Flytta utomlands
Uppdaterad: 26 november, 2021
Att flytta utomlands blir allt vanligare. Kanske gäller det jobb, studier, eller en välbehövlig lång semester. Inför en utlandsflytt finns det en del praktiska saker du måste ordna. I den här artikeln kan du läsa om vad du ska tänka på inför en flytt utomlands.
Innehåll
Registrera flytten hos Skatteverket
Kontakta Skatteverket och berätta att du ska flytta utomlands. Se också till att folkbokföra dig i det nya landet. Det är något krångligare än när det gäller flytt inom landet, men det är fortfarande en relativt smidig process.
Tänk på! Folkbokföringen är viktig för att myndigheter ska veta din adress. Det är också viktigt för att din post ska komma till dig även när du flyttar utomlands.
Utlandsflytt blir allt vanligare, och Skatteverket är väl medvetna om detta och försöker underlätta så mycket som möjligt.
Hyr ut din bostad i Sverige
Vad du ska göra med din tidigare bostad beror lite på hur länge du ämnar bo utomlands. Är det en period på 1-2 år kan det vara relevant att hyra ut din bostad. Du kan magasinera ditt bohag om du vill hyra ut lägenheten omöblerad. Det finns vissa saker som är viktiga att tänka på om du vill hyra ut din bostad.
3 frågor att ställa om din nuvarande bostad vid flytt utomlands
- Kommer jag vilja ha tillgång till min bostad i Sverige när jag bor utomlands?
- Kommer jag vilja flytta tillbaka till Sverige? Isåfall, när?
- Kommer jag vilja ta med möbler till min nya bostad?
Se till att du har giltiga ID-handlingar
Se till att dina ID-handlingar är giltiga och inte går ut vid något olägligt tillfälle. Inom EU behöver du inte visa något pass, men passet är fortfarande en giltig ID-handling som kan vara bra att ha.
Tänk på! Se över dina ID-handlingar i god tid så det inte blir något problem vid flytten.
Se till att du har visum om du behöver det. Ifall du behöver visum, kontakta ambassaden för det land du ska flytta till. Det kan vara lång handläggningstid, så detta steg kan vara smart att göra tidigt. Ibland behövs även uppehållstillstånd eller liknande för att få jobba i det nya landet. Då kan du kontakta svenska ambassaden i det land du flyttar till.
7 rättigheter och skyldigheter att ha koll på
- Svenskt medborgarskap. Ditt medborgarskap i Sverige finns kvar även om du flyttar. Du har även kvar ditt svenska personnummer.
- Rösta i Sverige. Eftersom du är svensk medborgare får du fortfarande rösta i riksdagsvalet i Sverige.
- Egen försörjning. Som EU-medborgare har du rätt att bo i vilket EU-land du vill. Du måste dock kunna försörja dig själv och ha sjukförsäkring.
- Fritt att arbeta inom EU. Flyttar du inom EU behöver du inget uppehållstillstånd för att få jobba.
- Ingen garantipension. Det är inte många som tänker på att den svenska garantipensionen inte längre följer med eftersom du inte betalar skatt i Sverige. Det är därför viktigt att själv pensionsspara.
- Krav på sjukförsäkring. Det är också viktigt att skaffa en privat sjukförsäkring då resten av världen ofta inte har samma sjukvårdssystem som Sverige. I EU är det till och med ett krav.
- Rösta i det nya landet. Som EU-medborgare har du alltid rätt att rösta i EU-val, och du får även rösta i kommunvalet på din nya bostadsort.
Kommentarer