Ungt par väljer mellan att hyra eller köpa

Tips & råd

Uppdaterad: 10 augusti, 2022

För den som letar efter bostad är frågan om man ska köpa eller hyra ett konstant problem. Även för den som redan har en bostad kan det vara svårt att komma underfund med vad som verkligen är det bästa alternativet. Det finns inget enkelt svar i frågan, men generellt har boendeformerna olika för- och nackdelar som gör de mer eller mindre lämpliga för dig och din ekonomiska situation. Beroende på hur stabil din levnadssituation är ändras helt enkelt svaret på frågan.

Att hyra är ofta ett bra alternativ för yngre

För den som har en något mer ansträngd ekonomisk situation eller för den som inte vill binda sig under en längre tid kan det vara en bra idé att hyra en bostad. Anledningarna till detta är många, men en av de främsta anledningarna till att hyra är att det helt enkelt är bekvämt. Mer specifikt får du bland annat följande fördelar då du hyr en bostad:

 1. Inget underhåll. För de flesta hyreslägenheter är underhållet minimalt. Detta eftersom att du inte äger huset utan enbart hyr en del av det. Det innebär att hyresvärden ansvarar för mer omfattande renoveringar och ofta behöver du i stort sett inte göra nånting för underhållet av lägenheten.
 2. Renoveringar. Du slipper även betala (direkt) för renoveringar som görs i huset. Även om det senare kan gå ut över dig genom hyreshöjningar så kommer du inte behöva betala större klumpsummor vilket är fallet när du äger en bostad.
 3. Billigt. Oftast är det billigt att hyra en bostad förutsatt att du har ett förstahandskontrakt med hyresvärden. Du får dock inte ut några pengar när du flyttar som man får med bostäder som man äger.
 4. Enkelt att säga upp. De flest hyresbostäder har ingen eller en extremt kort uppsägningstid vilket innebär att du är mycket flexibel i att kunna åka på långresor eller flytta.

Det finns många skräckhistorier om att hyra bostäder. Om du vill hyra tryggt kan du ta hjälp av Samtrygg. En tjänst som förmedlar trygga andrahandsuthyrningar för både hyresvärdar och hyresgäster.

Hitta en bostad att hyra

Hitta en bostad att hyra
 • Sök enkelt efter bostäder att hyra
 • Alla hyror är garanterat lagliga
 • Ingen deposition om du är kreditvärdig

Att köpa en bostad kan vara en god investering

Nu kan det verka som att köpa en bostad är direkt onödigt och obekvämt, men så är ju självklart inte fallet. Det finns en anledning till att många äger sin bostad, det är dels av den enkla anledningen att du kan göra ”vad du vill” med bostaden, men det är också ekonomisk försvarbart. Några fördelar med att äga sitt boende är:

 1. Frihet. Friheten i att äga sitt eget boende är stor, du kan göra i stort sett vilka reparationer och ändringar du vill. Du har även en mindre risk att förlora din bostad om du väsnas eller liknande, särskilt om du har en villa.
 2. Låg månadskostnad. För de som har råd att lägga en stor kontantinsats och på det viset får ett ”litet” bolån kan månadskostnad för en köpt bostad vara mycket låg. Under rätt omständigheter är den lägre än motsvarande hyresbostad i området.
 3. Investering. Att köpa en bostad är i det yttersta en investering. Många som säljer sina bostäder får tillbaka betydligt mer än vad de betalade ursprungligen.
 4. Personlighet. Att kunna inreda för ett permanent boende och eventuellt även ändra det yttre i sin bostad är något som är få förunnat.

Hitta bästa bolånet för dig

Hitta bästa bolånet för dig
 • Jämför lån från flera banker
 • Endast en kreditupplysning tas
 • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande

I slutändan beror det på din ekonomiska situation

Den som i slutändan avgör är du själv. Baserat på de punkter som finns ovanför kan man ofta rätt snabbt se vilken boendeform som passar dig. Fördelarna hos den ena boendeformen är ofta nackdelen med den andra, hitta den boendeform där fördelarna överväger nackdelarna för dig. För de allra flesta unga är valet ”givet” nämligen hyreslägenheter då man helt enkelt inte kan finansiera de lån och kontantinsatser som förutsätts för att kunna köpa ett boende.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]