Flyttpacka
Uppdaterad: 10 juni, 2024
Av alla olika moment i flytten så kan att flyttpacka ofta vara det som tar längst tid. Det finns vissa knep som gör flyttpackandet betydligt enklare. Genom att flyttpacka effektivt blir också själva flytten smidigare.
Innehåll
Rensa inför flytten
Det bästa knepet för att flyttpackningen ska bli så enkel som möjligt är att rensa i din bostad innan du börjar. På så sätt blir det mindre saker att packa ner, transportera och packa upp. Se till att rensa hela bostaden inklusive förrådet och vinden. Det kommer dessutom kännas betydligt bättre att flytta till den nya bostaden utan massa onödiga prylar.
Om du har saker av värde kan du dessutom lägga upp dessa på någon försäljningssida och tjäna en slant. Det finns även grupper på Facebook där du kan skänka möbler och annat mot avhämtning. På så sätt slipper du hyra släp för att åka till soptippen.
Packa själv eller anlita flyttfirma
Anlitar du en flyttfirma så kan du vanligtvis välja till även packning. Vissa flyttfirmor, exempelvis JCflytt som främst arbetar i södra Sverige, erbjuder även montering av möbler i sitt tjänsteutbud. Innan du väljer flyttfirma, se till att undersöka vilka tjänster flyttfirman erbjuder och försök att förhandla till dig en bra deal.
Flyttpacka effektivt i flyttkartonger
Det är smart att använda sig av flera identiska flyttkartonger eller andra liknande kartonger av samma modell. Det gör att det blir enklare att frakta lådorna under själva flytten.
Tänk på! En flyttkartong tar upp cirka 0,5 kubikmeter utrymme. Detta kan vara bra att ta med i beräkningarna när du ska boka flyttbil.
Sopsäckar, resväskor och allehanda kartonger blir mycket krångligare och då riskerar du också att saker går sönder under flytten. Var också noga med att inte packa för tungt i varje kartong, antingen för din egen eller för flyttfirmans skull.
Märk kartongerna för smidigare enklare uppackning
För att underlätta packningen är det bra att märka kartongerna. På så sätt kan du även göra en smidig plan för vilka kartonger som ska in i vilket rum, så blir det betydligt enklare när du väl ska packa upp.
- Märk dina kartonger efter innehåll
- Märk kartongerna med vilket rum de ska till i den nya bostaden
- Märk tidigt kartonger med saker som ska in i förråd, garage, vind eller källare.
- Spara alltid städmaterial och belysning till sist
Se till att ha bra markeringspennor för att skriva (post-it lappar kan lätt åka av). Det kan även vara bra att införskaffa skyddsmaterial för porslin, speglar etc. Det kan vara bubbelplast, wellpapp eller silkespapper.
Gå igenom bostaden rum för rum
Olika rum har olika prioritet när det gäller flyttpackning. Vissa delar av din bostad kommer du ju använda ända fram till flyttdagen. Vi går igenom bostaden rum för rum och berättar olika tips du kan ta med dig när du packar.
Kök – Slå in ömtåliga saker
Om du har mycket köksutrustning kan du börja packa ner den utrustning du inte använder ganska tidigt. Spara endast det nödvändigaste för att kunna laga och äta mat den sista perioden.
Tänk på! Om du ska ta med din disk- och/eller tvättmaskin ska de alltid kopplas ur av en fackman.
Var noga med att slå in glas och porslin i något slags skyddsmaterial. Flyttfirmor erbjuder speciellt skyddspapper, så kallat makulatur, men du kan också använda bubbelplast. Det är väldigt vanligt att använda tidningspapper, vilket är billigt och funktionsdugligt.
Stapla tallrikar ovanpå varandra med skyddsmaterial emellan. Slå in glas ett och ett. Ett tips är att packa ner porslinet i mindre kartonger som du sedan samlar i en större kartong. Fyll upp eventuellt överblivet utrymme med dämpande material.
Vardagsrum – Packa systematiskt
Även i vardagsrummet kan du börja tidigt med böcker, prydnadsföremål och liknande. I vardagsrummet kan det vara bra att tänka smart kring vissa prylar:
- Apparater. Tejpa fast sladdar och liknande på de apparater de tillhör så de inte skadas eller kommer bort.
- Ben och utstickande delar. Montera bort utstickande delar, såsom ben och liknande, från dina möbler, för att underlätta med utrymme i flyttbilen.
- Bokhyllor. Ta ut lösa hyllplan ur bokhyllor och tejpa ihop dem, eller linda in dem i skyddsplast för att få dem att hålla ihop.
- Byråer. Töm alla lådor i eventuella byråer och hurtsar. Du kan också tejpa fast lådorna så att de inte åker fram och tillbaka under transporten. Flyttfirmor kan ofta erbjuda tejp som är skonsamma mot möbler, eller så kan du använda skyddsplast.
- Böcker. Sprid ut böcker över fler kartonger så det inte blir för tungt, och sprid även ut inbundna böcker med pocketböcker. Fyll upp resten av kartongen med till exempel gardiner, filtar eller något annat lätt.
- Krukväxter. Dina krukväxter ställer du bäst i en öppen kartong. Försök isolera med tidningspapper om det är kallt och dragit under tiden du flyttar. De flesta flyttfirmor tar inte ansvar för krukväxter då de så lätt tar skada av flytt.
- Lampor. Var försiktig med lampor. Om det är möjligt, häng upp dem i taket på flyttbilen.
- Mattor. Rulla ihop mattor och knyt om dem.
Sovrum – Börja packa tidigt
Även sovrummet kan du börja packa ner tidigt. Exempelvis kan du packa ner alla lakan, handdukar och kläder du inte kommer använda den närmsta perioden.
Kom ihåg! Handdukar kan effektivt användas för att skydda ömtåliga föremål eller fylla ut halvfulla kartonger.
Vik ihop dina kläder och lägg i flyttkartonger. Rulla ihop bäddmadrassen precis som med mattorna och bind den med snöre. Montera bort benen från din sängbotten för att underlätta med utrymmet i flyttbilen.
Badrum – Vänta med badrum till sist
Badrummet bör du vänta med att packa ner fram till det är mindre än en vecka till flytten. Då packar du ner allt utom de nödvändigaste artiklarna. Känner du att du behöver packa ner allt, packa de viktigaste sakerna överst så att du har snabb tillgång till dem under hela flytten.
Förråd – Gör en ordentlig rensning
Här kan du packa tidigt och förmodligen rensa ut en hel del. Töm eventuella maskiner och apparater på drivmedel. Har du många cyklar, trädgårdsmaskiner eller dylikt kan det vara avgörande för om du behöver en extra stor flyttbil.
Kommentarer