Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 22 november, 2021

Går du i tankar på att köpa en nyproducerad lägenhet bör du först stanna till och tänka efter. Det finns visserligen många fördelar men så även nackdelar. Överväg dina för- och nackdelar för att se vad som passar dig och din ekonomi bäst.

Att köpa bostad är en av de största affärer man gör i livet och därför vill man att allt ska kännas rätt. För många är drömboendet en helt nybyggd bostadsrätt. Att få bo där ingen tidigare bott och få möjlighet att påverka utseende och färgval. Samtidigt dröjer det ofta lång tid från dess att du köpt lägenheten tills att du får flytta in i den.
Att köpa nyproduktion skiljer sig mycket från att köpa en befintlig bostadsrätt. Därför gör du alltid bäst i att väga in både för- och nackdelar innan du bestämmer dig.

Fördelar med att köpa nyproduktion

Den stora fördelen med att köpa nyproduktion är att du är den första som bor i lägenheten. Dessutom är allt i toppskick och väldigt fräscht. Men det finns fler fördelar än så med att köpa en nyproducerad lägenhet.

 • Anpassat efter dig. Vid köp av nyproduktion har du bra möjligheter att påverka alltifrån färgval till materialval. Vid köp av en befintlig lägenhet krävs ofta en stor summa pengar för att få bostaden precis som du vill.
 • Fast pris. Nyproduktioner köps till ett fast pris. Du slipper därmed fundera över någon budgivningsstrategi och du riskerar inte heller rejäla prishöjningar.
 • Var med och påverka föreningen direkt. När du köper en nyproducerad lägenhet har du möjlighet att vara med och påverka föreningen från början. Du kan se till att allt görs på rätt sätt och du slipper därmed köpa en lägenhet där föreningen skötts dåligt under många år. I värsta fall kan en illa skött förening leda till kraftiga prishöjningar för dig som bostadsrättsägare.
 • Ordentligt genomförd besiktning. Nyproduktioner besiktas innan du flyttar in och ytterligare en slutbesiktning sker strax efter inflyttning. Vid köp av befintlig lägenhet måste du själv undersöka lägenheten och risken är då att du missar något av stor vikt.

Få hjälp att hitta bästa lånelöftet

Få hjälp att hitta bästa lånelöftet
 • Hjälper dig hitta bästa möjliga ränta
 • Jämför flera banker samtidigt
 • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande

Nackdelar med att köpa nyproduktion

Det må finnas fördelar med att köpa nyproduktion men så även nackdelar. Det gäller att du överväger dessa innan du köper en bostad för att se vad som passar dig och din ekonomi allra bäst.

 • Svårt att förutspå räntor och priser. Du köper vanligtvis en nyproducerad lägenhet ett par år innan den står färdig. Mycket kan hända på bostadsmarknaden under den tiden. Räntorna kan ha stigit eller gått ned men även bostadspriserna kan ha förändrats kraftigt under den tiden.
 • Dyrare köpesumma och högre avgift. Köpesumman och föreningsavgiften är ofta högre för nyproduktioner än befintliga bostadsrätter. Var dock alltid på din vakt då vissa föreningar medvetet vill gå med underskott. Det innebär att man sätter en månadsavgift som är lägre än föreningens kostnader. Anledningen till detta är att människor är mer benägna att betala mer för en lägenhet med en låg månadsavgift.

Tänk på! Till slut måste underskottet betalas tillbaka vilket innebär höjda avgifter till föreningen.

 • Högre föreningsskulder. Nya bostadsrättsföreningar är ofta mer skuldsatta än äldre föreningar. Det kan påverka din månadsavgift. Fundera på hur en räntehöjning skulle kunna påverka månadsavgiften. Titta i föreningens ekonomiska plan för att bilda dig en uppfattning om vad som händer vid kraftiga räntehöjningar.
 • Byggstök. Ditt bostadshus är oftast bara ett av många andra i området. Flyttar du in i nyproduktion får du vänja dig vid byggstök under alltifrån några månader till flera års tid.
Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]