Strategi för budgivning
Uppdaterad: 2 maj, 2023
Det finns flera strategier för att vinna en budvigning. Vissa väljer att gå ut hårt medan andra är mer avvaktande. Innan du går in i en budgivning bör du bestämma dig för ett maxtak för hur högt du kan/vill gå och du bör bestämma dig för vilken strategi du vill ha i budgivningen.
Innehåll
- Se till att du har ett giltigt lånelöfte
- Förbered dig inför budgivningen
- Sätt ett tak på hur högt du kan gå
- 9 strategier för budgivning som du bör känna till
- 1. Minihöjningen – att höja budet lite i taget
- 2. Avskräckningshöjningen – att lägga ett mycket högre bud
- 3. Slutprishöjningen – att lägga ditt maxbud direkt
- 4. Det tidiga budet – att buda innan visningarna är klara
- 5. Sista minuten-budet – att buda precis innan kontrakt ska skrivas
- 6. Det snabba svaret – att buda direkt efter att du har blivit överbudad
- 7. Budet som överstiger en jämn nivå – att bjuda över specifika nivåer
- 8. Dold budgivning – att buda utan att meddela andra spekulanter
- 9. Lägga underbud – att lägga det första budet långt under utgångspriset
Se till att du har ett giltigt lånelöfte
Innan du går in i en budgivning bör du ha ett lånelöfte klart. När du har ett lånelöfte vet du vilka ekonomiska ramar du har att förhålla dig till under budgivningen. De flesta långivare har en viss giltighetstid för lånelöften. Vanligtvis är lånelöften giltiga i 3-6 månader. Innan du börjar buda bör du därför dubbelkolla att ditt lånelöfte fortfarande är giltigt.
I regel tillåter inte mäklare att du lägger bud utan att ha ett lånelöfte. Tänk dock på att inte avslöja hur stort ditt lånelöfte är. Det vore att avslöja hur högt du kan gå för att ha råd med bostaden.
Förbered dig inför budgivningen
Budgivningar sker antingen öppet eller slutet. En öppen budgivning, vilket är det vanligaste, fungerar som en auktion. Budgivningen startar oftast vid utgångspriset men underbud är tillåtna. Varje köpare lägger sedan bud över varandra tills det står ett bud som ingen annan vill bjuda över. Den som lagt det högsta budet köper vanligtvis då bostaden för detta pris.
Tänk på! En säljare har alltid rätt att sälja till vilket bud han eller hon vill. I regel väljer säljaren det högsta budet, men andra faktorer kan också spela in.
Säljaren har rätt att sälja till vilket bud han eller hon vill. Det behöver inte vara det högsta budet utan säljaren kan fritt välja att acceptera ett visst bud. En köpare som exempelvis kan flytta in på ett mer passande datum, kan få köpa bostaden trots att dennes bud kanske inte är det högsta. Försök därför även att förbereda ett eventuellt inflyttningsdatum som passar dig och fråga mäklaren om säljaren har några krav/önskemål på utflyttningsdatum.
Att tänka på innan du ger dig in i budgivningen:
- Mäklaren har egna taktiker för att få upp budet. Eftersom mäklaren enligt lag skall försöka få upp priset så mycket som möjligt ligger det i ditt intresse att försöka genomskåda mäklarens taktik.
- Avslöja inte vad du har lånelöfte på. För att kunna delta i budgivningen krävs det att du har ett lånelöfte. Berätta dock inte för mäklaren vad du är beredd att ge i slutändan eller hur långt ditt lånelöfte sträcker sig.
- Berätta hellre för lite än för mycket. Du tjänar i allmänhet sällan på att berätta mer för mäklaren än vad han eller hon behöver veta, det vill säga vad ditt bud är och när du kan flytta in. Visa att du är seriös i ditt bud men avslöja inte att du är jätteintresserad.
- Ta redan på budintervallen. Fråga mäklaren vad minsta möjliga höjning är i budgivningen. Om mäklaren säger att den är 10 000 kr så bör du inte höja med mindre än det. Detta trots att det egentligen är fritt fram att bjuda precis hur lite/mycket man vill. En höjning som är mindre än önskad minimihöjning kan reta upp både säljare och mäklare och det minskar dina chanser att få köpa bostaden.
- Bjud jämna summor. Håll dig till jämna tal, exempelvis jämna 5 000-tal eller 10 000-tal när du lägger bud. Lägg inte konstiga ojämna bud som 2 533 625 kr exempelvis. Mäklaren och säljaren kan då uppfatta dig som lite knepig och det minskar dina chanser att få köpa bostaden.
Sätt ett tak på hur högt du kan gå
För att undvika att buda mer än du har råd med bör du sätta ett tak på hur högt du kan gå. En rekommendation är att inte ha ett jämnt tal. Det är bättre att ha ett ojämnt tal eftersom många andra köpare sätter gränsen i jämna siffror.
Tips! I stället för att sätta ditt pristak till ett jämnt tal som till exempel 1 400 000 kronor kan du sätta ditt tak på 1 425 000 kronor för att undvika att hamna på ett jämnt tal. Det kan vara de sista 25 000 kronorna som gör att du vinner budgivningen.
Av samma anledning är det oftast inte en bra idé att bjuda en summa som inbjuder till ett jämnt motbud. Om det är i slutet av en budgivning och du lägger ett bud som är väldigt nära ett jämnt tal finns det risk att den andra budgivaren kan sträcka sig till att lägga det jämna talet som ett sista bud.
9 strategier för budgivning som du bör känna till

Det finns en hel del strategier för en budgivning. Om någon strategi fungerar bättre än någon annan, eller om användandet av en strategi ens har någon inverkan varierar från fall till fall. Det kan oavsett vara bra att känna till dem eftersom det åtminstone kan hjälpa dig att se om någon av de andra budgivarna använder sig av en sådan strategi.
1. Minihöjningen – att höja budet lite i taget
Den här strategin innebär att du svarar på ett bud med minsta möjliga höjning. Det här är ett säkert sätt att höja priset eftersom du aldrig tar risken att höja långt över marknadspriset. Det kan dock göra att många lockas in i budgivningen.
- Du riskerar inte att buda över onödigt mycket
- Många kan lockas in i budgivningen eftersom små höjningar inte avskräcker
2. Avskräckningshöjningen – att lägga ett mycket högre bud
Det här är en stor prishöjning med avsikten att visa styrka och avskräcka de andra budgivarna. Den här taktiken kan fungera bra eftersom de andra budgivarna kan tänka: ”Oj, den här budgivaren kommer aldrig att ge sig. Budgivningen verkar dra iväg, det är kanske bättre att jag fokuserar på andra objekt där konkurrensen är mindre.”
- Andra budgivare kan bli avskräckta och hoppa av budgivningen.
- Du risker att lägga ett högre bud än vad som kanske egentligen krävs för att vinna budgivningen
3. Slutprishöjningen – att lägga ditt maxbud direkt
Slutprishöjningen är en vågad budtaktik som bör användas varsamt och bara om du verkligen vill ha bostaden. Det innebär att du lägger ditt slutbud direkt som en sorts avskräckningshöjning. En slutprishöjning kan göras för fina lägenheter med mycket folk på visningarna som riskerar att dra iväg i pris.
- Är ditt slutpris högre än vad andra kan tänkas betala vinner du budgivningen.
- Du riskerar att lägga ett betydligt högre bud än vad som kanske egentligen krävs för att vinna budgivningen.
4. Det tidiga budet – att buda innan visningarna är klara
Ett bud som kommer innan alla visningar är klara och som är en bra bit över utgångspriset. Syftet med ett sådant bud är att avskräcka de som kommer på visningarna efteråt så att de tappar intresset när de inser att de inte kommer att få lägenheten billigt.
- De som går på visning efteråt kan tappa intresset för att budgivningen redan har dragit iväg.
- Du hinner inte känna efter vad de andra kan tänka sig ge för bostaden.
5. Sista minuten-budet – att buda precis innan kontrakt ska skrivas
Använder du den här taktiken lägger du ett bud när budgivningen är över och kontraktet är på väg att skrivas under av säljaren och en annan budgivare. Det kan skapa irritation och leda till att den som hade högsta budet blir förbannad och hoppar av. Det kan dock vara svårt att tajma, och effekten är svår att uppskatta.
- Den som skulle skriva kontrakt kanske hade räknat med det priset och hoppar av i ren ilska
- Det är svårt att veta när kontraktet ska skrivas på och därmed tajma budet.
- Du riskerar att säljaren inte vill ta emot ditt bud och du missar då bostaden
6. Det snabba svaret – att buda direkt efter att du har blivit överbudad
Att höja direkt efter att du har mottagit ett högre bud kan få andra budgivare att ge sig eftersom det inger känslan av att du inte tänker ge dig. Dessutom bryter du ”budringen”, och de som ligger trea eller fyra i budgivningen hamnar längre efter. Det gör det psykologiskt jobbigare för dem att buda.
- Du framstår som fast besluten att köpa bostaden vilket kan göra att andra hoppar av budgivningen.
- Om någon budar tillbaka snabbt springer priset snabbt iväg.
7. Budet som överstiger en jämn nivå – att bjuda över specifika nivåer
De allra flesta har satt sin maxgräns på en jämn nivå, exempelvis 1 500 000 kr. Lägger du ett bud på 1 515 000 kr istället för att bjuda 1 500 000 kr så är chansen större att du lyckas skaka av dig andra budgivare som nått sin gräns.
- Du kan vinna över budgivare som exempelvis har ett tak på 2 000 000 kronor genom att buda lite över den nivån.
- Ingen direkt nackdel finns.
8. Dold budgivning – att buda utan att meddela andra spekulanter
Något som har blivit allt vanligare är det som kallas dold budgivning. Dold budgivning innebär att en spekulant lämnar ett bud och ber mäklaren att bara framföra budet till säljaren och inga andra spekulanter. Man kan även tidsbegränsa budet och ge säljaren max 1 dags svarstid exempelvis. Förhoppningen är att säljaren ska vilja skriva kontrakt omgående. Det är dock inte alltid som säljaren accepterar sådana bud utan väljer istället att budgivningen skall vara öppen. Det är säljaren som bestämmer.
- Du kan vinna utan att priset skenar iväg, som det kan göra vid en öppen budgivning.
- Säljaren kan bli irriterad och inte acceptera ditt bud.
9. Lägga underbud – att lägga det första budet långt under utgångspriset
Om du lägger ett underbud, dvs ett bud under utgångspriset kan det sätta igång lite tankar i de andra spekulanternas huvuden. De kan börja undra om utgångspriset kanske är satt för högt eller om det kanske kan vara något fel på bostaden. Om du kan skapa lite oro hos de andra spekulanterna brukar det ofta leda till att de inte är beredda att gå lika högt i budgivningen.
Det är fritt fram att lägga ett underbud om du vill. Mäklaren är skyldig att framföra budet till säljaren. Det är dock inte säkert att säljaren, i samspråk med mäklaren, vill att budgivningen som visas på nätet skall starta på en så låg nivå så säljaren kan välja att inte starta budgivningen på nätet om ditt bud är alldeles för lågt.
- Du kan sätta igång negativa tankar hos andra spekulanter vilket gör att de inte vill gå lika högt i budgivningen.
- Säljaren kan bli irriterad och inte vilja starta budgivningen på nätet om ditt bud är för lågt.

Kommentarer
Hej! Vi undrar över en sak, det är så här: vi har lagt ett bud under säljarens utgångspris för en villa. Det har varit 2 visningar med många besökare. Vi liksom andra avvaktade och efter en tredje extra visning så la vi vårt bud. (Baserat på ränteläge, elpriser, inflation osv som vi anser gör att husets utgångspris är på tok för högt.) Uppenbarligen andras med. Men vi har lagt bud. De behöver sälja pga de köpt ett annat hus. De har fortsatt sätta in extra visningar så vi kontaktade mäklaren för att höra vad som händer. De sa då att huset är värt mer än detta bud som vi lagt, vi menar att ett hus värde är baserat på vad en människa tycker är skäligt att betala för det. Nu säger de att om vi inte går upp en rejäl höjning av vårt bud så tänker de dra bort huset från marknaden och lägga ut det på nytt men med utgångspriset närmare vårat bud för att attrahera nya och fler köpare.
Får man göra så är väl vår fråga? Vad tänker du om detta? Tacksam för svar!
Hej! Tack för bra artikel :-).
Vi håller på att buda över en lägenhet och det är vi och en till spekulant kvar. Vi älskar verkligen lägenheten och vill gärna vinna men det känns som att den andra spekulanten tänker inte heller släppa den. Vi vill självklart inte över betala lägenheten. Kan man på nåt sätt kolla snitt pris på vad just den lägenheten är värd?
Hej, om man inte hunnit fixa ett lånelöfte men istället har en förälder som kan bidra med en rejäl summa pengar, funkar det?
Hej!
Vi har nyligen varit med och budat på ett drömobjekt (villa) som slutligen landade på 700.000 över utgångspris. I budgivningens slutskede la vi högsta budet som dock aldrig redovisades på objektsidan. Jag blev då orolig att mäklaren missat mitt bud. Jag ringde mäklaren upp emot 4 ggr under dagen, smsade, mailade för att erhålla någon form av livstecken från mäklaren om vårt bud mottagits. 5 min innan mäklarkontoret stänger smsar mäklaren att objektet gått till annan budgivare. Jag ringer på stört till mäklaren som inte svarar utan tar helg istället. Snopen och förbannad över mäklarens agerande kan jag minst säga att jag blev. Efteråt ser jag att objektet sålts för samma summa som vi erbjöd. Budgivningen har alltså fortsatt bakom stängda dörrar utan möjlighet att delta. Är det här att betrakta som god mäklarsed? Får en budgivning gå till på detta sätt?
Hej!
Vi har varit med och budat om ett hus och vann, allt gick bra med banken angående lånelöfte osv däremot hade vi försäljningsvillkor att vi måste sälja vår nuvarande bostad en månad innan tillträde vilket är om 4 månader. Kontraktet skrevs och vi skulle endast skriva på. Men mäklaren och säljaren drog sig ur i sista sekund för risk av att vi inte kommer sälja vår nuvarande bostad i tid. Kan de göra så även fast det inte fanns några problem med detta tidigare när vi var i kontakt med mäklaren som själv säger att marknaden är het just nu speciellt när vi äger radhus i ett väldigt fint område.
Vi gick ändå tillbaka till banken och lyckades få lånelöfte utan några försäljningsvillkor. Kan säljaren fortfarande dra sig ur när vi har vunnit budet och var så nära på att skriva kontrakt?
Tacksam för ett snabbt svar!!
Hej,
Om det endast finns två budare A & B. Där ett flertal buds läggs och trissar upp prisert rejält. B Vinner budgivningen men sedan kontaktar mäklaren A och berättar att B har dragit sig ut.
Min tanke är att B kanske gick långt utöver sitt lånelöfte men var helt enkelt en ”vinnarskalle” och skulle ha sista ordet, men när allting sen kom till kritan kunde B inte stå för sitt bud.
Ska A verkligen behöva stå för sitt sista högsta bud då? Eller bör budgivningen börja om från början?
Hej,
Jag och min sambo har kollat på en lgh som ligger ute för 3,995,000 vilket vi anser är ett överpris.
Mäklaren gav upp säljarens motiv med en gång och sa att hen har köpt en ny lägenhet och behöver flytta ut så snart som möjligt. Att hen vill bli av med lägenheten fort och slippa tänka på det.
Kan vi säga att vi lägger ett bud på 3,400,000 eller 3,500,000 och säga att vi kan skriva på på tisdag (1/12)? Hur tror du det kommer tas?
Hej
Vi har just flyttat til Sverige från ett annat nordisk land och tänker att köpa lägenhet. Då vi inte får svensk personnummer tills våran flyttanmälan är färdig behandlad av folkbokförningen, får vi inget bolån i nuläget. Men efter att ha solgt vårat hus i hemlandet har vi kapital nog til at köpa en lägenhet utan att ta något lån. Denna kapital står på bankkonti i våran hemland. 1. Hur går vi fram för att lägga in bud som mäklare/sälgare kan acceptera? 2. Av strategiskäl önsker vi ju inte att meddela mäklaren just hur mycket kapital vi har till rådighet undervägs i budrunden. Hur kan vi endå bevisa att vi har den nödvendiga kapital? 3. Ifall vi nu köper en borätt utan att ta upp lån, är det da möjlig att söka bolån på denna borätt på en senare tidspunkt (så att inte en så stor andel av våra pengar är bundna i lägenheten)?
Hej Kan man paketera/sockra ett bud med t.ex säljaren kan hyra ett fritidshuset för en symbolisk summa?
Hej,
Tack för en bra artikel. Vilken enligt dig är den bästa strategin om man endast är beredd att gå 100.000:- över utgångspris? Lägenheten ligger ute för 3.095.000:- men då säljaren är en väns vän vet jag att de kan tänka sig att släppa den för 3.050.000:-. Kan även tillägga att vi VERKLIGEN vill ha denna lägenheten.
Hej! Jag och min sambo är intresserade av att köpa en bostadsrätt som ligger ute för 3 miljoner och som vi tror går upp kanske 400 000 eller dyl. Vårt problem är att vi endast har lånelöfte på 1,2 miljoner eftersom jag studerar – men vi äger en bostadsrätt värderad till 3,6 miljoner i attraktivt område som vi inte har några lån på. Vi har även pengar till handpenning. Vår bostad kommer ut på visning 1 vecka efter den vi vill buda på. Så i rena pengar är vi miljonärer, men har inte lånelöfte – kan vi ändå buda på lägenheten vi vill ha? Om allt går som det ska har vi ju alla pengar som behövs kontant ca 1,5 vecka senare. (Ps, detta rör sig om närförort i Stockholm)
Vi la utgångsbudet på en lägenhet och budet lades upp i budlistan på mäklarens hemsida. Då ingen bjöd över meddelade vi mäklaren att budet gäller till nästa dag för att påskynda ett avslut. Säljaren godtog inte vårt bud varvid vi meddelade mäklaren att vi drog tillbaka budet. Budet kvarstår dock i budlistan på mäklarens hemsida. Är mäklaren skyldig att meddela att budet är tillbakadraget på hemsidan eller kan de låta det stå kvar? Vi tänker att de låter det stå kvar för att locka andra till att lägga bud.
Hej,
Vi har varit på visning och utgångspris är 1 495 000 kr. I och med budgivning har det totala utgångspriset ökat till 1 515 000 kr. Nu har mäklaren hört av sig och meddelar att säljaren är inte beredd att sälja för under 1,6 som och att de kommer gå ut med nya visningar.
Får en säljare begära ett högre pris på detta vis?
Hej,
Jag är på spaning efter lägenhet att köpa. Jag har sett en lägenhet där denna går snart till salu och har därför ingen utgångspris än. Jag har rätt bra koll på marknaden i området. Är det ovanligt att redan nu ge ett förhandsbud? Det kanske ger mig ett bra utgångsläge om säljaren vill sälja lägenheten snabbt då jag tror att priset kan skjuta upp när budgivningen börjar. Hur tycker du att jag ska spela mina kort?
Hi everyone I have experienced the worst side of this bidding system. I was suppose to sign a contract for a couple of days back and just 2 hours before a higher bid came in from a person that decided to stop bidding for 2 days back. I got upset and didnt want to bid higher. The contract were signed the contract immediately.
Is this right? Legal?
Hej! Är med i en budgivning på en större mark med skog.
Jag har det ledande budet,grannen lägger samma bud som mig och säljaren godkänner detta. Men mäklaren meddelar inte mej om detta.
Jag kontaktade mäklaren och höjde 100 000.-
Vad skall jag göra?? Får mäklaren göra detta?
Fråga: Är detta lagligt?
Hej! Var precis part i en budgivning där vi och endast en till spekulant fanns kvar.
Gång på gång höjde vi. Flera miljoner extra blev det utöver det första budet – som kom från oss efter 2 månader på marknaden utan bud.
Frustrationen ökade. Och även känsla att såväl mäklare som säljare borde värdera vårt bud såpass mycket, att dem borde betala oss för det…
Alltså: Jag ringer mäklaren och berättar honom att jag är beredd att öka ytterligare med – till exempel – 100tkr, OM säljaren betalar mig 10tkr.
För säljaren är det en ökning av minst 90tkr, och för oss åtminstone ett plåster på såren om vi i slutändan förlorar budgivningen.
Om jag vore säljaren, skulle jag gärna ville betala någon 10% av ökade budet.
Fråga: Är detta lagligt?
Hej!
Jag har en fråga. Jag och min partner är i full gång med att leta efter en bostadsrätt att köpa. Vi har ett lånelöfte från banken. Vi har fått lånlöfte på 1 800 000 och vi har tänk lägga 400 000 som kontantinsats. Min fråga är inför en budgivning. Kan vi buda 2 250 000 kr och därmed lägga till 50 000 kr i kontantinsats. Eller måste vi prata med banken först? Lånelöftet från bankens sida kommer vara detsamma
Vänliga hälsningar
Hej jag o sambon har hittat ett hus vi vill ha. Det är ett bud på de. och ifredags så skriver mäklaren att säljarna är villig att göra avslut på måndag. Så då ringer vi mäklaren o lägger ett högre bud, då drar budgivningen igång igen till 100 tusen över vårat o vi lägger 10000 över det i fredags kväll…sen har vi inte hört någonting! Vi har varit på mäklaren o undrar om de blir kontraktskrivning? Men vi får inget svar. Varit orolig hela helgen. Mäklaren tror att vi kommer att få ett motbud men då borde de ha kommit nu? Hur gör vi?
Hej.
Måste alltid mäklaren lämna budet till säljaren och kan mäklaren avgöra om det är ett skambud eller inte??
Vad anser man är ett skambud
Mvh jessica