina. Han ska givetvis få ta allt som är hans.

0
Svara
Visa svar (1)
Maria
Maria
1 år sedan

Hej! Jag och min sambo ska separera. Vi har ett gemensamt barn och jag har ett barn sen tidigare som jag har ensam vårdnad om. Jag och min dotter flyttade in i hans hus. Nu vill han att jag ska lämna huset omedelbart innan jag ens hittat annan bostad. Har han rätt att göra så?

0
Svara
Visa svar (1)
Fia
Fia
2 år sedan

Hej!
Jag undrar vad som räknas som tillgångar. Vi äger ett hus + sommarstuga gemensamt och har varit sambos i ca 30 år. Vid en bodelning, räknas då allt in, till exempel vad jag har på mitt eget sparkonto? eller gäller bodelningen endast fast egendom?

0
Svara
Visa svar (1)
Emil
Emil
2 år sedan

Hej
Jag går i tankarna att separera med min sambo, vi har byggt ett hus tillsammans för tre år sedan. Hela processen från byggstart till slutbesked har löpt som så att sambon har fått ett lån av sin ena förälder till den insats som behövdes för att få ett lån hos banken, dock betalar vi 50/50 på detta lån till denne föräldern. Jag hade ett eget kapital som översteg hälften av det lån som sambon fick av sin förälder och kan uppvisa kontoutdrag på samtliga transaktioner och besparingar som nyttjats till huset.

Nu till det knepiga, på vårt bolån står det att båda parter äger 50% var i bostaden vilket kanske inte är så knepigt ändå. då vi betalar ränta och amorterar från ett gemensamt hushållskonto där bådas inkomster landar. Men hur ser man på differensen mellan båda parters ekonomiska insats vid köp av huset? I det stora hela har jag ju gått in med 3/4 av insatsen då jag betalar lika mycket på hennes lån, är det något som tas i beaktning vid bodelningen?

Vi har även ett barn tillsammans och jag är den i förhållandet som har en ekonomisk möjlighet att bo kvar här på enbart min inkomst. Är detta till fördel för mig och barnet?

0
Svara
Visa svar (1)
Anna
Anna
2 år sedan

Vi har bott i ett hus i 5 år som ägs av mina svärföräldar. Vi har stått för all renovering som nya fönster, och iordningställande av rum och trädgård, nytt kök och badrum mm. Nu har vi skiljt oss och delat upp våra ekonomiska tillgångar tillgångar men min exman säger att iom att vi inte äger huset så har jag inte rätt till något av det vi investerat. Kan det verkligen vara så att jag inte har rätt att få någon ersättning för mina investeringar i huset även om jag flyttar ut och min exman ska bo kvar. Vi har delat på investeringarna.
Mvh Anna

0
Svara
Visa svar (1)
Alejandra
Alejandra
2 år sedan

Hej jag vill separera men inte min man.. han vägrar flytta ut , vi äger huset tillsammans men barnen ska bo kvar hos mig på heltid… han vill inte ta med sig något men vill heller inte flytta ut… vad kan jag göra

0
Svara
Visa svar (1)
Jane
Jane
2 år sedan

Hej.
Jag och min sambo vill separera och har gemensam bostadsrätt som vi vill sälja. Vi har kommit överens om ägodelar osv. Frågan är om det möjligt att hyra en lägenhet och bo i under försäljnings perioden som då är tanken att flytta in i när allt är över för min del.
Om det inte är möjligt, var kan man ställa undan alla möbler under försäljnings perioden som man kan hämta ut vid senare tillfälle? Jag har hört ordet magasin men har inte riktigt förstått hur det går till.

0
Svara
Visa svar (1)
Linda
Linda
2 år sedan

Vi har varit gifta,men var den senaste tiden sambos. Hur funkar det. Har hyresvärden rätt att kasta ut mig och våra gemensamma barn. Endast han stod på kontraktet.

0
Svara
Visa svar (1)
Madeleine
Madeleine
3 år sedan

Hej
Min sambo vill separera, men han gör inget med huset som vi köpte tillsammans, jag äger halva och kan inte skaffa lägenhet förens det blir klart.
Hur gör jag,

-1
Svara
Visa svar (1)
Boupplysningen
Boupplysningen
  • Hojjo Sverige AB
  • Ytterbyvägen 5
  • 442 30 Kungälv
  • Org nr: 559122-2780
Sidor
  • Partners
  • Tjänster
  • Om Boupplysningen
  • Press och media
  • Kontakta oss
Följ oss
  • Facebook
  • Twitter
  • Användarvillkor
  • Cookies
  • Integritetspolicy
Vi använder cookies för en bättre användarupplevelse

Vi använder cookies för att kunna se hur sajten används, göra det lättare för besökare att använda sajten och för att hålla sajten säker. Cookies gör även att besökare får mer relevant innehåll och reklam. Du kan själv ändra dina inställningar och läsa mer om vår cookiepolicy här.
AnpassaGodkänn
Manage consent

Sekretessöversikt

Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse när du navigerar genom webbplatsen. Av dessa cookies lagras de cookies som kategoriseras som nödvändiga i din webbläsare eftersom de är väsentliga för att de grundläggande funktionerna på webbplatsen ska fungera. Vi använder också cookies från tredje part som hjälper oss att analysera och förstå hur du använder denna webbplats. Dessa cookies lagras endast i din webbläsare med ditt samtycke. Du har också möjlighet att välja bort dessa cookies. Men om du väljer bort vissa av dessa cookies kan det påverka din surfupplevelse.
Nödvändiga
Alltid aktiverad
Cookies som är absolut nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Denna kategori innehåller endast cookies som garanterar grundläggande funktioner och säkerhetsfunktioner på webbplatsen. Dessa cookies lagrar ingen personlig information.
Prestanda
Cookies som används för att leverera en bättre användarupplevelse för besökarna. Dessa cookies hjälper även till att förstå och analysera de viktigaste delarna på webbplatsen.
Analysverktyg
Cookies som används för att förstå hur besökare använder webbplatsen. Dessa cookies hjälper till att ge information om antal besökare, avvisningsfrekvens, trafikkälla m.m.
Marknadsföring
Cookies som används för att visa mer relevanta annonser och marknadsföringskampanjer. Dessa cookies samlar in information om besökare över webbplatser för att kunna visa anpassade annonser.
Övriga
Okategoriserade cookies som ännu inte har klassificerats i en kategori.
Spara & Acceptera